Kirjalista 2020

Uusi vuosi ja uudet kirjat.  Tavoitteena on jälleen vähintään se kirja viikossa, mutta olisihan se hienoa lukea vieläkin enemmän hyviä kirjoja.

Päivitys: Keväällä en ehtinyt lukemaan. Meni myös hetki, ennenkuin sain listaa päivitettyä tänne.  Ehkäpä kesällä on aikaa kiriä tavoitteita kiinni!

Loppuvuoden päivitys: Surkea kirjavuosi, mutta ei anneta sen lannistaa! 


Tammikuu/January

1. John Flanagan: The Brotherband Chronicles The Outcasts
2. John Flanagan: The Brotherband Chronicles The Invaders
3. John Flanagan: The Brotherband Chronicles The Hunters
4. John Flanagan: The Brotherband Chronicles Slaves of Socorro
5. John Flanagan: The Brotherband Chronicles Scorpion Mountain
6. John Flanagan: The Brotherband Chronicles Ghostfaces

Uusi vuosi alkoi rattoisasti nuorisoromaanien parissa.  Luulin ensin, että Brotherband-sarjassa on kolme osaa, mutta se jatkuikin!  Nuori Hal ja hänen joukkonsa Skandialaisia sotureita seikkailevat ketterässä laivassaan ympäri fantasiamaailmaa, joka on luotu jo Flanaganin Ranger's Apprectice-sarjassa.  Viihdyttävää lukemista ja olen oppinut paljon purjehdussanastoa!  Nyt kun saisi vielä uusimman kirjan luettavaksi!

7. John Flanagan: The Royal Ranger (viimeinen kirja Ranger's Apprentice-sarjassa)

Rangeri-Will on kokenut suuria menetyksiä ja saadakseen hänet taas elämästä innostuneeksi, hänen ystävänsä antavat hänelle yllättävän oppipojan.

8. Tessa Afshar: Thief of Corinth

Nuori Ariadne karkaa kasvattiveljensä kanssa äitinsä ja isoisänsä julmasta hoidosta isänsä luo Korintton kaupunkiin, joka on vilkas ensimmäisen vuosisadan kaupunki.  Salaisuuksia alkaa paljastua, ja samalla Ariadnen veli tutustuu Paavali-nimiseen juutalaiseen, jolla on omituinen viesti.  Olen tykännyt kovasti Afsharin muista kirjoista, mutta tässä kertomustyyli tökki tosi paljon.  Mutta loppupuolella esiin tulevat hengelliset totuudet koskettivat minua todella paljon, ja se teki kirjasta hyvän.

9. Juliet Barker: The Brontës - Wild Genius on the Moors: The Story of a Literary Family

1800-luvun tunnetuimpia kirjailijoita ovat englantilaiset Bronten siskokset, ja heistä on julkaistu paljon kirjoja.  Juliet Barker käytti 11 vuotta tutkiessaan ja kerätessään materiaalia kirjaansa varten.  Kirjassa on paljon ennenjulkaisemattomia kirjeitä sekä sen ajan sanomalehtiartikkeleita ja Barker pystyy todistamaan monet myytit vääräksi ja oikaisemaan useita väärinkäsityksiä.  Koska kirjoittaminen ja kirjailijat kiinnostavat minua, tämä yli 1000-sivuinen teos oli mielenkiintoinen kokemus...vaikka sen lukemiseen menikin tosi kauan.  Kirjassa kerrotaan Bronten perheen kertomus alkaen isästä, ja päätyen viimeiseen elossa selvinneeseen sukulaiseen.


Helmikuu/February

10.  Tara Westover: Educated

Ällistyttävä tositarina.  Tara kasvaa syrjäisessä vuorenmutkassa uskonnollisesti tiukan perheensä kanssa.  Tara ei käy koulua, vaan vanhemmat pitävät lapsensa kotona.  Tara ei saa kunnollista koulutusta, hänellä ei ole papereita, eikä hän käy koskaan lääkärissä.  Hän viettää päivänsä auttaen perheyrityksessä; jätemetallin lajittelu.  Mutta Taralla on unelma, hän haluaa päästä yliopistoon, ja niin hän opiskelee salaa isältään tarvittavia tietoja.  Taran taistelu pois ahtaasta, jopa ahdistavasta kotiympäristöstä on uskomattoman rohkea ja inspiroiva.  Kirjan sanoma on, että koulutuksen avulla jokaisella on toivoa.


Maaliskuu/March

11. Frances Hodgson Burnett: Pikku prinsessa

Tartuin lapsuuden klassikkoon, joka perustuu 1905 kirjoitettuun kirjaan.  Pieni Sara joutuu täyshoitolakouluun ja siellä hänen elämänsä muuttuu järisyttävällä tavalla parikin kertaa.  Ihana kirja!

Huhtikuu/April

12. Megan Miranda: The Last House Guest

Suositussa lomakaupungissa työntekijät ja lomailijat eivät yleensä hengaile yhdessä.  Paitsi Avery ja Sadie.  Kun toinen heistä löytyy kuolleena, alkaa selvitä mysteeri toisensa jälkeen.  Ehkä se ei olekaan itsemurha?

13. Leena Lehtolainen: Turmanluoti

Lehtolaisen poliisisarjaa, tällä kertaa pääosassa on Maria Kallion aviopuoliso Antti Sarkela.  Antti innostuu metsästyksestä, mutta kun metsästysporukassa luoti osuu karmeasti vikaan, hän on yhtäkkiä osa rikosselvitystä.  Ihan ookoo kirja, aika lyhyt.


Toukokuu/May

15. Charless Todd: A Duty to the Dead (Bess Crawford-sarja)

Nuori sairaanhoitaja Bess saa viestin viedäkseen toisessa maailmansodassa menehtyneen potilaansa perheelle.  Perhe ei näytä ymmärtävän viestiä ja Bess saa selvitellä kummallisia tapahtumia. Jännittäviä juonenkäänteitä.  Kirja on osa sarjaa, ja voisin lukea muitakin osia.


Kesäkuu/June

16. J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi
17. J.K. Rowling: Harry Potter ja salaisuuksien kammio
18. J.K. Rowling: Harry Potter ja Azkabanin vanki
19. J.K. Rowling: Harry Potter ja liekehtivä pikari
20. J.K. Rowling: Harry Potter ja Feeniksin kilta
21. J.K. Rowling: Harry Potter ja puoliverinen prinssi
22. J.K. Rowling: Heery Potter ja kuoleman varjelukset

Ahmaisin Potter-sarjan, ensimmäisen kerran suomenkielellä.  Todella hyvin kirjoitettu seikkailu - ja fantasiasarja Harrysta ja hänen ystävistään Ronista ja Hermionesta Tylypahkan noitien ja velhojen sisäoppilaitoksessa.  Pääteemoina ystävyys, seikkailu, hyvän ja pahan välinen taistelu.



Heinäkuu/July

23.  Sain luettavaksi tuoreen kirjan, jota ei ole vielä julkaistu.  Senpä vuoksi en voi siitä kertoa enempää, mutta oli suuri kunnia päästä ensilukijoiden joukkoon ja toiveena on syvällisiä kirjakeskusteluja kirjailijan kera!

24. Carlos Ruiz Zafon: Tuulen Varjo

Barcelona toisen maailmansodan jälkeen.  10-vuotias Daniel saa valita oman kirjan Unohdettujen kirjojen hautausmaalta ja se muuttaa hänen elämänsä.  On mahtavaa lukea kirjaa, jossa pääosassa on kirjat, itselle uusi kaupunki ja jännitystä, mysteeriä ja historiaa.  Hyvä kirja!

25. Carlos Ruiz Zafon: Enkelipeli

Kirpparilla silmiini sattui juuri päättämäni kirjan kirjailijan toinen teos.  Nappasin sen ostoskoriin ja luin nopeasti.  Tämäkin kirja liikkuu kirjoittamisen ja kirjailijoiden maailmassa Barcelonassa.  Päähenkilö David saa oudon pyynnön salaperäiselta kustantajalta ja siitä alkaa jännittävät tapahtumat.  Ajallisesti tarina tapahtuu ennen Tuulen Varjo-kirjaa, mutta siinä vilahtaa pari tuttua hahmoa, mistä tykkään! Enkelipeliä kutsutaan Tuulen Varjon ilkeäksi sisarpuoleksi, ja se onkin synkempi ja hullumpi, siltikin samalla tavalla otteessaan pitävä kertomus. 

26. Raija Sollamo: Raamatun naisia

Aina kun näen nais-aiheisen kirjan, harkitsen sen hankkimista kirjakokoelmaani.  Tämä ohut kirjanen on julkaistu 1983 ja sen perustana on Sollamon Kotimaa-lehteen kirjoittama sarja Raamatun naisista.  Sollamo selittää Raamatun tekstejä, mutta hänen selityksissään näkyy harmillisesti teologinen koulutus, sillä useimpien naisten elämästä hän sanoo, että tämä nainen ei tutkimusten mukaan ollut olemassa tai tarinalle ei ole tieteellistä pohjaa.  Hämmästyttävät väitteet, mutta eipä kirjanen muutenkaan antanut minulle paljoakaan uutta tietoa.  

27. Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

Erään perheen historiaa 1900-luvulla eläneiden naisten silmin.  Ensimmäinen nainen on lastenpäästäjä, jonka rankalla kätilökokemuksella kirja alkaa.  Mutta vaikka kirjassa päähenkilöinä ovat perheen sukupolvien naiset, erään mieshenkilön salainen elämä on pääosassa.  En osaa päättää tykkäsinkö vai en - mutta voisin kyllä vilkaista Kinnusen muitakin kirjoja.  


Elokuu/August



Syyskuu/September

28. Sisustaja kurkistaa 20 kauniiseen kotiin

Sisustaja-lehden artikkeleista koostu kirja.  Kuvia ja tekstiä hyvin erityylisistä kauniista kodeista.  Tätä oli kiva selailla ja löytää ideoita.  Erikoisimmat ratkaisut ovat aina hauskaa tarkasteltavaa.  Kirjasta löytyi omaan makuun mieluisia koteja ja muutama kyllä ihan erilainen tyylikin - juuri niin kuin pitääkin!

29. Holly Harrison: Complete bathroom design

Harrison käy läpi materiaalit, tyylit, pohjapiirrokset ja sisutuksen.  Tykkään lukea kaikkea taloihin liittyvää, ja onhan toimiva kylpyhuone yksi tärkeimmistä huoneista kodeissa.  

30. Sue Whitney: Junk beautiful

Kirjoittaja sisustaa romua ja roinaa kekseliäästi käyttäen.  Hyviä ideoita, mutta loppua kohti huomasin kaipaavani jotain normaaliakin sisustamista.  Kierrätysihmisenä kyllä tykkään ideasta, ja yrtitän edelleenkin löytää kirppareita, joissa olisi oikein kunnon rojua tarjolla, eikä vain sitä lastulevysisustuskamaa.  Vaikea tehtävä.  

31. Ilkka Koivisto: Blogitaivas repeilee

Löysin Koiviston kirjoitukset Usko, toivo, bloggaus-blogista ja nautin niistä suuresti.  Kirjaan on koottu Koiviston kirjoituksia.  Ne ovat hauskoja, terävänäköisiä, hengellisiä.  Hyvä kirja, jotkut luvut ovat todella lyhyitä.  

32. Leena-Kaisa Laakso: Puutalotarinoita

Kirjailija vierailee puutalon omistajien luona ja he saavat kertoa talonsa tarinaa.  Rakastettavia tarinoita, ihania kuvia, kirja ruokki sopivasti omaa puutalonälkääni.  


Lokakuu/October

33. Carlos Ruiz Zafon: Taivasten vanki

Semperen ja pojan kirjakauppaan saapuu salaperäinen vierailija, ja siitä lähtee jälleen huimat seikkailut tuttujen sympaattisten hahmojen parissa Barcelonassa.  Tykkään sarjasta, vaikka onhan se kyllä aika synkkä, kun puhutaan Francon sotilasdiktatuurin ajan Espanjasta.  Unohdettujen kirjojen hautausmaa on jälleen esillä.  

34. Carlos Ruiz Zafon: Henkien labyrintti

Saagan päätöskirja.  Daniel Sempere on aikuinen mies, jota edelleen painaa hänen äitinsä kohtalo.  Edes vaimo ja ystävät eivät pysty auttamaan.  Löytääkö Daniel ratkaisun, ja selviääkö Unohduttujen kirjojen hautausmaan salaisuudet? 


Marraskuu/November



Joulukuu/December

35. Carlos Ruiz Zafon: The Prince of Mist

Uuden lempikirjailijani nuorisosarjan avauskirja.  Ihan ookoo tarina, mutta en kyllä täysin lämmennyt tälle niinkuin edelliselle saagalle.  Saatan kuitenkin lainata muutkin osat, koska onhan Zafon kyllä hyvä kirjailija.  Ehkäpä päähenkilöt ovat syvempiä seuraavassa osassa.  

36. Ulla-Maija Paavilainen: Vanhapoika

Nappasin novellin joululoman seuraksi.  Kirjan päähenkilö. vanhapoika Matias irtisanotaan ja siitä alkaa suuria muutoksia hänen tylsässä elämässään.  Viihdytävää luettavaa.  Mietin lukiessa, että kun nainen kirjoittaa miespäähenkilön silmin, että kuinka todellista miehen ajattelumaailman kuvaaminen on?  Itse kyllä tykkäsin, mutta onko joku mies lukenut sen ja pystyykö samaistumaan?  

37. Hannu Rinne: Perinnemestarin remonttikirja

Tämä oli mannaa sielulleni - haaveilen vanhan talon pelastamisesta ja on hyvä olla varautunut! Kaikkea kätevää voi oppia kirjoistakin, ja nyt ainakin tiedän mitä kysyä ja mitä tarkistaa, jos sopiva vanha talo tulee kohdalle.  

38. Teemu Aura: Teemun ja Markuksen leipäkirja

Visuaalisesti kaunis reseptikirja erilaisten leipien leipomiseen.  Voisin ostaa itselleni, hyvät ohjeet vaikken vielä ole kertaakaan siitä leiponut ja upeat kuvat.  




Kesken jäi:
Guinness, Abby: Mies jonka minulle annoit
Asuintilojen suunnittelut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...