Viisaus on taito elää elämäänsä taitavasti minkälaisissa oloissa tahansa.- Eugene Peterson
Viisaus asuu vanhoissa akoissa, tiedetään Pohjanmaalla. Elämänkokemusten karsima nainen voi todellakin olla oiva tiedonlähde neuvoja ja suuntaviivoja hakevalle nuorelle. Uuden Testamentin Paavalikin kehoittaa vanhoja naisia jakamaan elämänviisauksiaan nuoremmille (käyn läpi näitä jakeita Tiituksen kirjasta täällä). Se sotii tämän päivän valituksia vastaan; että naiset tietyssä iässä muuttuisivat näkymättömiksi ja unohdetuiksi. Ulkoinen haalistuminen on luonnollista, mutta siihen tulisi yhtä luonnollisesti liittyä sisäinen kirkastuminen, luonteenpiirteiden vahvistuminen, pelottomuus tehdä erilaisia päätöksiä, kyky sanoittaa ääneen tärkeät asiat, myötätunto ja huoli tulevien sukupolvien menestyksestä.
Palasin hiljattain lukemaan Sananlaskujen luvun 31 naisesta kirjoittamani postaukset. Koin jälleen haastetta elää todella juurista asti nousevaa viisasta elämää. Viisaasti eletty elämä on pitkän työn tulosta ja sen oppiminen kestää koko elämän ajan. Löydän ilon, kun vietän aikaa Jumalan Sanaa tutkien, ja löydän Viisauden, kun elän sen opetusten mukaan. Naisena levitän vaikutusvaltaani ympärilleni - onko se kauneutta, totuutta ja itsensä uhraamista, vai onko se valheella ja itsekkyydellä tuhoon vievää? Nämä ovat vakavia kysymyksiä naisen elämässä.
Kuuntelin erään vanhemman naisen ohjeita nuoremmalle, joka oli varma siitä, että hänen miehellään on toinen nainen. Vanhempi nainen antoi omaan kulttuuriinsa sopivia ohjeita, mutta surukseni ne eivät olleet sellaisia, jotka olisivat tuoneet siunauksen. Naisilla on elämänkokemusta, heillä on ohjeita ja neuvoja, mutta jos ne eivät perustu Jumalan viisauteen, ne ovat täyttä tyhmyyttä ja harhaan vievää. Sanalaskujen kirjan luvun 31 nainen urheudessaan ainutlaatuinen ja harvinainen, joka tuo menestystä miehelleen. Hänessä toteutuu Viisaus.
Kiehtovalla tavalla viisaus, kaikki se, mikä on totta, henkilöityy Sananlaskujen kirjassa naiseksi. Ennenkuin innostut tästä vetämään liikoja johtopäätöksiä, huomautan, että myös tyhmyys kuvaillaan naisena. Personifikaatio tulee vahvasti esiin Sananlaskujen kirjan alussa ja lopussa, jotka on kirjoitettu runomuotoon. Luvut 1-9 ja luvun 31 loppuosa opettaa runon kautta viisaudella ja tyhmyydellä eletyn elämän eroja ja seurauksia kuvailemalla kahta naista, viisautta ja tyhmyyttä. Viisaus kutsuu ja houkuttelee luokseen, ilmaisee valinnat, jotka tuovat siunauksen ja menestyksen, paljastaa polut, jotka vievät tuhoon. Luvun 31 nainen on Viisaus, joka kutsuu elinikäiseen kumppanuuteen, häntä ei voi oppia tuntemaan yhden yön suhteessa.
Sananlaskut on kirjoitettu nuorille miehille, jotta he tietäisivät miten toimia ja elää yhteiskunnassa ja löytää maailmassa merkitys ja järjestys. Niiden totuudet ovat perustuneet heprealaiselle uskolle, antaen käytännön opetusta oikeaan elämään. Seksuaalinen uskollisuus kuvaa Raamatussa Jumalan uskollisuutta tekemäänsä liittoa kohtaan. Omasta lähteestä juominen ymmärrettiin yleisesti omalle vaimolle uskollisena pysymisenä. Vieraasta kaivosta juominen kuvaa aviorikosta. Aviorikos symbolisoi Jumalan liiton hylkäämistä, ja uskottomuutta Jumalaa, aviomiestä, kohtaan. Sanalaskuissa tuomitaankin aviorikos ankarasti.
Viisauden äärellä opiskelevat harrastajat ja opettajat käyttivät aikansa ymmärtääkseen viisasta elämää. Miten eri alojen ja eri elämäntilanteiden kirkastamat mietelauseet voitaisiin elävöittää ymmärrettävällä tavalla? Kuvaamalla sitä naisena, joka houkuttelee luokseen! Ei kai ole kiehtovampaa kielikuvaa aiheelle löydetty! Viisaus oli heidän elämänsä nainen, kuten laiva merimiehelle, pyssy sotilaalle, auto tämän päivän miehelle. Sille piti olla uskollinen, sitä piti rakastaa ja olla lankeamatta vieraan naisen houkutuksiin. Eroottiset kielikuvat viisauden henkilöitymisessä korostaa sille omistautumista. Mitä muita syitä viisauden naiseksi personoimiselle voi olla?
Heprean ja kreikan kielessä sanat viisaus olivat jo ennestään feminiinejä; håkma ja sofia. Toisekseen käytössä olivat jo tytär Siion ja tytär Jerusalem. Kolmanneksi personoitua viisautta voitiin kuvailla lainaamalla muinaisitämaisen rakkauden ja viisauden jumalattarien ominaisuuksia. On kuitenkin huomioitava, että Raamatussa Viisautta ei käsitetty jumalaksi eikä palvottu jumalattarena tai jumalallisena olentona, joka olisi ainoasta Jumalasta erillinen olento.
Personifikaation kaltaiset tehokeinot nousevat elämänkokemuksesta, ne ymmärretään ja hyväksytään, koska Vanhaan Testamenttiin on talletettu kokemuksia naisista ja naisen ja miehen välisestä suhteesta. Raamatun ensimmäisten naishahmojen elämät olivat tuttuja.
Mielestäni erityisesti naisen elämässä viisaat tai typerät valinnat tulevat vahvasti esiin. Syystä tai toisesta miesten esimerkit jäävät vähemmälle huomiolle. Sain juuri luettua uudelleen Jane Austenin kirjan Ylpeys ja ennakkoluulo. Bennetin perheen nuorimpien tytärten mieshulluus, julkinen flirttailu ja lapsellinen kihertely pidetään häpeällisenä ja koko perheen maineen tahraavana käytöksenä. Edelleenkin monissa kulttuureissa ja uskonnoissa juuri naisten käytös joko pitää yllä arvomaailmaa, tai tahraa koko perheen ja yhteisön maineen. Raamatun ajan yhteiskunnat ovat yhteisöllisiä ja naisten vaikutus oli perheen sisällä koko yhteiskuntaa muokkaava asia.
Naisilla oli jo Raamatun aikana suurta vaikutusvaltaa miehiinsä - he eivät olleet miehensä oikkujen avuttomia uhreja. Saara taivutteli Aabrahamia tahtoonsa, Rebekka vaikutti mieheensä Iisakiin. Suunemilainen vaimo sai miehensä rakentamaan profeetta Eliisalle huoneen, ja Batseba sai miehensä Daavidin lahjoittamaan pojalleen kuninkuuden. Pontius Pilateksen vaimo yritti pysäyttää miehensä pääsiäisenä. Huonojakin esimerkkejä löytyy: Iisebel ja Jobin vaimo. Viisaus kuvataan juuri tällaisena vaikuttajana. Hän haluaa saada äänensä kuuluville ja tahtonsa toteutumaan, mutta naisellisin keinoin taivuttelemalla, suostuttelemalla ja houkuttelemalla, käyttäen naisellisen diplomatian kaikkia keinoja. Ester käytti hyväää ateriaa ja se mainitaan myös Sananlaskuissa 9:1-6. Viisauden opetukset ovat se ruoka ja juoma, jota hän tarjoaa.
Sekä Viisaus että Tyhmyys kulkevat samoilla kaduilla ja markkinapaikoilla, kutsuen seuraansa miehiä. Sananlaskuissa kuvaillaan värikkäästi niiden pauloihin lankeavien kohtaloita. Osaako mies erottaa Viisauden Tyhmyydestä, ja miten tunnistaa ja löytää Viisaus - siitä on perimmillään kyse Sananlaskujen kirjassa. Löydätkö oikean tien, löydätkö oikean naisen? Viisaus kutsuu kaikkia ja avaa ovensa kaikille, mutta ei pakota seuraansa. Viisauden löytämistä verrataan Jumalan löytämiseen. Ääneen kutsunsa lausuvaan Viisauteen pitää ottaa kantaa, ja päätöksillä on vakavat seuraukset. Elämä vai kuolema?
Se, että Sanalaskujen kirjassa Viisaus kuvataan naiseksi, ja Jumalan tyttäreksi (San 6:22-31) hävittää rajan sekulaarisen ja uskonnollisen elämänalueen välillä. On olemassa tietty elämänjärjestys, joka saa alkunsa Jumalasta, kuten tekojen ja niiden seurausten välinen yhteys “Teot kiertyvät tekijänsä eteen” (San 12:14). On olemassa vain yksi Luoja, yksi maailma, yksi Viisaus, joka sulkee sisäänsä kaikki tässä maailmassa voimassa olevat viisaudet. Maalaisjärki, tervejärkisyys, voimme kutsua näitä lainalaisuuksia eri nimillä, ne edustavat Jumalasta lähtevää viisautta. Elämänkokemusten viisaus on arvokasta, kun se perustuu Jumalan asetuksille. Ei ole olemassa muuta tapaa elää siunattua ja rakentavaa elämää kuin noudattamalla ikuisia viisauksia.
Sananlaskujen kirjan luvun 31 runous naisesta on voimaannuttava, ei "alistamista ylistämällä". Hän on ahkera ja taitava, rohkea ja kätevä. Mutta se ei ole kuvaus ihannevaimosta tai opettava esimerkki naisesta, joka tekee kaikkensa perheensä eteen. San31 nainen on itsenäinen, fiksu, epätavallinen. Tällaisen naisen seurassa ollaan kuin hurrikaanin silmässä. Se on pelottavaa, mutta kuitenkin turvallista, omat ennakkoluulot voi saada tuulettamista, mutta se ei tuhoa sinua. Hänelle kuuluu osa siitä hyvinvoinnista, jota hän on perheelleen hankkinut, hänelle kuuluu julkinen kiitos.
Älä turhaan mieti tai pelkää vanhemman naisen kohtaloa, haalistumista tai keskusteluista häivyttämistä. Jos sinulla on viisasta sanottavaa, sinua tullaan kuuntelemaan. Jos viisaasti eletyn elämäsi tuloksia tarkastellaan, saadaan huomata, että kestävälle perustukselle rakennettu ei kaadu elämän myrskyissä. Ja ennenkaikkea tunnet itse rauhaa elämästä, joka on eletty viisaalla tavalla. Meillä on täysi syy puhua ääneen elämänvalinnoista ja erilaisista päätöksistä, kuten Sananlaskujen jakeista opimme: viisaan seurassa löytyy elämä, tyhmyyden poluilla seuraukset vievät karmeaan tuhoon. “Sillä parempi on viisaus kuin helmet, eivät mitkään kalleudet vedä sille vertaa.” San 8:11.
----
Ajatuksiani stimuloi Naisia Raamatussa - Viisaus ja rakkaus -kirjan artikkelit Sananlaskujen kirjan Viisaudesta, kirjoittajana Raija Sollarmo.
Kuva Pixabay/rottonara
Kiitos kun kirjoitat ❤️ Ensimmäinen asia, jota aivan erityisesti tutkin uskoon tultuani oli juuri Viisaus, sananlaskujen luvusta 8.
VastaaPoista