Luen vuonna 2021

Listaan lukemani kirjat vuodelta 2021.  

Kutsuin vuotta 2020 surkeaksi lukuvuodeksi.  Tästä vuodesta on pakko tulla parempi! Jakuinkassittenkävikään...





Tammikuu/January

1. Larry Christenson: Kristitty perhe

Kirjoitan ja pohdiskelen arjessa kristittyä perhettä, joten kirjan otsikko kiinnitti huomiota.  Olen kuitenkin valikoiva.  Päätin lukea kirjan johdannosta löytyvien sanojen perusteella: "Useimmat perhe-elämää käsittelevät kirjat lähtevät liikkeelle ihmisestä ja yrittävät sitten ottaa Jumalan mukaan hyödyllisenä lisätekijänä, eräänlaisena taivaallisena lisäaineena,  jonka velttoa perhe-elämää piristävä vaikutus taataan.  Tämä kirja lähestyy ongelmaa päinvastaiselta suunnalta.  Perhe kuuluu Jumalalle. Hän loi sen..."   Kirja on julkaistu vuonna 1970, joten osa tekstistä oli sen ajan mukaista. Kirjailija perustaa ajatuksiaan saksalaisen pastorin ja teologian professorin H.W.J. Thierschin kirjaan Christian Family Life vuodelta 1854.  Ensimmäinen osa puhuu perheenjäsenten rooleista, toisessa osassa käytännöllisesti pohditaan miten elää kristittynä perheenä.  Paljon asiaa!


Helmikuu/February

2. Glen Williamson: Susanna, herätyksen äiti

1669 Englannissa syntyi pieni tyttö erään perheen 25:ksi lapseksi.  Vakava ja älykäs Susanna opiskeli väsymättä teologiaa pastori-isänsä kirjaston avustuksella.  Hän meni naimisiin pastorin kanssa ja hänen poikansa John ja Charles vaikuttivat suuresti metodisti-herätyksen alkamiseen Englannissa.  Kirja oli kirjoitettu mielenkiintoisesti novellimaiseen tapaan.  Minua kiinnostaa kirkkohistoria ja tästä sain paljon uutta, myöskin sen ajan yhteiskunnalliset kysymykset olivat mielenkiintoisia.  Saa jäädä kotikirjastooni.

3. Taija Tuominen: Minusta tulee kirjailija

Silloin tällöin tekee hyvää lukea kirjoittamiseen liittyviä teoriakirjoja. Tuominen on kirjoittanut oppaan kirjailijalle, jossa pyrkii innostamaan, neuvomaan ja varoittamaan.  Kirja sopii niille, joilla on jo kirja aluillaan ja hyvällä mallilla, koska siinä on paljon käytännön ohjeita esim. kustantamojen suhteen.  Kirjailijan kuvaukset kirjoittajaviikonlopuista sai sekä ymmärtämään niiden arvon että suhtautumaan varoen vapaan juhlinnan henkeen.  Tuomisen henkilökohtaiset kokemukset olivat mielenkiintoisia.  

4. Taija Tuominen: Tiikerihai

Edellisen kirjan jälkeen halusin lukea Tuomisen esikoiskirjan.  Täytyy sanoa, että kirja on malliesimerkki siitä, miksi en koe suomalaisia romaaneja omakseni.  Kirjan päähenkilö on äiti, joka riehuu ja raataa, manipuloi ja mekkaloi, hylkää ja herjaa.  Kirjan perhe-elämä on valovuosien päässä omista kokemuksistani, ja koska se ei houkuttele millään tavalla, en löytänyt yhteyttä kirjan kanssa.  Kirjoittamaani perhe-aihetta varten se oli kyllä hyvää materiaalia.  "Minä omistin yksinäisyyteni ja työni. Se oli minun vapauteni. Minun maailmani. Ihmisille, joihin tutustuin, riitti se hetki, eikä kukaan kysynyt, että millainen on sinun perheesi, minäpä kerron sitten omastani. Me olimme kaikki metsän poikki käveleviä tiikereitä ja minä rakastin sitä suurta perheetöntä maailmaa, jossa ylistettiin juurettomuutta ja pohdiskeltiin itse tehtyjä valintoja."  

5. Tommi Melender, Sinikka Vuola: Maailmojen loput

Alkusanat jäävät mieleen, lopetukset eivät niinkään? Kaksi kirjailijaa keskustelevat romaanien lopettamisen taidosta.  Erittäin kiehtovaa pohdintaa ja opin hurjasti kirjoista ja juonenkulusta.  Kirjailijat kirjoittivat myös esseitä heihin vaikutuksen tehneistä lopetuksista. Rohkaistuin lukemaan paljon erilaisia kirjoja, jopa niitä, joista en välttämättä ollenkaan tykkää (kts. edellinen kirja).  


Maaliskuu/March

6.  Agatha Christie: Murha maalaiskylässä

7. Agatha Christie: Golfkentän murha

Liityn tuhansien ja miljoonien Christie-fanien kerhoon.  Murha maalaiskylässä esittelee Neiti Marplen, ja Golfkentän murhassa Hercule Poirot pääsee käyttämään pieniä harmaita aivosolujaan.  Näitä murhamysteereitä voi antaa 11-vuotiaankin käsiin, kirjassa ei löydy kauhua eikä mässäilyä, vaan herkullista ihmiskuvausta ja älykästä päättelyä.  Tulen lukemaan Christietä vastaisuudessakin. 

8. Enni Mustonen: Lapinvuokko

9. Enni Mustonen: Jääleinikki

10. Enni Mustonen: Kultarikko

Mustosen Pohjatuulen tarinoita-sarja seuraa kolmen sukupolven naisen elämää.  Mustonen kirjoittaa historiallisia kirjoja ja niissä tulee kivasti esiin yhteiskunnan tapahtumat ja teemat.  En tykästynyt hänen henkilöhahmoihinsa, ne olivat jotenkin lapsellisia ja pinnallisia, jääden etäisiksi.  Halusin kuitenkin tietää, miten Annikki, Eliisa ja Heidi elävät, joten luin sarjan läpi. 

11. Agatha Christie: Roger Ackroydin murha

Taas yksi hyvä murhamysteeri, todella yllättävä loppu.  Caroline Sheppard (maalaiskylän lääkärin vanhapiikasisko) on kuulemma neiti Marplen edeltäjä. 


Huhtikuu/April

12. Katarina Gäddnäs: Vanhan talon uusi elämä

Kirjailija käy läpi Ahvenanmaalla sijaitsevan vanhan sukutalonsa huone huoneelta.  Kirjassa on esitelty myös muita alueen vanhoja taloja. Kauniita kuvia ja hyviä vinkkejä vanhojen talojen ihailijoille. 

13. Astrid Lindgren: Yksityisetsivä Kalle Blomkvist 

 14. Astrid Lindgren:Kalle mestarietsivä

15. Astrid Lindgren:Kalle mestarietsivä ja ryöstetty Rasmus 

Lapsuuden lukuhetkien ihanuus heräsi henkiin näiden hauskojen ja jännittävien kirjojen myötä.  Yritän saada erästä lasta lukemaan nämä ja häntä ei kuulemma kiinnosta! Luin sitten itse. 

16. Samuel Bjørk: Minä matkustan yksin

17. Samuel Bjørk: Yölintu

18. Samuel Bjørk: Poika pimeydestä

Aaahhh, löysin uuden lempikirjailijan, norjalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko Frode Sander Øien.  Nappasin trilogian ensimmäisen kirjan uteliaisuudesta, ja jäin koukkuun.  Holger Munch ja Mia Krüger ratkaisevat sarjamurhia. Molempia vainoaa oma menneisyys, mutta työssään he ovat ykkösluokkaa.  Kirjat pitävät otteessaan viimeisille sivuille saakka.  


Toukokuu/May

19. Mailis Janatuinen: Paavali Tarsolainen

Paavalin elämänkerta, kirjassa kuvaillaan Paavalin ajan maailmaa, hänen historiaansa, kääntymiskokemustaan ja elämäntehtäväänsä. Hyvin kirjoitettu, innostava ja lopussa Paavalin puheet tuomareiden edessä antoivat oudon tunteen siitä, että emme ole tänä päivänä päässeet kovinkaan kauas syyttömänä tuomittujen kohtaloista. 

20. Alexander McCall Smith: Kirahvin kyyneleet

21. Alexander McCall Smith:  Siveysoppia kauniille tytöille

22. Alexander McCall Smith: Kalaharin konekirjoituskoulu miehille

23. Alexander McCall Smith: Teetä ja sympatiaa

24. Alexander McCall Smith: Limpopon yksityisetsiväkoulu

McCall Smithin kirjat ovat hyvänmielen kirjoja Botswanasta. Lainasin useamman kirjan ja yritin lukea niitä järjestyksessä. Yksityisetsivä Mma Ramotswen työstä ja elämästä on niin kiva lukea. Erityisesti nautin afrikkalaisen elämänmenon ja -filosofian kuvauksista sekä ihmissuhteista. 


Kesäkuu/June

25. Schulman Ninni: Tyttö lumisateessa

26. Schulman Ninni: Vastaa jos kuulet

27. Schulman Ninni: Poika, joka ei itke

Taas uusi sarja, jonka kirjat nielaisin muutamassa päivässä. Ruotsin Värmlandiin sijoittuva sarja kuvailee murhia pikkukaupungissa, ihmissuhteita ja salaisuuksia. Päähenkilönä on toimittaja Magdalena Hansson, joka ensimmäisessä kirjassa palaa eronneena yksinhuoltajaäitinä kotikaupunkiin paikallislehden toimittajaksi. 

28. O'Leary Beth: Kimppakämppä

Hauska kirja kahdesta aikuisesta, jotka jakavat kämpän. Leon asuu siellä päivät ja on yötöissä, Tiffy on töissä päivät ja oleskelee asunnolla iltaisin. He kommunikoivat post it-lappusten välityksellä. Kuinkas siinä käykään, romantiikkaa herää pakostakin henkiin. Hyvä kirja, laitoin kirjailijan Vaihtokauppa-kirjan varaukseen! 

29. Linwood Barclay: The Noise Downstairs

Professori Paul Davis näkee eräänä iltana jotain outoa: hänen työkaverinsa yrittää päästä eroon kahdesta ruumiista. Myöhemin Davis hankkii vanhan kirjotuskoneen, joka oli osana murhia, ja antaa sen inspiroida häntä kirjoittamaan tapauksesta. Mutta koneella näyttää olevan oma mieli ja iltaisin Davis kuulee alakerrasta näppäimistön hakkaamista... Trilleri, tasoltaan ihan luettava, mutta ei paras lukemani. 

30. luin tässä välissä yhden romaanin, jonka nimen unohdin täydellisesti. 


Heinäkuu/July

31. Debbie Macomber: Sweet Tomorrows - A Rose Harbor Novel

Kirja on ymmärtääkseni osa sarjaa, sen viimeinen osa. Luin sen läpi hampaita kiristellen. Kirja tuntui lapsellisesta ja yksinkertaiselta, henkilöhahmot ohuilta. Jo Marie omistaa majatalon, jonka vieraat ovat kokeneet ihmeita ollessaan siellä kylässä (edellisissä kirjoissa). Sydänsärkynyt Emily saapuu sinne pitkäaikaiseksi vieraaksi. Molemmilla on miesongelmia ja minua ärsyttivät molemmat miehet. Omistushaluisia, itsepäiviä, jopa painostavia. Miten tämä voi olla (kuulema) suosittu sarja?! 

32. Liane Moriarty: Big Little Lies

Yhden lempikirjailijani erinomainen kuvaus australialaisen koulun vanhemmista, lapsista, perheistä. Täydellisen viihdyttävä, mahtava juoni, yllättävä loppu. Kolme naista ystävystyy koulun alkaessa ja selviytyy kaikenlaisten koettelemusten (ex-miehet, perheväkivalta, yhdenyön juttu, romanssi, murha!) läpi. 

33. Stephen King: On Writing

Olen etsinyt tätä kirjaa!!! Ja siellä se oli, kirpputorin hyllyllä aivan naurettavaan hintaan. Kuulin, että On Writing on yksi parhaista kirjoista niille, jotka pitävät kirjoittamisesta. En ole koskaan lukenut Kingin kirjoja, en pidä kauhusta. Oli äärimmäisen mielenkiintoista lukea hänen uransa alkuvaiheista, kirjoista, kokemuksista ja vinkeistä kirjoittajille. Tämä jää aarteeksi kirjastooni. 

34. Thomas C. Foster: How to Read Literature Like a Professor

Ahhh, mahtava opus. Matka kirjallisuuden maailmaan, miten lukea ja ymmärtää kirjallisuuden teemoja, analysoida, vertailla tekstejä. Nyt osaisin lukea kirjoja, jotka eivät ehkä ole niin viihdyttäviä (kts. Liane Moriartyn kirja), mutta joilla on syvällistä sanottavaa. Ihanaa oppia uutta! 


Elokuu/August


 


 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...