3.1.2021

Surkea kirjavuosi 2020


Vuosi 2020 jää monelle mieleen surkeimpana mahdollisena vuotena.  Minnekään ei saa mennä, mitään ei saa tehdä ja jatkuva epävarmuus yhdistettyinä nopeisiin muutoksiin rassaa hermoja.  

Minulle 2020 painuu mieleen surkeimpana kirjavuotena pitkään aikaan.  Sain luettua vaivaiset 38 kirjaa läpi.  Kun normaalisti luen reilut 60 kirjaa vuodessa, tämä tuntuu todelliselta epäonnistumiselta. 

Toisaalta se vähäinenkin tämän vuoden kirjojen parissa vietetty aika oli hienoa ja sain mahtavia uusia kokemuksia! 


Miksi en lukenut? 

Tiedän tarkkaan, miksi en saanut luettua kirjoja.  Toinen syistä on sama, joka lamauttaa kaiken muunkin luovuuden elämässäni, mutta en ole sitä ennen kokenut kirjojen ja lukemisen suhteen.  Stressi, jonka tänä vuonna elämääni toi suuret elämänmuutokset vaikutti niin, että en yksinkertaisesti pystynyt keskittymään kirjaan.  

Yrityksestä tai sen puutteesta ei ole kyse. Toin kirjoja kotiin kirjastosta.  En vain saanut nostettua niitä  luettavaksi.  Aloitin monta kirjaa, mutta en pystynyt jatkamaan loppuun.  En pystynyt keskittymään.  Kindle sai pölyyntyä yöpöydän laatikossa.  Vein kirjoja lukemattomana takaisin kirjastoon.  Myöhstymismaksuillani kirjasto sai varmasti hienosti uutta aineistoa ostettua. 

Ja kun muutoksien tuomat aallokot alkoivat tasaantua, koin toisen takapakin.  Vuosia tasapainossa ollut lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan jäi lääkärin kokeilun uhriksi, ja uuvahdin täysin loppusyksystä. 

Joulukuussa tosin otin pikku spurtin, koska lainausmaksut hätistelivät saamaan kirjat luettua.  Ja joululomalla oli rentouttaviakin hetkiä.  

Huom. elämänmuutos oli suuri muutto 13 vuoden samassa kodissa asumisen jälkeen.  Se, että maa muuttui siinä samalla ei tietenkään tehnyt tätä helpommaksi!


Suosituksia vuodelta 2020

Älä sano, että olet lukenut espanjalaisen Carlos Ruiz Zafonin kirjoja jo vuosikausien ajan! En ollut aiemmin hänestä kuullutkaan.  Zafonin kirja sattui silmään kirjastossa ja luin loppuvuonna neliosaisen sarjan läpi.  Hienoa kerrontaa, rikkaat ympäristokuvaukset, mielenkiintoiset päähenkilöt, ripaus fantasiaa ja kaikessa mukana olevat kirjat, kirjakauppa ja Unohdettujen kirjojen hautausmaa imaisivat mukaansa.  Oli myös virkistävää lukea Barcelonasta tapahtumapaikkana, ja saada tarinoiden mukana elää Espanjan historiaa läpi.  Harmillista, että suhteellisen nuori Zafon menehtyi syöpään juuri hetkeä ennen kuin luin hänen ensimmäisen kirjansa eli kesällä 2020.  


Tara Westover kertoo elämämästään kirjassa Educated.  Hurjan rajoittavista olosuhteista ponnistanut, lähes kouluja käymätön Tara menestyi upeasti päästessään opiskelemaan.  Kirjan sanoma on, että kunhan vain tarjoamme jokaiselle lapselle mahdollisuuden opiskella, tarjoamme heille mahdollisuuden menestykseen.  Allekirjoitan tämän, mutta olen myös sitä mieltä, että kun tarjoamme jokaiselle lapselle mahdollisuuden oppia tuntemaan Jumala, heidän elämässään tulee olemaan siunaus ovat he sitten maallisesti mitattuna menestyneitä tai ei.  


Tunnetko kirjat Humiseva harju, Kotiopettajattaren romaani tai Wildfell Hallin asukas? Ne ovat kirjoittaneet englantilaiset sisarukset Anne, Charlotte ja Emily Bronte.  Juliet Barker teki uskomattoman perusteellisen työn kirjoittaessaan Bronten perheestä kirjan The Brontës - Wild Genius on the Moors: The Story of a Literary Family.  Siinä hän kaataa useita myyttejä perheestä, ja luo todenmukaisen kuvan suurperheen eri henkilöiden luonteesta.  Kirjassa opin myös ajan historiaa, koska perheen isä pastori Patrick Bronte oli yhteiskunnallisesti ja poliittisesti valveutunut henkilö.  Luin kirjaa todella kauan, koska se oli niin pitkä ja perusteellinen, eikä niin sujuvaa luettavaa kuin vaikkapa joku romaani.  Suosittelen! 


Uusia kokemuksia


Eräs aloitteleva kirjailija antoi romaaninsa minulle luettavaksi.  On ihanaa elää kirjan mukana sen ensi hetkistä lähtien!  Saimme myös keskustella kirjasta, ja on upeaa kuulla kirjoittamisprosessista tavallisen ihmisen kokemuksena.

Rakastan kirjoista puhumista - pitäisiköhän etsiä jokin kirjakerho, jossa saisimme yhdessä käydä läpi kirjoja.  Tästä minulla ei olekaan aiempaa kokemusta.  Onnistuukohan tämä edes näiden koronahommien kanssa?  

Kaipasin älyllistä haastetta teologian parissa, ja tilasin itselleni Perusta-lehden.  Sen motto on: Uskon ja ajattelun avuksi.  Sain mitä tilasin, ja nyt yritän laajentaa teologista kapasiteettiani fiksujen ja opiskelleiden henkilöiden johdolla.  Mainitsemastani stressistä johtuu, että en ole kaikkiin lehtiin paneutunut, mutta kuuden lehden vuosivauhdilla saan varmasti käytyä nämä mielenkiintoiset artikkelit läpi.  Ihanaa oppia uutta ja haastaa omaa ajattelua!  


Kirjalistan analysointia


Miesten kirjoittamia 16/38, (vuonna 2019 30/60), (vuonna 2018 34/68), (vuonna 2017 25/71).

Naisten kirjoittamia  20/38, (29/60), (30/68), (43/71).

Mies-naiskirjailijan yhteistyö 0, (0), (1), ( 2).

Kahden mieskirjailijan yhteistyö 1, (1), (1), (0).

Kokoelma useilta kirjoittajilta 1, (0), (1), (1).


Asia/opetuskirjoja: 7, (12), (9), (13)

Elämänkertoja/muistelmia: 2, (7), (5), (11)

Romaaneja/novelleja: 27, (41), (53), (46)


Ensi vuoteen

Jatkan lukemista vuonna 2021, toivottavasti vähän paremmalla menestyksellä.  Niin moni hyväkin kirja on jäänyt kesken, että ehkä tammikuun listalle ropsahtaa useampi kirja kun alan kiriä niitä loppuun.  Toiveena on pystyä Kirja viikossa-tahtiin, joka on normaalin tahtini alapuolella, eli periaatteessa saavutettavissa.  

On jännää huomata, miten olosuhteet vaikuttivat lukemiseeni.  Oletko huomannut samaa?  En halua kuitenkaan lannistua ja kuihtua, vaan pitää lukemisen edelleen rakkaana osana elämääni.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...