25.1.2021

Vaatteet viestivät

 Vaatteiden merkitys on suuri.  Aina välillä pysähdyn pohtimaan pukeutumista ja tyyliä.  



Yhdysvaltojen uusimman presidentin virkaanasettajaisjuhla oli merkittävä tapahtuma.  Poliittisia puheita kuunneltiin tarkkaan, mutta suurta painotusarvoa nähtiin tilaisuuden merkkihenkilöiden vaatteissa.  


Guardian-lehti tulkitsee presidentti Bidenin, varapresidentti Harrisin ja heidän puolisoidensa välittävän pukeutumisellaan vahvan viestin. Heidän vaatteensa olivat amerikkalaisten suunnittelijoiden käsialaa, turhat rönsyilyt ja erikoiset leikkaukset jäivät pois.  Tunnelma oli rauhallinen, kunnioittava, hiljaisen iloinen. Heidän pukeutumisensa sanoo:  Emme ole julkkiksia, olemme kansan nöyriä palvelijoita


Naiset olivat valinneet asujensa väreiksi republikaanien punaisen ja demokraattien sinisen yhdistelmän eri sävyt. Tilaisuutta seurattiin ympäri maailmaa, ja vaatteiden viesti otettiin vastaan.  


Yle:n artikkelissa haastateltu suomalainen tyyliguru Sami Sykkö tiivistää: – Nyt viimeinenkin ihminen tajuaa, että vaate on vahva viesti.


Kriittisessä tilanteessa olevan maan johtajat kommunikoivat kaikella mahdollisella tavalla yhtenäisyyden ja kaikkien hyvän puolesta. He ovat koko kansan palvelijoita, eivät etsimässä omaa parastaan.  Demokratian voitto, kiteytti uusi presidentti Joe Biden.  


Psykologian tohtori Jennifer Baumgartner on tutkinut pukeutumista ja huomauttaa, että yllemme valitsemamme vaatteet ovat uskomattoman tarkka indikaattori siitä, mitä ajattelemme itsestämme ja elämästämme. 


Vaatteiden väri ja koristekuviointi voi Suomessakin kommunikoida poliittisesta suuntauksesta.  Kansallispuvun käyttö, tai sinimustan villapaidan päälle pukeminen kertovat arvoista ja ajatusmalleista yhteiskunnallisissa keskusteluissa. Etnisten vähemmistöjen asut kertovat tarinaansa.  


Pääministerimme Marin toivoo keskustelun liittyvän asioihin, ei hänen ulkoiseen olemukseensa ja niinpä hän pukeutuu aina samaan tyyliin ja väreihin.  Presidentimme rouva Jenni Haukio ei paljastanut vuoden 2020 itsenäisyyspäivän juhlapukunsa tekijää, jotta kansa keskittyisi itsenäisyyteen eikä vaatteisiin.    


Tästäkin huolimatta pukeutuminen on tärkeää.  Annamme asuvalinnoillamme aina viestin.  Viestivätkö vaatteesi todellista sisimpääsi?  


Usko ja pukeutuminen


Kuten useimmat muutkin tavalliset ihmiset, en elä koko maailman tarkkailun ja tulkinnan alaisena.  Olen vapaa valitsemaan vaatteeni ja tyylini.  Pohdin silti, millaista viestiä pukeutumiseni antaa minusta ja arvoistani. 


Oman itsensä hyväksyminen kasvaa luonnollisesti iän myötä.  Nuorella vaikea akne kasvoissa voi olla todellinen trauma ja kamppailu.  Vanhempana hyväksyy, että ei ole täydellinen - ei kukaan muukaan ole, eikä kaikkeen voi vaikuttaa. Sairaudet voivat vaikuttaa ulkonäköön siinä missä vanheneminenkin, eikä sille voi mitään.   

  

Myös evankeliumin syvällinen ymmärtäminen auttaa oman itsensä hyväksymisessä.  Maailman arvoissa tietty täydellisyys on tavoiteltavaa ja ihailtavaa (huomioi millaisia ihmisiä julkisuudessa pidetään esillä). Jumalan hyväksymän ei tarvitse kurittaa itseään tai piiskata itseään tiettyyn suuntaan, jotta saisi hyväksyntää muilta. 


Kypsyydessä kasvaminen myös auttaa alistumaan tiettyihin “sopiviin” vaatteisiin.  Suosin täydellisesti vapautta pukeutua omien mieltymysten mukaan.  Mutta on tilanteita, jolloin valitaan tilaisuuteen sopivat vaatteet.  Hautajaiset ovat yksi esimerkki.  Häät voivat olla toinen - eräs ystäväni tajusi viimein eräissä häissä, että miehetkään eivät voi laittaa farkkuja joka juhlaan.  


Eräät nuoret uskovat olivat traumatisoituneet perinteisen seurakunnan sääntöjen ja odotusten keskellä.  He irtautuivat liikkeestä ja alkoivat kokoontua uudenlaisen vapauden ilmapiirissä.  He kieltäytyivät pukeutumasta perinteisesti, solmio aiheutti ahdistusta.  Heidän ystävänsä, joka oli vähän vanhempi ja myös uskossaan kypsä sanoi olevansa niin vapaa, että pystyy pukeutumaan sekä solmioon että olla ilman solmiota.  


Mainitsemani psykologi Baumgartner analysoi tiettyjä pukeutumissuuntauksia kuten pelkkien neutraalien värien käyttäminen, liian suuriin vaatteisiin kietoutuminen tai merkkivaatteiden logojen korostaminen.  Erityisen kiinnostavaa oli lukea hänen ajatuksiaan ihmisestä, joka ei pukeudu ikänsä mukaan.  


Hän sanoo, että muodin näkökulmasta ihmisten pitäisi pukeutua ikäänsä sopivasti.  Mutta psykologisesta näkökulmasta pitäisi pukeutua vaatteisiin, joissa tunnet olosi hyväksi. Tärkeintä on kuitenkin motivaatio valita tiettyjä vaatteita. Motivaatio ei ole kohdallaan, jos valitset nuorekkaat vaatteet, koska et hyväksy ikääsi tai jos olet uskonut viestin, että ikäsi ei ole hyväksyttävää.  Mutta jos valitset samat vaatteet, koska rakastat niitä ja ne saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi, motivaatiosi on terveellä pohjalla.   


Baumgartner suosittelee, että iän mukaan pukeutumisen sijasta pukeutuisimme tavoitteiden mukaan.  Jos haluat ylennyksen, pukeudu sen mukaan.  Jos etsit aviopuolisoa, pukeudu sen mukaan.  Jos haluat matkustaa maailman ympäri, valitse vaatteet tämän päämääräsi mukaan. 


Oma lisäykseni: Jos haluat tuoda kunniaa Jumalalle, pukeudu sen mukaan.    


Evankeliumikin puhuu siitä, miten motiivimme vaikuttavat arkeen, syömiseen, juomiseen, vaatteisiin.  Paavali puhuu aiheesta, erityisesti syömisen suhteen kirjeessään Roomalaisille, luku 14 sekä 1 Korinttolaisille luku 8-9


Paavali kiinnittää huomiota siihen, miten meidän käytöksemme, vapautemme tehdä tiettyjä asioita voi olla todella loukkaavaa “heikolle” uskovalle. Meidän ei tule tuomita tai halveksia heikkouskoisia, vaan elää tietoisena siitä, että joudumme jokainen tuomiolle omista teoistamme.  Niinpä meidän pitää olla panematta loukkauskiveä tai langetusta toisten eteen.   


On parempi jättää syömättä, kuin loukata toista.  On parempi jättää pukematta kuin tuoda riitoja uskovien keskuuteen.  Rakkaus toisia kohtaan rakentaa keskenäistä yhteyttä, ja rakentaa myös sisäistä vahvuutta.  


Mieheni kotiseurakunnassa järjestettiin aamuisin kaksi Jumalanpalvelusta.  Ensimmäinen oli suunnattu vanhemmalle väelle, jota oli aamuisin enemmän liikkeellä.  Puhujat ja laulajat pukeutuivat perinteisemmin, suoriin housuihin, paitapuseroihin, hameisiin.  Toinen Jumalanpalvelus oli suunnattu nuoremmalle väelle.  Puhuja vaihtoi jalkaansa farkut ja musiikkiryhmäkin rentoutui.  He halusivat kunnioittaa kuulijakuntaa pukeutumisellaan.  


Niin tavoitelkaamme siis sitä, mikä edistää rauhaa ja keskinäistä rakentumistamme. Room 14:19


Hengellinen ja henkinen kypsyys näkyy ihmisen olemuksessa, kuuluu hänen sanoissaan ja tulee esille hänen vaatteissaan.  Itsensä hyväksyvä nauttii vapaudestaan tuoda esille persoonallisuuttaan.  Rauhaa ja rakentumista ajava ottaa lisäksi huomioon muut henkilöt ja tilanteet.  


Huomasitko sinä miten Yhdysvaltojen virkaanasettajaisissa pukeuduttiin? 


Kuva: Pixabay Clker-Free-Vector-Images




.  



2 kommenttia:

  1. Kiitos mukavasta postauksessa. Harvoin kiinnittää tähän huomiota. Meillä ilmastokin rajoittaa. Asiallinen pukeutuminen tilanteen mukaan kuten sanot. Bidenin juhlissa oli tilanteenmukaista pukeutumista. Poikkeuksena hellyttävä Bernie Sanders kirjolapasineen, joita kopioidaan.

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitoksia kommentista! Kyllä, Suomessa sää sanelee paljon millaista asua voi laittaa päälle. Täällä pukeudutaan myös paljon tummiin väreihin talvella. Yritän etsiä persoonallisempaa tyyliä kuin mustaa toppatakkia, ja olen hartaasti etsinyt talvikenkiä, jotka eivät olisi mustat! Sandersin lapaset ovat tosiaan pääseet maailmanympärysmatkalle! :) En osaa päättää, että oliko hänen tyylinsä liian rentoa juhlalliseen tilaanteeseen, vai ihailisinko hänen pelottomuuttaan olla oma itsensä!

    VastaaPoista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...