Olemme kuulleet jo vuosien, ehkä jo vuosikymmenten ajan, miten maailmassa on paljon naisvihaa. Kirjoitin nettihakuun “maailma vihaa naisia” ja sain 765 000 tulosta 0.33 sekunnissa. Onko se sitten sisäsyntyistä vai myöhemmin opittua, naisvihaa tai kokemuksia vihamielisestä käytöksestä naisia kohtaan löytyy monenmoista.
Minäkin olen sitä mieltä, että maailma vihaa naisia. Mutta näkökulmani poikkeaa yleisestä näkökulmasta. Kyllä, maailmassa on paljon väkivaltaa, vähättelyä ja naisten epäreilua kohtelemista. Kristinuskon näkökulmasta naisvihalla on tunnistettavat juuret, ja toisaalta kristinusko on ollut tuomassa naisille ihmisarvoa, ääntä ja mahdollisuuksia.
Minä tiedän, kuka vihaa naisia kaikista eniten. Tämä vihollisuus leimahti liekkeihin kun Jumala antoi maailman ensimmäiselle naiselle, Eevalle, erityisen tehtävän: Eevan jälkeläinen tulee murskaamaan vihollisen pään. Siitä lähtien vihollinen on tarmokkaasti iskenyt naiseuden sydämeen, päämääränään valehdella, tappaa ja tuhota.
Mikä on todellista naisvihaa?
Maailma kirkuu naisvihaa tilanteissa, joissa naisten ei anneta olla miehiä. Minä väitän, että suurinta naisvihaa on se, että naisten ei anneta olla naisia. Tämä on blogini nimi ja tarkoitus - olen nainen, haluan olla nainen, anna minun olla nainen. Mitä on todellinen naiseus ja mitä Jumala siitä sanoo? Nainen ei eroa miehestä vain fysiikaltaan, vaan syvälliset persoonaan liittyvät näkyvät toimintamuodot ja sisäiset kokemukset ovat erilaisia naisten ja miesten välillä. Naisvihaa on se, että kieltäydytään näkemästä naiselliset ominaisuudet ja taipumukset hyvinä ja haluttavina.
Vihollinen pelkää kuollakseen naisia ja siksi naiset ovat hänen hyökkäyksensä ensimmäinen kohde. Tämä ei ole ylidramatisointia tai pelon lietsontaa. Minusta kristityn naisen on oltava realisti ja ymmärrettävä maailma, jossa hän elää. Maailma ei halua sinun oleva nainen, Jumalan mielen mukainen nainen. Se haluaa sinun olevan naiseuden irvikuva, oman muottinsa mukaan kokoonpuristettu. Sielunvihollinen ei halua sinun olevan vahva, kypsä, tasapainoinen nainen, joka hyväksyy itsensä naisena. Se haluaa huijata ja pelotella sinut epätoivoiseksi ja riippuvaiseksi, naiseksi, joka toivoo olevansa mies.
Naisvihasta puhuttaessa nostetaan usein esille valta-asemat: miehet ovat vallassa, naiset alistettuja. Raamatussa tunnistetaan, että on olemassa eri asemassa olevia ihmisiä. Valtaan liittyy vastuu: asemaa pitää käyttää muiden hyväksi. Vallassa oleville annetaan erityisesti käskyjä olla heikompien puolella, hankkia oikeutta niille, jotka eivät sitä muuten saa, puolustaa avuttomia. Jeesus on upea esimerkki miehestä, joka rikkoi sen ajan kulttuurin sääntöjä antaakseen naisille arvon ja kunnioituksen.
Kun maailma puhuu miesten ja naisten valta-asemasta, se unohtaa erään ihmisryhmän, joka on erityisen haavoittuva ja heikko. Naisvihasta puhuttaessa heitä ei nosteta esiin, vaikka juuri naisilla on suuri valta heidän elämässään. Tämä ryhmä on lapset. Silloin kuin naisvihan varjolla taistellaan naisten oikeuksista olla niinkuin mies ja tehdä täsmälleen samoja asioita kuin mies, ovat lapset jääneet jo jalkoihin. Maailmasta puuttuu syvällinen analyysi siitä, miten aikuisten väliset vallanjakotaistelut vaikuttavat lapsiin, joiden pitäisi olla sekä miesten että naisten erityisen suojelun kohteena.
Naisilla on ainutlaatuinen asema lasten suhteen. Äitiys on luonnollinen osa naiseutta. Nainen on fyysisesti luotu olemaan äiti. Tämä tosiasia on niin päivänselvää, että se on miltei kiusallista. Nainen herättää miehessä seksuaalisen halun, pystyy hedelmöittymään, valmistaa kohdussaan uuden ihmisen ilman yrittämistä, hänellä on rinnat, jotka ruokkivat vauvaa, äidinvaistot, jotka ylläpitävät elämää. Ja vihollinen tekee kaikkensa, jotta saa riistettyä äitiyden lahjan pois naisilta.
Raamattussa äitiys ja kodinhoito on
normaali, haluttava ja jopa
ylevä elämäntehtävä naiselle.
Olen kuullut useamman naisen sanovan, että heidän unelmansa on olla äiti. Kuinka moni äitiydestä haaveileva oppii keksimään jonkun yleisesti hyväksytyn unelma-ammatin ääneen sanottavaksi? Kun eihän kenenkään nyt pitäisi niin matalalle tähdätä, että haluaa vain hoitaa lapsia kotonaan. Minusta on niin ihanaa lukea Raamattua, jossa äitiys ja kodinhoito on normaali, haluttava ja jopa ylevä elämäntehtävä naiselle.
Jos vihollinen ei saa estettyä naista tulemaan äidiksi, se taistelee loppuun saakka, jotta lapset eivät olisi äidille tärkein asia maailmassa. Nykyajan naisvihaa on se, että naiset patistellaan pois kodistaan. Naisille luodaan paineita puhumalla potentiaalin käyttämättä jättämisestä ja tärkeiden tehtävien hoitamisesta. Tärkeitä tehtäviä ovat siis kaikki muu mahdollinen paitsi omien lasten kasvattaminen. Lapset ovat maailman silmissä vähiten tärkeitä ihmisiä, sorretuin osa yhteiskuntaa.
Meille väitetään, että lasten pitää olla “ammattilaisten” hoidossa. Päiväkotien pelokkaat, kohtaloonsa alistuneet ja turvattomat pikkulapset eivät pääse otsikoihin muuten kuin silloin kun heille vaaditaan lisää hoitajia - joka on kuka tahansa muu kuin oma äiti. On tutkimuksin todistettu, että kun vanhempien läsnäolo lasten elämässä vähenee, ikätovereiden merkitys kasvaa. Niitämme nyt hedelmiä, joita kasvaa kun nuoret keskenään luovat säännöt ja elämisen mallin, torjuen sen vähäisenkin panostuksen vanhempiensa puolelta.
Jopa oma mies voi olla hätistelemässä vaimoaan töihin kodin ulkopuolelle. Joskus syynä on tiukka rahatilanne, tai halu elää tietyn elintason elämää. Joskus syynä on pelkästään ajatus reiluudesta: molempien pitää käydä töissä, ei voi elää miehen “siivellä”, kumpikin saa käyttää harrastuksiinsa tai vaatteisiinsa tai ruokavalioonsa vain itse ansaittua rahaa. Tällainen asenne voi alkaa jo lapsuudessa, jos kasvatustavoitteena on, että naisen on pärjättävä omillaan, ei saa olla riippuvainen muista. Se, että nainen ei saa luoda perhettä yhteistyössä miehensä kanssa, toteuttaa itseään kotona ja panostaa omien lastensa hyvinvointiin, on naisvihaa.
Naiset ovat joskus hurjimpia naisvihan advokaatteja. He hypettävät toisiaan kaipaamaan elämältä jotain muuta (“parempaa”) kuin lapsia ja kotia. Minua säälittää kuulla valituksia siitä, miten äiti ei jaksa omia lapsiaan tai ei kestä kotiin liittyviä töitä. Säälin lapsia, jotka kasvavat tällaisessa ilmapiirissä, jossa äiti hammasta purren tekee juuri sen pakollisen, aina katsellen ympärilleen etsien jotain parempaa. Säälin naisia, jotka eivät ymmärrä miten suuri kaipuu lapsella on olla tärkeä omalle äidilleen, ja jotka eivät ymmärrä miten äitiydestä voi löytää maailman suurimman ilon ja tarkoituksen elämään. Säälin kristittyjä naisia, jotka eivät huomaa, miten Jumalan sana pysyy kunniassa kun naiset rakastavat lapsiaan ja hoitavat hyvin kotinsa.
Lasten kasvattaminen on vastuullinen asema. Kodeissa kasvaa tulevaisuuden miehiä ja naisia. Millaisin eväin heidät lähetetään maailmaan kohtaamaan muita ihmisiä? Kristittynä vastuu on suuri, koska he eivät ole vain minun lapsiani, vaan he ovat Jumalan luomia ihmisiä, joilla on iankaikkinen sielu. He tulevat elämään iankaikkisesti. En ole panostanut heihin vain tätä elämää varten, vaan ikuisuutta varten. Kun lapsi kasvatetaan ikuisuutta ajatellen, heidät opetetaan tekemään pitkällä tähtäimellä hyviä ja oikeita valintoja, huomioimaan toisia ja ottamaan omat lahjansa käyttöön.
Maailman mukaista naisvihaa vastaan taistelevat eivät ymmärrä, että kun häivytetään kaikki rajat ja erot miesten ja naisten väliltä, molemmat menettävät. Naiset eivät saa olla naisia, eivätkä miehet saa olla miehiä. Eroavaisuudet ovat rikkauksia ja vahvistavat yhteiskuntaa. Tietynlaista luovuttamista on jo nähtävissä miesten keskuudessa: annetaan naisten hoitaa asiat, kun kerran haluavat. Mehän pääsemme tässä helpommalla, he ajattelevat. Miehet eivät “ihme kyllä” kiirehdikään ottamaan naisen osaa harteilleen, vaan taantuvat teineiksi, jotka voivat huvitella miten haluavat, koska “kyllä äiti hoitaa”. Väliinputoajia ovat perheet, ja lapset.
Jumalan näkökulmasta naisvihaa on se, että naiselta riistetään ne roolit ja tehtävät, joita vain he voivat hoitaa: raskaus, vauvan hoito, kodeissa tapahtuvan elämän suojeleminen ja hoitaminen. Sitä vastaan voi taistella valitsemalla itsepäisesti ja hiljaa todellisen naiseuden. Luomalla koteja, joissa nauru raikaa ja luovat projektit valtaavat keittiönpöydät, joissa opitaan, väitellään ja kasvetaan ajattelemaan ja kunnioittamaan. Koteja, joissa on hyvä olla ja jonne halutaan tulla, koteja joissa välitetään ja rohkaistaan ja uskalletaan. Koteja, joissa on aikaa lapsille ja lasten tärkeille kysymyksille.
Naisilla ja miehillä on molemmilla oma tärkeä roolinsa maailmassa - miten paljosta jäämmekään paitsi kun niistä kieltäydymme ja niitä vähättelemme.
Kuva: Pixabay - sasint
Hieno kirjoitus! Pyhä Henki on antanut minullekin nykyään samanlaiset ajatukset naiseuteen liittyen. Toivon että meitä herää paljon muitakin ja että raamatullisesta naiseudesta tulisi taas yleisempää yhteiskunnassa
VastaaPoistaKiitoksia kommentista! Raamatullinen ihmiskuva ja naiseuteen liittyvät ajatukset ovat kyllä siunaavia ja tulevaisuuden toivoa täynnä - tervetuloa mukaan :)
Poista