28.8.2013

Pikku profeetat - löytyykö ajankohtaisuutta?


Pienet profeetat Vanhassa testamentissa
Pieniksi profeetoiksi kutsutaan Vanhan Testamentin kahtatoista profetaalista kirjaa, jotka suhteellisen lyhyytensä vuoksi ovat saaneet kutsumanimen pienet profeetat (verrattuna neljään muuhun profeetan kirjaan, jotka ovat huomattavasti pitempiä; esim. kaikki 12 pientä profeettaa yhteensä ovat lyhyempiä kuin Jesajan koko kirja.).  Opiskelin tänä kesänä näitä kirjoja Juhani Kuosmasen Pienten profeettojen suuri sanoma-kirjan kanssa. Aiemmin niistä tutuin on itselleni ollut Joonan kirja, jota kristikunnan keskuudessa tehokkaasti opetetaan jo pyhäkouluiästä asti.  Siinähän on jännittävä kertomus tottelemattomasta profeetasta ja suuresta kalasta.  Kerrontatyylinsä vuoksi se on helppo lukea ja ymmärtää ja ehkä sen takia Joonan kirja on ainoa pikku profeetta, jota lapsille opetamme.
 
Muista profeetoista mieleeni oli jäänyt vain ns. muistolauseita ja lempikohtia ja kiukkuisuus!  Niiden kirjoitustyyli voi tuntua hyvinkin vihaiselta ja uhkaavalta.  Jumala kuvataan kostajana, joka rankaisee hyvin ankarasti kansaansa.  Missä on armo, missä on rakkaus?  Moni käyttää profeettojen sanomaa perustuksena sille, ettei voi uskoa kristinuskon Jumalaan, joka on niin ristiriitainen sanojensa kanssa.   Älä tapa ja tapa.  Älä vihastu ja Jumala, joka vihastuu.  Joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu ja nosta miekkasi lapsia ja naisia vastaan.  Anna anteeksi ja kosta.  Onko tässä mitään johdonmukaisuutta ja loogisuutta?  Ja vielä tärkeämpää: onko näillä profeetoilla mitään ajankohtaista sanottavaa minulle, armon vuonna 2013?

Profeettojen kirjojen ymmärtämiseksi on tärkeää muistaa seuraavat asiat.

-Kukin profeetta puhui ennen muuta oman aikansa juutalaisille.  Hän muistutti kansaa käskyistä ja säädöksistä ja varoitti niiden rikkomisesta.  Jumala oli heille Mooseksen kautta selvästi kertonut kuuliaisuudesta seuraavat siunaukset ja varoittanut tottelemattomuutta seuraavista kirouksista  (Viidennen Mooseksen kirjan luvut 28-30 ovat erityisen tärkeitä, jotta ymmärrät mistä profeetat myöhemmin kansalleen puhuivat).  Valittua kansaa uhkasi sulautuminen ympäröivien kansojen pakanuuteen.  Profeetat sekä varoittivat että rohkaisivat kansaa pysymään uskollisena Jumalalle (JHVH), antoivat ohjeita kääntymyksen tekoon ja osoittivat mistä siihen löytyy voima.  
- Kun profeetat lausuivat ennustuksiaan, heidän eskatologiansa oli jakautunut lähitulevaisuuteen sekä kaukaiseen tulevaisuuteen (maailmanlopun aikaan). Joskus heidän ennustuksiensa välillä kului paljon aikaa, joskus heidän yhdessä kertomansa yksityiskohdat ovat osa eri tapahtumia.  Jotkut ennustukset toteutuivat profeettojen elinaikana, toiset vähän myöhemmin ja lopunajan tapahtumat ovat vielä tuloillaan.  
-Profeetat elivät lakitalouskautta ja kirjoittivat lain hengessä.  Vaikka he ennustivat Messiaan, Vapahtajan saapumisen maailmaan, Hän ei ollut vielä saapunut.  Laissa Jumala ilmoittaa vihansa syntiä kohtaan ja Juhani Kuosmanen sanoo, että sen vuoksi Vanhan testamentin Jumala on vihastunut Jumala (Ps 90:7,9) ja sen kristillisyys on vihastuneen Jumalan lepyttämistä (Mal 1:9).  Silti lakihenkisistä profeetan kirjoista kuultaa Jumalan lahjavanhurskaus (Hab 2:4).  Paavali kutsuu myöhemmin vanhan liiton kirjoituksia kuvastimeksi, joka heijastaa esikuvien, pyhän historian sekä profetioiden kautta Kristuksen kirkkautta, joka Uudessa testamentissa nähdään suoraan evankeliumissa (2 Kor 3:18, 4:4,6).

- Uudessa testamentissa on useita viittauksia pikku profeettojen kirjoituksiin.  Nyt kun ”lain peite” (2 Kor 3:15-16) on otettu pois, näistä ikivanhoista kirjoituksista näkyy Kristus ja sanoma uuden liiton seurakunnalle.  Sen vuoksi profetaalliskirjojen hengellistä sanomaa voi soveltaa myös nykypäivään ja seurakuntaelämään.

Näiden kahdentoista profeetan sanoma on hyvin samankaltainen.  Vaikka kirjallisuustyyli oli yhtenäisesti ominaista sen ajan kirjoittajille, jokaisella oli oma ainutlaatuinen äänensä.  He käyttävät voimakasta kieltä ja maalaavat intensiivisiä tunnetiloja.  He itkevät, laulavat, rukoilevat, runoilevat, huutavat.  Joskus heidän ajatuksenjuoksuaan on miltei mahdoton seurata!  Eräs opettaja kirjoitti hauskasti, että olisihan jokainen profeetta voinut nousta omana aikanaan ja sanoa kansalle: ”No niin ihmiset, te teette taas syntiä ja Jumalan täytyy taas tuomita teidät.  Te palvotte vieraita jumalia, kulutatte kaikki rahanne itsenne hyväksi, olette epärehellisiä kaupankäynnissä jne.  Jumala lähettää babylonialaiset tuhoamaan teidät, jos ette muuta tapojanne.  Mutta, aivan, jonkun ajan kuluttua Jumala palauttaa kansan tähän maahan, tuhoaa kaikki vihollisenne ja vallitsee vanhurskaudessa ja maassa on rauha iankaikkisesti.” (lähde).  Olisihan Raamattu aika paljon lyhyempi tällä tavalla, mutta onhan se totta että se on paljon mielenkiintoisempi lukukokemus nykyisessä muodossaan!   

Sitten vielä huomio huomio: en ole teologi, enkä aio käydä läpi pikku profeettoja suurennuslasin kanssa.  En pyri selittämään niiden sanomaa kokonaisuudessaan.  Haluan kirjoittaa asioista, jotka kustakin kirjasta nousivat ylös ja puhuivat minulle.  Suosittelen teho-opiskelun tueksi muita lähteitä, joita löytyy Suomen kielellä useita.  Netistä löytyy mm. rovasti Olavi Peltolan opiskelumateriaalit Vanhaan Testamenttiin.  

Aion käydä kirjoja läpi siinä järjestyksessä, kuin ne Vanhasta testamentistä löytyvät.  Huvittelin hetken ajatuksella laittaa ne kronologiseen järjestykseen, mutta taidan alkaa ottamaan liian isoa haukkua tästä kakusta.  Alan helposti kaivautumaan jokaisen asian juureen asti, mutta nyt pysäytän itseni!  Pääasia on nauttia Jumalan Sanasta ja nöyrällä mielellä ottaa sieltä omaan elämään opiksi!

Lopussa kuitenkin eräs kronologinen järjestys kaikkien profeettojen kirjoille, koska se nyt on vaan niin kauhean mielenkiintoista! 

Jonah – 820-804 BC – spoke to the Assyrians
Amos – 810-785 BC – spoke to the northern kingdom
Joel – 800 BC – spoke to the southern kingdom
Hosea – 785-725 BC – spoke to the northern kingdom
Micah – 749-722 BC – spoke to the northern kingdom
Isaiah – 740-681 BC – spoke to the southern kingdom
722 BC – Northern Kingdom of Israel destroyed by the Assyrians

Nahum – 661-612 BC – spoke to the Assyrians
Zephaniah – 630 BC – spoke to the southern kingdom
Habakkuk – 610-599 BC – spoke to the southern kingdom
Jeremiah – 625-582 BC – spoke to the southern kingdom
605, 597 586 BC – Jerusalem is attacked in three waves and ultimately destroyed by the Babylonians

Daniel – 605-534 BC – spoke to captives in Babylon
Ezekiel – 592-570 BC – spoke to captives in Israel
Obadiah – 585 BC – spoke to the Edomites
539 BC – Babylon is conquered by Cyrus, Jews allowed to return to Jerusalem
Haggai – 520 BC – spoke to the returned exiles of Babylon
Zechariah 518 BC – spoke to the returned exiles of Babylon
Malachi – 430-400 BC - spoke to the returned exiles of Babylon

(Aikajana löytyi täältä)


kuva: Free Digital Photos/Gualberto107

2 kommenttia:

  1. Kiitos blogistasi. Löysin sen, kun etsin kristillistä materiaalia janooni. Ymmärrän joitain kohtia kristinuskosta vähän paremmin, kun luen selityksiä. Jotkut kohdat mietityttävätkin ja yhdessä kohdassa tuli melkein kyyneleet silmiin -tuli olo, etten riitä. Välillä asioita täytyy jättää hautumaan ja kun niitä mietiskelee -ja lueksii alkaa pikkuhiljaa ymmärtääkin...Usko Jeesukseen Kristukseen ei ole minulle uutta -olen uskonut lapsesta lähtien, mutta maailma on pyörittänyt minua jonkun aikaa ja kolkuttaminen Kristuksen ovelle jäi...taasen kolkuttaen jatkan elämääni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Marira! Mahtavaa, että olet löytänyt uskon uudelleen. Toivon aina, että muut saisivat rohkaisua uskonelämälleen kirjoituksistani. Jumalan siunausta tulevaisuudellesi!

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...