31.12.2019

3 ydintaitoa, joilla romanttinen suhde onnistuu


Aina välillä luen jotain todella hyvää ja mietin "Tästä pitää kirjoittaa blogissa!"

Jaan miellelläni hyviä resursseja, kirjoja, artikkeleita, blogeja.  Olen itse saanut niin paljon hyötyä muiden oivalluksista ja ihan tutkimuksista.  Tässäpä siis yksi kohtaamani hieno juttu ihmissuhteista ja avioliitosta.

Eräässä tutkimuksessa selvitettiin, mitkä ovat niitä taitoja, joita ihminen tarvitsee löytääkseen terveen romanttisen suhteen.  (Romantic competence, healthy relationship functioning, and well-being in emerging adults, linkki postauksen lopussa.)

Psykologi ja tutkija Joanne Davila kertoo, että ollakseen pätevä tai taitava rakkaudessa ja ihmissuhteissa, ihminen tarvitsee kolmea ydintaitoa: oivaltamiskykyä, vastavuoroisuutta ja kykyä säädellä tunteitaan.  

Lyhyesti, oivaltamiskyky on tietoisuutta, ymmärtämistä ja oppimista.  Kun tunnet itsesi, mitä tarvitset ja mitä haluat, pystyt kommunikoimaan tarpeitasi.  Mutta osaat myös tunnistaa tunteitasi, stressipisteitäsi ja pitää huolta, että purat niitä terveellä tavalla, syyttämättä partneriasi esim. sen hetken työstressistä. 

Oivaltamiskykyinen ihminen osaa ottaa huomioon toisen tarpeet, ja osoittaa kiitollisuutta esimerkiksi, kun partneri tuo sinulle kupin kahvia juuri oikealla määrällä sokeria ja maitoa.  Tällainen ihminen myös tiedostaa, että jos hän ei kiitä kumppaniaan huomavaisuuksista, tämä todennäköisesti tuntee olonsa loukatuksi tai ärsyyntyy. 

Oivaltava ihminen oppii tuntemaan partenrinsa ja ymmärtää tämän käytöksen perustalla olevia syitä.  Esimerkiksi, jos kumppani on myöhässä, se voi johtua siitä, että hän on kroonisesti aina myöhässä, joka paikasta.  Se ei siis liity sinuun tai suhteeseenne.  Hän vain on sellainen. 

Toinen taito on vastavuoroisuus.  Kummallakin teillä on tarpeita, ja kummankin tarpeet ovat tärkeitä.  Kun vastavuoroisuus on toimivaa, molemmat saavat ilmaista tarpeitaan selkeällä tavalla, ja se lisää todennäköisyyttä, että tarpeet tulevat täytetyksi. 

Vastavuoroisessa suhteessa saat pyytää partneriltasi apua ja samoin olet valmis auttamaan häntä eri tilanteissa.  Molempien tarpeet vaikuttavat päätösten tekoon.  Esimerkiksi, jos saat työtarjouksen, joka lisää työtuntien määrää, mutta tarkoittaa sitä, että teillä on vähemmän aikaa yhdessä, keskustelette asiasta molempien kannalta.  "Haluaisin kovasti tämän työn, se olisi minulle todella tärkeää, mutta minua myös huolestuttaa se, että meidän yhteinen aikamme vähenee.  Jos lupaan varata tarpeeksi aikaa meille, sopisiko sinulle, että hyväksyn tämän tarjouksen?"

Kolmas taito on tunteiden säätely.  Se tarkoittaa, että kun jotain tapahtuu suhteessa, osaat säätää tunteitasi sopivaan reaktioon.  Pysyt rauhallisena ja näet asiat oikeassa perspektiivissä. 

Kaikilla on hetkiä, jolloin on helppo huolestua tai äksyillä.  Näissä tilanteissa tärkeä taito on rauhoittua, ja olla kärsivällinen.  Esimerkiksi partnerisi ei vastaa heti tekstiviestiin.  Huolestutko, tarkistatko puhelinta parin sekunnin välein?  Vai pystytkö rauhoittamaan itseäsi ja kertomaan itsellesi, että vastaus kyllä tulee ilman, että tuijotan puhelinta.  Pystyt laittamana puhelimen pois ja keskittymään johonkin muuhun tekemiseen. 

Tunteiden säätely on tärkeä taito kaikissa ihmissuhteissa, koska sen avulla kestät epämukavia tunteita, samalla kun säilytät itsekunnioituksesi ja sitoutumisesi omien tarpeiden täyttämiseen. 

Tutkimuksessa huomattiin, että nämä taidot ovat tarpeellisia jo ihan nuorillekin.  Esimerkiksi 13- ja 14-vuotiaat, joilla oli oivaltamiskykyä, vastavuoroisuustaitoja ja jotka kykenivät säätelemään tunteitaan, raportoivat miellyttävämpiä ystävyyssuhteita, huolehtivat vähemmin hylkäämisestä, ja kokivat parempaa mielenterveyttä.

Teini-ikäisten vanhempana minusta on hienoa tietää, että on mahdollista oppia taitoja, jotka auttavat ystävyys- ja seurustelusuhteissa.  Nämä taidot ovat myös hyvä mittapuu oman avioliiton tilaa tarkastaessa.  Olenko osannut kommunikoida tarpeitani?  Miten olen ottanut puolisoni huomioon eri tilanteissa?  Kuinka hyvin osaan säädellä tunteitani eri tilanteissa? 

Oletko huomannut näiden taitojen olemassaolon parantavan avioliittoasi?  Ja toisaalta, oletko huomannut puutteita näissä taidoissa ja miten se on syövyttänyt suhdettasi? 

Toivon sinulle entistä parempaa uutta vuotta itsetuntemuksen ja ihmissuhteiden parantumisen merkeissä!

Täältä löytyy koko tutkimus: Romantic competence, healthy relationship functioning, and well-being in emerging adults
Ja tässä Joanne Davilan TED-talk aiheesta 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...