Viime aikoina johtajuuden tarve on tullut esille mediassa, kun kansalaiset kyselevät ohjeita pandemian pyyhkiessä yli maailman. Vaikeudet ja kriisit ovat todellakin aikoja, jolloin hyvän johtajan tarpeen huomaa ja arvon ymmärtää.
Hiljattain pidin hartauden johtajuustiimille, jossa olen osana. Sain valita aiheen itse, ja päädyin puhumaan...johtajuudesta. Se ei yleensä tule mieleeni kun pohdin hartaustekstiä, mutta kristittynä myös johtaminen on harras, pyhä tehtävä. Se mainitaan yhtenä armolahjoista:
“Meillä on erilaisia armolahjoja, sen armon mukaan, joka meille on annettu...Joka johtaa, johtakoon tarmokkaasti.” Room 12:6,8.
Kun mietin johtajuusmalleja kristitylle, päädyin pohtimaan Jeesuksen johtajuustapoja. Jeesuksen johtajuus on palvelevaa johtajuutta, ja sitä kuvailemaan löysin Raamatussa usein toistuvan kielikuvan. Johtajuutta verrataan paimenen työhön ja asenteeseen laumaansa kohtaan.
Paimenuusteema löytyy sekä Vanhassa että Uudessa Testamentissa. Raamatussa Jumalan ja ihmisten välistä suhdetta kuvataan usein paimenen ja lampaiden välisenä suhteena.
"Sillä hän on meidän Jumalamme, ja me olemme kansa, jota hän paimentaa, lauma, jota hänen kätensä kaitsee." Psalmi 95:7
"Me vaelsimme kaikki eksyksissä niinkuin lampaat, kukin meistä poikkesi omalle tielleen." Jesaja 53:6
Jeesuksen vertaus kadonneesta lampaasta on kuuluisa kuvaus paimenen (Jumalan) rakkaudesta juuri sitä yhtä eksynyttä lammasta (syntistä) kohtaan. Luukas 15:1-7.
Raamatullinen johtajuusmalli on paimenen työtehtävä. Vaikka et olisikaan seurakunnan pastori tai osa vanhinten ryhmää, eli rooleissa, jotka yleensä käsitetään paimen-tehtäviksi, olet kristittynä johtajana silti "paimen" seuraajillesi. Hengellinen johtajuus on paimenuutta. Tämä on pysäyttävä ajatus.
On merkittävää, että kaksi Vanhan Testamentin suurta johtajaa olivat molemmat kirjaimellisesti paimenessa, kun Jumala valitsi heidät johtajuustehtävään.
Mooses oli paimentamassa appensa Jetron lampaita, kun Jumala puhui hänelle kansansa vapauttamisesta orjuudesta. 2 Moos 3:1-. Myöhemmin Mooses johti kymmeniä tuhansia ihmisiä vapauteen ja vuosikymmenten ajan haastavissa olosuhteissa kohti Luvattua Maata.
Nuori Daavid oli paimentamassa isänsä lampaita, kun profeetta Samuel tuli voitelemaan hänet kuninkaaksi. 1 Samuel 16:11. Daavidin polku johtajuuteen oli mutkainen, mutta viimein hänestä tuli Jumalan kansan tunnetuin ja suosituin kuningas sekä Messiaan esi-isä.
Hengelliselle johtajalle paimenen malli on uudenlainen tapa olla johtaja. Jos et johda paimenen lailla, et johda Raamatun esimerkin mukaan. Uuden Testamentin seurakunnan johtaja Pietari esittää kirjeessään haasteen johtajille. Mikä on sinun motiivisi johtaa? Jos se ei käy yksiin Jumalan antaman mallin mukaan, et johda oikein.
"Vanhimpia teidän joukossanne minä siis kehoitan, minä, joka myös olen vanhin ja Kristuksen kärsimysten todistaja ja osallinen myös siihen kirkkauteen, joka vastedes on ilmestyvä...
1. Kun johdat, muistatko Kristuksen kärsimisen esimerkin?
...kaitkaa teille uskottua Jumalan laumaa, ei pakosta, vaan vapaaehtoisesti, Jumalan tahdon mukaan, ei häpeällisen voiton tähden, vaan sydämen halusta...
2. Kun paimennat, teetkö sen pakosta tai velvollisuudesta, vai onko se sinulle etuoikeus?
3. Kun palvelet, motivoiko sinua Jumalan vai ihmisten tahto?
4. Kun huolehdit Jumalan laumasta, ajaako sinua henkilökohtainen etu vai jumalallinen intohimo?
...ei herroina halliten niitä, jotka ovat teidän osallenne tulleet, vaan ollen laumalle esikuvina...
5. Kun käytät vaikutusvaltaa, antaako elämäsi selvän esimerkin?
6. Kun uhraat, pystytkö odottamaan lopullista palkkiota, vai täytyykö sinun saada välittömästi palkinto teoistasi?
Pietari haastaa johtajia johtamaan oikein ja hyvin tämän aivan uudenlaisen johtajuusesimerkin mukaan. Kristus, jota me seuraamme on sekä kärsivä Pelastajamme että esimerkillinen johtajamme.
Johtajuuden kutsu on Pietarin mukaan kutsu...
Huolehtia ihmisistä. Paimen huolehtii lampaista ja palvelee niitä. Paimen ei odota lampailtaan palveluksia ja huolenpitoa. Paimen suojelee lampaita, ei itseään.
Mentoroida seuraajia. Pietari pyytää johtajia investoimaan itsensä innokkaasti lauman johtajana, ei herrana halliten, vaan täydestä sydämestään esimerkin antaen.
Kaitsea laumaa ja huolehtia, että asiat sujuvat. Ihmiset ovat uskottu johtajan huolenpidon alaisuuteen. Paimen tuntee jokaisen seuraajansa tarpeet.
Olla malli seuraajille, demonstroiden miten elää omalla esimerkillään.
...niin te, ylipaimenen ilmestyessä, saatte kirkkauden kuihtumattoman seppeleen. 1 Pietari 5:1-4.
Jeesuksen omat sanat olivat varmasti Pietarin mielessä, kun hän kirjoitti nämä jakeet hengellisille johtajille Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen. Jeesus sanoi olevansa Hyvä Paimen, joka oli valmis jopa antamaan henkensä lampaiden puolesta. Johannes 10:1-18.
Hengellisenä johtajana harjoitamme paimenuutta tietäen, että ylipaimen, lampaiden todellinen omistaja, on tulossa ja aikoo arvioida johtajuutemme seuraukset. Olenko minä niin sitoutunut ihmisiin ja heidän hyvinvointiinsa, että olen valmis jopa kuolemaan heidän puolestaan (kuvaannollisesti: uhraamaan urani, maineeni, tms.).
Pietari kirjoittaa miten olla hyvä johtaja. Mutta entäpä vastakohta? Mistä tunnistaa huonon johtajan?
Vanhan Testamentin sivuilta löytyy luku, jossa kuvaillaan tarkasti huonoja johtajia ja heidän tekojaan. Huonot johtajat ovat kelvottomia paimenia, ja Jumala varoittaa heitä nousten tiukasti heitä ja heidän tekojaan vastaan.
Hesekiel 34:1-6
“Minulle tuli tämä Herran sana: Ihmislapsi, ennusta Israelin paimenia vastaan, ennusta ja sano heille - paimenille: Näin sanoo Herra, Herra: Voi Israelin paimena, jotka ovat itseänsä kainneet! Eikö paimenten ole kaittava lampaita? Te olette syöneet rasvat, pukeneet päällenne villat, teurastaneet lihavat; mutta ette ole kainneet laumaa, ette ole vahvistaneet heikkoja, ette ole parantaneet sairaita, sitoneet haavoittuneita, tuoneet takaisin eksyneitä, etsineet kadonneita, vaan te olette vallinneet niitä tylysti ja väkivaltaisesti.
Ja niin ne ovat hajantuneet paimenta vailla ja joutuneet kaikkien metsän petojen syötäviksi - hajantuneet ne ovat. Minun lampaani harhailevat kaikilla vuorilla ja kaikilla korkeilla kukkuloilla; pitkin koko maata ovat minun lampaani hajallaan, eikä kenkään niistä välitä eikä niitä etsi.”
Pahat paimenet eli huonot johtajat ovat unohtaneet, että heidän tehtävänsä on huolehtia muista. He ovat huolehtineet vain itsestään. He ovat ottaneet kaiken hyödyn irti lampaistaan ja jättäneet heidän tarpeensa täysin huomiotta. Lampaat ovat heikkoja, sairaita, eksyneitä tai jopa tuhoutuneita paimenen tylyn ja väkivaltaisen kohtelun jäljiltä.
Pahan paimenen käytös on käsittämätöntä. Jos hän huolehtisi hyvin laumastaan, eläimet olisivat terveitä, lisääntyisivät ja tuottaisivat hyvin. Miksi paimen ei pidä hyvää huolta haltuunsa annetuista eläimistä?
Huono johtaja elää vain tätä päivää. Huono paimen kahmii itselleen hyötyä tässä ja nyt. Ei hän mieti tulevaisuutta, ei edes sitä, että lampaiden omistaja tulee vaatimaan hänen kädestään jokaisen menehtyneen lampaan hinnan. Hän haluaa hyötyä. mainetta, kunniaa, valtaa, ja hän haluaa ne heti.
Huono johtaja ei mieti tekojensa seuraamuksia seuraajilleen. Hän ei välitä siitä, että toiset vahingoittuvat ja kärsivät. Hän ei välitä jos joku eksyy tai joutuu vihollisen käsiin. Hän ei käytä aikaansa eikä energiaansa toisten miettimiseen. Huono johtaja miettii vain omaa hyötyään, eikä epäröi käyttäytyä tylysti, jopa väkivaltaisesti seuraajiaan kohtaan.
Hyvä johtajuus toisaalta on itsensä unohtamista ja pitkän tähtäimen työtä. Se vaatii itsensä uhraamista, myöhään valvomista, etsintäpartioita ja vihollista vastaan taistelemista. Pahalla paimenella ei riitä kiinnostus tällaisia vaikeita asioita kohtaan.
Paha, itsekeskeinen ja laiska paimen tuo vakavia seurauksia laumalle. Mutta hän tuo myös onnettomuuden oman päänsä ylle.
“Sentähden paimenet, kuulkaa Herran sana: Näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä käyn paimenten kimppuun, vaadin lampaani heidän kädestänsä ja teen lopun heidän lammasten-kaitsennastaan, eivätkä paimenet saa enää kaita itseänsä. Minä pelastan lampaani heidän kidastansa, eivätkä ne sitten enää ole heidän syötävinänsä.”
Hesekiel 34:9-10
Teoillamme on aina seurauksia. Ne johtajat, jotka hoitavat hengellisen johtajan tehtävänsä huonosti, joutuvat sivuun. Jumala pitää siitä huolen. Kuulostaa vakavalta, kun Jumala sanoo käyvänsä heidän kimppuunsa.
Jumala on kuin lammasten omistaja, joka suuttuu, kun paimeneksi asetettu on pahoinpidellyt ja hyväksikäyttänyt hänelle uskottua laumaa itse siitä hyötyen. Jumala lopettaa tällaisen itsensä kaitsimisen ja vaatii lampaansa kelvottoman paimenen kädestä.
Johtajuuden väärinkäyttöä on ollut niin kauan kuin johtajuuttakin. Huonon johtajan alaisuudessa kärsitään, ja sillä on negatiivisia vaikutuksia moneen asiaan, työelämään ja henkilökohtaiseen hyvinvointiin, jopa terveyteen.
Jumala ei ole sokea tällaiselle väärinkäytölle ja tulee poistamaan kelvottomat johtajat asemistaan. Meillä on vastuu puhua johtajuudesta hengellisessä työssä raamatullisia periaatteita noudattaen.
Raamatun sivuilta löytyy toivo. Se ulottuu niille, jotka ovat joutuneet tehtäviinsä kelpaamattomien johtajien riepoteltaviksi, sitä tarjotaan jokaiselle, joka tulee Jumalan luo.
Jumalalla on lupaus kelvottomien johtajien kynsiin joutuneille:
“Sillä näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä itse etsin lampaani ja pidän niistä huolen. Niinkuin paimen pitää huolen laumastaan, kun hän on lampaittensa keskellä ja ne ovat hajallaan, niin minä pidän huolen lampaistani, ja minä pelastan ne joka paikasta, minne ne ovat hajaantuneet pilvisenä ja pimeänä päivänä…
Minä itse kaitsen lampaani ja vien itse ne lepäämään, sanoo Herra, Herra. Kadonneet minä tahdon etsiä, eksyneet tuoda takaisin, haavoittuneet sitoa, heikkoja vahvistaa; mutta lihavat ja väkevät minä hävitän. Minä kaitsen niitä niin, kuin oikein on...Ja minä herätän heille yhden paimenen heitä kaitsemaan, palvelijani Daavidin; hän on kaitseva heitä ja oleva heidän paimenensa”
Hesekiel 34:11-12, 15-16, 23.
Jumala tarjoaa huolenpitoa, pelastusta, lepoa ja parannusta. Hänen alaisuudessaan on hyvä olla. Häntä rakastavien johtajien alaisuudessa on hyvä olla.
Kaikkien tuntemat aloitussanat Psalmista 23 ovat ikuinen lohdutus jokaiselle väsyneelle, hyväksikäytetylle ja haavoittuneelle:
“Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Viheriäisille niityille hän vie minut lepäämään, virvoittavien vetten tykö hän minut johdattaa...”
Jos haluat viettää aikaa Jumalan paimenuutta mietiskellen, tässä on ehdotus:
Kirjoita Psalmi 23 ylös paperille, käsin. Kirjoita hitaasti, sanoja makustellen. Ja sitten kirjoita oma vastauksesi Psalmin jokaiselle riville. Pura ajatuksia, tunteita ja oivalluksia, jota Psalmin 23 lupaukset nostavat esiin. Pue pettymykset sanoiksi, runoile kiitosaiheet Jumalalle luettavaksi. Vietä aikaa Hyvän Paimenen seurassa. Hän on vierelläsi vihreillä niityillä, kuoleman varjojen maassa, ja kaikissa mahdollisissa paikoissa niiden välillä.
Tein tämän erään toisen Psalmin kanssa (kuva alla. Kirjoitin Psalmin sanoja punaisella ja omaia ajatuksiani mustalla), ja samana päivänä sain uutisia, jotka olisivat musertaneet minut, jos en olisi aamulla viettänyt aikaa pohtien Psalmin sanomaa ja kirjoittaen ylös omaa reaktiotani sen sanomaan. Jumalan Sana on todellaki meille voimaksi annettu. Vietä aikaa sen parissa, niin voit selvitä ihan mistä vain.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa keskustelemaan!