25.3.2020

Mitä minun pitäisi tehdä?

Kun en näe, mitä kulman takana odottaa...



Vuoden alussa meidän perheellä oli selkeä suunnitelma vuodelle 2020.  Keskustelimme päivämääristä.  Suunnittelimme seuraavia askeleita, tein yksityiskohtaiset listat, varasimme lennot.

Moni asia loksahti paikoilleen.  Olemme menossa oikeaan suuntaan!

Voit jo arvata mitä tapahtui maaliskuun alussa.

Kun suunnitelmat joutuvat paussille ja tulevaisuus on epävarmaa, syke alkaa nousta stressitason kanssa.  Niin moni asia jää suljettujen rajojen vuoksi toteutumatta.  Nyt on vaan pakko hyväksyä, että asiat ovat tauolla.  Meidän pitää yhä tehdä päätöksiä, muuttuvia tekijöitä vain on liikaa ja tilanteet vaativat pikaista reagointia.

Stressinsietokykyä mitataan ja aloin löytää omaa rajaani. 

Mutta kaikista pahinta on epävarmuus: Mitä minun pitäisi tehdä?

Tämä kysymys on ollut kaikkein ensimmäisenä mielessä, monessa tilanteessa, viimeisten viikkojen aikana.

(Toivon, että kesän aikana voin selittää tätä hieman salamyhkäistä viestintää paljon tarkemmin!)

Keneltä voisi kysyä neuvoa?  Kenen puoleen kääntyä?  Kuka kertoisi meille, mitä tehdä?

Epävarmuuden, pelkojen ja pettymysten tunteiden pyyhkiessä yli, ja suurten päätösten odottaessa tekijää, olen löytänyt pettämättömän tavan löytää rauha sydämeen ja selkeys ajatuksiin.

Vietän aikaa lukien Raamattua.

Vanhat tutut kertomukset heräävät puhuttelemaan ihan eri tavalla.  Psalmien lohdutus on juuri sitä, mitä eniten tarvitsin.  Jeesuksen sanat, apostolien rohkeus ja uskovien kokemat vaikeudet ovat yhtäkkiä todella ajankohtaisia.

Juuri tämä ajankohtaisuus onkin niin ihmeellistä Raamatun äärellä.  Satoja ja tuhansia vuosia sitten kirjoitetut sanat kohdistuvat juuri minun tilanteeseeni ällistyttävällä tarkkuudella.

Raamattua luettuamme olemme pystyneet tekemään suuria päätöksiä ihan rauhassa, vaikka ne eivät ehkä ihan logiikan tai muiden neuvojen mukaan menekään.  Mutta koemme olevamme juuri nyt oikealla paikalla, olemme rauhallisia, iloisiakin!  Jumala näkee ihan jokaisen tilanteen, ja puhuu meille ajatuksiaan, jotka auttavat juuri tällä hetkellä.

Kirjoitin jo jonkin aikaa sitten juttua Raamatun lukemisesta, ja tämä hetki näyttää olevan juuri oikea hetki julkistaa se.  Nyt, kun sinulla on ehkä enemmän aikaa kun arki on rajoitettua, tartu Raamattuun.  Ne hetket kantavat kaikenlaisien tilanteiden läpi.

(p.s. Kyllä muutkin asiat auttoivat, niistä suurimpana puhuminen muiden kanssa ja rukoileminen eli puhuminen Jumalan kanssa!  Puhuin hiljattain mm. hyvän ystävän kanssa, joka rohkaisi minua eteenpäin uskossa ja luottamuksessa.  Se puhelu oli todella virkistävää monien stressaantuneiden ihmisten kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.  Ja puhumme mieheni kanssa paljon...mutta Raamatun kautta saatu rohkaisu on ollut hyvin tärkeää.)

Miten lukea Raamattua?


Raamatun lukeminen on tärkeä osa kristityn elämää ja moni lukeekin sitä joka päivä.  Mutta jos et ole tottunut lukemaan Raamattua, voi sen aloittaminen tuntua ylivoimaiselta.  Raamatun kansien välissä on nimittäin 66 eri kirjaa!

Monesti Raamatun Sanaa verrataan ruokaan; se ruokkii sieluamme ja mieltämme.  Ihan kuin ruokailussakin, myös Raamatun luvussa säännöllisyys on hyväksi. Usein kristityt kertovat Raamatun sanojen virkistäneen ja vahvistaneen heitä - aivan kuin ruoka. 

Ja aivan kuten ruoankin suhteen, emme täysin ymmärrä, miten ruoka-aineet vahvistavat ja pitävät meidät kunnossa...mutta luotamme siihen, että kun syömme monipuolisesti ja säännöllisesti, kehomme pysyy toimintakunnossa.

Meidän ei tarvitse ymmärtää tai pystyä selittämään kaikkea Raamatusta lukemaamme, vaan voimme luottaa siihen, että säännöllisesti nautittuna sisäistämme sen mitä tarvitsemme, jotta pysymme toimintakuntoisina henkisesti ja emotionaalisesti.  Jokainen luettu Sana on meille hyödyksi!

Tässä jutussa on ideoita ja ehdotuksia, miten Raamattua voi lukea. 

Vuodessa läpi


Jos haluat lukea Raamatun vuodessa läpi, täältä löytyy tulostettava lista.  Joka päivälle on neljä tekstiä, kaksi Uudesta Testamentista ja kaksi Vanhan Testamentin puolelta.  Tämä on se suunnitelma, jonka kanssa luin Raamatun läpi viime vuonna.  Suunnitelman voi aloitta milloin vain, vaikkapa huhtikuun alusta.


Aakkosjärjestyksessä läpi


Eräs ystäväni lukee Raamattua läpi kirja kerrallaan aakkosjärjestyksessä.  Silloin vaihtelua tulee Vanhan ja Uuden Testamentin kirjojen välillä, eikä ole vaaraa hyytyä jo Mooseksen kirjojen kohdalla.  Tässä tavassa ei ole aikarajaa - kiinnostavassa kirjassa voi viipyä kauemmin.

Täältä löytyy lista Raamatun kirjojen nimien lyhenteistä aakkojärjestyksessä.  Milloin luit viimeksi Aamoksen kirjaa?!


Teemoittain


Valitsen usein jonkin teeman, tai etsin vastausta tiettyyn kysymykseen, kuten “avioliitto” tai “rukous” tai “mitä Raamatussa kerrotaan seurakunnasta”.  Haen tietoa Raamatun alaviitteistä, kirjoista ja netistä ja opiskelen jopa alkukielen sanojen merkitystä.  Tällä tavoin pääsen sukeltamaan syvälle aiheeseen.

Joskus valitsen Raamatun henkilön, jonka elämää tutkin.  Raamatun ihmiset elivät tuhansia vuosia sitten.  Silti voin oppia paljon heidän elämästään, valinnoistaan ja sanoistaan.


Päiväkirjan kanssa


Luen muutamia jaekokonaisuuksia, Psalmin tai jonkin Raamatun kertomuksen ja sitten avaan päiväkirjan.  Kirjoitan jakeiden herättämistä ajatuksista ja tunteista.  Joskus tekstiä syntyy paljon, joskus muutama rivi riittää.  Usein kirjoitan myös rukouksia ylös. Näitä on jälkeenpäinkin kiva lukea, olisin unohtanut monta hienoa oivallusta, jos en olisi kirjoittanut niitä päiväkirjaani!


Eri kielillä


Olen lukenut Raamattua eri kielillä jo vuosien ajan. Usein tuttu jae herää henkiin uudella tavalla, kun luen sitä esimerkiksi englanniksi. Esimerkiksi sana “autuas” on “happy” ja saan siitä aivan erilaisen tunteen mieleeni.  Raamatun lukeminen on myös oiva apu uutta kieltä oppiessa, koska monet kertomukset ovat tuttuja ja pystyn seuraamaan niitä vähemmälläkin kielitaidolla.


Lasten kanssa


Raamattumaraton on lapsiperheiden oma raamatunlukuohjelma. Se on matka, jolla aikuiset ja lapset tutustuvat yhdessä Raamattuun. Nopeudessa ja taidoissa ei tällä maratonilla kilpailla; pienimmätkin pysyvät vauhdissa mukana.

Lukuohjelmia, jotka voi ladata Raamattumaratonin kotisivuilta, löytyy kuuteen lastenraamattuun ja Kirkkoraamattuun. Värikäs juliste, jossa lapset voivat värittää maratonilla edetyt askeleet on kiva visuaali Raamatunlukuprojektista.

Jippii, Luetaan Raamattua on Outi Rossin kirjoittama värikäs ja innostava Raamatun lukuopas lapsille ja varhaisnuorille. Siinä esitellään kaikki Raamatun kirjat ja annetaan lukijoille vinkkejä Raamatun lukemiseen ja tutkimiseen.  Kirjasen mukana tulee 4 kirjanmerkin muotoista evankeliumien lukulistaa, joista pallon voi värittää aina yhden luvun luettua.


Toivottavasti tästä löytyy joku innostava tapa tarttua Raamatuun!  Miten muuten olet viettänyt aikaa nyt kun minnekään ei voi mennä? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...