28.2.2020
Mitä meidän tulee tietää henkisestä väkivallasta avioliitossa
Jaoin somessa artikkelin avioliitossa tapahtuvasta henkisestä väkivallasta. Eräs ystävä otti yksityisesti yhteyttä. “Minulle oli erittäin tärkeää, että jaoit tämän artikkelin emotionaalisesti tuhoavista avioliitoista”, hän aloitti. Hän kertoi omasta avioliitostaan, joka oli päättynyt, pettymyksestä ja surusta, Jumalan huolenpidosta. Lopuksi hän sanoi: “Minua auttaa todella paljon se, että tiedän muiden ihmisten olevan tietoisia siitä, että tällaisia tilanteita on olemassa.”
Ystäväni ei ole ainoa, joka kärsii avioliitossa. Kyseessä ei ole välttämättä fyysinen väkivalta, vaan henkistä kiusaamista ja toisen ihmisen tarpeiden huomiotta jättämisestä. Tällaisessa suhteessa normaalit parisuhdeohjeet ja -neuvot eivät toimi. Niinpä haluan puhua aiheesta tässä blogissakin.
Tämä ei välttämättä ole sinun avioliittosi tilanne, eikä se ole minunkaan, mutta kun osaat tunnistaa tuhoavia asenteita ja käytöstä, pystyt auttamaan niitä läheisiäsi, jotka kärsivät parisuhteessa.
Suurin osa avioliitoista ei ole emotionaalisesti tuhoavia. Suurin osa puolisoista haluaa aidosti parasta omalle miehelleen tai vaimolleen. Vaikka itse kukanenkin voi suuttuessaan huutaa tai sanoa asioita, joita katuu, nämä tilanteet eivät ole tyypillisiä terveessä suhteessa.
Tervettä, tasapainoista avioliittoa kuvaa vapaus, vastavuoroisuus ja molemminpuolisuus. Molemmat haluavat tehdä avioliitosta paremman. Jos jokin sääntö koskee toista puolisoa, se koskee molempia (esimerkiksi, jos toisen täytyy kertoa, miten kuluttaa rahansa, molemmat tekevät samoin. Väkivaltaisessa liitossa toinen voi pakottaa toisen noudattamaan sääntöjä, jotka eivät koske häntä). Molemmat puolisot kokevat olevansa vapaita ilmaisemaan mielipiteitään, tekemään päätöksiä ja valitsemaan miten toimivat.
Mutta on olemassa suhteita, joissa toinen osapuoli käyttää henkistä väkivaltaa. Nämä suhteet noudattavat tiettyä kaavaa, joka on hyvä tunnistaa.
Tunne-elämän tuhoava suhde on sellainen, jossa toisen ihmisen persoona, arvo ja vapaus tehdä valintoja on jatkuvasti kielletty, kritisoinnin alla tai jopa murskattu. Tämä voi tapahtua käyttämällä sanoja, käyttäytymällä tietyllä tavalla, taloudellisesti, asenteellisesti, Raamatun Sanaa väärinkäyttämällä.
Vahingollisessa avioliitossa toinen puoliso jatkuvasti käyttäytymisellään ja asenteellaan repii toista rikki tai estää hänen kasvuaan. Näin käyttäytyvä henkilö ei ota vastuuta, eikä muutu.
Henkistä väkivaltaa käyttävä systemaattisesti vähättelee, halventaa ja voi lopulta tuhota kohteensa ihmisyyden. Lopulta puoliso ei enää koe olevansa oma itsensä, hänellä ei enää ole minuutta (väkivaltaa käyttävä tai kohde voi olla sekä mies tai nainen).
Fyysiset seuraukset
Henkistä väkivaltaa kokeva voi reagoida fyysisesti. Stressillä on hintansa. Meidän kehomme lähettää merkkejä tilanteista, jotka eivät ole hyväksi. Vatsassa velloo, hampaat kiristelevät, kädet menevät nyrkkiin, leuka tiukkenee, päässä takoo, jalat tärisevät ja verenpaine nousee.
Itket, et saa vedettyä henkeä, oksennat.
Kun väkivaltainen puoliso on lähellä, kehosi alkaa täristä. Yrität olla reagoimatta, peläten vastareaktiota. Miltei kaikki henkistä väkivaltaa kokeneet naiset kuvailevat fyysisiä oireita: vatsahaava, suolisto-oireita, migreeni. Ja tämä on vasta alkua.
Tulet hulluksi
Henkisesti pahoinpitelevät puolisot pyrkivät kontrolloimaan manipuloimalla, vihalla, raivolla ja petoksella. He pelaavat pelejä mielelläsi. Ja sitten, aina silloin tällöin, he ovat todella ystävällisiä, jotta uhriksi joutunut puoliso ei vain päättäisi lähteä.
Mutta kun ihmisyys järjestelmällisesti kielletään, ja sinun ei anneta ilmaista tunteita tai edes omistaa tunteita, koet tulevasi hulluksi.
Tunteilla on aina jokin tarkoitus. Ne ovat kuin varoitusvalo autossa. Ne eivät häviä vaikka jättäisit ne huomiotta, ja usein tunteiden huomioimatta jättäminen tekee ongelmista pahempia.
Kristittyjen huonot neuvot
Tyypillinen kristillinen avioliittoneuvo on täysin päinvastaista kuin mitä väkivaltaisessa suhteessa olevan tulee kuulla. Tämä on erittäin tärkeää ottaa huomioon.
Olen kirjoittanut alamaisuudesta avioliitossa monta kertaa. Joka kerta, kun Uudessa Testamentissa puhutaan miehen ja vaimon välisestä suhteesta, siellä käsketään vaimoja olemaan alamaisia omalle miehelleen.
Raamatullinen alamaisuus on kuitenkin jotain muuta kuin täydellistä oman tahdon unohtamista ja oman minuuden hylkäämistä. Raamatullinen alamaisuus on pelotonta, kaunista ja elämää antavaa asennetta.
Jos aviopuolisosi vahingoittaa sinua, tyypillinen alamainen käyttäytyminen saa asiat menemään vain pahempaan suuntaan. Ei ole totta, että vaimolla ei ole mitään muuta keinoa kuin alistua täysin miehensä tahdon alle. Jos joku väittää näin, hän jättää huomioimatta koko Sananlaskujen kirjan, Paavalin kirjeet ja sen, miten Jeesus suhtautui epäoikeudenmukaisuuteen.
Monissa emotionaalisesti tuhoavissa liitoissa vaimo on käyttänyt vuosia avioliittokirjoja lukien, yrittäen parantaa avioliittoaan. Hän on lukenut kaiken, mitä on käsiinsä saanut, mutta mikään ei toimi, ja itse asiassa tilanne on vain pahentunut, koska tyypilliset ohjeet eivät toimi.
Leslie Vernick, sielunhoitaja ja puhuja, kertoo kirjassaan The Emotionally Destructive Marriage:
Olemme antaneet väärän diagnoosin syövästä kärsivälle avioliitolle ja hoidamme sitä flunssalääkkeillä. Olemme antaneet liikaa vastuuta avioliiton säilymisen kannalta vaimon harteille käskemällä ylläpitämään lämmintä ja rakastavaa suhdetta silloin, kun aviomies kohtelee häntä julmasti, epäkunnioittavasti, pettäen ja täysin välinpitämättömästi. Se ei ole mahdollista eikä se ole raamatullista...
Kun sinä olet avioliitossasi ainoa, joka välittää, katuu, käyttäytyy kunnioittavasti ja rehellisesti, uhraa ja pyrkii olemaan parempi puoliso, olet kyllä jumalallinen vaimo, mutta sinun avioliittosi ei ole terve eikä raamatullinen…
Joissain avioliitoissa kovempi yrittäminen ei saa aikaan molemminpuolista reaktiota. Sillä on päinvastainen vaikutus. Se ruokkii sitä fantasiaa, että elämäsi ainoa tarkoitus on palvella miestäsi, tehdä hänet onnelliseksi ja kohdata hänen jokainen tarpeensa. Se ruokkii miehen uskoa siihen, että se on hänen oikeutensa, ja se ruokkii hänen itsekkyyttään, ja se vahvistaa hänen itsepetostaan sen suhteen, että avioliitossa on kyse vain hänestä.
Ole hyvä, älä ole kiva
Jos olet emotionaalisesti tuhoavassa avioliitossa, ole hyvä, mutta älä ole kiva tai kiltti. Jokaisen avioliiton päämäärä pitäisi olla jumalisuudessa kasvamisen rohkaiseminen. Vaimona sinulla on tärkeä tehtävä olla “sopiva apu” miehellesi. Jos käyttäydyt tavalla, joka rohkaisee häntä itsekkyyteen, et ole hyvä etkä rakastava.
Eräs nainen kertoi, että hän teki avioliittonsa pahemmaksi, koska ei koskaan nostanut esille miehen väärinkäytöksiä, ei koskaan sanonut mielipidettään, ja antoi miehen tehdä mitä halusi omalla kustannuksellaan. Hän teki näin kuvitellen, että tämä oli hänen roolinsa Jumalan mielen mukaisena, alamaisena, raamatullisena apuna.
Rakkaus välittää ihmisen hyvinvoinnista
Tällaisessakin avioliitossa voit rakastaa miestäsi. Rakkaus tarkoittaa, että huolehdit hänen hyvinvoinnistaan ja hänen sielustaan. Raamatullinen rakastaminen ei tarkoita sitä, että sallit hänen jatkavan sinun satuttamistasi. Se on jotain paljon vapauttavampaa…
Mies tarvitsee vaimon, joka rakastaa häntä tarpeeksi puhuakseen totuuden. Vaimon, joka voi kunnioittavasti haastaa miehen itsekkyyden, itsekeskeisyyden ja itsepetoksen.
Mitä voit tehdä auttaaksesi miestäsi kasvamaan ihmisenä? Voit kieltäytyä hyväksymästä käytöstä, joka on tuhoavaa ja vahingoittavaa. Kun pysähdyt ja sanot “Minä en salli itseni tai lasteni olla tällaisen käytöksen kohteena. Se tuhoaa minut, heidät ja meidän avioliittomme”, et tee väärin Jumalan silmissä. Puhut totuutta rakkaudessa. Haluat hyvyyttä, totuutta ja avioliiton parantumista ja peruskorjausta.
Emotionaalisesti tuhoavassa avioliitossa sinun on opittava sanomaan ei.
Raamatussa sanotaan, että jos olet naimisissa tyhmän kanssa, kiltti tottelevaisuus tekee hänestä pahemman. Jos vieläkin epäilet, onko naisilla “oikeutta” uhata miestään, opiskele Sananlaskujen kirjaa. Miten Jumala käskee meidän kohdella tyhmiä ihmisiä?
Vanhassa Testamentissa on esimerkki naisesta, jonka aviomies oli tyly ja karkea: Abigail ja Naabal (1 Samuel 25). Miehen käytös uhkaa koko perheen henkeä. Abigail tekee vastoin miehensä tahtoa, koska hän välittää totuudesta ja hyvyydestä, ja estää tilannetta eskaloitumasta.
Mitä sinä voit tehdä auttaaksesi miestäsi kasvamaan? Kieltäydyt hyväksymästä tuhoavaa ja vahingollista käytöstä.
Ketä sinun pitää totella?
Kristittyjen tulee totella Jumalaa, ei miestä - erityisesti ei henkistä väkivaltaa käyttävää miestä (tai naista). Miehen seuraaminen syntiin voi olla alistumista, mutta se ei ole raamatullista alistumista. Antaessasi hänen vähätellä sinua tai lapsiasi voi olla alistumista, mutta se ei ole raamatullista alistumista.
Pietari sanoo Apostolien teossa, Ananiaksen ja Safiiran kohtalokkaan esimerkin jälkeen, ollessaan kansan uskonnollisien johtajien syyttämänä: "Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä.” Apt 5:29
Sinä olet tärkeä
Jumala välittää perheessäsi olevista yksilöistä enemmän kuin avioliitostasi. Jos olet avioliitossa, jossa on henkistä väkivaltaa ja emotionaalista pahoinpitelyä, tiedä se, että Jumala näkee sinut ja suree sinun puolestasi. Jumala välittää siitä, kun hänen lapsensa ovat fyysisesti tai henkisesti haavoittuneita.
Raamatun jae, jossa Jumala sanoo vihaavansa avioeroa, on usein väärinkäytetty. Sillä voi painostaa vaimoa pysymään väkivaltaisessa suhteessa, sen sijaan, että sitä käytettäisiin haastamaan miestä, joka on aiheuttanut railon puolisoiden välille vahingollisella käytöksellään!
Ei ole totta, että Jumala välittää enemmän avioliiton säilymisestä kuin sinun tai lastesi hyvinvoinnista. Älä tee avioliitosta epäjumalaa, joka menee Jumalan ja hänen tahtonsa edelle. Vaimo ei ole keho tai omaisuutta, jota saa hyväksikäyttää, vaan henkilö, jota tulee rakastaa.
Useimmat tätä lukevat eivät ole avioliitossa henkistä väkivaltaa käyttävän kanssa - mutta jotkut ovat. Haluan sinun tietävän, että Jumala välittää. Sinä et ole yksin. Sinä saat hakea apua. Netissä on monia sivuja, joilta löytyy apua henkisestä väkivallasta kärsiville. Sivujen vinkkien avulla voit oppia tunnistamaan henkisen väkivallan merkit ja arvioimaan tulisiko sinun hakea apua. Älä jää elämään pelossa ja häpeässä, vaan pyydä apua. Sinä olet arvokas.
Lähteenä Sheila Gregoiren blogipostaus ja Leslie Vernickin nettisivut, vapaasti suomennettuna.
Kuva: Pixabay
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa keskustelemaan!