11.4.2017

Fifty-fifty- ajattelu ei toimi ihmissuhteissa



Ehkä muutkin suuressa sisaruslaumassa kasvaneet voivat samaistua: me olimme tasajaon ammattilaisia.  Suklaapatukoita ja jäätelöpakkauksia leikattiin viivottimen avulla ja irtokarkkipussin jakamiseen oli tarkka – ja reilu – systeemi.  Legoleikki ei alkanut ennen kuin palikat oli jaettu tasan.  Kukaan ei saanut ottaa enemmän, tehdä vähemmän tai saada erityskohtelua.   

50-50 -ajattelu ei kuitenkaan toimi pitkällä tähtäimellä.  Vaikka se voi rauhoittaa lasten leikit, se ei ole terve perusta aikuisten kanssakäymiseen.  Tasajakoajattelu kyllä kuulostaa reilulta, mutta todellisuudessa se tulee tuhoamaan elämäsi jokaisen ihmissuhteen.  Se ei toimi parisuhteessa, työpaikoilla eikä ystävien kesken.  Miksi? 

Reilu peli-asenne


Elämässä on reilua antaa jokaiselle mitä he ansaitsevat.  “Kun sinä teet oman osasi, minä teen omani” voi kuulostaa yhteistyön perusteilta niin kauan kuin osapuolet tekevät hyvää toisilleen.  Todellisuudessa ihmissuhteet eivät kukoista ilmapiirissä, jossa annetaan vain ansion mukaan.  Fifty-fifty-ajattelun heikkous paljastuu kun toinen ei teekään omaa osaansa.  “Jos et tee omaa osaasi, en minäkään tee; jos epäonnistut, maksan samalla mitalla takaisin”. 

Jokaisella on tarve saada tukea ja apua erityisesti silloin kun he eivät pysty tekemään omaa osaansa.  Jos toinen tekee virheen, hän tarvitsee apua, ei maksua samalla mitalla.  Jos ystävä tekee jotain väärin, rakkautta on nousta tilanteen yläpuolelle ja löytää yhdessä takaisin oikeaan suuntaan.  Jos puoliso ei jaksa, rakkaus ei jätä omaa osuuttaan tekemättä “kun et kerta sinäkään”, vaan nostaa toisenkin kuorman omille harteilleen. 

Reiluuden ongelma


Reilut ihmiset ovat reiluja niin kauan kun heitä kohdellaan reilusti.  He rakastavat silloin kuin heitä rakastetaan.  Reilu peli toimii hyvin hetken aikaa.  Mutta pelaajat ovat riippuvaisia toistensa ominaisuuksista: sinun on oltava hyvä, jotta minä voin olla hyvä. 
Koska kaikki epäonnistumme, ensimmäinen epäonnistuminen voi tuhota suhteen. 

Esimerkiksi:
-       Toinen tuntuu hiukan etäiseltä, joten minä tunnen itseni hylätyksi ja aloitan mykkäkoulun.
-       Toinen on sarkastinen, joten vastaan sarkasmilla.
-       Toinen vihastuu, joten vastaan kiukulla.
-       Toinen ei tee sovittua työtänsä, joten minäkään en tee omaani.

Noidankehän aloittaja ei yleensä pysty siitä irrottautumaan, vaan vastaa samalla mitalla, ja siihen toinen taas antaa takaisin ja syöksykierre on valmis.  Tuloksena on suhteen rikkoutuminen.  Viha ja kiukku on saatu ulos, mutta mitään ei saavutettu, eikä ongelmia ole ratkottu. 

Reiluus on hyvää, mutta se ei toimi; hyvät ihmiset epäonnistuvat ihmissuhteissaan joka päivä. 

Reiluuden yläpuolelle


Hiljaisella viikolla muistelemme Jeesuksen Kristuksen elämää ja opetuksia.  Hän puhui reiluudestakin:

Ja jos te rakastatte niitä, jotka teitä rakastavat, mitä kiitosta teille siitä tulee? Rakastavathan syntisetkin niitä, jotka heitä rakastavat.

Ja jos teette hyvää niille, jotka teille hyvää tekevät, mitä kiitosta teille siitä tulee? Niinhän syntisetkin tekevät.

Ja jos te lainaatte niille, joilta toivotte saavanne takaisin, mitä kiitosta teille siitä tulee? Syntisetkin lainaavat syntisille saadakseen saman verran takaisin.

Vaan rakastakaa vihollisianne ja tehkää hyvää ja lainatkaa, toivomatta saavanne mitään takaisin; niin teidän palkkanne on oleva suuri, ja te tulette Korkeimman lapsiksi, sillä hän on hyvä kiittämättömille ja pahoille.

Olkaa armahtavaiset, niinkuin teidän Isänne on armahtavainen.  Luukas 6:32-36


Älkää kenellekään pahaa pahalla kostako. Ahkeroikaa sitä, mikä on hyvää kaikkien ihmisten edessä. Jos mahdollista on ja mikäli teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa. Room 12:17-18


Älä anna pahan itseäsi voittaa, vaan voita sinä paha hyvällä. Room 12:21


Elämässä ja ihmissuhteissa menestyvät eivät laske pisteitä.  Heillä ei edes ole minkäänlaista pisteytyssysteemiä.  He tekevät toisille hyvää, silloinkin, kun toiset eivät ansaitse sitä.  He antavat muille parempaa kuin mitä heille on annettu.  Tuloksena he yleensä nostavat toiset omalle tasolleen.  Rakkauden laki muuttaa asioita paremmaksi – se ei jää jumiin samalle tasolle keskenvertoisen kanssa. 

Miten toimia?


Miten käytännössä tehdä hyvää, huolehtimatta reiluudesta?  Tässä neljä vinkkiä. 

1. Sanoudu irti vihasta 

Vihasta ei pääse hautaamalla sitä tai käyttämällä sitä hyökkäykseen.  Piilottaminen tai kostoiskut eivät korjaa suhdetta, vaan päinvastoin ne edistävät sen hajoamista.  

Vihasta pääsee irti vain kohtaamalla sen ja myöntämällä olevansa vihainen.  Vihalla on tarkoitus: se yrittää kertoa sinulle, että jotain on väärin.  Mutta jos alennut käyttämään sitä toisen ihmisen pilkkaamiseen, häpäisemiseen tai satuttamiseen, menetät mahdollisuutesi hyötyä vihan tunnistamisesta. 

Oikea tapa käyttää vihaa on kertoa ongelmasta.  Käytä Jeesuksen  periaatetta: lähesty ihmisiä rakkauden, ei vihan motivoimana, ja käsittele asiat.  Korjaa ongelmat kohtelemalla toisia ihmisiä paremmin kuin he kohtelivat sinua. 

2. Sitoudu auttamaan

Kun ymmärrät, että vihastuminen ei tule toimimaan, voit ottaa käyttöön avuliaisuuden.  Kun annat takaisin parempaa ja enemmän kuin mitä toinen on antanut, parannat suhdetta molempien kannalta.  

Kypsä osapuoli kysyy: miten voin auttaa, miten tämä tilanne voi muuttua paremmaksi, mitä sinä tarvitset, miten voin auttaa sinua pääsemään tilanteen yli?

Hyvän jakaminen ja avuliaisuus toimii myös paremmin kuin asian käsittelemättä jättäminen.  Älä anna puolisosi tai ystäväsi päästä pälkähästä negatiivisten tapojensa kanssa, vaan sitoudu auttamaan häntä pääsemään niistä eroon. 

3. Autuaampaa on antaa kuin ottaa

Elämässä menestyvät ihmiset näkevät elämän mahdollisuutena antamiseen.  Antamisen sivutuotteena he vastaanottavat. Auttamalla puolisoa, työkaveria tai ystävää kasvamaan rakkautta ja rajoja jakamalla, he usein saavat lahjaksi kypsän puolison, työkaverin ja ystävän.

Jeesus sanoi, että ne, jotka menettävät elämänsä, saavat sen.  Mutta vaatimalla asioita ne menetetään.  Ei ehkä kuulosta reilulta laittaa omat tarpeet sivuun ja keskittyä toisiin, mutta näin elämän periaatteet toimivat. 

4. Ota vastuu omasta käytöksestäsi

Ongelmatilanteessa ratkaiseva kysymys voi olla: Miten minä olen satuttanut sinua?  Jos todella välität toisesta, haluat tietää miten käytöksesi vaikuttaa häneen.  Omien virheiden ja epäonnistumisien kuunteleminen vaatii kypsyyttä ja nöyryyttä, mutta se on ainoa tapa eheyttää suhde.  Esimerkkisi myös auttaa puolisoa tai ystävääsi kasvamaan kypsyydessä ja nöyryydessä.  

Todellinen luonteesi paljastuu, kun sinua kohtaan tehdään väärin.  Kypsä ja nöyrä ihminen maksaa pahan hyvällä.  Lapsellinen ja ylpeä maksaa pahan pahalla ja hyvän hyvällä. 

Jos puolisosi on kriittinen, älä kritisoi häntä takaisin.  Sinun ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta voit hyväksyä.  Älä ruoki suhdetta tuhoavia asioita, vaan kylvä sitä rakentavia asioita: vapautta, hyväksyntää, rakkautta.  Jos puolisosi satuttaa sinua, kerro se hänelle, mutta älä kylvä lisää negatiivisuutta suhteeseen.  Se ei tule toimimaan.    


Älä ole reilu, vaan elä oikein


Reiluuteen, niin hyvältä kuin se kuulostaakiin,  liittyy kosto: hyvä maksetaan hyvällä, paha pahalla.  Oikein elämiseen taas liittyy hyvän tuominen omiin ihmissuhteisiin, riippumatta siitä, mitä toiset tekevät takaisin.  Oikein elämisessä toisten etu on tärkeintä.  Ei se tarkoita omien etujen unohtamista, vaan sitä, että päämääränä on tehdä oikein huolimatta siitä, miten sinua kohdellaan. 

Epäkypsä ihminen turvautuu kostoon.  Kypsä ihminen luottaa Jumalan antavan jokaiselle tekojensa mukaan, niin kuin Hän Sanassaan lupaa.  Maailmassa toimii yhä kylvön ja niiton laki: mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää.  Negatiivinen ihminen tulee niittämään negatiivisen sadon.  On todellisen kypsyyden merkki toivoa toisen parasta, vaikka hän kylväisi vain negatiivista. 

Fifty-fifty laskemisen sijasta sataprosenttinen sitoutuminen oikein tekemiseen koituu kaikenlaisten ihmissuhteiden hyväksi.  Oletko sinä tarpeeksi kypsä sellaiseen? 



Inspiraatio aiheeseen löytyi Dr. Henry Cloudin kirjasta 9 Things a Leader Must Do. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...