16.1.2018

Ensi askeleet emotionaaliseen terveyteen

Image result for Emotionally healthy spirituality pete scazzero quote
Ihmisyytemme osa-alueita ei voi erotella kliinisen puhtaasti toisistaan.  Ne kietoutuvat yhteen eri tavoin muodostaen meistä ainutlaatuisen persoonallisuuden, jolla on monisyisiä tarpeita.  

Sosiaaliset, fyysiset, emotionaaliset, intellektuaaliset ja hengelliset ulottuvuudet ovat kaikki tärkeitä.  Puutokset eri alueilla vaikuttavat elämäämme.  Väsynyt, sairas ihminen ei jaksa panostaa ystävyyssuhteisiin, sureva ihminen ei välttämättä huolehdi itsestään fyysisesti.  Toisaalta hyvät ja lämpimät välit muiden kanssa auttavat kestämään raskaitakin aikoja.

Hengellisyyskin on pääsääntöisesti voimavara ja tuki elämässä.  Usko Luojaan ja Pelastajaan voi tuoda parannusta moneen haavaan, antaa elämälle tarkoituksen ja voiman rakastaa muita.  Mutta kuten viimeksi kirjoitin, sitä voi myös käyttää puolustusmekanismina, syynä kieltää monia normaaleja tarpeita tai jopa hyökkäyksessä, kun koemme itsemme haavoittuvaksi.

En osannut nuorempana ajatella, että olisi hyödyllistä viettää aikaa oman tunnemaailman tilaa miettien.  Ehkä olin omaksunut sen näkökulman, että tunteita meillä kyllä on, mutta niihin ei voi luottaa niin kuin Jumalan Sanaan.  Nuorena toimin, kuten moni muukin, voimani tunnossa, uskoen voivani selättää elämän vaikeudet omin avuin (ja Jumalankin, miksi ei?).  

Minä en mitään nyyhkyryhmiä elämääni tarvitse, julistin miehelleni, kun uudet ystävämme kertoivat vetävänsä sisäisen parantumisen ryhmiä. 

Tutkimusmatka omaan emotionaaliseen tilaani on tapahtunut pikkuhiljaa.  Jumalan Henki on lempeästi tuonut mahdollisuuksia eteeni juuri oikeilla hetkillä.  

Emotionaalisen terveyden ymmärtäminen on antanut viimein täydentäviä paloja elämän palapeliin.  En voi olla hengellisesti terve, ellen ole myös tunne-elämässäni terve.  Ne ovat erottamattomia.  Ja todellinen emotionaalinen terveys on jotain muuta, kuin mitä sekulaaripsykologiassa opimme.

Matka emotionaaliseen terveyteen alkaa usein vasta sitten, kun ei ole enää mitään hävittävää.  Kun emotionaalinen kypsymättömyyteni on satuttanut läheisiäni ja minua niin, että ei ole enää muuta kuin kipua, nöyrryn kirurgin veitsen alle. 

Ehkä elät kivussa tällä hetkellä.  Tiedät loukanneesi läheisiäsi, mutta et osaa muuttua.  Ehkä olet miettinyt pakenemista päästäksesi eroon jäytävästä tunteesta.  Tiedän omasta kokemuksestani, että todellinen helpotus ei löydy pakenemalla ja piileskelemällä.  Se tulee vasta kun osaamme kohdata ja käsitellä omat puutteemme. 

Seuraavanlaiset oireet voivat olla emotionaalisen kypsymättömyyden seurauksia elämässä:

  • Olet kadottanut Raamatun lupaaman ilon.  Olet turhautunut, ahdistunut, stressaantunut.  Nääntynyt yrittäessäsi vastata muiden vaatimuksiin tai palvellessasi Jumalaa.  Reagoit muiden tarpeisiin, ja huolehdit mitä he ajattelevat sinusta.  Palat loppuun.
  • Olet vihainen, katkera ja masentunut.  Teet liikaa, et osaa delegoida.  Yrität antaa anteeksi niille, jotka ovat loukanneet sinua, jopa pettäneet luottamuksesi.  Koet eläväsi kaksoiselämää: sunnuntain hyvä ja lempeä kristitty häviää viikoksi taka-alalle, kun kiroileva ja epätoivoinen henkilö elää arkeasi. 
  • Puolisosi, lapsesi tai muut läheisesti yrittävät kertoa sinulle, että asioiden on muututtava.  Et halua kuunnella heitä, he vaativat liikaa, he eivät ymmärrä uhrauksia, joita jokaisen on tehtävä.  Vasta kun he poistuvat tai uhkaavat poistua elämästäsi, heräät. 


Nämä tilanteet elämässäsi ovat kuin seinä, johon törmäät ja josta et pääse eteenpäin ilman apua.  Moni kristitty ei halua myöntää olevansa tässä tilassa, ja jatkaa kirkossa käyntiä, Raamatun lukua, rukousta, palvelutyötä, antamatta Jumalan tehdä työtään sydämensä pohjimmaisissa kerroksissa.  Älä ole yksi heistä. 

Jumala lupaa meille yltäkylläisen elämän.  Hänen unelmansa on, että elämämme aidosti ja avoimina.  Älä anna ylpeyden, pelon tai katkeruuden ryöstää sinulta mahdollisuutta olla todellisesti vapaa rakastamaan.  Elämä on liian lyhyt.

Jos elän Jumalan tahdon mukaan, elämässäni tulee esiin:

Rakkaus.  Toisista välittäminen.
Ilo.  Elämästä innostuminen.
Rauha.  Tyyneys sisältä ulospäin.
Kärsivällisyys.  Halu olla luovuttamatta.
Ystävällisyys.  Sydämen myötätunto toisia kohtaan.
Hyvyys.  Usko siihen, että asiat ja ihmiset ovat pyhyyden kyllästämiä.
Uskollisuus.  Lojaali sitoutuminen.
Lempeys.  Minun tahtoni ei tarvi aina tapahtua.
Itsehillintä.  Osaan jäsentää ja ohjata energiaani viisaasti. 

Ovatko nämä Hengen Hedelmät esillä elämässäsi juuri nyt?  Mieti tilanteita kotona, työssä, koulussa, kirkossa.  Anna Jumalan rakastaa sinua juuri siinä tilassa, jossa nyt olet.  Anna Hänen tehdä työtäsi sinussa, jotta voisit tulla ihmiseksi, joka on täynnä Hengen hedelmää. 

Askeleet emotionaaliseen ja hengelliseen terveyteen ohjaavat minua mielenkiintoiseen suuntaan. 

Ne eivät kiirehdi pitkälle matkalle, 

eivät haasta kiipeämään korkeuksiin. 

Ne eivät johda minua tutkimusmatkalle syvyyksiin.

Ne kutsuvat pysähtymään.   

Jeesus kutsui opetuslapset "olemaan kanssaan".  Heidän piti oppia viettämään aikaa Jeesuksen kanssa.  

Jos en hidasta ja pysähdy päivän aikana, en ehdi kuuntelemaan Jumalaa.  Ja jos en ehdi kuuntelemaan Jumalaa, joka on rakkaus, en osaa rakastaa itseäni, enkä muita.  

Kristityn elämän päämäärä on oppia rakastamaan hyvin.  Rakastamaan Jumalaa ja rakastamaan lähimmäistä niinkuin itseämme.  

Turrutamme tunteemme kiireellä ja touhuamisella.  Emotionaalinen terveys alkaa kun hidastamme vauhtia ja pysähdymme kuuntelemaan tunteitamme. 

Tämä on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.  Oletko valmis?  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...