3.9.2019

Vaikutusvaltaisia naisia ~ osa 2



Kun Esterin kirjan luku 2 alkaa, kuningas Ahasveros on palannut epäonnistuneelta sotamatkalta Kreikkaan.  Hän on jälleen kotona, mutta asiat eivät ole niinkuin ennen: kuningatar Vasti on poissa.

“2:1 Näiden tapausten jälkeen, kun kuningas Ahasveroksen viha oli asettunut, muisti hän Vastia ja mitä tämä oli tehnyt ja mitä hänestä oli päätetty.”

Lain mukaan on mahdotonta peruuttaa kuninkaan käskyä, joten vaikka kuningas olisikin ikävöinyt Vastia, hänellä ei ollut mahdollisuutta ottaa häntä takaisin.  Palvelijoilla oli houkutteleva vastaus kuninkaan yksinäisyydelle: järjestetään kauneuskilpailu, jonka voittaja pääsee uudeksi kuningattareksi!


2:4 “Ja tämä puhe miellytti kuningasta, ja hän teki niin.”

Mordokai ja Ester


Nyt kirjan huomio siirtyy tiettyyn juutalaiseen mieheen, Mordokaihin ja hänen kasvatti-tyttäreensä, orpoon Esteriin.

“5. Susan kaupungissa asui juutalainen mies, jonka nimi oli Mordokai... 7. Hänellä oli kasvattityttärenään setänsä tytär Hadassa, toiselta nimeltään Ester, jolla ei enää ollut isää eikä äitiä. Ester oli kaunis ja sorea, ja Mordokai oli tytön vanhempien kuoltua ottanut hänet omaksi tyttärekseen.”

Ester ja Mordokai asuvat Suusanin kaupungissa.  Se kiinnittää huomiota, sillä juutalaiset olivat saaneet vuosikymmeniä sitten kuningas Koorekselta luvan palata Jerusalemiin vietettyään 70 vuotta Babyloniassa pakkosiirtolaisuudessa.  Tuhannet juutalaiset palasivat jälleenrakentamaan kotimaataan useassa eri aallossa.

Miksi Mordokai ja Ester eivät palanneet Jerusalemiin?  Itse asiassa suurin osa juutalaisista pakkosiirtolaisista jäi alueelle.  Olivatko he niin sopeutuneita persialaiseen elämäntyyliin, että paluu luvattuun maahan ei houkutellut?  Olihan vanha maa köyhä ja raunioina, sinne paluu merkitsi kovaa työtä ja jälleenrakentamista, eikä vastustajista ollut puutetta.  Monet juutalaiset olivat korkeassa asemassa ja menestyneitä Persian valtakunnan alueella.

Toisaalta, kun sekä Esra että Nehemia listaavat Jerusalemiin palanneita miehiä, heidän joukossaan on mies nimeltä Mordokai (Esra 2:2, Nehemia 7:7).  Ehkä Mordokai oli kuuliainen ja palasi kotimaahan, mutta kun temppelin jälleenrakennus pysäytettiin, hän tuli takaisin Suusaniin aikomuksenaan puhua palatsissa työn jatkumisen puolesta.  Joka tapauksessa siellä he ovat, siellä heidän piti olla, kun kuninkaalle aletaan etsiä kauniita neitoja. 

Ester joutuu hoviin


Ei ole varmuutta siitä, oliko palatsiin joutuneilla tytöillä valinnanvapautta asian suhteen. Niinpä joudumme kuvittelemaan erilaisia mahdollisia skenaarioita.  Ehkä palatsiin kisailemaan pääseminen oli unelmien täyttymys monelle tytölle, ovathan kauneuskilpailut nykyäänkin suosittuja nuorten kauniiden naisten keskuudessa.

Se, että häviäjät jäävät sivuvaimoksi ei ehkä ole kaikkein kamalin vaihtoehto muinaisen Persian valtakunnassa elävän nuoren tytön mielessä.  Kuningas on suunnattoman rikas, ja sivuvaimot saavat elää ja kasvattaa mahdollisia lapsiaan palatsin loistossa.  Jos he järjestelevät asiansa hyvin, ehkä he tai heidän lapsensa pääsevät valtaistuimelle saakka. Tyttöjen perheistä tuli kuninkaan sukulaisia - luultavasti he saivat taloudellista tukea ja suosionosoituksia hovista.

Siihen aikaan järjestetyt avioliitot ovat normaali tapa (kuten nykyäänkin juuri näillä alueilla), ja miehen tärkeä ominaisuus on juurikin kyky elättää vaimoa ja lapsia.  Ystävyys ja rakkaus, luottamus ja ajatustenvaihto puolisoiden välillä ei ole automaattista eikä kriteeri puolison valintaan.

“8. Kun kuninkaan käsky ja määräys oli tullut tunnetuksi ja neitoja koottiin suurin joukoin Susan kaupunkiin haareminvalvoja Hegain huostaan, Esterkin joutui kuninkaan palatsiin Hegain hoiviin.”


Emme tiedä Mordokain tai Esterin ajatuksia Esterin hoviin joutumisesta - sanotaan vain, että Ester “otettiin palatsiin”.  Ei kuulosta siltä, että hän olisi aktiivisesti sinne hakenut. Luultavasti valtakunnan alueella kierrettiin keräämässä kauniita tyttöjä heiltä kysymättä.  Ester oli jo pääkaupungissa, ollen ehkä ensimmäisten tyttöjen joukossa.

Mordokai kieltää Esteriä paljastamasta kansaansa ja syntyperäänsä hovissa.  Sekä Mordokai että Ester käyttävät persialaisia nimiä, joten he käyvät persialaisista.  Heitä ei myöskään näytä huolettavan hovin ruokien syöminen ja avioliiton ulkopuolinen suhde tai mahdollinen avioliitto vääräuskoisen miehen kanssa, asiat mitkä ovat Jumalalle ja juutalaisille kauhistus. He pitävät taustansa visusti salassa. 

Kun Esteristä kerrotaan, että haareminvalvoja Hegai alkaa suosia häntä, alamme nähdä Jumalan käden hänen päällään. Kaikki, jotka tapaavat hänet, ihastuvat häneen.  Vuoden kestävien kauneushoitojen aikana Ester saa omat palvelijattaret ja parhaan huoneen haaremissa. 

Ester kruunataan kuningattareksi


Ester on monin tavoin kuningatar Vastin vastakohta. Vasti kasvoi hovissa, juutalaisia vihaavan kuninkaan lapsenlapsenlapsena, hän oli ylpeä ja omapäinen.  Ester oli orpo, juutalais-siirtolainen, nöyrä ja tottelevainen. Vasti ei totellut edes miestään, Ester teki kaiken mitä kasvatti-isä Mordokai ja haaremin vartija Heegai neuvoi.

Olivatko Esterin kuuliaisuus ja pehmeät ominaisuudet kauneuden lisäksi niitä avuja, jotka saivat kuninkaan valitsemaan hänet uudeksi kuningattareksi?  Joka tapauksessa, yhden yhdessä vietetyn yön jälkeen kuningas valitsee Esterin uudeksi kuningattareksi.

“2:17 Hänestä tuli kuninkaalle kaikkia muita naisia rakkaampi, eikä kukaan toinen neitsyt osannut hänen laillaan voittaa puolelleen kuninkaan mieltymystä ja suosiota. Kuningas asetti kuninkaallisen kruunun Esterin päähän ja julisti hänet kuningattareksi Vastin sijaan.”

Meille ei kerrota Esterin tunteita ja ajatuksia.  Jo vuoden ajan hän on tiennyt, että on mahdollisuus, että hänet valitaan uudeksi kuningattareksi, siksihän hän on hovissa.  Tyttöjä on tullut ja mennyt kuninkaan makuuhuoneeseen, eikä ketään ole kutsuttu toista kertaa takaisin.

Nyt odotus on päättynyt, ja Esterin nimi on kaikkien huulilla.

Hän on valtakunnan ensimmäinen nainen - mutta onko hänellä minkäänlaista todellista valtaa elämänsä suhteen?  Jopa hoviin kauneuskilpailuun joutuminen oli hänen päätösvaltansa ulkopuolella.  Kuningas valitsi hänet, mutta kysyttiinkö Esteriltä kertaakaan "Tahdotko?"

Emme saa Esteristä kuvaa katkerana tai vihamielisenä naisena.  Hän näytti hyväksyvän elämänsä tapahtumat kun ne tulivat, luottaen Mordokain huolenpitoon ja myöhemmin haaremin valvojan Hegain neuvoihin. 

Jumala on jo maailman luomisen aikaan määrännyt, että aviopuolisot jättävät vanhempansa ja tulevat yhdeksi lihaksi oman puolisonsa kanssa.  Mutta jopa häiden jälkeen Ester pysyy kuuliaisena Mordokaille.  Mordokain sekaantuminen Esterin elämään vielä avioliiton jälkeenkin on jälleen yksi erikoisuus tässä kirjassa. 

Jossain vaiheessa Mordokai kuulee salamurhahankkeesta kuninkaan pään menoksi ja kertoo sen Esterille, joka varoittaa kuningasta Mordokain nimissä.  Hanke paljastuu, ja syylliset saavat rangaistuksensa.  Mordokain nimi kirjoitetaan ylös aikakirjoihin, mutta hän ei saa palkkiota kuninkaan hengen pelastamisesta.  Vielä. 


Ratkaiseva hetki


Sitten alkaa tapahtua.  Politiikassa korkeaan asemaan päässyt mies, joka vihaa juutalaisia, näkee hetkensä tulleen. Hänen mielistelevä kielensä esittää ajatuksen kuninkaalle:

"4:8 On yksi kansa hajallaan ja erillään muiden kansojen seassa sinun valtakuntasi kaikissa maakunnissa. Heidän lakinsa ovat toisenlaiset kuin kaikkien muiden kansojen, he eivät noudata kuninkaan lakeja, eikä kuninkaan sovi jättää heitä rauhaan. 9 Jos kuningas hyväksi näkee, kirjoitettakoon määräys, että heidät on tuhottava; ja minä punnitsen kymmenentuhatta talenttia hopeata virkamiehille, vietäväksi kuninkaan aarrekammioihin."

Haaman saa kuninkaan suostumaan kansanmurhaan mainitsematta edes mistä kansasta on kyse!  Hänen lupaamansa summa "kymmenentuhatta talenttia hopeaa" on noin 375 000 kiloa...jos tiedät hopen kilohinnan, saat tietää kuinka paljon rahaa tämä on nykyajassa!

Kuten luimme ensimmäisessä luvussa, rikkaudet olivat tärkeitä kuningas Ahasverokselle, ja tästä määrästä hopeaa saatava raha oli moninkertainen hänen valtakuntansa vuosituloihin verrattuna.  Kun lisäksi Haaman kuvailee tämän kansan noudattavan omia sääntöjään, ei kuninkaan ole vaikea kirjoittaa määräystä heidän tuhoamisekseen.

Kun Mordokai kuulee kuninkaan käskystä tuhota kaikki juutalaiset Persian valtakunnan alueella, hän pukeutuu säkkiin ja tuhkaan. 

Ester on palatsissa eläessään kaukana arkipäivän tapahtumista.  Kuningas ei keskustele päätöksistään kuningattaren kanssa, eikä kukaan muukaan ajatellut kertoa Esterille tulevista tuhoisista suunnitelmista.  Eiväthän he tiedä Esterin olevan juutalainen.  Miksi rasittaa kuningatarta valtakunnassa tapahtuvilla ikävillä asioilla, joille hän ei voi mitään? 

Ester saa tietää, että jotain on vialla, kun hänen palvelijattarensa ja hoviherransa kertovat Mordokain kulkevan säkkiin pukeutuneena, itkien ja valittaen.  Ester huolestuu syvästi Mordokain puolesta.  Hän lähettää tälle vaatteita säkkikankaan sijasta, mutta Mordokai kieltäytyy lohdutuksesta.  Hän lähettää sanansaattajan välityksellä Esterille uutiset ja jälleen kertoo hänelle, mitä tehdä.

“4:8. Hän antoi Hatakille myös jäljennöksen Susassa julkaistusta juutalaisten tuhoamista koskevasta kirjeestä, jotta Hatak näyttäisi sen Esterille. Mordokai pyysi, että Hatak kertoisi asiat Esterille ja kehottaisi häntä menemään kuninkaan luo rukoilemaan armoa kansalleen.
9 Hatak palasi kertomaan Esterille, mitä Mordokai oli sanonut. 
10 Ester käski Hatakin viedä Mordokaille tämän vastauksen: 11 »Kaikki kuninkaan virkamiehet ja kuninkaan maakuntien kansatkin tietävät, että sille miehelle tai naiselle, joka kutsumatta menee kuninkaan palatsin sisäpihaan, on laissa yksi ainoa rangaistus: kuolema. Vain jos kuningas ojentaa häntä kohden kultavaltikkansa, hän saa jäädä eloon. Eikä minua itseäni ole kolmeenkymmeneen päivään kutsuttu kuninkaan luo.»

12 Saatuaan kuulla Esterin viestin 13 Mordokai käski sanoa hänelle: »Vaikka asutkin kuninkaan palatsissa, älä kuvittele, että voit juutalaisista ainoana pelastaa henkesi. 14 Jos sinä nyt tässä tilanteessa pysyt vaiti, niin juutalaiset saavat kyllä avun ja pelastuksen muualta, mutta sinua ja isäsi sukua kohtaa tuho. Ja kukaties sinusta tulikin kuningatar vain tällaisia aikoja varten.»”

Nyt pehmeän ja nöyrän Esterin pitää kasvaa aikuiseksi.  Hän on itse hengenvaarassa, mutta hänellä on myös ainutlaatuinen mahdollisuus pyytää pelastusta itselleen ja kansalleen.

Toisaalta tämän tehdäkseen joutuu hän asettumaan toiseen hengenvaaraan, koska kuninkaan luo ei kukaan mene kutsumatta.  Jos Vastin kohtalo opetti hänelle yhtään mitään, se on se, että kuninkaan käskyjä tulee jopa kuningattaren totella.

On mielenkiintoista huomata, että Mordokai on varma, että juutalaiset tulevat pelastumaan tavalla tai toisella.  Hän varoittaa Esteriä vaiti olemisen seuraamuksista, mutta myös rohkaisee häntä miettimään, olisiko tämä se syy, miksi hänet valittiin kuningattareksi.

Ester on tähän mennessä hyväksynyt näennäisen tyynesti elämänsä tapahtumat, mutta pystyykö hän näkemään suurta kokonaisuutta tilanteessa, jossa hänen henkensä on oikeasti vaarassa?

Ketä Ester aikoo totella? Kasvatti-isäänsä vai miestään kuningasta?  Se selviää seuraavaksi!

Kuningatar Ester tekee päätöksen


...

Millaisen mielikuvan sinä saat Esteristä näiden tapahtumien perusteella?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...