31.8.2019

Kuka on Esterin kirjan todellinen päähenkilö?


Sarjassa  "Vaikutusvaltaisia naisia" kirjoitan Esterin kirjassa esiintyvistä naisista.  Ensimmäisessä osassa päähenkilönä on Persian valtakunnan kuningatar Vasti.

Kirjoitus loppui siihen, että kuningatar Vasti kieltäytyi tottelemasta kuningasta ja menetti asemansa kuningattarena.  Huomasin pian postauksen julkaistuani, että unohdin painottaa erästä asiaa, joten viivytään vielä hetki pohtimassa kuningatar Vastin kohtaloa.

Kuningas Ahasveros ja kuningatar Vasti eivät olleet Luoja-Jumalan seuraajia, vaan he noudattivat Persian valtakunnassa siihen aikaan vallalla ollutta  Zarathustralaisuutta (zoroastrialaisuutta) eli tulen palvontaa.

Emme siis tutki heidän elämäänsä yrittäen noudattaa heidän esimerkkiään tai tehden samoja päätöksiä tai ihaillen heidän ratkaisujaan. He eivät tunteneet Jumalaa, eivätkä yrittäneet miellyttää Häntä elämällään.  Voimme lukea mitä he sanovat ja tekevät, ja niiden perusteella tiedämme, mikä on heille tärkeää ja millaisia ihmisiä he ovat.

Esitin myös kahden ääripään tulkinnat Vastin tottelemattomuudesta: Feministit ilahtuvat naisten oikeuksien puolustajasta, konservatiivit varoittavat tottelemattomuuden seuraamuksista.

En halua asettautua kumpaankaan joukkoon.  Voin nähdä molempien argumenteissa jotain järkeenkäypää, mutta jumalattomana hallitsijana Vasti ei kelpaa suoraan esimerkiksemme, vaikka onkin kaunis, ylhäinen ja rikas.

Voimme silti ottaa hänestä opiksi.  Tiedämme hänen valintansa seuraukset.  Kuningatar Vasti teki päätöksen kieltäytyä noudattamasta miehensä humalassa tekemää (huonoa?) päätöstä.  Sillä oli rankkoja seurauksia sekä hänelle että kaikille Persian valtakunnan naisille.

Oliko hänen päätöksensä väärä? Oliko kuninkaan käsky kohtuuton?

Tässä tulee esiin hyvin mielenkiintoinen periaate.

Jumala istuu yhä valtaistuimellaan, ja tämä Sananlasku sopii tähän tilanteeseen hyvin:

“Kuninkaan sydän on Herran kädessä kuin vesiojat: hän taivuttaa sen, kunne tahtoo.” San 21:1

Vaikka Esterin kirjassa ei mainita Jumalaa nimeltä, Hän on silti erittäin läsnä.  Hän huolehtii juutalaisista, ja on jo valmistelemassa heille pelastusta kansanmurhaa suunnittelevan miehen käsistä.

Vastin tottelemattomuus ja sen seuraukset on tärkeänä pohjana seuraavien lukujen tapahtumalle. Jumala aikoo pelastaa kansansa, ja juutalaisen Esterin nousu kuningattareksi on siinä ratkaiseva askel.  Se tarkoittaa sitä, että Esterin edeltäjän on poistuttava tieltä...

Tällä kertaa Jumala ei toimi ihmeiden ja merkkien kautta, vaan pelastus seuraa merkillistä ketjureaktiota:

Humalainen, kerskaileva kuningas.
Itseään kunnioittava, tottelematon kuningatar.
Kauneuskilpailu.
Taustansa salaava tyttö.
Paljastunut murhasuunnitelma.
Oikea-aikainen unettomuus.

Esterin kirjassa Jumala ei näytä välittävän siitä, että ihmiset näkisivät vaikuttavia voimanosoituksia, kymmentä vitsausta, tulta ja tulikiveä.  Kyseessä on Hänen kaikkivaltiutensa.  Asiat tulevat sujumaan Hänen suunnitelmiensa mukaan, kaikki yksityiskohdat suuntaavat suurta suunnitelmaa kohti.

Esterin kirjassa on vaikutusvaltaisia naisia.  Mutta todellinen päähenkilö on Hän, jota ei koskaan edes mainita nimeltä koko kirjassa.  Hän on todellinen kuningas, ja kun Hän pitää huolta kansansa turvallisuudesta, ihmisistä mahtavinkin on vain pelinappula Hänen pelilaudallaan.


Kertomus jatkuu Esterin vaikutusvaltaa pohtiessa...


2 kommenttia:

  1. Tuo onkin Esterin kirjassa huikeaa, miten vahvasti Jumala on siinä läsnä, vaikka hänen nimeään ei mainita kertaakaan! Kaikessa on silti selvä Jumalan johdatus. Vastin tottelemattomuuttakin Jumala käytti nostaakseen Esterin siihen asemaan, jossa hän saattoi olla Jumalan käytössä tärkeässä tehtävässä. T. Kirjarakkautta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, ja usein keskitytään Esteriin, jolla on tietenkin inhimillinen päärooli tässä, mutta hänkin on Jumalan käytössä.

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...