Lukulista 2018

Luin vuonna 2018 67 kirjaa.  Listasin suosikkini täällä.



Vuoden 2017 kirjasuosikeista kirjoitin täältä.


Tammikuu / January (4)

1. Watchman Nee: Apostolinen lähetystyö. (Concerning Our Missions, myöh. The Normal Christian Church Life).

Tartuin viimein pitkään kirjahyllyssä odottaneeseen klassikkoon.  Tämä on ensimmäinen kuuluisan kiinalaisen seurakuntatyön pioneerin kirjoista, jonka olen lukenut, eikä jää viimeiseksi.  Nee kehoittaa palaamaan raamatulliseen seurakuntamalliin ja työskentelyyn, ja jouduin miettimään montaa kohtaa nykyisestä seurakuntaelämästä- ja toiminnasta uusiksi.  Erinomainen lukukokemus niille, jotka välittävät seurakunnasta ja apostolisesta työmallista.

Image result for apostolinen lähetystyö


2. Roald Dahl: Charlie and the Chocolate Factory (äänikirja)

Pitkä automatka neljän lapsen kanssa sujui rauhallisesti mukansatempaavan äänikirjan parissa.  Köyhän Charlien kaupungissa on salaperäinen suklaatehdas, joka eräänä päivänä avaa ovensa viidelle onnekkaalle lapselle.  Kirjasta on kaksikin elokuvaa, mutta kyllähän kirja aina elokuvat voittaa.

p.s.  Onko teillä muilla matkapahoinvoinnista kärsiviä lapsia?  Tällä kertaa pysähdyimme 4 kertaa erään oksentavan kanssa ja viides tuotos saalistettiin muovipussiin, kun oltiin melkein kotona.  Kuuntelimme viimeiset kaksi lukua kotona loppuun.

Image result for charlie and the chocolate factory book


3.  Abraham Verghese: My Own Country - A Doctors Story

Omaelämänkerta: 1985 intialaissyntyinen, Etiopiassa kasvanut lääkäri muuttaa rauhalliseen Johnson Cityyn, Tenneseehen.  Verghese on erikoistunut tarttuviin tauteihin ja pian hänen vastaanotollaan on oudoista oireista kärsiviä potilaita.  AIDS on saapunut pikkukaupunkeihin.  Verghesen myötätuntoinen suhtautuminen ensimmäisiin AIDS-potilaisiin vei hänet loppuunpalamisen ja avioeron partaalle, mutta teki hänestä esimerkin tulevaisuuden lääkäriopiskelijoille.  Kirjan ihmiskohtalot ovat erinomaista kerrontaa.  Kirjassa ei säästellä "verta eikä suolenpätkiä", joten se sopii erityisesti lääketieteestä ja HIVn historiasta kiinnostuneille. 

My Own Country



4. Dave Pelzer: A Child Called It 

En tiedä mikä sai tarttumaan tähän kirjaan.  A Child Called It on Davidin omaelämänkerta lapsuusvuosilta, jolloin hänen alkoholisoitunut äitinsä pahoinpiteli ja kidutti häntä järkyttävillä tavoilla.  Luin kirjan yhdellä istumalla läpi, se ei ole kovin pitkä.  Kaikista pahinta oli lukea, miten poika yhä kaipasi ja toivoi rakkautta ja hyväksyntää, vaikka kidutus ja nälkään näännyttäminen oli jatkunut jo vuosien ajan.  Myös isän passiivisuus oli kammottavaa.  Onneksi auktoriteetit puuttuivat asiaan ja Dave pääsi turvaan.

Image result for a child called it


Helmikuu / February (3)


5. John Grisham: Camino Island

Viime kesänä julkaistussa Camino Islandissa Grisham lepää Grishamina olostaan.  Kirja alkaa kyllä ryöstöllä, mutta jatkuu luomistuskassa kierivän nuoren kirjailijattaren hahmoa seuraten.  Nautin erityisesti kirjakauppiaan ja kirjailijoiden elämänkuvauksista ja saipa Grisham upotettua juoneensa neuvoja nuorelle kirjailijallekin. 

Image result for john grisham camino island


6. Francine Rivers: The Masterpiece

Yksi suosikkikirjailijani julkaisi uusimman kirjansa ja olin tilannut sen jo etukäteen.  Erinomaisen hyvää kerrontaa, romanttinen hengellinen kirja, jossa on uskottavat ja kiehtovat päähenkilöt, jotka kamppailevat haasteellisten lapsuuskokemusten jälkimainingeissa.

Image result for francine rivers the masterpiece



7. Peter James:  Need You Dead (Roy Grace)

Nappasin lentokentältä mukaani Jamesin poliisietsivämurhamysteerin.  En huomannut, että kirja oli osa sarjaa, joten päähenkilön elämässä oli tapahtunut paljon ennen tätäkin kirjaa.  Ehkä sen vuoksi henkilökemioita kuvattiin aika vähän, mutta se vaikeutti kirjan sisälle pääsemistä.  Murhamysteerijuoni oli mukiinmenevä, mutta ei niin koukuttava, että se pitäisi yhdeltä istumalta lukea läpi.  Piti vähän patistella itseä lukemaan kirja loppuun. En todennäköisesti aio Roy Gracen elämään paneutua tätä kirjaa enempää.

 


Maaliskuu / March (4)

8. Brandilyn Collins:  Gone To Ground

Pikkukaupunkia vainoava sarjamurhaaja saa naiset liikkeelle.  Kirja on kerrottu kolmen naisen näkökulmasta.  Jokainen on varma, että tietää kuka murhaaja on - mutta jokainen epäilee eri miestä.  Kiva jännityskirja ja lopussa on tietysti yllätyksiä.





9. Brandilyn Collins: Brink of Death (Hidden Faces Seriers Book 1)



Jatkoin Brandilynin jännityskirjojen parissa.  Tämä kirja on ensimmäinen neliosaisesta sarjasta, jossa kerrotaan miten taidetta opiskellut nainen päätyy piirtämään rikollisten kasvoja.  Ihan ookoo kirja, mutta ei saanut tarttumaan seuraavaan kirjaan.  Katsotaan, jos se tulee alennukseen, niin voin sen sitten lukeakin.


10. James Patterson: 1st to Die (Women's Murder Club) 



1st to DieMieheltäni löytyi kuuluisan Pattersonin sarja murhia tutkivasta naisjoukosta.  Päähenkilö on poliisi Lindsay Boxer ja muutkin klubin jäsenet ratkovat ammateissaan kiperiä asioita.  Tässä kirjassa selvitetään kuka murhaa kuherruskuukautta viettäviä pareja. Vaikka Pattersonia ylistetään, ei hän kuitenkaan Steven Jamesia voita, ainakaan tämän kirjasarjan perusteella.



11.  James Patterson: 2nd Chance


2nd Chance
Viikonluppu jatkuu Pattersonin sarjan parissa.  Nyt San Fransiscoa vaivaa poliisien perheenjäseniä jahtaava sarjamurhaaja, joka pitää pysäyttää.





Huhtikuu / April (5)

12.  James Patterson: 3rd Degree


3rd Degree
Ihan kiva, että sarjan kirjat on nimetty järjestyslukunsa mukaan, on helppo löytää seuraava osa.  Kirjassa Lindsay jatkaa pahiksien jahtaamista, tällä kertaa kyseessä on terrorismijoukkio, joka räjäyttelee ihmisiä ja rakennuksia.





13. James Patterson:4th of July

4th of JulyPoliisi Lindsay saa syytteet ylenmääräisestä voimankäytöstä ja joutuu pitämään taukoa työstään kunnes oikeudenkäynti on ohi.  Tässä kirjassa minua tökki päähenkilön typerät päätökset.






14. James Patterson: 7th Heaven

7th HeavenVakavasti sairas nuori mies häviää jälkiä jättämättä ja samaan aikaan joku sytyttää tulipaloja omakotitaloihin.  Lindsay Boxer tutkii tapauksia. Luen näitä kirjoja vain epätoivon tilassa, kun on pakko saada jotain höttöä syvällisemmän lukemisen vastapainoksi.




15. James Patterson: 10th Anniversary

10th Anniversary   Lindsay Boxer menee naimisiin, mutta se ei hidasta työtahtia.  Mysteerinä on kuolemankielissä löytynyt teinityttö, joka on juuri synnyttänyt...mutta vauvaa ei löydy mistään.





16. Scott Sauls: From Weakness to Strength: 8 Vulnerabilities That Can Bring Out the Best in Your Leadership

9780781413138_3D (1).jpgKirjailija rohkaisee pastoreita ja hengellisen työn johtajia olemaan avoimia omista heikkouksistaan ja kamppailuistaan.  Erinomainen, rehellinen kirja!  Vaikka et olisikaan johtoasemassa, tämä voi auttaa sinua tukemaan niitä, jotka tekevät arvokasta työtä hengellisellä kentällä.  Tulen suosittelemaan tätä kirjaa.










Toukokuu / May (2)



17.  Donald Miller: A Million Miles in a Thousand Years - How I Learned To Live a Better Story

Image result for A Million Miles in a Thousand YearsDon kirjoittaa rehellisen hauskasti kommelluksistaan uskossa ja elämässä.  Kirjassa Don kertoo, kuinka hänen aiemmasta kirjastaan päätetään tehdä elokuva, ja mitä siitä seuraakaan.  Punaisena lankana on löytää tapoja tehdä elämästämme merkityksellinen.  Kokemukset kirjojen ja elokuvien teosta voivat auttaa meitä jokaista tekemään päätöksiä, jotka tekevät omasta stooristamme unohtumattoman.






18.  Anne Lamott:  Traveling Mercies - Some Thoughts On Faith

Image result for anne lamott traveling mercies


Anne kirjoittaa vielä rehellisemmin ja vielä hauskemmin kommelluksistaan uskossa ja elämässä.  Isoja teemoja ovat alkoholismi, sinkkuäitiys, usko, Jeesus.  Lamott on erinomaisen taitava sanojen käyttäjä.  Tämä on toinen Lamottin kirja, jonka olen lukenut, ja aion lukea muutkin kunhan niihin törmäilen.





Kesäkuu / June (4)

19. J.K. Rowling: The Casual Vacancy

Image result for j k rowling casual vacancy

Myönnetään, tartuin kirjaan, koska rakastan Rowlingin Harry Potter-sarjaa.  The Casual Vacancy viittaa pikkukaupungissa yllättäen vapautuvaan hallituksen jäsenen paikkaan.  Kun uusia ehdokkaita ilmestyy listoille, paljastuu ihmissuhdeverkostoja, tunteita ja salaisuuksia sekä kaupungin isien että heidän teini-ikäisten lastensa parissa.  Hyvin kirjoitettu kertomus.



Seuraavaksi lähdimme matkalle ja unohdin kirjani kotiin.  Lapset olivat lukeneet Rick Riordanin koukuttavia kirjasarjoja, joista esikoinen luki hauskoja lauseita ääneen.  Niinpä aloitin norjalaisten muinasjumalien parissa seikkailut Magnus Chase-sarjan parissa.  Tykkään, jäin koukkuun ja aion lukea kaikki Riordanin sarjat läpi.

20. Rick Riordan: Kesän miekka

Kesän miekka

21. Rick Riordan: Thorin vasara

Thorin vasara

22. Rick Riordan: Kuolleiden laiva

Kuolleiden laiva




Heinäkuu / July (11)


23. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Austenin kirja oli esillä kirjastossa ja nappasin sen käsiini. Viimeisestä lukukokemuksesta oli jo liikaa aikaa.  Olen viettänyt nuoruudessani jonkun aikaa Englannissa ja jotenkin se on mielessäni rikas ja romanttinenkin kulttuuri.  Kirjassa selvitetään Bennetin perheen tytärten elämää, erityisesti esikoisen Janen ja toisen tyttären Elizabethin haaveita ja kokemuksia rakkauden ja romantiikan parissa, joita tarjoutuu kun naapuriin muuttaa komea poikamies ystävineen.  Ihana klassikko ja sain tartutettua kuumeen perheeseeni, kun katsoimme BBC:n 1995 valmistuneen televisiosarjan Ylpeys ja ennakkoluulo.  Eipä taida olla Colin Firthiä voittanutta Mr. Darcyn roolissa!

24. Agatha Christie: Seikkaileva jälkiruoka : viisi kertomusta
25. Agatha Christie: Seitsemän kellon salaisuus

Christie on ollut yksi suosikkikirjailijoistani ja nuoruusvuosilta lähtien.  Olen arvannut murhaajan vain yhden ainoan kerran!  En osaa päättää pidänkö Hercule Poirotista vai Jane Marplesta enemmän, mutta täytyy myöntää, että on aina kutkuttavaa lukea miten viattoman oloinen vanha täti saa ratkaistua murhia, jotka hämmentävät poliisivoimia.


26. Leena Lehtolainen: Rautakolmio
Olen joskus aiemmin lukenut Lehtolaisen Maria Kallio-sarjaa, joten tiesin saavani viettää aikaa murhien ratkaisujen parissa.  Merestä löytyy kaksi ruumista.  Poliisi Maria Kallio, jonka mies ja lapset ovat kesäreissulla, alkaa ratkoa arvoitusta. 


27. Maeve Binchy: Illallistarinoita
Luulin lukeneeni kaikki Binchyn suomennetut kirjat ja sitten löysin tämän kirpputorilta euron hintaan.  Binchy kirjoittaa kaikenlaisista ihmissuhteista ja kirjassa seikkailee monia tuttuja henkilöitä.  Pääpaikka on ihana Quentins-ravintola Dublinissa.


28. Alexander McCall Smith: Häähuumaa lauantaina.  Mma Ramotswe tutkii.
Ihanan oivaltavasti kirjoitettuja naisetsiväkertomuksia Botswanasta.  Nautin minulle vieraan kulttuurin kuvauksista, mutta erityisesti ihailen Mma Ramotswea ja hänen elämänfilosofiaansa.


29. Rick Riordan: Eksynyt sankari
30. Rick Riordan: Merenjumalan poika

Eksynyt sankari kertoo Jason Grace-nimisestä puolijumalasta, joka herää muistinsa menettäneenä luokkaretkibussissa ja kohtaa tärkeän tehtävän.  Merenjumalan pojassa Percy Jackson herää muistinsa menettäneenä ja hänet valitaan tärkeälle etsintäretkelle.  Seuraavassa kirjassa pojat tapaavat - pakko päästä kirjastoon!

31. L.M. Montgomery:  Annan perhe
Rakastan Montgomeryn Anna-sarjaa.  Tämä kirja on suomenettu paljon myöhemmin kuin muut sarjan kirjat, vasta vuonna 2002.  Kirjassa kuvaillaan Annan lasten kasvua ja kepposia... Nyt tekee mieli lukea seuraavakin kirja!


32. Terhi Rannela: Kirjoita nuorille

Kansikuva

Halusin vilkaista ohjeita kirjailijalle ja nuorisoteema sai mielenkiintoni heräämään.  Kirjassa haastatellaan nuorisokirjailijoita ja annetaan myös kirjalistoja.


33.  Amanda Vaara: Pientä fiksausta vailla

Kansikuva

Venla on kokenut loppuunpalamisen ja avioeron vaikeasta miehestä.  Nyt hän toteuttaa unelmansa ja ostaa vanhan kansakoulun, jossa alkaa pitää aamiaismajoituspaikkaa.  Minäkin unelmoin vanhasta talosta ja vieraanvaraisuudesta, mutta siihen ne yhtäläisyydet loppuvatkin.  Kirja on kevyttä viihdettä, minua häiritsi päähenkilön täysin typerät päätökset erityisesti miesten suhteen.  Hyvä kesälomakirja.

Elokuu / August (7)


34. Once Upon a Laugh - Eight Novellas filled with Laughter and Happily-Ever-After

Once Upon A Laugh: Eight Novellas filled with Laughter and Happily-Ever-After by [Phillips, Krista, Basham, Pepper, Coryell, Christina, Dawn, Mikal, Gray, Heather, Patch, Jessica, St. Amant, Betsy, Tomlinson, Laurie]

Kahdeksan naiskirjailijaa panee kaikkensa peliin tuottaakseen lukijalle viihdyttäviä hetkiä romanttisten tarinoiden parissa.  Taso oli keskinkertaista.  Yksi tai kaksi kertomusta oli hyviä, yhden jätin kesken, koska en jaksanut alkeellisia kirjoittajan virheitä yhdistettynä tylsähköön tarinaan. Muut eivät jääneet mieleen.



Rick Riordan: Percy Jackson & the Olympians-sarja



35. The Lightning Thief
36. The Sea of Monsters
37. The Titan's Curse
38.  The Battle of the Labyrinth
39. The Last Olympian

Percy Jacksonin seikkailujen lumossa luin kaikki 5 kirjaa tästä sarjasta, jossa kaikki alkaa.  En muista sainko kaikki luettua elokuun aikana, vai menikö osa syyskuulle.



40. Jordan B. Peterson: 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos
12 Rules for Life An Antidote to Chaos book cover.jpg

Psykologian professori antaa elämänohjeita kaaoksen hallitsemiseen.  Kirjan 12 sääntöä perustuvat Petersonin suosittuun listaan onnellisuudesta.  Järkeenkäyvää pohdiskelua ihmismielestä ja käyttäytymisestä ja yllättävän paljon sitaatteja Raamatusta.  Erityisesti lastenkasvatuksesta kertova luku oli mielenkiintoinen ja palasin siihen monta kertaa.



Syyskuu / September (4)


41. Steven James: Every Wicked Man


Luin Jamesin uusimman kirjan heti kun se ilmestyi.  Patrick Bowers jatkaa FBI agenttina, mutta työkäänteiden lisäksi kuvaillaan myös hänen henkilökohtaista elämäänsä.  James on ehdottomasti paras jännityskirjailija, jota olen lukenut (mutta en ole lukenut vielä Stephen Kingiä).  Kirjaa ei voi laskea käsistää, ennenkuin yllätyskäänteiden jälkeen päästään loppuun.


Rick Riordan: The Heroes of Olympus-sarja

(The Lost Hero, luin heinäkuussa)
(The Son of Neptune, luin heinäkuussa)
42. The Mark of Athena
43. The House of Hades
44. The Blood of Olympus



Olympuksen sankarit- sarja on jatkoa edelliselle Percy Jackson-sarjalle. Luin sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa heinäkuussa, päätin lukea ensimmäiset Percy Jackson-kirjat päästäkseni kärryille kertomuksesta, ja siirryin sitten jatkamaan tätä sarjaa. Nyt seikkailemassa on 7 puolijumalaa, joita kohtalo vie vanhaan maailmaan eli Kreikkaan ja Roomaan.  Loppua kohti aloin jo vähän väsyä jatkuviin taisteluihin ja mielestäni Riordan alkoi pomppia tapahtumien yli päästäkseen vihdoin loppuhuipennukseen.  Lapsethan meillä näistä Riordanin kirjoista tykkää tosi paljon.



Lokakuu / October (3)


45. Tuomas Juntunen: Tuntematon lapsi

Image result for tuomas juntunen kirja

Tutkijapariskunnan esikoisen syntymä päättyy tragediaan: vauva on hyvin sairas eikä selviä.  Vauvan isä päätti kirjoittaa kirjan heille tuntemattomaksi jääneestä tyttärestä, Martasta.  Kirja on koskettava ja rehellinen, eikä silmien kostumatta voi lukea jäähyväishetkestä vauvojen teho-osastolla.  Juntuset päättävät varmistaa, että sama genettinen sairaus ei kosketa seuraavaa vauvaa ja hankkivat apua ulkomailta saakka.  Toivon kaikkea hyvää Juntusen perheelle, kiitos elämänne jakamisesta!


46. John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

Kirjan kansikuva

Päähenkilöinä ovat vakavasti sairas Hazel ja Augustus, jotka ihastuvat.  He ehtivät toteuttaa yhden haaveenkin ennenkuin kohtalo puuttuu peliin.  Aihe oli vakava, mutta kirjassa oli huumoria sekä filosofiaakin sekä ihana reissu Hollantiin.  Luin sen nähdäkseni milloin teini-ikäinen tyttäreni voisi sen lukea.  Ehkä 16-vuotiaana?  Kirjasta on tehty elokuva, jota en ole nähnyt.  Green on hyvä kirjoittaja, jonka kirjoihin voisin tutustua lisääkin.


47. Gloria Furman: Missional Motherhood: The Everyday Ministry of Motherhood in the Grand Plan of God

original_Missional-Motherhood.jpg

Halusin oikeasti tykätä tästä kirjasta, onhan sen aiheena äitiys hengellisestä näkökulmasta.  Mutta jokin siinä tökki.  Furman aloittaa Raamatun alusta saakka ja käy tarkasti läpi Jumalan suuren suunnitelman maailmaa kohtaan, jossa me äiteinä olemme tärkeässä osassa.  Olisin kaivannut enemmän äitiyttä ja vähemmän suurta suunnitelmaa.  Furman myös toistelee aisioita ja huomasin väsyväni hänen tyyliinsä kirjoittaa.  Laahauduin kirjan viimein läpi.  Suosittelen sitä sinulle, jos et tiedä paljoakaan Raamatusta tai sen punaisesta langasta ja jos mietit, onko äitiys tärkeä osa Jumalan suunnitelmaa.


Marraskuu / November (9)

48. Alan Kreider:  The Patient Ferment of the Early Church: The Improbable Rise of Christianity in the Roman Empire 

The Patient Ferment of the Early Church: The Improbable Rise of Christianity in the Roman Empire by [Kreider, Alan]


Vaikuttava kirja.  Kreider perusti alkuseurakuntien elämää ja elinympäristöä kuvaavan kirjansa huolelliseen ja laajaan tutkimustyöhön.  Cyprian, Irenaeus, Tertullian, Origen, Pachomius ja Lactantius sekä muut kirkkoisät ja heidän työnsä tulevat tutuksi, samoin kuin monen muun nykyajan kirjailijan alkukirkkohistoriasta kertovat kirjat. Kreider kuvailee kuinka alkuseurakunnat elivät sen ajan kulttuuriensa joukossa, muuttuen ja muokkautuen olosuhteiden mukaan. 
   Mieleenpainuvinta on alkuseurakuntien sitoutuminen luonteen ja käytöksen muuttumiseen - he eivät keskittyneet evankeliointiin ja lähetystyöhön, vaan käyttivät vuosia varmistaakseen, että uudet kristityt todella elivät niinkuin Jeesus opetti.  He luottivat siihen, että uusi, muuttunut elämä uusine arvoineen oli riittävä todistus "Me emme opeta suuria asioita, me elämme niitä".  Kärsivällisyys oli suuri hyve, siitä johtuu kirjan nimikin. Loppuluvuissa kerrotaan Konstantinuksen ja Augustinen elämästä.  Erinomaisen mielenkiintoinen ja monia ajatuksia herättävä kirja.


49. Kimmery Martin: The Queen of Hearts



Päähenkilöt ystävystyvät lääkiksessä; kirjassa seurataan heidän elämäänsä kesällä 1999 sekä nykyaikana.  Zadie ja Emma Asuvat Carolinessa, työskentelevät lääkäreinä, ovat tahoillaan naimisissa ja elämä on kaikin puolin hyvää.  Sitten sairaalaan saapuu uusi lääkäri, joka on osa heidän menneisyyttään - sitä osaa, jonka he halusivat unohtaa.  Kun asiat alkavat paljastua, Zadie huomaa, että ei tuntenutkaan parasta ystäväänsä Emmaa niin hyvin kuin oli luullut.
Koukuttava kirja ja sairaala ympäristönä oli mielenkiintoinen tausta tapahtumille. 


50. Marybeth Mayhew Whalen: When We Were Worthy



Pidin taukoa muutaman vähän raskaamman kirjan lukemisessa.  Tämän kirjan sain luettua päivässä, vaikka menihän se myöhään.  Worthyn pikkukaupunki järkyttyy vakavan auto-onnettomuuden äärellä.  Kolme nuorta on kuollut, mutta syyllinen selviytyi.  Neljän naisen näkökulmasta kirjoitettu koukuttava kertomus, jossa tottakai paljastuu kaikenlaisia tiukan yhteisön varjelemia salaisuuksia.


51.  L. M. Montgomery:  Anne of Green Gables

Image result for anne of green gables

Lapsuuden suosikkikirjoja, jota en ollutkaan lukenut ennen englanniksi. Orpo Anne saa kodin ja pääsemme seuraamaan punatukkaisen tytön asettumista pienelle paikkakunnalle. Ei ole epäilystäkään siitä, että Anna-kirjat kuuluvat tyttökirjojen klassikoihin.  Haaveenani on nyt koota koko kirjasarja kovakantisena keräilykokoelmana!

52. L. M. Montgomery: Anne of Avonlea

On jännää huomata, miten vanhempana koen nämä nuoruuden suosikkikirjat eri tavalla.  Huomaan monia asioita, joita en ehkä teini-iässä vielä tajunnut.  On mielenkiintoista myös huomata suomalaisen kääntäjän ratkaisut nyt, kun luen kirjoja ensimmäistä kertaa englanniksi (miksi Anne on suomeksi Anna?).  Vielä yksi huomio: kyynelehdin paljon helpommin koskettavien kohtien äärellä - pitääkö laittaa iän syyksi?  Tässä kirjassa Anne seurataan Annen elämää ja ystäviä Avonlean pikkukylässä, parasta on, kun Anne sopii rikkoutuneet välinsä Gilbert Blythen kanssa.

53. L. M. Montgomery: Anne of the Island

Anne lähtee opiskelemaan ja solmii uusia ystävyyksiä.  Jännittävin heistä on Annen lapsuuden romanttisten unelmien täyttymys Roy Gardner, tumma ja tunteikas ihailija.  Miten käy, jääkö Gilbert lehdellä soittelemaan?

54. L. M. Montgomery: Anne's House of Dreams

Kirja jatkuu kolme vuotta edellisen kirjan päättymisen jälkeen.  Anne (Anna) menee naimisiin ja tuore pariskunta asettuu "Haavemajaan" meren rannalle.  Salaperäiset ja ikimuistoiset naapurit ja heidän elämänkohtalonsa vievät mennessään!  Anna tulee äidiksi ja kokee suurta surua.

55. L. M. Montgomery: Rainbow Valley

Tässä kirjassa pääosassa ovat Annan lapset sekä kylään muuttaneen uuden papin perhe.  Jännitystä lisää ladosta löytynyt karannut orpotyttö.  Ihastuttavia seikkailuja Sateenkaarilaaksossa.


56.  Milan and Kay Jerkovich: How We Love



Täysin erilainen avioliittokirja.  Joku ystävistäni ehti jo kutsu tätä How To Love-kirjaksi, mutta aiheena EI ole se, miten voisimme rakastaa puolisoani paremmin!  Kirja keskittyy täysin analysoimaan sinun tapaasi rakastaa.  Olet oppinut lapsuudessa tietyn rakastamisen tyylin ja tuot nyt avioliitossasi tätä esiin.  Puolisollasi on myös oma tyylinsä osoittaa rakkautta.  Kirjoittajapariskunta jakaa rakkauden tyylit viiteen tyyppiin: välttelijä, miellyttäjä, ailahtelija, dominoija ja uhri.  Oman tyylin paljastuminen on silmiäavaava ja haastava kutsu löytää parempi tapa rakastaa.  Kirja sopii myös sinkuille, koska oman rakkaustyylin löytäminen on osa itsetuntemusta ja auttaa tulevaisuuden ihmissuhteissa.  Kirjan Kindle-versiossa on myös työkirja, jonka syvällisten kysymysten kanssa voit kasvaa ihmissuhteissasi.  Suosittelen! 

Joulukuu / December 

57. L. M. Montgomery: Rilla of Ingleside

Rilla of Ingleside.jpg

Kirjan pääosassa on Annan nuorin tytär Rilla, 14-vuotias kaunotar.  Rilla haluaa huvitella ja nauttia seuraavista vuosista, mutta tulevaisuuden muuttaa täysin ensimmäinen maailmansota.  Kukaan ei selviä sodan kynsistä haavoittumatta ja koskettavissa kohdissa tulee kyynel silmään.  Myös kirjan loppu sai minut nyyhkimään.

58. L. M. Montgomery: Chronicles of Avonlea

Chronicles of Avonlea.jpg

Minulle täsyin uusi tuttavuus; kirjassa on useita itsenäisiä kertomuksia.  Kirjailija julkaisi niitä eri lehdissä ennen suosittua Anna-kirjasarjaa (alk. 1908).  Tapahtumapaikat ovat tuttuja aiemmista Anna-kirjoista ja kirjailija muunteli myöhemmin kertomuksia niin, että Anna itsekin vilahtaa useassa kertomuksessa, vaikka onkin pääosassa vain yhdessä.

59.  L. M. Montgomery: Further Chronicles of Avonlea

FurtherChroniclesOfAvonlea.jpg

Lyhyet kertomukset julkaistiin ilman kirjailijan lupaa, ja 9 vuoden taistelun jälkeen hän voitti kustantajaa vastaan nostamansa syytteen (mielenkiintoinen tausta).  Anna vilahtaa vain yhdessä kertomuksessa.

60.  Peter Greer and Chris Hors: Mission Drift: The Unspoken Crisis Facing Leaders, Charities, and Churches 

Mission Drift: The Unspoken Crisis Facing Leaders, Charities, and Churches by [Greer, Peter, Horst, Chris]

Järjestöt ja yritykset ovat vaarassa ajelehtia alkuperäisestä näystään, jos ne eivät pidä selkeästi kiinni arvoistaan.  Kirjassa kokeneet kristillisen järjestön johtajat keskustelevat elävän elämän esimerkkien kautta kristillisiä järjestöjä kohtaavista haasteista ja miten selvitä niistä. En ole aiemmin tutustunut järjestöjen johtamiseen, joten kirja oli mielenkiintoinen silmänavaus.


61. L. M. Montgomery: The Story Girl (vuodelta 1911)

The Story Girl.png

Kaksi nuorta poikaa viettää kesänsä isänsä lapsuudenmaisemissa.  Ihastuttavan vanhanaikaisissa seikkailussa on mukana heidän kolme serkkuaan, naapurin renkipoika ja lumoava tarinatyttö.

62. L. M. Montgomery: The Golden Road (1913)

GoldenRoad.jpg

Edellisen kirjan henkilöt jatkavat ja lisäksi kirjassa on mukana paikkakunnan muita, kiinnostavia henkilöitä.

63. L. M. Montgomery: Kilmeny of the Orchard

KilmenyOfTheOrchardCover.jpg

Erillinen tarina muutamaksi viikoksi pienelle paikkakunnalle saapuneesta nuoresta miehestä, joka kohtaa hylätyssä puutarhassa salaperäisen kaunottaren ja joutuu lumouksen valtaan.

64.  Liane Moriarty:  The Last Anniversary



Nopeasti suosikkikirjailijakseni ehtivä australialainen Mortiary kirjoittaa hauskoja ja viihdyttäviä kertomuksia nykyajan naisten ihmissuhdekiemuroista tai niiden puutteista.  Kirjan tapahtumapaikka on jännittävä saari, jossa tapahtunut mysteeri vetää sinne kiinnostuneita.  Päähenkilö Sophie on 39-vuotias biologisen kellonsa kiirehtimä sinkku, joka perii saarelta talon.  Lopussa on vielä kaiken muun jännän lisäksi täysin odottamaton yllätys.  Ahmaisin kirjan päivässä.

Image result for the last anniversary

65. J. T. Ellison: Lie to Me

Image result for j t ellison lie to me

Kirja alkaa päähenkilön löytäessä lapun vaimoltaan: menin pois, älä etsi minua.  Siitä alkaa tapahtumien ketju, jossa on odottamattomia käänteitä.  Salaisuudet ja valheet alkavat paljastua...mutta täytyy myöntää, että osasin epäillä oikeaa henkilöä alusta saakka, mikä ei ole koskaan kivaa.  Viihdyttävää lukemista muuten!


66.  J. Parker: Under the Mistletoe: A Christmas Short Story

Suositun bloggaajan minikirja avioparin jouluaatosta.



Image result for j parker under the mistletoe


67.  Ron Edmunson: The Mythical Leader

Image result for ron edmondson mythical leader

Noloa myöntää, mutta unohdin lukeneeni tämän kirjan.  Se tuli mieleeni vasta, kun listasin mielessäni hyviä johtajuus-teemaisia kirjoja ja huomasin, että olin unohtanut lisätä sen listalle toukokuussa. 

Edmunsonilla on kokemusta monenlaisesta johtajuudesta: liike-elämässä, seurakunnassa ja kristillisessä järjestössä.  Olen lukenut hänen blogiaan jo pitkän aikaa.  Kirjassa puretaan johtajuuteen liittyviä myyttejä.  Se on erinomaisen kattava teos: tykkäsin erityisesti siitä luvusta, jossa Edmunson neuvoo miten olla introvertti johtaja ja miten johtaa introverttejä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...