3.1.2019

Kirjasuosikkini vuodelta 2018


Edit: Huomasin, että unohdin listalta kaksi kirjaa, joten lisäsin ne sinne vasta jälkeenpäin. 

Luin viime vuonna 67 kirjaa.  Vuoden viimeisimpänä tunteina yritin kiihdyttää vielä yhden kirjan loppuun, mutta en ehtinyt.  Sain sen sitten luettua seuraavana aamuna (käy uudessa lukulistassa katsomassa mikä se oli).  Ameriikoissa oli silloin vielä vuosi 2018 menossa, olisiko sen voinut laskea viime vuoden listaan? ;)

Koska lukutoukat rakastavat kirjoja ja niihin liittyviä analysointeja, kerran vuodessa pyörittelen täällä kirja-asioita....vaikken mikään kirjabloggaaja olekaan!

Valitsin luettujen kirjojen joukosta 11 suosikkiani.  Nämä ovat kirjoja, jotka ovat hyvin kirjoitettuja ja jotka voisin täysin tyytyväisenä lukea uudelleen.  Niitä myös suosittelisin muille, joten ota vinkit vastaan!  Kirjat ovat lukujärjestyksessä.



1. Roald Dahl: Charlie and the Chocolate Factory (äänikirja)

Kuuntelimme Charlie ja Suklaatehdas-kirjan pitkän automatkan aikana.  Sekä lapset että aikuiset nauttivat kirjasta.  Köyhä Charlie osallistuu arvontaan, jonka voittajat pääsevät vierailulle salaperäiseen suklaatehtääseen.  Viisi lasta pääsee vanhempineen tutustumaan paikkaan.  Jokaisella lapsella on oma helmasyntinsä, joka paljastuu ja joka karsii heidät pois pääpalkinnon voittamisesta.  Kirja on hassu ja humoristinen ja siinä on jännittäviäkin kohtia.  Kirjasta on kaksikin elokuvaa, mutta kyllähän kirja aina elokuvat voittaa.


2. Scott Sauls: From Weakness to Strength: 8 Vulnerabilities That Can Bring Out the Best in Your Leadership

Scott Sauls rohkaisee pastoreita ja hengellisen työn johtajia olemaan avoimia omista heikkouksistaan ja kamppailuistaan.  Erinomainen, rehellinen kirja!  Luvuissa käsitellään mm. seuraavia aiheita: kunnianhimo, eristyneisyys, kritisismi, kateellisuus ja epävarmuus.  Vaikka et olisikaan johtoasemassa, tämä voi auttaa sinua tukemaan niitä, jotka tekevät tätä arvokasta työtä hengellisellä kentällä.


3. Anne Lamott:  Traveling Mercies - Some Thoughts On Faith

Anne Lamott kirjoittaa rehellisesti ja hauskasti kommelluksistaan uskossa ja elämässä.  Isoja teemoja ovat alkoholismi, sinkkuäitiys, usko, Jeesus.  Lamott on erinomaisen taitava sanojen käyttäjä.  Tämä on toinen Lamottin kirjoista, jonka olen lukenut, ja aion lukea muutkin kunhan niihin törmäilen.


4. Rick Riordan: Kesän miekka

Nuorisofantasiakirjallisuutta, joka lennähti syliini kun unohdin kesälomareissulla oman kirjani kotiin. Perheen nuoret olivat nauraneet vieressäni Riordanin kirjoja lukiessa.

Riordan on luonut suositut kirjasarjat, jossa teini-ikäiset puolijumalat seikkailevat maailmaa pelastamassa.  Kesän miekka on Mangus Chasen kolmen kirjan sarjassa ensimmäinen.  Magnus kuolee ja herää Manalassa.  Hän saa kuulla olevansa puolijumala eli muinaisen skandinaavijumalan jälkeläinen.  Tykkään kirjan huumorista ja sarkasmista ja on myös kiva oppia näistä menneiden maailmoiden jumalkertomuksista (Riordan pysyy suht uskollisena legendoille).

Kirjoissa saa irvistämään vain se, että nykyajan kirjailijat luulevat, että nuorisokirja ei ole uskottava, jollei siellä ole ainakin yksi seksuaalisuutensa kanssa kamppaileva nuori.  Tämä toistuu muissakin Riordanin kirjasarjoissa.  Mietin mieheni kanssa, miten suhtautua tähän.  Olisiko parasta ohjata teinejämme toisien kirjojen ääreen?  Päätimme, että aiheen noustua kirjoissa esiin aiomme keskustella siitä nuortemme kanssa.   

p.s. En pitänyt yhtä paljon Riordanin Percy Jackson-sarjasta, vaikka sekin oli ihan viihdyttävää lukemista.


5. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Kirjallisuuden klassikoita ja kahdensadan vuoden jälkeen yhä suosittu kirja.  Olen viettänyt nuoruudessani jonkun aikaa Englannissa ja jotenkin se on mielessäni rikas ja romanttinenkin kulttuuri.  Kirjassa selvitetään Bennetin perheen viiden tyttären elämää, erityisesti esikoisen Janen ja toisen tyttären Elizabethin haaveita ja kokemuksia rakkauden ja romantiikan parissa, joita tarjoutuu kun naapuriin muuttaa komea poikamies ystävineen.

Sain tartutettua Austen-kuumeen perheeseeni, kun katsoimme BBC:n 1995 valmistuneen televisiosarjan Ylpeys ja ennakkoluulo.  Eipä taida olla Colin Firthiä voittanutta Mr. Darcyn roolissa!



6. Alexander McCall Smith: Häähuumaa lauantaina.  Mma Ramotswe tutkii

Ihanan oivaltavasti kirjoitettuja naisetsiväkertomuksia Botswanasta.  Nautin minulle vieraan kulttuurin kuvauksista, mutta erityisesti ihailen Mma Ramotswea ja hänen elämänfilosofiaansa.   Mma Ramotswen maanläheinen ihmisviisaus pelastaa monta kiperää tilannetta ja selvittää monta arvoitusta.  Haluan isona olla Mma Ramotswe!



7. Jordan B. Peterson: 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos

Psykologian professori antaa elämänohjeita kaaoksen hallitsemiseen.  Kirjan 12 sääntöä perustuvat Petersonin suosittuun listaan onnellisuudesta.  Järkeenkäyvää pohdiskelua ihmismielestä ja käyttäytymisestä ja yllättävän paljon sitaatteja Raamatusta.  Erityisesti lastenkasvatuksesta kertova luku oli mielenkiintoinen ja palasin siihen monta kertaa.

Petersonin mielipiteet herättävät tunteita.  Hänella on lukuisia Youtube-videoita, joissa hän luennoi yliopistossa tai vastaa ihmisten kysymyksiin ihmisistä ja maailmankulusta.  Peterson ei pelkää sanoa asioita niin kuin ne on, mikä on virkistävää kuunneltavaa ja luettavaa.  Hän on kirjassa avoin oman elämänsä kokemuksista, mikä tuo siihen oman miellyttävän vivahteensa.



8. Alan Kreider:  The Patient Ferment of the Early Church: The Improbable Rise of Christianity in the Roman Empire 

Vaikuttava kirja.  Kreider perusti alkuseurakuntien elämää ja elinympäristöä kuvaavan kirjansa huolelliseen ja laajaan tutkimustyöhön.  Cyprian, Irenaeus, Tertullian, Origen, Pachomius ja Lactantius sekä muut kirkkoisät ja heidän työnsä tulevat tutuksi, samoin kuin monen muun nykyajan kirjailijan alkukirkkohistoriasta kertovat kirjat. Kreider kuvailee kuinka alkuseurakunnat elivät sen ajan kulttuuriensa joukossa, muuttuen ja muokkautuen olosuhteiden mukaan.
  
Mieleenpainuvinta on alkuseurakuntien sitoutuminen uusien kristittyjen luonteen ja käytöksen muuttumiseen - he eivät keskittyneet evankeliointiin ja lähetystyöhön, vaan käyttivät vuosia varmistaakseen, että uudet kristityt todella elivät niinkuin Jeesus opetti.  He luottivat siihen, että uusi, muuttunut elämä uusine arvoineen oli riittävä todistus "Me emme opeta suuria asioita, me elämme niitä".  Kärsivällisyys oli suuri hyve, siitä johtuu kirjan nimikin. Loppuluvuissa kerrotaan Konstantinuksen ja Augustinen elämästä.  Erinomaisen mielenkiintoinen ja monia ajatuksia herättävä kirja.


9. L. M. Montgomery: Anne of Avonlea

Vietin loppuvuoden lukien Lucy M. Montgomeryn kirjoja läpi.  Osa oli tuttuja jo omasta lapsuudesta, osa oli täysin uusia löytöjä.  On jännää huomata, miten vanhempana koen nämä nuoruuden suosikkikirjat eri tavalla.  Huomaan monia asioita, joita en ehkä teini-iässä vielä tajunnut.

On mielenkiintoista myös huomata suomalaisen kääntäjän ratkaisut nyt, kun luen kirjoja ensimmäistä kertaa englanniksi (miksi Anne on suomeksi Anna?).  Vielä yksi huomio: kyynelehdin paljon helpommin koskettavien kohtien äärellä - pitääkö laittaa iän syyksi?  Tässä kirjassa Anne seurataan Annen elämää ja ystäviä Avonlean pikkukylässä, parasta on, kun Anne sopii rikkoutuneet välinsä Gilbert Blythen kanssa.  Montgomeryn kirjoista kaikki ovat suositeltavia, mutta tämä on yksi omista suosikeistani!



10. Milan and Kay Jerkovich: How We Love

Täysin erilainen avioliittokirja ja voin väittää, että sinä tarvitset tämän kirjan tietoja, mitä pikemmin, sen paremmin.  Joku ystävistäni ehti jo kutsu tätä How To Love-kirjaksi, mutta aiheena EI ole se, miten voisimme rakastaa puolisoani paremmin!

Kirja keskittyy täysin analysoimaan sinun tapaasi rakastaa.  Olet oppinut lapsuudessa tietyn rakastamisen tyylin ja tuot nyt avioliitossasi tätä esiin.  Puolisollasi on myös oma tyylinsä osoittaa ja vastaanottaa rakkautta, jonka hän on lapsuuden kokemustensa mukaan muodostanut.

Kirjoittajapariskunta jakaa rakkauden tyylit viiteen tyyppiin: välttelijä, miellyttäjä, ailahtelija, dominoija ja uhri.  Oman tyylin paljastuminen on silmiäavaava ja haastava kutsu löytää taspainoinen tapa rakastaa.  Kirja sopii myös sinkuille, koska oman rakkaustyylin löytäminen on osa itsetuntemusta ja auttaa tulevaisuuden ihmissuhteissa.  Kirjan Kindle-versiossa on myös työkirja, jonka syvällisten kysymysten kanssa voit kasvaa ihmissuhteissasi.  Suosittelen! 



11. Peter Greer and Chris Hors: Mission Drift: The Unspoken Crisis Facing Leaders, Charities, and Churches 


Hope Internationalin johtajilla on tärkeä viesti tämän päivän järjestöjen ja seurakuntien johtajille.  Järjestöt ja yritykset ovat vaarassa ajelehtia alkuperäisestä näystään, jos ne eivät pidä selkeästi kiinni arvoistaan.  Kirjassa johtajat keskustelevat elävän elämän esimerkkien kautta kristillisiä järjestöjä kohtaavista haasteista ja miten selvitä niistä.  Myös tarkan rekrytoinnin tärkeys oli hyvin edustettuna. En ole aiemmin tutustunut järjestöjen johtamiseen, joten kirja oli mielenkiintoinen silmänavaus.


Suosikkikirjailijoistani Steven James, John Grisham, Francine Rivers, Maeve Binchy ja Liane Moriarty olivat myös vuoden 2018 luettujen listalla, ja heidän kirjojaan voin myöskin suositella sydämeni pohjasta.

Kirjalistan analysointia


Miesten kirjoittamia 34 (vuonna 2017 25)
Naisten kirjoittamia 30 ( 43)
Mies-naisparin yhteistyö 1 ( 2)
Kahden miehen yhteistyö 1 (0)
Kokoelma useilta kirjoittajilta 1 (1)


Asia/opetuskirjoja: 9 (13)
Elämänkertoja/muistelmia: 5 (11)
Romaaneja/novelleja: 53  (46)


En löytänyt hakemaani tasapainoa romaanien ja asiakirjojen välille, vaan kallistuin yhä enemmän fiktion maailmaan.  Syytän stressaavaa vuotta ja useita kirjasarjoja, joiden koukkuun jäin. Onhan se pakko lukea, mitä seuraavassa kirjassa tapahtuu.   

Jätin kesken suunnittelemani lastenkasvatukseen littyvän kirjan, mutta sen saa sitten ensi vuoden listalle.  Yksi avioliittokirja tuli luettua (Yerkovich: How We Love), ja se oli kyllä todella hyvä!  Tämä on tavoitteeni joka vuodelle.  

Käytin vuoden aikana vanhoja tuttuja hartauskirjoja, jotka löytyvät suosittelemieni kirjojen listalta täältä.  Uusi tuttavuus on lahjaksi saatu Chris Baxterin The Heartbeat of God, mutta se ei ole niiiin hyvä, että pääsisi tuolle listalle noiden kolmen kirjan joukkoon. 

Löysin vuoden aikana kirjablogin Modern Mrs Darcy ja sain sieltä useita vinkkejä hyvistä kirjoista.  Olisikohan sinulla suositella vastaavaa suomenkielistä blogia?   

Kaiken kaikkiaan kiva lukuvuosi ja seuraavalle vuodelle on vielä paremmat odotukset! 



Kuva:
FreeDigitalPhotos.net
“Rest Time” by Michelle Meiklejohn




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...