22.1.2019

Tarvitsemme koko kertomuksen - lue Raamattu läpi



Muistan ohjeen, jonka saimme lastenleirillä: lue ensin Uusi Testamentti läpi kolme kertaa, siirry sitten lukemaan Vanhaa Testamenttia.

Ymmärrän ajatuksen tämän lapsille annetun ohjeen takana, mutta olen siitä eri mieltä.

Uusi Testamentti on tärkeä.  Evankeliumeissa on tallennettuna Jeesuksen elämä ja opetukset.  Siinä kerrotaan miten kristitty elää ja toimii Kristuksen elämän, kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeisessä maailmassa, seurakunnan yhteydessä.  Saamme taivaallisen näyn tulevaisuudesta. 

Tarvitsemme kuitenkin uskollemme myös menneisyyden.  Ymmärtääksemme jännittävän kertomuksen juonenkäänteiden merkityksen meidän tulee lukea se alusta saakka.  Uuden Testamentin symboliikka avautuu Vanhan Testamentin taustaa vasten.

Kerron lapsille, että lue toki Uutta Testamenttia, mutta lue myös Ensimmäistä ja Toista Mooseksen kirjaa.  Ja nauti Psalmeista ja Sananlaskuistakin.

Mooseksen kirjoissa kerrotaan maailman ja ihmiskunnan alku, uskon perusteet ja Raamatun kuuluisimmat henkilöt mielenkiintoisine elämäntarinoineen.  Israelin kansan historia on jokaisen Jeesuksen seuraajan historiaa.

Psalmit ovat niitä rukouksia ja lauluja, joita Jeesus luki ja rukoili.  Niissä tulee esiin elämän kauneus, katoavaisuus, mielettömyys.  Psalmien kirjoittajat ilmaisevat tunteita, jotka herättävät vastakaikua tuhansien vuosienkin jälkeen.

Sananlaskut ovat viisauskirjallisuutta. Niiden ymmärtämiseen ja soveltamiseen tarvitaan viisautta.  Mutta lapsikin voi löytää niistä monta hyvää elämänohjetta.  Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Näistä kirjoista on hyvä aloittaa.  Mutta tulee myös aika siirtyä eteenpäin.

En tiedä olenko vähimmistössä, mutta oletan aikuisen kristityn lukevan koko Raamatun läpi.  Jos elämänsä päättää perustaa Jumalan Sanalle, on oltava tietoinen siitä, mitä se sisältää.  Jos haluaa totella Jumalaa, on mielekästä ymmärtää, mikä Hänen tahtonsa on.  Ja asioista, joita ei lukiessa heti ymmärrä, riittää opiskeltavaa ja keskusteltavaa vuosien ajaksi!

Oletan myös, että aikuinen kristitty lukee Raamattua joka päivä.  Sana on parasta tuoreena, tarvitsemme myös hengellistä ravintoa päivittäin.  Minkään muun asian lukemisen ei pitäisi olla tärkeämpää.

C.S. Lewis on todennut:

 ”Uskon kristinuskoon kuin auringon nousuun, en vain,
koska näen sen, vaan koska sen valossa näen kaiken muunkin.” 

Raamatun valossa moni maailman tapahtuma, ihmisten reaktio ja tieteen löydös avautuu ihan eri tavalla.  Jopa uutisten lukemisessa on uusi vivahde kun näkökulmana on Jumalan Valtakunta.  Ihmiset ja ihmissuhteet avautuvat uudella tavalla Raamatun totuuksiin heijastettuna.


Kerroin mentorilleni päätöksestäni lukea Raamattu vuodessa läpi.

"Miksi?" hän kysyi.

En ollut miettinyt syytä tähän päätökseen.  Haluan vain lukea Raamatun vuodessa läpi.

Kyllä sekin käy.  Mutta jos Raamatun läpi lukeminen ei onnistu yhden vuoden aikana, ei se mitään.  Raamattua voi lukea läpi muunlaistenkin suunnitelmien mukaan. Vaikka kahdessa vuodessa läpi.

Päätökselläni lukea Raamattu järjestelmällisesti läpi haluan varmistaa, että luen myös niitä Raamatun kirjoja, jotka jäävät helpommin lukematta.  En halua lukea lasten lailla. 

Raamatussa on 1189 lukua.  Niistä 929 on Vanhassa Testamentissa.

Jos luet Raamattua läpi alusta loppuun, mikä on monen Raamatunlukusuunnitelman järjestys, tulet viettämään Vanhassa Testamentissa kuukausia, ennen kuin ehdit Uuteen Testamentiin.  Mainitsin alussa Vanhan Testamentin kertomusten tärkeyden.  Suosittelen silti pitämään Jeesuksen sanat ja apostolien opetukset tuoreessa muistissa.  Lue siis mielummin vuorotellen Vanhaa ja Uutta Testamenttia.  Mentorini lukee Raamattua läpi aakkosjärjestyksessä.

Itse tulostin Raamatunlukusuunnitelman täältä.  Siinä luetaan sekä Vanhaa Testamenttia, Psalmeja että Uutta Testamenttia joka päivä.  Kuukauden lopussa on tyhjiä päiviä, jolloin voi kiriä kiinni väliin jääneitä päiviä, tai käyttää ne Raamatun jakeiden tai lukujen ulkoa opettelemiseen.

Olipa lopullinen järjestys mikä tahansa, lue Raamattua läpi.  Jos pidät haasteista, lue se läpi vuodessa.  Jos haluat edetä hitaammin, lue rauhassa, luku kerrallaan.  Pääasia on, että Jumalan Sana tulee tutuksi ja rakkaaksi ja tärkeäksi osaksi päivän rutiineita.



Image courtesy of Phil_Bird at FreeDigitalPhotos.net

2 kommenttia:

  1. Mites tänne lukijaksi pääsee,
    + onko tämä blogi vielä aktiivinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei pike, on aktiivinen! Lukijaksi ei ole mitään erillistä listaa, mutta oikealla olevasti sivupalkista "Tilaa tekstit tästä" voi tilata tuoreet blogijulkaisut suoraan sähköpostiisi. Tervetuloa blogiin!

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...