Mitä luin 2019

On aika aloittaa uusi kirjalista.  Tänä vuonna sain luettua ensimmäisen kirjan loppuun jo vuoden ensimmäisen vuorokauden aikana.  Kesken on pari muutakin pitkää kirjaa, joten pääsen heti vauhtiin listan luomisessa!

Olen löytänyt kirjabloggaajan Modern Mrs. Darcy, joka lukee vuodessa hirmumäärän kirjoja ja esittelee niitä tietenkin lukijoilleen.  Hänellä on myös sähköpostilista, jonne ilmestyy kirjatarjouksia Amazonilta...olenkin ostanut jo useita kirjoja itselleni "joululahjaksi" joten hyvää luettavaa on nyt Kindle pullollaan.

Mrs. Darcylla on tarjolla myös lukuhaaste, mutta en ole ikinä innostunut lukemaan kirjoja tällaisten haasteiden mukaan.  Esim. lue kirja, jossa on sininen kansi tai lue kolme kirjaa samalta kirjailijalta.  Onko sinulla kokemuksia lukuhaasteista?

Pitemmittä puheitta kirjoja listaamaan.  Hyvää lukuvuotta sinullekin!

Tammikuu/January


1. Kevin Kwan: Crazy Rich Asians

Aasian hullun rikkaat (vai hullut rikkaat?) perheet viettävät luksuselämää, josta me tavalliset tallaajat  sitten vain luemme kirjoista.  Kirja tuntui loppuvan vähän kesken, mutta juuri nyt tajusin, että siihen on vielä kaksi jatko-osaa.  Ou nou.  Jee :) 

2. Anne Bogel: I'd rather be reading

Anne on Modern Mrs. Darcy-blogin kirjoittaja ja lukee noin 200 kirjaa vuodessa.  Hän kirjoittaa lukemisesta, lukijana kasvamisesta, kirjoista, kirjahyllyistä, kirjakaupoista, kirjastoista ja kaikesta muusta ihanasta.  Minäkin olisin mielummin lukemassa!

3. Alexander McCall Smith: Kelpo rouva johtajat

Naisten etsivätoimisto nro 1:n selvittää kimuranttia tapausta Mma Ramotswen ja Mma Makutsin yhteisvoimin - vaikka he erimieltä ovatkin monesta asiasta.  Ihanaa kuvailua Botswanasta ja sen herkullisen sympaattisesta naisetsivästä, jolla on "perinteinen ruumiinrakenne". 

4. Lucy Maud Montgomery: The Short Story Collection

Anna Ystävämme-sarjan kirjailijalta kokoelma herkullisia lyhyitä kertomuksia.  Jokainen luku on oma kertomuksensa, ja teemoissa toistuu joulu, hyvän tekeminen, mies- tai naisvihaajat, jotka löytävät lopulta sovinnon vastakkaisen sukupuolen kanssa, orvot, jotka löytävät kadonneita sukulaisia (usein rikkaita), rakkauden löytäviä vanhoja piikoja, kadonneiden rakastettujen yhteentuleminen ja muita ihastuttavia kertomuksia.  Koska joka luvussa oli omat päähenkilönsä, täytyi pitää vähän taukoa lukemisesta, että jaksaa taas tutustua uusiin hahmoihin.  Muutama kertomus oli selvästi pohjana tietyille Anna-kirjojen tapahtumille.  Ja kahdessa kertomuksessa rakastavaisten nimet olivat Anne ja Gilbert!


Helmikuu / February


5. Gabrielle Zevin: The Storied Life of A. J. Fikry: A Novel 

Kirjakauppias, leskeksi jäänyt A.J. Fikry on hitaasti juomassa itsensä kuoliaaksi, kunnes tapahtuu useita epätodennäköisiä asioita.  Kirjakauppa, kirjat ja kirjailijat sekä odottamattomat ihmissuhteet tähdittävät tätä loistavaa kirjaa.  Zevinin tyyli kirjoittaa on humoristinen ja naseva; melkein kuin lukisi miehen kirjoittamaa kirjaa.  Suosittelen!

6. Kevin Kwan: China Rich Girlfriend

Jatko-osa kirjalle Crazy Rich Asian on hieman hajanaisempi kuin ensimmäinen osa.  Kirjassa on uusia päähenkilöitä, jotka ovat tietenkin älyttömän rikkaita - ja kiinalaisia.  Viihdyttävää luettavaa.

7. Sarah Addison Allen: The Sugar Queen

Josey piilottelee herkkuja komerossaan, kunnes eräänä päivänä komeroon ilmestyy läpimärkä nainen, joka kieltäytyy lähtemästä.  Vieras haastaa Joseyta ottamaan uusia askeleita suuntaan, joka tulee muuttamaan hänen elämänsä. En heti tajunnut vieraan merkitystä ja kirja yllätti kivalla tavalla.  Siitä löytyy myös romantiikkaa, mikä on aina mukavaa. Maaliskuu / March


8. Audrey Niffenegger:  The Time Traveler's Wife

Henry ei voi hallita aikamatkusteluaan, mutta löytää itsensä usein Claren seurasta eri vuosikymmenillä.  Heidän romanssinsa on kirjan punainen lanka.  En tykännyt lopusta, koska olisin halunnut heidän yhteisen elämänsä jatkuvan ikuisesti!

9. Richard S. Taylor: The Disciplined Life - The Mark of Christian Maturity

Selailin kirjahyllyä etsien jotain haastavaa luettavaa epätasapainoiselle tunnemaailmalleni.  Olin ostanut tämän kirjan vuosia sitten ja unohtanut sen hyllyyn.  Nyt olikin täydellinen hetki lukea kristillisestä itsekurista - mitä se on ja mitä se ei ole.  Lempiaiheeni kristillinen kypsyys ja kasvu saa tässä mahtavaa haastetta ja ravintoa.  Suosittelen! 

10. Sally Clarkson: The Life-Giving Table

Sally saa minut aina rakastamaan paremmin lapsiani ja kotiani sekä panostamaan elämässä kauneuteen, uuden oppimiseen ja toisten palvelemiseen.  Tässä kirjassa Sally jakaa kokemuksiaa pöytien ääreltä.  Yhteiset hetket ruoan ja juoman parissa ovat oivia mahdolllisuuksia ihmissuhteiden vahvistamiseen ja opetuslapseuttamiseen.  Kirjassa on reseptejä ja ideoita eri tilanteita varten.

11.  Kevin Kwan: Rich People Problems

Ei ole ökyrikkaidenkaan elämä helppoa, ei ollenkaan.  Kwanin kolmannessa kirjassa jatketaan Aasian rikkaiden ylettömän elämän kuvaamista.  On vain niin vaikea ymmärtää, että joku oikeasti elää noin.  Millainen ihminen minä olisin, jos rahaa olisi vaikka poltettavaksi asti?

12. Emma Healey: Elizabeth Is Missing

Kirjailija kuvaa taitavasti muistisairaan vanhuksen elämää, melkein koin olevani vanhus itsekin!  Maud kirjoittaa itselleen muistilappuja, joiden mukaan yrittää selvittää mitä hänen ystävälleen Elizabethille on tapahtunut.  Samalla aikamatkataan Maudin nuoruudessa, jossa eräs toinen katoaminen muutti hänen ja hänen perheensä elämän.


Huhtikuu /  April


13.  Monica Wood: The One-in-a-Million Boy

Partiopojalta jää yllättäen kesken 104-vuotiaan Onan auttaminen, joten hänen isänsä Quinn lupautuu hoitamaan työt loppuun.  Pojan lyhyt tuttavuus Onan kanssa oli saanyt suuria aikaan hänen elämässään...ja surua käsitellessään myös Quinn kohtaa omia heikkouksiaan.  Todella hyvin kirjoitettu kirja, juonenkäänteitä ja yllätyksiä luvassa. 

14. Henri Nouwen: Discernement

Hollantilainen Nouwen on psykologi ja katolinen pappi, joka jätti professorinviran Harvardissa liittyäkseen kehitysvammaisten ihmisten hoitoon keskittyvään yhteisöön.  Nouwen on kirjoittanut lukuisia kirjoja, joissa hän pohtii uskoa ja elämää.  Tässä kirjassa on kokoelma Nouwen kirjoituksesta aiheesta arvostelukyky tai tarkkanäköisyys, eli kyky tehdä päätöksiä ja valintoja.  Yksi suosikkikirjailijoistani!

15. Johanna Elomaa: Sukellus valoon - Mikko Paasi ja uskomaton pelastusoperaatio

Seurasit varmasti viime kesän pelastusoperaatiota Pohjois-Thaimaassa.  Juniorijalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa olivat jääneet tulvaloukkuun luolastoon ja heidän pelastamisekseen tarvittiin kansainvälistä apua.  Suomalainen Mikko Paasi lähti viemään sukellusvälineapua, mutta saikin olla pääosassa poikien pelastamisessa.  Kirjassa valotetaan myös Mikon henkilökohtaisen elämän pimeyden vaihtumista valoon, mutten paljasta siitä sen enempää.  Koukuttava tarina, luin alle kolmessa tunnissa läpi kun en malttanut laskea käsistäni!

16. Jackie Pullinger: Lohikäärmeenajo

Nuori Jackie tunsi Jumalan kutsun niin voimakkaasti, että astui laivaan ja päätti astua pois vasta kun Jumala kehoitti.  Jumala johdatti hänet Hongkongin Walled Cityyn, jossa rehotti huumeidenkäyttö ja prostituutio.  Vuosikymmenten työn aikana Jackie on nähnyt satojen pelastuvan ihmeellisesti huumekoukusta ja ihmiskaupasta ja aloittaneen uuden elämän Jeesuksen kanssa.

17. Madeleine L'Engle: Walking on Water

Olen aina väistänyt L'Englen kirjoja, koska se näytti olevan genreä, josta en välitä.  Mutta nyt luin kirjan, jossa hän kirjoittaa taiteesta, uskosta, kirjoittamisesta.  Korostin kirjasta miltei puolet, se kosketti minua niin monella tapaa ja halusin lukea sen heti uudelleen, kun sain sen loppuun.  Rohkaiseva kirja kristitylle taiteilijalle!  Ja nyt pitää tutustua niihin välttelemiini kirjoihinkin...


Toukokuu / May


18. Elizabeth Gaskell: North and South (1854)

Olin poiminut jostain suosituksena kirjailija Elisabeth Gaskellin nimen, ja ostin kokoelman, jossa on useita novelleja.  North and South-kirjassa kuvaillaan eteläisen ja pohjoisen Englannin eroja nuoren Margaretin ja hänen perheensä muuton kautta.  Margaret sopeutuu leppoisan eteläisen elämäntyylin jälkeen pohjoisen tehdaskaupunkiin sen haasteineen - mutta löytääkö hän yhteisymmärryksen John Thortonin, köyhyydestä nousseen tehtaanomistajan kanssa?

19.  Henri Nouwen:  In the Name of Jesus - Reflections on Christian Leadership

Toinen Nouwenin kirja tälle keväälle.  Tätä kirjaa suositteli mieheni, joka luki sen ystävänsä suosittelemana.  Nouwen valmisti puheen erästä johtajuus-konferenssia varten, ja kirja perustuu tälle puheelle.  Nouwen on ajattelija, jolla on kyky kirjoittaa Jeesuksen elämästä ja Jumalan rakkaudesta hyvin inspiroivalla tavalla.  Nouwenin mukaan menestyvä johtajuus ei ole yksilön tehokkuudesta riippuvaa, eikä raamatullista johtajuutta voi irroittaa yhteisöstä ja yhteisistä kokemuksista. 

20.  Elizabeth Gaskell: Mr. Harrison's Confessions (1851)

Nuori naimaton lääkäri saapuu maalaiskylään ja aiheuttaa tahtomattaan kommelluksia naisväen seurassa ja sydämissä.

21. Elizabeth Gaskell: Cranford (1853)

Kirjassa kuvaillaan pikkukaupunki Cranfordin asukkaiden tapoja ja arvoja naisten näkökulmasta, kertojana on kaupungista muuaalle muuttanut, mutta usein siellä vieraileva Mary Smith.  Vanhatapaiset ja miesvastaiset neidit ja muutama rouvakin noudattavat uskollisesti vanhoja sääntöjä, joita rikkoo kaupunkiin muuttava Kapteeni Brown.  Kirjasta on tehty parikin TV-sarjaa.

22. Hannah Anderson:  Humble Roots - How Humility Grounds and Nourishes Your Soul 

Kerta toisensa jälkeen hyvä kirja on tullut elämääni juuri oikeaan aikaan.  Hannah Andersonin kirja rauhasta, nöyryydestä ja levollisesta elämästä sai minut alleviivaamaan ja nyökyttelemään läpi kirjan.  Jokaisessa luvussa on jokin esimerkki luonnosta, jonka kautta käydään läpi tärkeitä teologisia pohdintoja.  Olen seuraillut Andersonin blogia ja kirjoituksia, ja nauttinut hänen ajatuksella kirjoitetuista teologisista oivalluksista. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...