Mitä luin 2019

On aika aloittaa uusi kirjalista.  Tänä vuonna sain luettua ensimmäisen kirjan loppuun jo vuoden ensimmäisen vuorokauden aikana.  Kesken on pari muutakin pitkää kirjaa, joten pääsen heti vauhtiin listan luomisessa!

Olen löytänyt kirjabloggaajan Modern Mrs. Darcy, joka lukee vuodessa hirmumäärän kirjoja ja esittelee niitä tietenkin lukijoilleen.  Hänellä on myös sähköpostilista, jonne ilmestyy kirjatarjouksia Amazonilta...olenkin ostanut jo useita kirjoja itselleni "joululahjaksi" joten hyvää luettavaa on nyt Kindle pullollaan.

Mrs. Darcylla on tarjolla myös lukuhaaste, mutta en ole ikinä innostunut lukemaan kirjoja tällaisten haasteiden mukaan.  Esim. lue kirja, jossa on sininen kansi tai lue kolme kirjaa samalta kirjailijalta.  Onko sinulla kokemuksia lukuhaasteista?

Pitemmittä puheitta kirjoja listaamaan.  Hyvää lukuvuotta sinullekin!

Tammikuu/January (4)


1. Kevin Kwan: Crazy Rich Asians

Aasian hullun rikkaat (vai hullut rikkaat?) perheet viettävät luksuselämää, josta me tavalliset tallaajat  sitten vain luemme kirjoista.  Kirja tuntui loppuvan vähän kesken, mutta juuri nyt tajusin, että siihen on vielä kaksi jatko-osaa.  Ou nou.  Jee :) 

2. Anne Bogel: I'd rather be reading

Anne on Modern Mrs. Darcy-blogin kirjoittaja ja lukee noin 200 kirjaa vuodessa.  Hän kirjoittaa lukemisesta, lukijana kasvamisesta, kirjoista, kirjahyllyistä, kirjakaupoista, kirjastoista ja kaikesta muusta ihanasta.  Minäkin olisin mielummin lukemassa!

3. Alexander McCall Smith: Kelpo rouva johtajat

Naisten etsivätoimisto nro 1:n selvittää kimuranttia tapausta Mma Ramotswen ja Mma Makutsin yhteisvoimin - vaikka he erimieltä ovatkin monesta asiasta.  Ihanaa kuvailua Botswanasta ja sen herkullisen sympaattisesta naisetsivästä, jolla on "perinteinen ruumiinrakenne". 

4. Lucy Maud Montgomery: The Short Story Collection

Anna Ystävämme-sarjan kirjailijalta kokoelma herkullisia lyhyitä kertomuksia.  Jokainen luku on oma kertomuksensa, ja teemoissa toistuu joulu, hyvän tekeminen, mies- tai naisvihaajat, jotka löytävät lopulta sovinnon vastakkaisen sukupuolen kanssa, orvot, jotka löytävät kadonneita sukulaisia (usein rikkaita), rakkauden löytäviä vanhoja piikoja, kadonneiden rakastettujen yhteentuleminen ja muita ihastuttavia kertomuksia.  Koska joka luvussa oli omat päähenkilönsä, täytyi pitää vähän taukoa lukemisesta, että jaksaa taas tutustua uusiin hahmoihin.  Muutama kertomus oli selvästi pohjana tietyille Anna-kirjojen tapahtumille.  Ja kahdessa kertomuksessa rakastavaisten nimet olivat Anne ja Gilbert!


Helmikuu / February (3)


5. Gabrielle Zevin: The Storied Life of A. J. Fikry: A Novel 

Kirjakauppias, leskeksi jäänyt A.J. Fikry on hitaasti juomassa itsensä kuoliaaksi, kunnes tapahtuu useita epätodennäköisiä asioita.  Kirjakauppa, kirjat ja kirjailijat sekä odottamattomat ihmissuhteet tähdittävät tätä loistavaa kirjaa.  Zevinin tyyli kirjoittaa on humoristinen ja naseva; melkein kuin lukisi miehen kirjoittamaa kirjaa.  Suosittelen!

6. Kevin Kwan: China Rich Girlfriend

Jatko-osa kirjalle Crazy Rich Asian on hieman hajanaisempi kuin ensimmäinen osa.  Kirjassa on uusia päähenkilöitä, jotka ovat tietenkin älyttömän rikkaita - ja kiinalaisia.  Viihdyttävää luettavaa.

7. Sarah Addison Allen: The Sugar Queen

Josey piilottelee herkkuja komerossaan, kunnes eräänä päivänä komeroon ilmestyy läpimärkä nainen, joka kieltäytyy lähtemästä.  Vieras haastaa Joseyta ottamaan uusia askeleita suuntaan, joka tulee muuttamaan hänen elämänsä. En heti tajunnut vieraan merkitystä ja kirja yllätti kivalla tavalla.  Siitä löytyy myös romantiikkaa, mikä on aina mukavaa. Maaliskuu / March (5)8. Audrey Niffenegger:  The Time Traveler's Wife

Henry ei voi hallita aikamatkusteluaan, mutta löytää itsensä usein Claren seurasta eri vuosikymmenillä.  Heidän romanssinsa on kirjan punainen lanka.  En tykännyt lopusta, koska olisin halunnut heidän yhteisen elämänsä jatkuvan ikuisesti!

9. Richard S. Taylor: The Disciplined Life - The Mark of Christian Maturity

Selailin kirjahyllyä etsien jotain haastavaa luettavaa epätasapainoiselle tunnemaailmalleni.  Olin ostanut tämän kirjan vuosia sitten ja unohtanut sen hyllyyn.  Nyt olikin täydellinen hetki lukea kristillisestä itsekurista - mitä se on ja mitä se ei ole.  Lempiaiheeni kristillinen kypsyys ja kasvu saa tässä mahtavaa haastetta ja ravintoa.  Suosittelen! 

10. Sally Clarkson: The Life-Giving Table

Sally saa minut aina rakastamaan paremmin lapsiani ja kotiani sekä panostamaan elämässä kauneuteen, uuden oppimiseen ja toisten palvelemiseen.  Tässä kirjassa Sally jakaa kokemuksiaa pöytien ääreltä.  Yhteiset hetket ruoan ja juoman parissa ovat oivia mahdolllisuuksia ihmissuhteiden vahvistamiseen ja opetuslapseuttamiseen.  Kirjassa on reseptejä ja ideoita eri tilanteita varten.

11.  Kevin Kwan: Rich People Problems

Ei ole ökyrikkaidenkaan elämä helppoa, ei ollenkaan.  Kwanin kolmannessa kirjassa jatketaan Aasian rikkaiden ylettömän elämän kuvaamista.  On vain niin vaikea ymmärtää, että joku oikeasti elää noin.  Millainen ihminen minä olisin, jos rahaa olisi vaikka poltettavaksi asti?

12. Emma Healey: Elizabeth Is Missing

Kirjailija kuvaa taitavasti muistisairaan vanhuksen elämää, melkein koin olevani vanhus itsekin!  Maud kirjoittaa itselleen muistilappuja, joiden mukaan yrittää selvittää mitä hänen ystävälleen Elizabethille on tapahtunut.  Samalla aikamatkataan Maudin nuoruudessa, jossa eräs toinen katoaminen muutti hänen ja hänen perheensä elämän.


Huhtikuu /  April (5)


13.  Monica Wood: The One-in-a-Million Boy

Partiopojalta jää yllättäen kesken 104-vuotiaan Onan auttaminen, joten hänen isänsä Quinn lupautuu hoitamaan työt loppuun.  Pojan lyhyt tuttavuus Onan kanssa oli saanyt suuria aikaan hänen elämässään...ja surua käsitellessään myös Quinn kohtaa omia heikkouksiaan.  Todella hyvin kirjoitettu kirja, juonenkäänteitä ja yllätyksiä luvassa. 

14. Henri Nouwen: Discernement

Hollantilainen Nouwen on psykologi ja katolinen pappi, joka jätti professorinviran Harvardissa liittyäkseen kehitysvammaisten ihmisten hoitoon keskittyvään yhteisöön.  Nouwen on kirjoittanut lukuisia kirjoja, joissa hän pohtii uskoa ja elämää.  Tässä kirjassa on kokoelma Nouwen kirjoituksesta aiheesta arvostelukyky tai tarkkanäköisyys, eli kyky tehdä päätöksiä ja valintoja.  Yksi suosikkikirjailijoistani!

15. Johanna Elomaa: Sukellus valoon - Mikko Paasi ja uskomaton pelastusoperaatio

Seurasit varmasti viime kesän pelastusoperaatiota Pohjois-Thaimaassa.  Juniorijalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa olivat jääneet tulvaloukkuun luolastoon ja heidän pelastamisekseen tarvittiin kansainvälistä apua.  Suomalainen Mikko Paasi lähti viemään sukellusvälineapua, mutta saikin olla pääosassa poikien pelastamisessa.  Kirjassa valotetaan myös Mikon henkilökohtaisen elämän pimeyden vaihtumista valoon, mutten paljasta siitä sen enempää.  Koukuttava tarina, luin alle kolmessa tunnissa läpi kun en malttanut laskea käsistäni!

16. Jackie Pullinger: Lohikäärmeenajo

Nuori Jackie tunsi Jumalan kutsun niin voimakkaasti, että astui laivaan ja päätti astua pois vasta kun Jumala kehoitti.  Jumala johdatti hänet Hongkongin Walled Cityyn, jossa rehotti huumeidenkäyttö ja prostituutio.  Vuosikymmenten työn aikana Jackie on nähnyt satojen pelastuvan ihmeellisesti huumekoukusta ja ihmiskaupasta ja aloittaneen uuden elämän Jeesuksen kanssa.

17. Madeleine L'Engle: Walking on Water

Olen aina väistänyt L'Englen kirjoja, koska se näytti olevan genreä, josta en välitä.  Mutta nyt luin kirjan, jossa hän kirjoittaa taiteesta, uskosta, kirjoittamisesta.  Alleviivasin kirjasta miltei puolet, se kosketti minua niin monella tapaa ja halusin lukea sen heti uudelleen, kun sain sen loppuun.  Rohkaiseva kirja kristitylle taiteilijalle!  Ja nyt pitää tutustua niihin välttelemiini kirjoihinkin...


Toukokuu / May (7)18. Elizabeth Gaskell: North and South (1854)

Olin poiminut jostain suosituksena kirjailija Elisabeth Gaskellin nimen, ja ostin kokoelman, jossa on useita novelleja.  North and South-kirjassa kuvaillaan eteläisen ja pohjoisen Englannin eroja nuoren Margaretin ja hänen perheensä muuton kautta.  Margaret sopeutuu leppoisan eteläisen elämäntyylin jälkeen pohjoisen tehdaskaupunkiin sen haasteineen - mutta löytääkö hän yhteisymmärryksen John Thortonin, köyhyydestä nousseen tehtaanomistajan kanssa?

19.  Henri Nouwen:  In the Name of Jesus - Reflections on Christian Leadership

Toinen Nouwenin kirja tälle keväälle.  Tätä kirjaa suositteli mieheni, joka luki sen ystävänsä suosittelemana.  Nouwen valmisti puheen erästä johtajuus-konferenssia varten, ja kirja perustuu tälle puheelle.  Nouwen on ajattelija, jolla on kyky kirjoittaa Jeesuksen elämästä ja Jumalan rakkaudesta hyvin inspiroivalla tavalla.  Nouwenin mukaan menestyvä johtajuus ei ole yksilön tehokkuudesta riippuvaa, eikä raamatullista johtajuutta voi irroittaa yhteisöstä ja yhteisistä kokemuksista. 

20.  Elizabeth Gaskell: Mr. Harrison's Confessions (1851)

Nuori naimaton lääkäri saapuu maalaiskylään ja aiheuttaa tahtomattaan kommelluksia naisväen seurassa ja sydämissä.

21. Elizabeth Gaskell: Cranford (1853)

Kirjassa kuvaillaan pikkukaupunki Cranfordin asukkaiden tapoja ja arvoja naisten näkökulmasta, kertojana on kaupungista muuaalle muuttanut, mutta usein siellä vieraileva Mary Smith.  Vanhatapaiset ja miesvastaiset neidit ja muutama rouvakin noudattavat uskollisesti vanhoja sääntöjä, joita rikkoo kaupunkiin muuttava Kapteeni Brown.  Kirjasta on tehty parikin TV-sarjaa.

22. Hannah Anderson:  Humble Roots - How Humility Grounds and Nourishes Your Soul 

Kerta toisensa jälkeen hyvä kirja on tullut elämääni juuri oikeaan aikaan.  Hannah Andersonin kirja rauhasta, nöyryydestä ja levollisesta elämästä sai minut alleviivaamaan ja nyökyttelemään läpi kirjan.  Jokaisessa luvussa on jokin esimerkki luonnosta, jonka kautta käydään läpi tärkeitä teologisia pohdintoja.  Olen seuraillut Andersonin blogia ja kirjoituksia vuosien ajan, ja nauttinut hänen ajatuksella kirjoitetuista teologisista oivalluksistaan.

23. Anu Partanen: The Nordic Theory of Everything: In Search of a Better Life

Kirjoittaja rakastui amerikkalaiseen mieheen ja muutti Atlantin taakse. Elämä uudessa kotimaassa ei ollut niin helppoa ja stressitöntä kuin olisi voinut kuvitella, ja monet epäkohdat amerikkalaisessa yhteiskunnassa haastoivat Partasta kirjoittamaan kirjan, jossa vertaillaan Pohjoismaiden hyvinvointiyhteiskuntaa amerikkalaiseen malliin.  Kiinnostava kirja, koska meilläkin keskustellaan usein yhteiskuntaeroavaisuuksista monikulttuurisessa perheessämme!

24. Jon Cohen: Harry's Trees

Kun toimistotyöntekijä Harryn vaimo kuolee yllättäen, mies menettää halunsa elää.  Pelastukseksi tulevat hänen suuri rakkautensa puut,  ja nuori satumaailmasta vastauksia etsivä tyttö.  Hyvä kirja, muutamia yllätyksiä, vaikka lopun voikin arvata.


Kesäkuu / June (5)


25. Kerttu Juva: Seikkaileva leikkimökki

Luin lapsille ääneen kivan 1973 julkaistun kirjan.  Alle 10-vuotiaat rakastivat kertomusta, jossa 4 lasta seikkailee linja-autolla ympäri Suomea kauppamatkaajaisäänsä etsimässä tärkeän kirjeen kanssa.  Kiva kun lapset tykkäsivät, mutta minuun makuuni se oli vähän liian yksinkertainen.

26. Jon Cohen: The Man in the Window

Koska Harry's Trees oli hyvä, uskalsin ostaa toisenkin Cohenin kirjan.  Päähenkilö on 16-vuotiaana pahoin palanut mies, joka on viettänyt elämänsä kotiinsa linnottautuneena.  Ulkomaailmaan astuminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, mutta muutoksia on tulossa.  Kirjan toinen päähenkilö on arkinen, ylipainoinen sairaanhoitaja ja loppu jää vähän epäselväksi.

27. Sarah Addison Allen: The Peach Keeper

Allenin kirjoissa on hieman yliluonnollista, ripaus romantiikkaa ja kekseliäitä kertomuksia.  Viihdyttävä kirja, jossa ratkeaa pienen paikkakunnan vuosikymmeniä vanha salaisuus.

28. Anne Lamott: Hallelujah Anyway - Rediscovering Mercy

Pienoinen pettymys, koska tykkään muista lukemistani Lamottin kirjoista paljon!  Kirjassa Lamott kertoo armon löytämisestä ja ymmärtämisestä 62-vuotisen elämänsä aikana.  Hieman hajanainen ja itsekeskeinen, mutta muutamia helmiajatuksia löytyy.

29. R. J. Palacio: Wonder

Kuuntelimme kirjaa iltaisin mieheni lukemana.  Kirjan päähenkilöllä, 5-luokkalaisella August-pojalla on sairaus, joka näkyy.  Auggien kasvot ovat epämuodostuneet ja kun hän päättää mennä tavalliseen kouluun kotikoulun jälkeen, hänen elämänsä muuttuu monin tavoin.  Hyvä kertomus, ja nyt voimme aktsoa elokuvankin!


Heinäkuu / July (5)

30. Marisa De Los Santos: I'll be your blue sky

Kirjassa on kaksi kertojaa Edith (1950-luvulla) ja Claire (nykyaikana).  Clairen pitää tehdä vaikea ratkaisu juuri ennen kuin hän menee naimisiin.  Päätös saa aikaan tapahtumien ketjun, jossa alkaa selvitä menneisyyden mysteerejä.  Kirjan henkilöt ovat esiintyneet jo kirjailijan aiemmassa kirjassa, jota en ole lukenut, mutta se ei häirinnyt kirjan lukemista. Ihan ookoo kokemus, mutta en nyt kiirehdi ostamaan muita kirjoja tältä kirjailijalta.

31. J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings

Luin tämän 1000-sivuisen seikkailun ensimmäistä kertaa.  Se on hyvä ja elokuvat seuraavat juonta aika tarkasti.  Jouduin kurkkimaan karttaa vähän väliä, kun kirjassa kuvailtiin maisemia, ilmansuuntia ja Sormuksen Seurueen seikkailuja.  Inspiroiva seikkailu!

32. Brigid Kemmerer:  A Curse So Dark and Lonely

Tässä on hyvä kirja.  Kertomus on uusittu versio Kaunotar ja Hirviö-sadusta ja kirjailija onnistui tekemään koukuttavan version.  Harper huomaa järkytykseen joutuneensa outoon linnaan, jossa prinssi Rhen ja hänen uskollinen seuralaisensa Grey yrittävät saada häntä - niin, se selviää kirjasta :)  En malttanut laskea kirjaa käsistäni, ja lopussa huomasin, että tässä onkin vielä kaksi jatkokertomusta!  On aina niin hienoa, kun hyvä kirja jatkuu.

33. Tracy Turner-Jones: Arabi - Land of the Fire

Arabi on sisukas tyttö, jonka kylä joutuu vaikeuksiin kieltäytyessään yhteistyöstä sotajoukkoja kokoavan Khaanin kanssa.  Samalla Arabille selviää totuus hänen vaietusta menneisyydestään.  Seikkaluja fantasimaailmassa, jossa heimot palvovat tulta.  Kirja lopui vähän töksähtäen, onkohan tälle jatko-osa tulossa?

34. Matthew Christian Harding: Foundlings (The Peleg Chronicles Book one)

Lohikäärmeitä. Jättiläisiä. Ja Jumala, joka antaa apunsa.  Mahtava löytö! Hardings kirjoittaa Pelegin ajoista.  Nooan tulva on ohi, Baabelin torni on jakanut ihmiskunnan ja maailmassa liikkuu ihmeellisiä olentoja.  Pääosassa on Thiery, 13-vuotias löytölapsi, joka pitää tiukasti kiinni uskostaan Luojaan, Nooan Jumalaan.  Tässä kirjassa usko on kudottu kertomukseen erinomaisen taitavasti ja rakastuin päähenkilöihin.  Ahmaisin kirjan ja sen jatko-osat parissa päivässä läpi (onneksi on kesäloma!).


Elokuu / August


35. Matthew Christian Harding: Paladins (The Peleg Chronicles Book two)

Löytölapsi Thiery ja hänen ystävänsä jatkavan seikkailujaan.  Lohikäärmepapit jahtaavat kaikkia, jotka uskovat Nooan Jumalaan, ja heidän keinonsa ovat valehtelu, varastaminen ja petokset.  Henkilökuvaukset ovat erinomaisia, esim.  Lord McDougal, nöyrä ja lapsenuskon omaava, fyysisesti kömpelö, mutta taitava taistelija ja suloisen luottavainen nuori Suzie, joka ryöstetään.

36. Matthew Christian Harding: Loresmen (The Peleg Chronicles Book three)

Kaikki päähenkilöt ovat tavalla tai toisella joutuneet suureen kaupunkiin, jonka areenalla tapahtuu taistelu sankareiden ja jättiläisten välillä. Lady Mercy joutuu pulaan monta kertaa, ja aina häntä uskollissti lähdetään pelastamaan.  Thieryn menneisyys alkaa paljastua.  Hyvin kerrottu juoni ja ihmiset vievät mukanaan. Tämä kristillinen seikkailukirja pitää seuraavaksi saada lasten käsiin!

37. Joseph Foer: Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything

Erinomaisen viihdyttävä kirja.  Journalisti Foer lähtee kirjoittamaan lehtijuttua muistikilpailusta ja haastatellessaan kilpailussa menestyneitä, hän saa kuulla, että kuka vain voi parantaa muistiaan.  Siitä lähtee Foerin henkilökohtainen koe: miten hän tulee pärjäämään seuraavan vuoden muistikilpailussa?  Kirjassa on paljon tutkimustietoa ja haastatteluja muistiin liittyvistä asioista, jotka ovat minusta todella mielenkiintoisia.  Opetin jo lapsillekin uuden tavan muistaa esim. Raamatunlauseita, kun opettelimme Suurinta Käskyä ulkoa.  Tästä kirjasta on hyötyä tulevaisuudessakin!

38. Eugene Peterson: Answering God: The Psalms as Tools for Prayer

Sain kirjan luetuksi jo kesällä, mutta unohdin laittaa sen listalle.  Eugene Peterson on kuuluisa The Message-Raamatunkäännöksestään.  Tässä kirjassa hän käy läpi Psalmeja ja miten ne voivat rikastuttaa rukouselämäämme.  Hyvä kirja, ja ostin lisäksi Petersonin 365-päiväisen hartauskirjankin Psalmien maailmasta. 


Syyskuu / September

39. John Flanagan: The Ruins of Gorlan (The Ranger's Apprentice-sarja)

Lapset ovat olleet täysin tämän sarjan lumoissa.  Kuvitteellisessa maailmassa orpo Will pääsee valtakunnan rangereiden oppiin.  Jokaisessa kirjassa on seikkailu vihollista vastaan valtakunnan eri osissa.  Will oppii ampumaan jousipyssyllä, piileskelemään metsikössä, vakoilemaan ja taistelemaan uskollisen hevosensa kanssa.  Mielenkiintoisia kirjoja - mutta ei yltänyt ihan suosikkilistalleni.  Hyvä sarja varhaisteineille ja teineille! 

40. The Burning Bridge (The Ranger's Apprentice-sarja) 
41. The Icebound Land (The Ranger's Apprentice-sarja) 
42. Oakleaf Bearers (The Ranger's Apprentice-sarja) 
43. The Sorcerer in the North (The Ranger's Apprentice-sarja) 
44. The Siege of Macindaw (The Ranger's Apprentice-sarja) 
45. Erak's Ransom (The Ranger's Apprentice-sarja) 
46. The Kings of Clonmel (The Ranger's Apprentice-sarja) 
47. Halt's Peril (The Ranger's Apprentice-sarja) 


Lokakuu / October


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...