15.1.2012

Vaatteet ja Usko

Joissain uskonnoissa tietynlaiset vaatteet ovat merkkinä hartaasta uskosta.  Olen joskus huvittanut itseäni mielessäni katselemalla suomalaisia naisia esim. opiskelupaikalla yrittäen arvata, kuka olisi se ’uskovainen’ vaatetuksen perusteella.  Joskus se onnistuu, mutta useimmiten ei.  Eihän meillä Kristityillä naisilla ole mitään pukeutumiskoodia, joka olisi yhtenäinen koko maailman Kristikunnan kanssa. 

Vai onko? Onko Raamatussa ohjeita naisten pukeutumisen suhteen?  Ja voiko Kristitty nainen olla muotitietoinen ja viimeisiä trendejä seuraava? 


Salvatore Vuono
En olisi arvannut, että tästä aiheesta kirjoittaminen olisi aiheuttanut minua lukemaan niin paljon ja haastamaan omia ajatuksiani asiasta.  Olen muutaman päivän aikana lukenut ja miettinyt ja pohdiskellut aihetta ja täytyy sanoa, että olen oppinut paljon.  Ajattelin alunperin, että kirjoitan yhden postauksen ja halusin siinä esitellä hyvän kirjailija ja kirjan, mutta aiheesta löytyisi ajatuksia jaettavaksi vaikka viiteen postaukseen, alkajaisiksi (en kuitenkaan kirjoita viittä kertaa aiheesta!).  


Raamatussa on monta paikkaa, jossa puhutaan vaatteista ja pukeutumisesta.  Ja kuten monissa raamatullisissa aiheissa, tässäkään ei ole yksityiskohtaisia ohjeita eikä sääntöjä.  Pukeutumisessakin täytyy ymmärtää Raamatulliset perusperiaatteet, eli ne, että kaikki uskovan elämässä tulisi tehdä Jumalan kunniaksi ja se, että toisten ihmisten rakastaminen on heti kakkosena Jumalan rakastamisen jälkeen.  


Kun olen nyt opiskellut aihetta, olen ollut yllättynyt siitä, miten monella tapaa ja monessa paikassa Sanassa on kirjoitettu vaatteista ja pukeutumisesta.  Harvoin siitä kuitenkaan kuulee opetusta, vai miten on?  


Haluan aloittaa ajatuksilla, joita löysin Nancy Leigh DeMoss:in opetuksista.  Nämä ajatukset eivät olleet itselläni mielessä kun aloitin naputtelemaan otsikon "Vaatteet ja Usko" alle.  Ne olivat kuitenkin mielenkiintoisia ja antoivat kontekstia pukeutumiskysymykseen. 

Nancy Leihg DeMoss aloittaa erään radio-ohjelmistaan kertomalla, että vaatteemme ja pukeutumisemme viestittävät aina jotain ympärillämme oleville ihmisille.  Vaatteet voivat esimerkiksi kommunikoida ammattimme tai tilanteen jossa olemme (pitkä, valkoinen juhlapuku = morsian häissään).  Voimme tunnistaa uskontoja ja kansalaisuuksia vaatteiden perusteella.  Vaatteet voivat kertoa sosio-ekonomisen asemamme; olemme nähneet ihmisiä, joiden pukeutumisesta huomaa, että he ovat varakkaita.  Tunnistamme monesti myös köyhästä taustasta tulevan ihmisen vaatteiden perusteella.  


Kirjoituksissa on useita kuvauksia ihmisistä, jotka ovat pukeutuneet kuin sotilaat, kuninkaat tai papit, eli  heillä on tietynlaiset vaatteet yllään.  Luukkaan evankeliumissa kuvataan erästä miestä:  ”Oli rikas mies, joka pukeutui purppuraan ja hienoihin pellavavaatteisiin ja eli joka päivä ilossa loisteliaasti.” (16:19). Hänen vaatteensa kertoivat jotain hänen sosio-ekonomisesta asemastaan.     


Samalla tavalla vaatteet voivat välittää viestejä.  Ne kertovat arvoistamme, luonteestamme ja asenteestamme.  Homssuinen, siisti, huolellinen, kapinallinen...Ei tarvitse nähdä henkilön kotia, vaatteet kertovat tarinan.  


Mitä kertoo tilanne Raamatussa, jossa henkilö on pukeutunut säkkiin? Säkki oli karhea, eläintenkarvasta kudottu kangaspussi, joka peitti vartalon kaulasta nilkkoihin.  Se symbolisoi katumusta tai surua.  Säkkiin pukeutuneet ihmiset halusivat kertoa pukeutumisellaan siitä, mitä heidän sisimmässään oli meneillään.  Kun ihmiset näkivät säkkiin pukeutuneet henkilön, he ymmärsivät tämän elämäntilanteen heti.   


Esimerkkejä löytyy myös tilanteista, joissa vaatteet viestivät moraalista tai sen puutteesta.  Lue Sananlaskujen kirjan luku 7.  Siinä puhutaan naisesta, joka viettelee nuoren miehen sillä aikaa kun hänen oma aviomiehensä on matkoilla.  Jakeessa 10 kuvaillaan, että hän on ”porton puvussa”.  Vaatteita ei kuvata sen tarkemmin, mutta mitä tulee mieleen kun luet sen? Tämä nainen on pukeutunut tavalla, että häntä katsomalla näkee, että hänen motiivinsa eivät ole puhtaat tätä nuorta miestä kohtaan.  


Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kerrotaan naisesta nimeltä Taamar (luku 38). Hän jäi leskeksi.  Sitten hän halusi vietellä miehen, jonka ei ollut hänen aviomiehensä.  Jakeessa 14 sanotaan ”Silloin hän riisui pois leskenvaatteensa...”.  Nämä vaatteet kertoivat ihmisille, että hän oli leski.  Nyt Taamar otti lesken vaatteet pois ja pukeutui prostituoiduksi.  Mies, jonka hän halusi vietellä, tunsi hänet.  Itse asiassa, mies oli hänen appensa, mutta kun Taamar oli vaihtanut vaatteensa, appi ei tunnistanut miniäänsä.  Mies katsoi vaatteita, luuli häntä prostituoiduksi ja tarttui syöttiin.  Tottakai mies oli tässä myös syyllinen, mutta katso millaisen viestin Taamar lähetti vaatteillaan!  


Myös sinä lähetät viestin vaatteillasi.  Toiset valitsevat huolellisesti viestinsä, mutta toiset ovat vain hyväuskoisia.  He eivät ymmärrä mitä heidän pukeutumisensa viestittää.  Tämän päivän kulttuuri on vaikuttanut heihin niin syvästi, että he eivät edes ajattele pukeutuvansa toisin.  


Nancy Leigh DeMoss sanoo opetuksessaan, että naisena vaatteemme ja ulkoinen olemuksemme on yksi voimakkaimmista, tärkeimmistä tavoista, joilla me voimme viestittää sitä, mitä sydämessämme on, mitkä arvomme ovat ja mihin me uskomme.  
Mitä sinun vaatteesi kertovat sinusta? Mitä ulkoinen olemuksesi viestittää? 


Kun luin tästä aiheesta, huomasin, että tässä taas palataan siihen ydinkysymykseen, siihen, mitä meidän sydämessämme on.  Sydämessäsi oleva asenne ja arvomaailma läikkyy yli ja on paljon läpinäkyvämpi ihmisille kuin ehkä ikinä ajattelitkaan.  He seuraavat elämääsi, valintojasi, perhe-elämääsi, lastenkasvatustasi, työntekoasi, sanojasi, asenteitasi ja kyllä, myös pukeutumistasi.  


Minkä viestin haluat välittää? Onko se samansuuntainen pukeutumisesi kanssa? Menevätkö ajatuksesi ja sydämesi asenteet ristiin pukeutumisesi ja ulkonaisen olemuksesi kanssa?  


Katsotaan kahta Uuden Testamentin paikkaa, jossa on ohjeita naisten pukeutumiseen. 


”Minä tahdon siis..., että naiset ovat säädyllisessä puvussa, kaunistavat itseään kainosti ja siveästi, ei palmikoiduilla hiuksilla, ei kullalla, ei helmillä, eikä kallisarvoisilla vaatteilla, vaan hyvillä teoilla, niinkuin sopii naisille, jotka tunnustautuvat jumalaapelkääviksi.” 1 Tim 2:8-10

”Älköön teidän kaunistuksenne olko ulkonaista, ei hiusten palmikoimista eikä kultien ympärillenne ripustamista eikä koreihin vaatteisiin pukeutumista, vaan olkoon se salassa oleva sydämen ihminen, hiljaisen ja rauhaisan hengen katoamattomuudessa; tämä on Jumalan silmissä kallis.” 1 Piet. 3:3-4
Säädyllisyys ei ala pukeutumisesta, vaan se alkaa sydämestä.  Kun elämme Jumalan kanssa läheisessä suhteessa, sydämen puhtaudessa ja nöyryydessä, se näkyy myös säädyllisenä pukeutumisena.  Jumala arvostaa hiljaista ja rauhaista henkeä, mutta se myös kaunistaa sinut! 


Millainen on sitten vaatimaton, säädyllinen sydän?  Nancy Leigh DeMoss antaa eräässä toisessa opetustuokiossa seuraavia kysymyksiä pohdittavaksi.  Haluan muuten sanoa tässä välissä, että hän teki hyvin selväksi sen, ettei aio antaa yksityiskohtaisia pukeutumisohjeita tyyliin ”tee näin, älä tee näin”.  Ulkonaiset ohjeet eivät voi muuttaa ihmissydäntä, ja Jumala haluaa puhtaasta sydämestä Häntä rakastavia seuraajia.    


Onko minulla nöyrä kuva itsestäni ja korkea kuva Jumalasta?
Vältänkö itseni ylentämistä?
Surettaako minua ajatus siitä, että aiheutan toisen ihmisen lankeamisen syntiin?
Onko puhetyylini hillitty?
Pitääkö minun aina olla huomion keskipisteenä?
Onko käytökseni sopivaa?
Olenko asianmukaisesti hillitty pukeutumisessani? 
Yritänkö kiinnittää ihmisten huomion itseeni?


Yksi avainasia tässä pukeutumisaiheessa on ymmärtää myös se, että Jumala on luonut miehet niin, että se kiihottuvat silmiensä kautta.  Se tarkoittaa sitä, että mitä he näkevät, millaisia kuvia he näkevät, vaikuttaa heihin.  Näin on aina ollut, eikä se ole muuttunut.  Se on tosiasia.  Vaikka miehet ovat itse vastuussa teoistaan ja ajatusmaailmastaan, naiset voivat auttaa heitä tässä taistelussa oikealla pukeutumisella.  Pukeudu jumalaapelkäävän naisen tavoin.  Pukeudu niin kuin Jumala haluaisi sinun pukeutuvan – ei niin, että keräät huomiota itseesi, vartaloosi.  Se nimittäin toimii: pukeudu julkeasti ja ujostelemattomasti ja saat huomiota.  Mutta onko se Jumalan tahdon mukaista? 


On syntisiä, pahoja miehiä, joita ei kiinnosta se, mitä Jumala haluaa heidän tekevän.  He näkevät kiusauksen ja ilomielin ’lankeavat’ siihen.  Mutta on olemassa paljon miehiä, myös seurakunnissamme, jotka eivät halua tehdä syntiä.  He rakastavat Jumalaa, he haluavat tehdä Jumalan tahdon ja elää Jumalan mielen mukaan; he eivät ole pahoja.  Mutta he voivat olla heikkoja.  


Ajattele kuningas Daavidia.  Raamatussa sanotaan, että hän oli ”Jumalan sydämen mukainen mies” (Apt. 13: 22). Daavid halusi miellyttää Jumalaa.  Hän ei herännyt sinä aamuna ja ajatellut: ”Aionpa tänään himoita toisen miehen vaimoa.  Taidan tehdä aviorikoksen ja sitten murhata miehen, jotta saan hänen vaimonsa itselleni.”  Hän ei aloittanut pahoilla aikomuksilla, mutta hän oli heikko.  Hän oli erityisen heikko osittain riisuutuneen naisen läsnäollessa, niinkuin useimmat miehet olisivat.  


Mikä on sinun asenteesi? Heitätkö vastuun miehille ja teet mitä itse parhaaksi näet? Yritätkö saada miesten huomion osaksesi hinnalla millä hyvällä? Vai haluatko palvella päivän aikana kohtaamiasi miehiä rohkaisemalla heitä tekemään oikein ja kunnioittamaan Jumalan käskyjä? 


”...Hyvä on karttaa sitä, mistä veljesi loukkaantuu tai joutuu lankeemukseen tai heikoksi tulee” Room 14:21b.
”Älköön kukaan katsoko omaa parastaan, vaan toisen parasta.” 1 Kor 10:24
Tässä oli osa ajatuksista, joita olen pohtinut viime päivinä.  Tämä ei ole kaikenkattava postaus, mutta halusin antaa jotain pureskelemista teille samalla kun sitä itsekin pureskelen.  Vaatteet viestittävät erilaisia asioita. Ja halusin mainita heti sen, että miehet voivat joutua kiusaukseen sinun rohkean pukeutumisesi takia.  


Miten sitten muoti ja trendit, saako Kristitty nainen edes niitä ajatella, vai heitetäänkö nyt säkki niskaan? No, vastaus on ehkä päivänselvä monelle: tottakai myös Kristitty nainen saa kaunistaa itseään ja seurata muotia!   Mutta Kristittynä haluamme kaikessa tuoda Jumalalle kunniaa...Kaunista itseäsi 'kainosti ja siveästi'; ei vartaloasi esitellen ja miesten katseita keräten, vaan vaatteilla, jotka saavat huomion kohdistumaan kasvoihisi ja silmiisi rintavaon ja takapuolen sijasta.  :)


Add caption


Esittelen naisen, joka on ottanut elämäntehtäväkseen muodin ja uskon yhdistämisen: Shari Braendel, joka kirjoittaa muodista blogissaan.  Tilasin Sharin kirjan 'Good girls don't have to dress bad' , koska halusin neuvoja oman värikarttani ja vartalotyyppini löytämiseen.  Kirjassa on myös ihastuttavan yksityiskohtaiset ohjeet hyvin istuvien farkkujen ja oikean uimapuvun ostamiseen sekä lista vaatekaapin välttämättömistä vaatteista.  
Sisällysluettelo
Ja kaikessa on punaisena lankana se, että voit hyväksyä itsesi ja vartalosi sellaisena kuin olet!  Ja siitä huolehtiminen on osa Jumalan palvelemista.  Shari nimeää muuten kirjassaan "älä tee näin" pukeutumisohjeet.  Viisi asiaa, joita hänen mielestään ei ikinä tulisi näkyä naisen yllä on: 
1. Rintaliivien olkaimet ei saa näkyä topin/puseron alta. 
2. Älä näytä rintavakoasi ja tarkista, että pusero ei ole liian tiukka rintojen kohdalta. 
3. Vatsan ei sovi näkyä, se on yksityisaluetta.  
4. Älä laita päälle vaatteita, joissa on kirjoitusta takapuolen kohdalla.  Älä käytä niin matalia farkkuja, että alushousut näkyvät. Ja älä pukeudu liian lyhyisiin shortseihin tai hameeseen (5-7 cm polven yläpuolelle on vielä sopiva). 
5. Ei liian tiukkoja farkkuja! Ne kuristavat reisiäsi niin, että se ei ole hyvän näköistä.  Tarkista ettei farkuissa ole ryppyjä (liian tiukat).  


Monet suomalaiset ovat vaaleaa värityyppiä

Kasvojen muodon tunnistaminen auttaa imartelevan hiusmallin löytämisessä

Shari kirjoittaa hyvin (amerikkalaisen) rohkaisevasti! 
Mitä ajatuksia sinulla on Kristityn naisen pukeutumisesta? Täältä löytyy monia artikkeleita aiheesta säädyllisyys ja pukeutuminen.  
13 kommenttia:

 1. Kiitos Sinulle tästä hyvästä kirjoituksesta! Olen samoilla linjoilla... Itse olen tosin kokenut, että jos hame on pituudeltaan polven yläpuolelle, niin siinä alkaa olla hankala liikkua ja toimia siveästi.

  Minusta tästä aiheesta uskalletaan puhua liian vähän nykyisin. Kaikki jätetään ihmisten itsenäisen valinnan varaan, jotta "kunnioitettaisiin yksilöllisyyttä". Se on kuitenkin johtanut siihen, että säädylliseen pukeutumiseen liittyvistä perimmäisistä tarkoitusperistä (sydämen puhtaus ja nöyryys, Jumalan kunnioittaminen) ei puhutakaan riittävästi kristittyjen keskuudessa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä blogista! Kirjoituksesi antavat uutta virtaa tässä uskovan kotiäidin roolissa. Mielestäni logos-laivan pukeutumissäännöt oli hyvät, tiukatkin, mutta en niitä nyt nettisivuja penkomallakaan löytänyt :(

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista ja tervetuloa terhi! Tämä aihe jostain tupsahti mieleeni ja en ole tosiaan itsekään kuullut siitä 'virallista' opetusta. Suomessa tosiaan halutaan 'kunnioittaa yksilöllisyyttä' jopa silloinkin kun yksilö on väärässä...onkohan meillä vaikeuksia ottaa palautetta vastaan? :)

  VastaaPoista
 4. Olen muutaman uskonnollisen muslimin kuullut ihmettelevän kristittyjen, erityisesti nuorten naisten pukeutumista. "Miksi ette tee kuten raamattu teitä käskee?" Siihen on aika vaikea vastata...

  Kunpa jotenkin vielä syvemmin itsekin sisäistäisi sen, että usko ei rajoitu tiettyihin tilanteisiin, henkilöihin tai rakennuksiin vaan koskettaa elämämme jokaista osa-aluetta.

  VastaaPoista
 5. Tämä postaus on suosittu; miltei päivittäin sen joku lukee. Luen mielelläni lisää kommentteja aiheesta, joten kanna kortesi kekoon: mitä mieltä olet vaatteista ja pukeutumisesta kristityn naisen näkökulmasta?

  VastaaPoista
 6. Ihan loistava teksti! Ja samoilla linjoilla mennään!! Harmittaa, kun monet uskovat tytöt eivät tunu ollenkaan ajattelevan näitä asioita.. Eikä näistä juuri puhutakaan seurakunnissa... :/

  Kiitos tästä tekstistä. Toivottavasti joku oppisi ja ymmärtäisi tästä jotain. Siunausta sinulle!! <3

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan ja kiitos kommenteista! Joo tosiaan mulla on kommenttien moderointi päällä...Ei ole vielä tarvinnut jättää julkaisematta yhtään kommenttia, mutta voin kuvitella, että kirjoittamani aiheet herättävät joskus kuumia tunteita ja silloin voi sormet sauhuta näppäimistöllä siihen tyyliin, että moderointia tarvitaan :)

   Poista
 9. Kiitos kirjoituksesta. Itse olen uudestisyntymeenä kristittynä miettinyt paljonkin meikkaamista ja pukeutumista ja yleensä naisena olemista etenkin Raamatun ja Jeesuksen opetusten näkökulmasta. Olen kova ompelemaan ja tuunaamaan vaatteita, ja olen usein "makutuomarina" kauppareisuilla ystävilleni. Kevättalvella 2014 laitoin blogin, jonne olen alkanut kerätä puhkeutumisvinkkejä senioreille. Tuntuu kuin 60-paremmalle puolelle ehtineet unohdettaisiin tyystin. Ikäihmisetkin haluaa pukeutua aisitikkaasti ja trendikkäästi. On väärin, että nuoret saava omia kaikki värit ja meillä jää vain harmaa ja musta. Tässä linkki, josta voitte käydä vilkaisemassa, miten ikäihmisetkin voi pukeutua aistikkaasti, värikkäästi ja trendikkäästi http://senior-muoti-fashion-mode.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anne, anteeksi kun on jäänyt tämän vastaaminen. Kyllähän tämän ulkonäkö varmasti puhututtaa kaikkia naisia, ikään katsomatta! Sulla oli tosi hienoja kollaaseja tuolla blogissa.

   Muistan kerran lukeneneeni, että seniorit melkein joutuvat etsimään puseroita täysin kirpputoreilta, kun kauppojen puseroissa on liian avonaiset kaula-aukot. Varmasti muitakin sopivuusongelmia on trendivaatteissa, jos ikää on enemmän.

   Poista
 10. "Kirjassa on myös ihastuttavan yksityiskohtaiset ohjeet hyvin istuvien farkkujen ja oikean uimapuvun ostamiseen"

  Hyvä, suuntaa antava kirjoitus. Tosin housut ja shortsit eivät ole naisen vaatteita ensinnäkään..mutta menee jos niiden päällä pidetään tarpeeksi pitkää paitaa tai takkia peittämään pepan jne. Säädyllisen uimapuvun löytäminen onkin sitten jo haasteellista...mutta ei sitä tarvitse yleisille uimarannoille tai uimahalliin mennäkkään vaan aina löytyy syrjäisempi paikka jossa voi uida jos haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellou Rico ja kiitos kommentoinnista!

   Olen itse sitä mieltä, että naisetkin voivat käyttää housuja ja shortseja, mutta kirjoitan siitä enemmän täällä:
   http://annaminunollanainen.blogspot.com/2014/03/naisellisesti-mekoissa.html

   Myöskin t-paidat, lippalakit ja urheilutakit olivat alunperin yksinomaan miesten vaatteita, eivät vain housut ja shortsit.

   Tämä ei ole minulle kuitenkaan mikään uskon kaatava tai perustava asia. Voin pukeutua täysin hameisiin ja mekkoihin, mutten usko, että se on peruste pelastukselle... Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että moni nainen näyttää paremmalta hameissa tai mekoissa. Hmmm....

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...