1.1.2012

Kodinhoidon vastuu on naisella

Iloista alkanutta Uutta Vuotta ihan jokaiselle lukijalle!

Olen jotenkin odottanut tätä seuraavaa aihetta Tiituksen kirjeessä.  

"Niin myös vanhat naiset olkoot käytöksessään niinkuin pyhien sopii, ei panettelijoita, ei paljon viinin orjia, vaan hyvään neuvojia, voidakseen ohjata nuoria vaimoja rakastamaan miehiänsä ja lapsiansa, olemaan siveitä, puhtaita, kotinsa hoitajia, hyviä, miehilleen alamaisia, ettei Jumalan sana pilkatuksi tulisi."  Tiitus 2:3-5

’Kotinsa hoitajia’.  Vuoden -92 Raamatunkäännöksessä sanotaan ’hoitamaan hyvin kotinsa’ ja englannin kielellä se on usein muotoiltu ’working at home’ tai ’being busy at home’.   Odotin aiheesta kirjoittamisesta, koska tykkään kotini hoitamisesta, mutta myös siksi, että siitä nousee hyvin monia väärinkäsityksiä ja kiihkeitä keskusteluja jopa julkisuuteen asti.  Mutta katsotaanpa mitä Jumala Sanassaan sanoo kodista, naisista ja kodinhoidosta.

Miten mielenkiintoista onkaan lukea Raamatusta, että naisia kehoitetaan, itseasiassa käsketään, hoitamaan kotinsa.  Ensisijainen työpaikka naisille on kotona.  Ennenkuin teet hätäisiä johtopäätöksiä sanon sen, että Raamattu ei missään kohtaa kiellä naisia käymästä työssä myös kodin ulkopuolella.  Kirjoituksissa on jopa esimerkkejä naisista, jotka käyvät työssä ja saavat siitä palkkaa.  Kysymys ei siis ole siitä saisiko nainen käydä työssä...tottakai hän saa!  Kysymys on siitä kenelle Jumala on antanut päävastuun kodin hoitamisessa.  Naiselle. 

Photo credit: Stuart Miles

Kun Paavali kirjoittaa Timoteukselle (1 Tim 5:14) tahtovansa, että ’nuoret lesket menevät naimisiin, synnyttävät lapsia, hoitavat kotiansa eivätkä anna vastustajalle mitään aihetta solvaamiseen’, on kreikan kielen sanalla οἰκοδεσποτεῖν  voimakas merkitys; kodin hallitsija, despootti eli itsevaltias tai kodin herra.   Tiituksen toisessa luvussa sana on oikourgos – kodin hoitaja, kotona työtä tekevä.  Se tarkoittaa sitä, että meidän naisten tulee toimia kodin hoitajina – ja ottaa täysi omistajuus kodinhoitamisen kaikista puolista.  Jumala on antanut vastuun kodin hoitamisesta sinulle, naiselle. 

Miltä tämä kuulostaa sinun korvissasi? Meillä on hyvin erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä kodin hoitamisesta ja siitä kuka sitä oikein johtaa.  Tulemme eri taustoista, perhekulttuurimme on muotoillut kuvaamme kodista ja kokemuksemme – hyvät ja huonot – kertovat meille, miten asioiden pitäisi olla.  Yksilöt ja perheet ovat hyvin moninaisia ja ehkä diplomaattisesti olisi helpompaa sanoa, että kukin hoitakoon kotinsa miten parhaaksi näkee.  Eihän naisen vastuuta kotinsa hoitajana enää saisi julkisesti ääneen sanoakaan, kun jo siellä joku älähtää.   

Muistatko lehtikirjoittelun muutama vuosi sitten Helsingin Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen (HNMKY) avioliittoleirin opetuksesta? Joku oli suivaantunut leirin opetuksesta, jossa sanottiin, että kodinhoito on naisen vastuulla.  Monet journalistit ja blogit tarttuivat aiheeseen ja haukkuivat tällaisen opetuksen patriarkaaliseksi, vanhanaikaiseksi sekä naisia halventavaksi, loukkaavaksi ja alistavaksi.  

Mutta Jumala on hyvin selvästi laittanut perheeseen vastuualueet: mies on päävastuussa perheen huolenpidosta ’leivänhankkijana’ ja nainen on vastuussa kodin hoidosta. 

Sananlaskujen kirjan viimeisessä luvussa (31) kuningas Lemuelin äiti neuvoo häntä eri asioissa.  Luvun viimeinen osio, jakeet 10-31, on omistettu hyvän vaimon ylistykselle.  Kuninkaan äiti aloittaa sanomalla: ”Kelpo vaimon kuka löytää? Sellaisen arvo on helmiä paljon kalliimpi.” Puheessaan hän kuvailee ihailevasti hyvän vaimon ominaisuuksia ja sitä työtä mitä hän tekee.  Tämä nainen piti ahkerasti hyvää huolta kodistaan ja oli menestyvä hyvin monilla kodinhoitoon liittyvillä alueilla. Hän muisti köyhiä ja apua tarvitsevia, matkusti, osti taloja ja istutti viinitarhoja, teki vaatteita ja möi niitä, hänellä oli liiketoimintaa. Hänen miehensä ja lapsensa antoivat hänelle julkista tunnustusta siitä kaikesta palvelusta, jota hän oli elämänsä aikana tehnyt.  Kotinsa hyvin hoitava nainen tuo kunniaa Jumalalle.   

Jumala haluaa antaa sinulle sydämenasenteen, joka rakastaa kotiasi ja sen hoitoa.  ”Vaimon viisaus talon rakentaa, vaimon tyhmyyteen talo sortuu.”(Sananlaskut 14:1)  Viisas nainen käyttää aikansa ja energiansa talonsa rakentamiseen (ei vain fyysisessä mielessä), mutta tyhmä nainen repii talonsa ja kotinsa omin käsin hajalle.  

Vaikka kävisitkin työssä tai olisit kokoaikainen opiskelija, voit silti löytää tapoja hoitaa kotiasi hyvin.  Työ tai opiskelu ei ole syy jättää kotisi huomiotta.  Tämä ei tarkoita sitä, että sinun pitää kaikki tehdä yksin ja itse.  Mutta jos et ehdi esim. pestä lattioita, sinun vastuullasi on huolehtia siitä, että ne tulevat pestyä.  Miehesi tai isommat lapsesi voivat auttaa tai voit käyttää siivouspalveluita.

Photo credit: renjith krishnan


Martin Luther mainitsi kerran vaimostaan Katiesta: ”Kotitalouden asioissa alistun Katielle.  Muissa asioissa minua johtaa Pyhä Henki.” En voinut olla guuglaamatta vähän Lutherin perheestä.  Useissa lähteissä kerrottiin, kuinka Katie hoiti kodin ja lapset (6) sekä puutarhan, kalalammen ja navetan, vapauttaen miehensä omaan kutsumukseensa.  He ottivat hoiviinsa myös 4 orpolasta ja heillä usein asui opiskelijoita (jopa 30 kerrallaan) ja kävi vierailijoita. He olivat esimerkkinä uuden Protestanttisen liikkeen perheille ja monet ottivatkin heidän iloisesta ja ahkerasta perheestään mallia. 

Elisabeth Elliot kirjoittaa kirjassaan ”Keep a Quiet Heart” naisesta, jota pyydettiin puhumaan Raamattukoulun naisopiskelijoille työmahdollisuuksista Raamattukoulun loppututkinnon suorittamisen jälkeen.  Hän oli puhunut naisille siitä, että ensisijaisesti pitäisi keskittyä siihen kenen me olemme, ei siihen mitä me olemme.  Hän puhui Jumalan tahdon löytämisestä kaikessa olemisessamme, tekemisessämme ja menemisessämme.  Sitten hän oli näyttänyt listan kaikenlaisista sekä perinteisistä että luovista tavoista palvella Jumalan Valtakunnassa.  Kolme feministiä loukkaantuivat erityisesti siitä, että näiden yli 70 mainitun työn joukossa oli lastenhoitaja.  Mutta Aristoteles oli Aleksanteri Suuren ’lastenhoitaja’!  Nämä naiset olivat nielleet maailman arvot omikseen.  Heillä oli kymmenen vuoden kokemus tietokoneohjelmoinnin toimitusjohtajan asemassa ja he olivat valmiita taisteluun!  He sanoivat, että puhe oli vähätellyt heitä enemmän kuin kenenkään miehen sanat (kirjassa sivulla 104).

Elisabeth jatkaa pohdintaansa siitä, kuinka jotain on missattu, jos teologiassa loppututkintonsa saaneet kokevat palvelemisen liian alhaisena heidän arvolleen (naiset kokivat tulleensa ’vähätellyiksi’). Jeesus sanoi ”...ei ole palvelija herraansa suurempi ...Kun te tämän tiedätte, ja myös toimitte sen mukaisesti, te olette autuaat” (Joh 13:16,17). Autuas tarkoittaa ylionnellista.  Jeesus oli onnellinen, kun hän teki Jumalan tahdon, kun hän sai polvistua lattialle opetuslastensa jalkojen juureen ja pestä heidän likaiset jalkansa ennen viimeistä ehtoollista.  Jos haluat olle mestari  Jumaluusopissa, olet nöyrä, olet kaikkien palvelija.  Jälleen kerran Jumalan Valtakunnan periaatteet ovat ihan erilaisia kuin maailman periaatteet.  Jumalan Valtakunnassa korkeastikin koulutettu nainen pystyy palvelemaan perhettään ja löytämään siitä iloa ja tyydytystä...vessojen pesu ja vaippojen vaihto ei ole hänelle alaluokkaista työtä, vaan oman perheensä ja kotinsa palvelemista ja hoitamista.  Hän on ymmärtänyt Jeesuksen sanat ja toimii niiden mukaisesti.  Onnellisuus ja täyttymys ei tule statuksesta vaan Jumalalta.  
”Kaikki, mitä teette, se tehkää sydämestänne, niinkuin Herralle eikä ihmisille, tietäen, että te saatte Herralta palkaksi perinnön; te palvelette Herraa Kristusta”. Kol 3:23-24.  

Photo credit: photostock
Kodilla ja perheellä on suuri arvo Jumalan silmissä ja se on osa Hänen suunnitelmaansa.  Ei siis ole ihme, että vihollinen hyökkää juuri tätä ydintä kohtaan niin voimakkaasti.  Aihe on tärkeä ja niinpä jatkan kirjoittamista ensi postauksessa.  Mutta tässä välissä kuulisin mielelläni sinun ajatuksiasi! Onko sinusta vaikeaa hyväksyä ajatusta, että Jumala on antanut kodinhoidon vastuun naisille? Vai oletko aina halunnut olla kotirouva ja kotiäiti?  Miten teidän perheessä asia on järjestynyt?

Henna-Maria

2 kommenttia:

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...