27.12.2011

Puhtaus

Jatkan postauksia Carolyn Mahaneyn kirjan innoittamana.  Hän kirjoittaa naisille, vaimoille ja äideille miten harjoittaa jumalisuutta Tiituksen kirjeen kehoitusten mukaan.  Kirja on kirjoitettu hyvin maanläheisesti ja teksti perustuu Raamattuun.  Jos mietit itsellesi hyvää lukemista uudelle vuodelle, kirjan voi tilata Amazonilta ja sen saa Kindle-versionakin suoraan koneelle. En saa tästä mainostamisesta itselleni mitään, luin kirjan ja se on mielestäni erinomainen.  Aamen :) 


"Niin myös vanhat naiset olkoot käytöksessään niinkuin pyhien sopii, ei panettelijoita, ei paljon viinin orjia, vaan hyvään neuvojia, voidakseen ohjata nuoria vaimoja rakastamaan miehiänsä ja lapsiansa, olemaan siveitä, puhtaita, kotinsa hoitajia, hyviä, miehilleen alamaisia, ettei Jumalan sana pilkatuksi tulisi."  Tiitus 2:3-5


Kun kirjoitetaan puhtaudesta, tulemme siihen aiheeseen, jota mielestäni suomen kielen sana 'siveä' kuvaa. Suomisanakirja.fi mukaan siveä määritellään seuraavasti: 

siveä

  1. ankaraa sukupuolimoraalia noudattava
  2. häveliäs
  3. kunniallinen, säädyllinen. esim. Siveä ihminen, käytös.

Puhtaita.  Mikä on Raamatullinen näkökulma puhtauteen?  Kokonaisvaltainen.  Kun kirjoitin itsehillinnästä, mainitsin, että hengellinen elämä ei ole vain periaatteita, arvoja ja mielipiteitä, jotka olen hyväksynyt filosofiaani, pään sisälle.  Se on elämää, joka ruumiillistuu minussa.  Jumalaa ei voi kunnioittaa vain sanoilla.  Jumalan kunnioitus on tekoja ja valintoja, jotka koskevat arkielämän ratkaisuja, jotka ovat fyysisiä.    

Vaikka Raamatussa käytetään sanaa puhtaus myös muussa kuin seksuaalimoraalin yhteydessä, se on kuitenkin tässä Tiituksen kirjeen kohdassa sanan tarkoitus.  

Carolyn muistuttaa luvun alussa, että seksuaalinen puhtaus tarkoittaa, että vältät kaikenlaista epämoraalisuutta ajatuksissa, sanoissa ja teoissa.  Ennen avioliittoa, mutta myös avioliitossa.   

Tiivistän lyhyesti tähän muutamia periaatteita luvusta: Seksi on Jumalan keksintö.  Hän loi sen ja siunasi sen. Ei tarvitse lukea kuin kaksi ensimmäistä lukua koko Raamatusta, kun ollaan jo seksikohtauksessa (1 Moos. 2:21-25).  Aatami ja Eeva oli luotu seksuaalisiksi olennoiksi, heille molemmille oli annettu seksuaalinen halu.  Se ei ole itsessään paha, vaan Jumalan luoma asia.  Sille on kuitenkin laitettu rajat ja paikka, josta siitä voi nauttia: avioliitto.  Tämä, kuten kaikki muutkin 'säännöt' tai 'käskyt' tai 'ohjeet',  mitkä Jumala on meille antanut, on meidän hyväksemme.  Seksi on annettu puolisoiden nautintoa varten (lue Korkea Veisu eli Laulujen Laulu).  Se on annettu intiimiä läheisyyttä varten, jonka kautta voimme tuntea toisen ihmisen läheisemmin kuin kenenkään muun...se on rakkautta ilman sanoja. Se on myös annettu lisääntymistä varten.  Lasten saamisen kautta olemme luomassa uutta elämää; elämää, jota ei olisi olemassa ilman puolisoiden seksuaalista kanssakäymistä.  

Mutta synti.  Voi miten paljon surua, kärsimystä ja rikkoutumista saa seksuaaliset synnit aikaan, päivittäin.  Havahduin Carolynin sanoihin, kun hän varoitti, että kukaan ei ole turvassa seksuaaliselta kiusaukselta.  Ei kukaan.  Et edes sinä.  

Älä ylläty, jos ja kun kohtaat seksuaalisen kiusauksen.  Siitähän sinua on varoitettu Raamatussa.  "Sentähden, joka luulee seisovansa, katsokoon, ettei lankea.  Teitä ei ole kohdannut muu kuin inhimillinen kiusaus; ja Jumala on uskollinen, hän ei salli teitä kiusattavan yli voimienne, vaan salliessaan kiusauksen hän valmistaa myös pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää." 1 Kor 10:12-13.  Kiusaukset ovat inhimillisiä, ne kohtaavat jokaista ihmistä.  Kaikenlaiset kiusaukset, myös seksuaaliset.  Ei ole olemassa sellaista supernaista, jota seksuaalinen kiusaus ei koettelisi.  Mutta oletko valmis torjumaan tämän kiusauksen? 

Kolossalaiskirjeen kolmas luku on erinomaista luettavaa:

1. Jos te siis olette herätetyt Kristuksen kanssa, niin etsikää sitä, mikä on ylhäällä, jossa Kristus on, istuen Jumalan oikealla puolella. 
2. Olkoon mielenne siihen, mikä ylhäällä on, älköön siihen, mikä on maan päällä. 
3. Sillä te olette kuolleet, ja teidän elämänne on kätkettynä Kristuksen kanssa Jumalassa; 
4. kun Kristus, meidän elämämme, ilmestyy, silloin tekin hänen kanssaan ilmestytte kirkkaudessa. 
5. Kuolettakaa siis maalliset jäsenenne: haureus, saastaisuus, kiihko, paha himo ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta, 
6. sillä niiden tähden tulee Jumalan viha, 
7. ja niissä tekin ennen vaelsitte, kun niissä elitte. 


Me aloitamme etsimällä sitä, mikä on ylhäällä.  Puhtaudessa kasvaminen alkaa katsomalla Jeesukseen.  Millaisia ajatuksia hellit päässäsi päivän aikana?  Sitten vasta siirrymme maallisten jäsentemme kuolettamiseen. 


Raamatussa kehoitetaan pakenemaan haureutta (1 Kor 6:18).  Ei vain kävelemään pois, astumaan ohi, vaan pakenemaan! Älä leiki tällä asialla. Raamatussa ei kehoitettaisi pakenemaan, jos pystyisit selviämään seksuaalisesta kiusauksesta omin voimin! 


Nyt kun uusi vuosi alkaa muutaman päivän päästä, monet meistä miettivät lupauksia ja uudistuksia elämäämme.  Miten on, voisitko ajatella muuttavasi päivittäistä elämääsi niin, että se tukisi sinua pysymään seksuaalisesti puhtaana? Kenen seurassa vietät aikaasi?  Millaisia kirjoja ja lehtiä luet? Mitä katsot televisiosta? Millaisilla nettisivuilla vierailet?  Tuoko jokapäiväinen elämäsi kunniaa Jumalalle ja Hänen Sanalleen?


Carolyn mainitsi kirjassaan esimerkin naisesta, joka pakeni kiusausta ennen kuin se ehti materialisoitua.  Hänellä oli tapana käydä miespuolisella kampaajalla.  Mutta tämä nainen päätti lopettaa tällä kampaajalla käymisen, koska mies oli hänen mielestään puoleensavetävä.  Hiustenleikkuussa käymisestä tuli häiritsevää tämän takia.  Vaikka tämä mies oli paras kampaaja, jolla hän oli koskaan käynyt ja vaikka heidän välillään ei ollut koskaan tapahtunut mitään epäasiallista, hän päätti olla johdattamatta itseään kiusaukseen.  Sen sijaan hän löysi uuden kampaajan.  


Onko sinulla vastaavia tilanteita? Hieroja? Valmentaja? Solunvetäjä? Vakitarjoilija kahvilassa? Etsiydytkö tiettyjen miespuolisten työtovereiden tai opiskelukavereiden seuraan?  Älä leikittele seksuaalisen kiusauksen kanssa.  Se voi alkaa niin huomaamatta, mutta tuottaa niin paljon vaikeuksia ja surua sinun ja muiden elämään.   


"...vaan pukekaa päällenne Herra Jeesus Kristus, älkääkä niin pitäkö lihastanne huolta, että himot heräävät." Room 13:14.  


Löysin seuraavan katkelman eräästä blogista (kömpelö käännös minun):


Lydia Brownback puts it this way in her book Purity: A Godly Woman’s Adornment:
“To be pure is to be single-minded.  It is to have a single goal, a single focus, and a single purpose for ourselves and our lives.  That is biblical purity, and from it springs moral behaviour – the good we do with our bodies.  At its core, purity is having a heart for the Lord that isn’t watered down or polluted by lesser things.” (p.9)
"Puhtaana pysymisessä on kyse keskittymisestä yhteen asiaan.  Yksi tavoite, yksi kohde ja yksi tarkoitus itsellemme ja elämällemme.  Sitä on Raamatullinen puhtaus ja siitä kumpuaa moraalinen käytös -  se hyvä mitä teemme ruumiillamme.  Sisimmältään puhtaus tarkoittaa sitä, että sydämemme on sitoutunut Herralle ilman, että sitä vesittää tai saastuttaa vähäpätöisemmät asiat."  
Kirjassa Carolyn antoi kolme vinkkiä avioliiton intiimielämän sulostuttamiseksi, mutta jotta postauksesta ei tulisi liian pitkä, kirjoitan tähän lyhyesti vain aiheet: ole puoleensavetävä oman puolisosi silmissä, anna yhdessäololle aikaa ja ole innokas.  Voit itse käyttää mielikuvitustasi aiheiden toteuttamisen suhteen ;)


Puhdas elämä on puoleensavetävää.  Puhtaasti elävä ei käytä toisia hyväksi eikä laita omaa etuaan muiden edelle.  Puhtailla motiiveilla toimiva ihminen on virkistävä, yllättävä ja haastava.  


Jos sinulla on vinkkejä puhtaaseen elämään, jätä meille muillekin kommentti luettavaksi!     Rohkaiskaamme toinen toistamme...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...