30.9.2020

3 + Välipalaa koululaiselle

Koululaiset rakastavat välipalaa, joka odottaa kotona koulupäivän jälkeen.  Koulujen alkaessa innostuin luomaan erilaisia välipaloja.  Toki välillä syömme tavallisesti leipää.  Mutta joskus on kiva valmistaa jotain erityistä - rakastaa ruualla! Tässä 3 suosikkia meidän perheeltä.




1. Pannukakku ja kermavaahto

Ensimmäisen koulupäivän kunniaksi tein pannukakun ja tarjoilin sen kermavaahdon kera.  Olen löytänyt tosi hyvän pannukakkureseptin nimeltä “Tosi hyvä pannukakku”.  Pannukakku ei mene miksikään, vaikka sen tekisi edellisenä päivänä valmiiksi.  


9 dl maitoa

0,5 dl sokeria

3 kananmunaa

1,5 tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

Ripaus kardemummaa

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 gr sulaa voita


Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe yhteen.  Sekoita kaikki ainekset.  Paista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteessa kunnes kullanruskeaa. Puhko mahdolliset kuplat haarukalla paistumisen aikana.


2. Hedelmäpirtelö/smoothie



Pirtelö on herkullinen välipala ja siitä löytyy lukuisia versioita ja makuvaihtoehtoja.  Pirtelö voi olla terveellinen hedelmine ja marjoineen, tai makea herkku vanukkaiden, jäätelön ja suklaan kera. Sauvasekoitin on oiva apu niiden valmistamiseen.  Myös blenderi tai monitoimikone käyvät varsinkin suurempia määriä tehtäessä.   

Pohjana käytän usein luonnonjogurttia tai vanilijajäätelöä.  Laitan pirtelöön yleensä banaania ja jotain muuta hedelmää tai marjaa. Kesäisin jäämurska tekee pirtelöstä superkylmän slushien eli jäähilejuoman.  Maitoa lorautan, jos pirtelöstä tulee liian paksu juotavaksi...toisaalta myös lusikoitava pirtelö maistuu lapsille.  Erehtyä siis ei voi!  

Pirtelöön voi valita kymmenistä eri aineksista omat suosikit.  Lapset rakastavat väripirtelöitä: mansikasta tai vadelmasta saa ihanaa pinkkiä, mustikasta kivan sinistä ja kiwistä sekä pinaatista terveellisen vihreää.  Pirtelö voi myös olla kerroksellinen tai raidallinen. Päälle ripsautetut koristeet kruunaavat välipalahetken!

Terveellisen pirtelön ideoita

Yhdistele alla olevista ideoista oma suosikkisi, kuten mustikka-kauralese-jogurtti, banaani-mansikka-maito, vadelma-rahka-hunaja, mango-appelsiinimehu-jogurtti...

Pohjaksi: luonnonjogurtti, maustamaton rahka, hedelmämehu, maito/kasvimaito.

Lisäksi makusi mukaan marjoja, hedelmiä, avokadoa, pinaatinlehtiä, yrttejä, (maa)pähkinävoita, kauraleseitä, siemeniä... 

Mausteet: sitruunamehu, muskotti, kaneli, hunaja. 

Makeutus: ei yleensä tarvitse lisämakeutta. 

Ekstraa: valuta kiisseliä tai sokeritonta marjakeittoa valmiin pirtelön päälle.

Koristeeksi hedelmäpaloja, marjoja, pähkinärouhetta, sitruunamelissan tai mintun lehtiä.


Herkkupirtelöideoita

Pohjaksi: jäätelö, kerma, maitokaakao, hedelmäjogurtti, maustettu rahka

Lisäksi hedelmät, marjat, (maa)pähkinävoi, vanukkaat...

Mausteet: sitruunamehu, muskotti, kaneli, hunaja.

Makeutus: vaniljasokeria, sokeria, kaakaojauhe.

Ekstraa: tee pirtelöön raitoja jäätelökastikkeella tai pursota päälle kermavaahtoa.

Koristeeksi strösseliä, suolapähkinöitä, karkkimurskaa, keksimuruja, kaakaojauhetta.


Aikuisten sekä teinien makuun

Sekoita kylmää kahvia valitsemasi maitotuotteen kanssa.  Lisää puolikas pakastettu banaani, pähkinävoita sekä vaniljaa. Sekoita kunnes sileää. Päälle kaakaojauhetta tai pikakahvijauhoa sekä suklaaraastetta ja pikkuisen kermavaahtoa. 



3. Uunipuuro

Hitaasti hautunut uunipuuro on hellän makuinen herkku.  Sen paistaminen on helppoa, eikä maitokaan pala uunissa pohjaan.  Miinuksena on pitkä kypsennysaika.  Kokeile puuron valmistamista illalla, ja tee kaksinkertainen annos.  Lisään puuroon yleensä kanelia ja keittiössä leijailee ihana tuoksu! 


Ainekset

Valitse puurovilja: kauraleseet, -ryynit ja -hiutaleet, puuroriisi tai ohrasuurimot sopivat hyvin uunipuuroon.  

Maito

Suola

(Voi)

(Kaneli)

Seuraa valitsemasi viljatuotteen mukaisia ohjeita.  175 asteissa uunissa puuron kypsyminen vie parisen tuntia.  Uunipuuro näyttää alussa todella löysältä, mutta se sakenee kyllä kypsymisen aikana. Tarjoile voisilmän ja hunajan kanssa, ja lorauta vähän kylmää maitoa reunalle.    


Plus: Napostelulautanen



Jos mitään muuta ei ehdi valmistaa ja lapsi kopistelee jo ovella, kaivele kaapeista kaikkea pientä kivaa yhdelle lautaselle.  Välipalakeksiä, pähkinöitä, rusinoita, hedelmäviipaleita, marjoja, minivoileipiä, vihanneksia ja dippi, juustokuutioita… Värikäs ja mielenkiintoinen lautasellinen naposteltavaa on ilo myös lapsen silmälle!  Taittele lautasliina ja asettele välipala tarjottimelle - sen voi jopa syödä sohvalla tai parvekkeella. 


Ajatuksella valmistettu välipala on ihana tervetulotoivotus kotiin koulupäivän jälkeen.   


Millaiset välipalat ovat teidän perheen suosikkeja?  



Kuvat: Pixabay 
Puuropaketti - oma kuva :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...