Monikulttuurisena perheenä Thanksgiving on ollut tärkeä osa perhekulttuuriamme jokaisena syksynä. Yhdysvaltojen kiitospäiväähän juhlitaan sen muistoksi, miten aikaiset siirtolaiset keräsivät sadon 1621 kärsittyään sitä ennen ankaran talven. Alkuperäiset amerikkalaiset auttoivat heitä lahjoittamalla ruokaa ja opettamalla tulijoita kalastamaan, metsästämään ja viljelemään maissia.
Myöhemmin, kun kiitospäivä virallisesti asetettiin kansalliseksi juhlaksi 1863, siitä tuli hengellinen juhla, päivä, jolloin kiitettiin ja ylistettiin Jumalaa.
Suomessa ei ole vastaavaa kansallista juhlapäivää, vaikka erilaisia sadonkorjuun juhliahan on voitu järjestää siellä täällä. Mutta silmiini sattui 31.10. eräs teksti, jossa ehdotettiin Suomelle omaa Kiitospäivää!
Olen harrastuksena lukenut kirkkohistoriaa, ja erityisesti reformaation aikainen aika ja siinä vaikuttaneet henkilöt kiinnostavat minua. Tässä tekstissä on myös kirkkohistoriaa. Muutenkin mielelläni juhlisin 31.10. jotain muuta kuin haamujen Halloweenia. Lasten kanssa olen usein käynyt läpi reformaation tapahtumia lokakuun aikana, ja nyt on erityisesti uusia syitä korottaa Jumalan rakkautta kansakuntia kohtaan lokakuun viimeisenä päivänä!
Pyysin tekstin kirjoittajalta lupaa sen kääntämiseen ja julkaisemiseen, joten tässä se nyt on!
Hyvää Suomen Kiitospäivää!
(Tätä päivää ei juhlita Kiitospäivänä, mutta sitä pitäisi)
1. Martti Luther naulasi 95 teesiään Wittenbergin kirkon oveen Saksassa 31.10.1517. Tästä alkoi liikehdintä, joka toi takaisin Jumalan Sanan totuuden ainoana lähteenä. Tämä paluu todellisen Jumalan luo muutti lännessä elämän jokaisen osa-alueen. Suomi on kansakunta, joka erityisesti sai siunauksen reformaatiosta. Mikael Agricola (kuvassa), Suomen reformaation isä, antoi Suomelle kirjakielen ja alkoi kääntää Raamattua suomen kielelle, koska hän tiesi, että hänen kansansa täytyi tuntea oikea Jumala. Ja todellakin oikean Jumalan tunteminen vapautti kansakunnan. Sen seurauksena Suomen reformaation jälkeläiset toivat ihmeellisen kehityksen suomalaisen yhteiskunnan jokaiselle osa-alueelle, kuten yleinen koulutus, vapaa lehdistö, kapitalistinen talous, demokratia, jopa kasvitiede ja terveydenhoito.
2. Lokakuun 31. 1817, Venäjän keisari Aleksanteri I, joka silloin hallitsi Suomea, antoi Suomen Evankelis-Luterilaiselle kirkolle itsenäisyyden. Kirkko, joka oli ollut Ruotsin vallan alaisena 1500-luvulta lähtien, sai nyt järjestäytyä ilman ulkoapäin tulevia sääntöjä. Käytännössä, vaikka keisari hallitsi Suomessa, kirkko oli ainoa elinkelpoinen järjestö, joka huolehti jäsenistään. Kirkko ei vain järjestänyt jumalanpalveluksia, mutta antoi kaikille koulutusta, terveydenhoitoa ja paljon muutakin. Toisin sanoin, antamalla Kirkolle itsenäisyyden, Aleksanteri I petasi tietä tulevaisuuden itsenäiselle Suomelle.
Suomalaiset juhlivat perustellusti Itsenäisyyspäivää 6.12., koska sinä päivänä 1917 Suomi virallisesti itsenäistyi. Kuitenkaan kuudes joulukuuta ei selitä sitä, miten paljosta Suomi on velassa Jumalalle tästä ihmeestä, mutta toisaalta 31.10. selittää. Siksi tänään on jokaisella suomalaisella täydellinen mahdollisuus kiittää Jumalaa siitä, mitä Hän on tehnyt tämän kansan eteen.
Sen vuoksi haluan toivottaa jokaiselle suomalaiselle Hyvää Suomen Kiitospäivää!
Cédric Placentino
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa keskustelemaan!