10.12.2018

Nautiskellen jouluun: 3 maistuvaa juomaa



Ilmojen kylmetessä on ihanaa nauttia kupillinen kuumaa juomaa.  Joulun lähestyessä haluan hemmotella perhettä erityisillä joulujuomilla.

Meidän perhettä ilahduttaa kotona tehty herkullinen omenamehuglögi sekä intialainen mausteinen maitotee Masala Chai.  Aikuisten makuun käy punaviiniglögi, joka on tuttu jouluinen juoma, Glühwein, Saksan joulumarkkinoilla.

Vaalea jouluglögi


Glögi on helppo tehdä itse ja kuten yleensäkin, kotona tehdyt ovat kaupan valmiita glögejä maistuvampia.

Jos valmiit mehut ovat makuusi liian sokerisia, lisää glögiin vähän vettä, mutta varo ettet laimenna glögiä liian laihaksi.  Omenamehun voin tehdä myös itse keittämällä pilkottuja omenoita n. 10 minuutin ajan. Lisää halutessasi mehuun muitakin hedelmiä tai marjoja.

1 litra omenatäysmehua
1 kanelitanko
6 neilikkaa
1 laakerinlehti
0,5 tl kardemummaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

Sitruunaviipaleita
Rusinoita ja manteleita

Mittaa omenatäysmehu ja mausteet kattilaan.  Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.  Mausta hunajalla.  Siivilöi glögi ja kaada laseihin.  Koristele sitruunaviipaleella, rusinoilla ja manteleilla.


Masala Chai


Intialainen, rikas ja maitoinen, polttavan kuuma, mausteinen ja makea tee.  Masala Chain jouluiset mausteet tekevät siitä täydellisen joulunajan kuuman juoman.

Kaupan valmiit intialaisittain maustetut teepussit eivät vedä vertoja itse tehdylle intialaiselle mausteteelle.  Kattilassa kiehuu maitoinen mausteseos, jonne lisätään mustaa teetä ja sokeria.  Ystäväni, jonka Masala Chai vie kielen mennessään, väittää, että salaisuus on kiehumispisteeseen kuumennetussa maidossa ja kokonaisissa kardemumman siemenissä.

Reseptin noudattamainen ei ole välttämätöntä.  Pääpiirteissä Chaissa tulee olla 1 osa maitoa ja 2 osaa vettä, reilusti teelehtiä vahvasti haudutettuna, runsaasti sokeria ja lisänä makeita mausteita.

1 litra vettä
0,5 l täysmaitoa
8 kardemumman siementä (murskaa auki veitsen sivulla painaen)
1 kanelitanko
ripaus inkivääriä tai hiukan tuoretta inkiväärin juurta
(fenkolin siemeniä tai anista)

3 rkl mustaa irtoteetä tai 3-4 teepussia
sokeria

Kuumenna vesi, maito ja mausteet kattilassa kiehuvaksi.  Alenna lämpöä, lisää teelehdet kattilaan ja anna hautua noin 3 minuuttia, välillä sekoitelleen, kunnes tee on syventynyt punertavan beigen väriseksi.

Siivilöi chai kuppiin, lisää vähintään 1 tl sokeria.  Intialainen tee on vahvaa ja makeaa.  Vaikka et käyttäisi yleensä sokeria teessä, tässä se kuuluu asiaan.  Jopa 2-3 tl sokeria per kuppi on suositeltavaa!  Löydät suosikkimakuyhdistelmäsi kokeilemalla.

Punaviiniglögi


Höyryävä juoma maistuu jouluisissa illanvietoissa ystävien kesken.  Usein mehuglögit ovat todella makeita, joten siksikin pidän enemmän punaviiniglögistä.

4 dl vettä
3 dl sokeria
4 neilikkaa
1 kanelitanko
4 rkl rusinoita

1 pullo punaviiniä
2 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu

mantelilastuja

Kiehauta vesi, sokeri, mausteet ja rusinat.  Lisää punaviini ja hedelmämehut.  Kuumenna - älä keitä.  Siivilöi laseihin, koristele mantelilastuilla.


+ Joulu(kahvi) joka päivä



Teen itselleni arkisinkin maistuvan kupposen kuumaa.  Mieheni vitsailee minun juovan joulukahvia joka päivä.  Lisään Nescafe Gold pikakahvijauheeseen ripauksen kardemummaa ja kanelia ja lorautan joulukahviin reilusti maitoa joukkoon. Jouluiset mausteet sopivat muutenkin kahvin kaveriksi. 



Millaisista joulujuomista teillä nautitaan?


Kolme kivaa keittiössä-sarjassa löytyy myös

Syksyn lohturuokaa: 3 keittoa, 3 leipää



Kuvat:
FreeDigitalPhotos.net
“Mulled Wine And Spices On Weathered Wooden Table” by AndreyCherkasov
“Espresso Coffee With Sugar And Spice” by KEKO64

4 kommenttia:

  1. Eipä ole tainnut tulla mieleenkään, että glögiäkin voi tehdä itse. Ihania reseptejä, varsinkin tuota Masala Chaita olisi hauska kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin aikoja sitten tuon glögireseptin lehdestä...Olisikohan ollut Pirkka-lehti? Itse tehty omenamehuglögi on meillä kuulunut jouluun jo vuosien ajan! Masala Chai on tämän vuoden "uutuus" ja olen säätänyt reseptiä meille maistuvaksi. Lapset tykkäävät siitäkin tosi paljon ja kyllä se aikuisillekin maistuu! Hauskoja hetkiä kuuman kupposen äärellä!

      Poista
  2. Toimisikohan vaaleassa glögissä tuorepuristettu omenamehu? Meillä olisi sellaista omasta puutarhasta.. :)
    Kiva postaus, kiitos!
    Marie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Luulisin että tuorepuristettu omenamehu/siideri sopisi hyvin glögiin, mutta voithan testata pienellä määrällä mehua. Kuulostaa kyllä ihanalta tuo oman sadon mehu!

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...