Mausteinen kanakeitto
Kanakeittoon käytän useimmiten kokonaisen, pakastetun kanan, joka on yleensä noin 1 kg. Jos et löydä pakastealtaasta kokonaista kanaa, valitse marinoimattomia koipi-reisipaloja tai rintapaloja. Laita kana sulamaan jääkaappiin edellisenä iltana.
Keitä huuhdottu kana suuressa kattilassa, kuori pinnalle nouseva vaahto pois (jos pidät kattilan kiehumassa hyvin matalalla lämmöllä ja siivilöit valmiin liemen, kuorimista ei tarvita). Lisää kahden litran liemeen 2 pilkottua porkkanaa, 4 murskattua valkosipulin kynttä ja 1 sipuli palasina; pilkotuista vihanneksista irtoaa paremmin makua. Liemen mausteiksi riittää tässä vaiheessa laakerinlehti, suola ja mustapippuri, halutessa persiljaa. Lisää vettä tarvittaessa. 1, 5 tunnin keittämisen tuloksena on maukas liemi ja kypsä kana.
Nosta kana kattilasta reunalliseen astiaan, poista nahka ja luut, ja pilko sopiviksi palasiksi. Siivilöi liemi.
Keittotunnustus: minusta paistettu ruoka maistuu paremmalta kuin keitetty. Niinpä kanakeittoa varten pyöräytän pilkotut sipulit, valkosipulit, porkkanat ja paprikat öljyssä kunnes sipuli on kuultavaa (lisää halutessasi purjosipulia, selleriä tai lanttua).
Lisää paistettuihin vihanneksiin liemi, perunat tai nuudelit ja kypsä kana.
Maustevaihtoehtoja: Joskus maustan kanakeiton currylla, joskus tacomausteella, joskus lisään kikherneitä, joskus raastan kypsän tomaatin sekaan ja tulevaisuudessa aion kokeilla keiton maustamista sitruunamehulla tai inkiväärillä. En ole oikein yrttien (rosmariini, timjami) ystävä, mutta jotkut vannovat yrttikanakeiton nimeen. Vaihtelu virkistää.
Ainesmäärät: Kokonaisesta kanasta valmistettuun liemeen lisään 12 hengen vihannekset (riittää kahdeksi ruoaksi meidän perheelle). 10-12 perunaa, 4-6 porkkanaa, 1 iso sipuli, pari valkosipulin kynttä, 1 punainen paprika.
Minestrone eli tuhdimpi jauhelihakeitto
Jauhelihakeitto on helppo ja lapsille maistuva ruoka. Itse teen siitä useimmiten minestronen, italialaisen muhennosta lähentelevän tomaattisen keiton lisäämällä reseptiin kidneypapuja, kaalia ja makaronia.
Paista 250 gr jauhelihaa kypsäksi.
Lisää
1 pilkottu sipuli
2 valkosipulin kynttä
1-2 pilkottua porkkanaa
1 pilkottu paprika
sekä mausteet: 2 rkl persiljaa, ½ tl basilikaa, ¼ tl timjamia, 1 laakerinlehti, suolaa ja mustapippuria. Paista 10 minuuttia.
Lisää:
n. 500 ml säilyketomaattimurskaa (tai tuoreita pilkottuja tomaatteja)
4 perunaa pilkottuna
1 litra kanalientä
5 dl suikaloitua kaalia
4 dl keitettyjä kidneypapuja.
Odota kunnes keitto kiehuu ja alenna lämpöä niin, että se saa hautua 30 minuuttia. Jos keitto on liian sakeaa, lisää vettä. Lisää pari desiä kuivia makaroneja n. 8 minuuttia ennen tarjoilua ja keitä kunnes makaronit ovat al dente. Tarkista mausteet ja tarjoile juustoraasteen, smetanan tai tuorejugurtin kera.
Keittotunnustus: en välitä yrteistä, joten jätän basilikan ja timjamin pois, mutta ripautan tilalle italialaistyylistä maustesekoitusta.
Vaihtoehtoja minestronereseptiin: Löysin reseptejä, joissa käytettiin mm. pekonia, vihreitä papuja, kikherneitä, kanajauhelihaa, sitruunankuorta, riisiä, sieniä, pestoa tai tuoretta inkivääriä. Minestrone tunnetaankin siitä, että jokainen laittaa sitä omien mieltymysten mukaan.
Jos teet reilumman annoksen, minestronen voi pakastaa.
Linssikeitto (kasvisruoka)
Tilasin kerran intialaisessa ravintolassa linssikeiton. Maistettuani sitä päätin, että tämä minun on opittava itse laittamaan. Useita reseptejä yhdistellen kehittelin lapsiperheelle sopivan mausteisen linssikeiton.
Linssikeitto on yksinkertaisuudessaan sipulia, mausteita ja linssejä. Alkuperäisessä reseptissä luki ruskeita linssejä, mutta punaisetkin käyvät. Vihreät linssit tarvitsevat pitemmän keittoajan ja enemmän vettä. Koska olen suomalainen, lisään linssikeittoon perunaa tai punajuurta. Keittoon voi lisätä myös porkkanaa tai tomaattia. Surautan sen yleensä sosekeitoksi, joten kaikki vihannekset ovat piilossa.
Laita n. 4 dl hyvin huuhdeltuja kuivia linssejä veteen. Linssejä ei tarvitse liottaa yön yli tätä keittoa varten, mutta liotan niitä noin pari tuntia ennen kypsennystä ajan säästämiseksi.
Kuullota 1 iso pilkottu sipuli runsaassa öljyssä. Lisää mausteet:
¼ tl maustekurkumaa
¼ tl punapippurihiutaleita (voi jättää pois lapsiperheessä)
½ tl garam masala mausteseosta
1 tl curryjauhetta
½ punaista chilijauhetta
suolaa
1 tl murskattuja (juusto)kuminansiemeniä
1 tl korianderia
2,5 cm pala inkivääriä (korvaan ripauksella inkiväärijauhetta).
Sekoittele pari minuuttia sipulin kanssa.
Lisää linssit ja vettä niin, että ne peittyvät. Anna hautua kunnes linssit kypsyvät pehmeiksi. Jos laitat keittoon punajuurta, lisää se pieneksi pilkottuna jo sipulin kanssa. Perunan ja porkkanan voi lisätä linssien ja veden kanssa. Voit korvata loppuvaiheessa osan vedestä kookosmaidolla. Tarkista suola, lisää tarvittaessa vettä. Soseuta halutessasi.
Ripottele kulhoon päälle pieneksi pilkottuja tomaatteja ja persiljaa koristeeksi. Tarjoile luonnonjogurtin, smetanan tai raejuuston kera, maitotuotteet sopivat tuliseen keittoon.
3 helppoa leipäreseptiä
En ole leivänleipoja. Yritän välillä, mutta hiivataikinan salaisuudet eivät ole auenneet. Koska kotona leivottu leipä on hyvää, selviydyn näillä helpoilla resepteillä:
Perunateeleivät
Nopeasti valmistuvat teeleivät ovat herkullinen lisä keittoateriaan. Lempireseptissäni käytetään perunamuusia, ja leivät ovat pehmeitä ja mehukkaita:
10 dl vehnäjauhoja
6 tl leivinjauhetta
1-2 tl suolaa
3 tl sokeria
75 gr voita/marg.
6 dl perunamuusia
n. 3 ½ dl kermamaitoa
Käytä suolaa vähemmän, jos perunasoseessa on jo suolaa. Lisää maitoa sen verran, että taikinaa on helppo kaulia jauhotetulla pöydällä. Itse teen teeleivät suoraan pellille leivinpaperin päälle: muotoile taikinamöykystä pyöreitä leipiä, pistele haarukalla. Reseptillä tulee noin 12-16 teeleipää. Paista 12-15 minuuttia 250 C asteessa.
Helppo leipä
7,5 dl lämmintä vettä
1 ½ rkl karkeaa suolaa
15 dl jauhoja
1 ½ rkl kuivahiivaa
Sekoita ainekset yhteen isossa kulhossa tai kattilassa, kunnes taikina on tasaisesti kosteaa. Anna nousta huoneenlämmössä 2 tuntia, kaksinkertaiseksi. Taikinaa ei vaivata. Anna levätä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, kauemminkin, maku syvenee mitä kauemmin taikina lepää.
Muotoile leiväksi, anna nousta 40 min pellillä huoneenlämmössä, jonka aikana uuni kuumenee (225 C). Viillä pintaan muutama vino viilto, paista 25-30 min.
Tämä leipä voi levitä rumaksi, jos unohdat laittaa sen uuniin 40 minuutin päästä (nimim. kokemusta on). Löysin reseptin täältä. Tämä eroaa useista helppo-leivistä siinä, että se on nopeampi tehdä ja se paistetaan pellillä, ei uuniastiassa.
Leipäkoneleivät ja -sämpylät
Käytän leiväntekoon usein leipäkonetta. Huono puoli on pitkä valmistusaika (3 h) ja se, että yksi leipä riittää vain yhdelle aterialle meidän perheessä. Usein teen sämpylätaikinan leipäkoneessa ja pyöräytän siitä 12-15 ihanan kuohkeaa sämpylää ruokapöytään. Jokainen kone tulee ominen resepteineen.
Leipäkone on ollut yksi suosituimpia investointejani. Ostin edellisen itse asiassa Citymarketin hyllynpäädystä, jossa se oli ollut näyttelykappaleena ja maksoi alennuksessa vain 20 euroa. Varastosta löydettiin myös käyttöohjeet ja laatikko, kun kyselin niiden perään.
Ruoanlaitto on yksi suurimmista perhe-elämän osa-alueista. Voit jättää kodin siivoamatta, mutta ruokaa on pakko laittaa joka päivä. Sananlaskujen kirjan kehuttu vaimo "antaa ravinnon perheellensä" ja koenkin ruoanlaiton rakkauden tekona perhettäni kohtaan. Erityisesti, koska en erityisemmin rakasta ruoanlaittoa! Toivottavasti näistä resepteistä on iloa ja inspiraatiota tulevaan syksyysi ja saat kokoontua perheen ja ystävien kanssa monta kertaa pöydän ääreen!
Kuvat:
Free Digital Photos
“Minestrone Soup” by tiramisustudio
“Chicken Soup” by tiramisustudio
“Lentil And Tomato Soup” by OZphotography
Kiitos tuosta kanakeitto-ohjeesta! Rakastan kanalientä, mutta yleensä tulee tehtyä vain viillokkia.
VastaaPoistaEipä kestä. Minustakin liemi on keitossa parhainta. Itse en ole muuten koskaan tehnyt kanaviillokkia!
Poista