29.9.2016

Pitäisikö olla Sananlaskujen luvun 31 nainen?

Raamatun naisjakeista kirjoittaessa olen vältellyt Sananlaskujen kirjan lukua 31.  Siinä on ylistys kunnon vaimolle, joka saa aikaan enemmän kuin pienen seurakunnan naiset yhteensä, joten eikö tästä pitäisi jokainen raamatullista avioliittoa kaipaavan vaimon nopeasti ottaa oppia? 

Image result for proverbs 31 woman

Aion viimein käydä sitä läpi, mutta ennen kuin alan nousta aamuyöstä askartelemaan villojen ja pellavien seassa ja antaa ruokaa palvelijoilleni, pitää selvittää pari asiaa. 

1. Lain orjuudesta vapauteen


Olen löytänyt Raamatun opetuksista vapauden olla nainen, vaimo ja äiti, ja nautin rooleistani.  Raamatullista naiseutta etsivä nainen voi kuitenkin tuntea epäonnistumista, pettymystä ja syyllisyyttä, jos emme muista Paavalin analyysia:

”Meidän kykymme on saatu Jumalalta, ja hän on myös tehnyt meidät kykeneviksi palvelemaan uutta liittoa, jota ei hallitse kirjain vaan Henki. Kirjain näet tuo kuoleman, mutta Henki tekee eläväksi.” 2 Kor 3:5b-6

Laki tappaa. Evankeliumi tuo elämän.  Laki ilman evankeliumia ei pysty meitä pelastamaan. 

Saarnoissa on usein runsaasti lakia ja sen päälle vielä opettajan omaa tulkintaa laista.  Laki sanoo: anna kymmenykset.  Tulkinta sanoo: anna kymmenykset maustehyllyn sisällöstäkin.  Vaikka järjellä ymmärtäisimme tulkintojen ja monien opetusten menevän liian pitkälle, jokin meissä tuntee vetoa lain noudattamiseen.  ”Kunhan vain teen juuri niin kuin sanotaan, kun noudatan tätä pilkulleen, kun teen kaiken aina oikein, elämän on sujuttava hyvin”. Menestysteologia on kääntynyt kuuliaisuusteologiaksi: kun vain teen juuri niin kuin Jumala käskee pienintä sanaa myöten, perheeni ja avioliittoni saa siunauksen, kaikki lapset uskovat Jumalaan, kukaan ei kapinoi ja pysymme kaikki terveinä. 

Sydämemme on kone, joka tuottaa jatkuvasti lakeja elämäämme. Jopa hyvätkin asiat käännämme lakipykäliksi, joiden noudattamista kyttäämme. Älä myöhästy Jumalanpalveluksesta. Pyhitä lepopäivä. Pidä koti siistinä. Kunnioita aviomiestäsi. 

Sydämemme kääntyy rakastamaan näitä käskyjä niin paljon, että muutumme sunnuntai-aamuna hirviöksi, joka kiirehtii lapsia pyhävaatteisiin ja on vihainen kaikelle sille, joka hidastaa jumalanpalvelukseen pääsyä.  

Rakastamme lepopäiväkäskyä niin paljon, että tunnemme vastenmielisyyttä sitä vierasta kohtaan, joka uskaltaa tulla meille juuri kesken luovaa harrastustamme.  

Siisti koti on niin tärkeää, että sanomme teräviä sanoja miehelle, joka unohtelee kahvikuppiansa joka hyllylle.  

Haluamme niin epätoivoisesti noudattaa Jumalan käskyjä, että kunnioitamme aviomiestä kyllä ulkoisesti, mutta sisimmässä kiehuu ruma soppa.  

Lain noudattamiseen keskittyessämme unohdamme sen, mikä laissa on tärkeintä: oikeus ja laupeus ja uskollisuus (Matt 23:23).

Ja osa meistä pystyy pitämään lain: he ovat niitä täydellisiä kristittyjä, uskollisia vaimoja, antautuneita äitejä. Seurauksena on vain hirvittävä ylpeys.  Loput meistä myöntävät, että he eivät pysty noudattamaan Raamatun käskyjä. Ne kaikuvat mielessämme, mutta emme pysty tekemään oikein.  Seurauksena on syyllisyys ja tuomion tunne. Miksi edes yrittää?   

Laki tappaa sydämen halun seurata Jeesusta, koska se näyttää, että emme siihen pysty.

Sen sijaan Kristuksessa meille on tarjolla elämä. Jeesus täytti kaikki, mitä laki vaatii. Hän teki sen sinun ja minun puolesta, koska me emme pysty olemaan täydellisiä.  Kristuksen tuoman vapautuksen vuoksi pystyn lukemaan Sananlaskujen kirjan lukua 31 ilman tuomiota ja alemmuuden tunnetta. 

2. Viisauskirjallisuus vs. lakipykälät


Sananlakujen kirja on viisauskirjallisuutta.  Sitä ei voi noudattaa niin kuin lakia.  Laki on sama joka tilanteessa, henkilöön katsomatta: älä tapa.  Viisauskirjallisuudessa käytännön teot vaihtelevat henkilön ja tilanteen mukaan.  Viisautta on laittaa oppimansa käytäntöön oikeissa tilanteissa..  Ehkä tilanteesta riippuva toiminta pelottaa kristittyjä, jotka haluavat koko sydämestään aina tehdä oikein, mutta Sananlaskuja ei voi noudattaa lakihenkisesti. Luku 31 ei ole sama kuin Kymmenen Käskyä.

Lue seuraavat jakeet, jotka ovat peräkkäin Sananlaskujen kirjan luvussa 26:

4. Älä vastaa tyhmälle hänen hulluutensa mukaan, ettet olisi hänen kaltaisensa sinäkin.

5. Vastaa tyhmälle hänen hulluutensa mukaan, ettei hän itseänsä viisaana pitäisi.

Viisas osaa käyttää sananlaskujen periaatteita tilanteen mukaan.  Naiset tekevät erilaisia ratkaisuja elämänsä suhteen.  Paavali kehottaa kristittyjä vaeltamaan Pyhässä Hengessä.  Pyhä Henki on viisauden henki: lain käskyjen soveltaminen Jumalan Hengen mukaisesti vapauttaa meidät moralisoinnilta tai pelottelemiselta.   

Toisaalta maailman viisainkin ihminen on avuton elämään täydellisesti. Sananlaskujen kirjan kirjoittaja, kuningas Salomo, ei kyennyt noudattamaan omia neuvojaan. 

”Mutta hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa, joka on tullut meille viisaudeksi Jumalalta ja vanhurskaudeksi ja pyhitykseksi ja lunastukseksi” 1 Kor 1:30.

Kristus on viisauden ruumiillistuma. Kun olemme Kristuksessa, Hän on meidän viisautemme. Kristuksessa pystymme siihen, mitä emme omalla yrittämisellä voi saavuttaa. Kristuksessa pystymme siihen, mitä viisaimmatkaan lainopettajat eivät kyenneet tekemään: miellyttämään Jumalaa. 

Kelpo vaimon opissa


Jeesus sanoi, että lakien ja profeettojen ja Psalmien tarkoitus on paljastaa meille Kristus: Hänen kärsimyksensä, kuolemansa ja ylösnousemuksensa, jotta parannusta ja syntien anteeksiantoa julistettaisiin kaikkialle (Luuk 24:21-47). Tämä on Vanhan Testamentin opetusten tarkoitus!

Niinpä kun luet San31n viisaudesta, inspiroidu, mutta älä tuomitse itseäsi. Elämäsi tarkoitus ei ole saada miestä ja lapsia ja hoitaa töitäsi niin hyvin, että he tulevat ylistämään sinua julkisesti. Et voi saada sitä aikaan.  Elämäsi tarkoitus on tuoda kunniaa Jumalalle ja Jumala kertoo Sanassaan miten elää viisaasti.   

31:10-12 Kelpo vaimon kuka löytää? Sellaisen arvo on helmiä paljon kalliimpi.Hänen miehensä sydän häneen luottaa, eikä siltä mieheltä riistaa puutu.
Hän tekee miehellensä hyvää, ei pahaa, kaikkina elinpäivinänsä. 

18:22 Joka vaimon löysi, se onnen löysi, sai Herralta mielisuosion.
19:14 Talo ja tavara peritään isiltä, mutta toimellinen vaimo tulee Herralta.

Vaimona olet Jumalan lahja miehellesi :)   Jumala loi Eevan Aatamille avuksi, joka on hänelle sopiva (1 Moos 2:18). Olemaan ezer kenegdo. Naisen antama apu on voimallista ja tuiki tärkeää, eli keittiöpiikana ja palvelutyttönä touhuamista.  Mies tarvitsee vaimon apua elämän haasteissa, päätösten tekemisessä ja yhteiselämän sujumisessa.

Sana kelpo ei ehkä suomen kielellä tuo esiin sen rikasta merkitystä. Kelpo ei viittaa naisen tekemiseen, vaan luonteenpiirteisiin, hyveellisyyteen, persoonaan.  Myöhemmissä jakeissa tulee ilmi, että tämä vaimo pelkää Jumalaa ja tästä uskosta kumpuaa kaikki se, mitä hän saa elämänsä aikana aikaan.  Hänen luonteensa on arvokkaampaa kuin taloudellinen hyvinvointi.  Viisas on se mies, joka vaimoa valitessaan kiinnittää ennen kaikkea huomiota luonteeseen, ei ulkonäköön. 

Mies voi luottaa tähän vaimoon, koska hän tekee miehelleen hyvää joka päivä.  Tämä on upea kuvaus avioliitosta, jossa puolisot ovat Kristuksessa ja jäljittelevät Jumalaa.  Tällaisessa liitossa voi olla avoin omista peloistaan ja epäonnistumisistaan. Erityisesti tällä alueella vaimo voi olla sopiva apu miehelleen, se turvapaikka, jossa miehen ei tarvitse olla puolustuskannalla eikä peitellä huoliaan.   Mies voi uskoa sydämensä tällaiselle naiselle. 

Usko ja luottamus voi olla vaikeaa niille naisille, jotka odottavat miehensä täytävän heidän syvimpiä tarpeitaan. Valitettavasti silloin vaimo voi käyttää manipulintia, kontrollia ja vihaa saadakseen miehensä vastaamaan omiin tarpeisiinsa. Tämä ei ole Jumalan tarkoittama tapa olla "yksi liha", vaan se on synnin tahraamaa käytöstä. Miehesi ei voi vastata kaikkiin tarpeisiisi eikä hän kykene täyttämään sisimpäsi aukkoja: ne ovat Jumalan tehtäviä. 

Sen sijaan, että tarrautuisit mieheesi odottaen hänen pelastavan sinut, ota vakavasti roolisi olla ezer kenegdo, vahva apu taisteluiden keskellä. Miehesi kohtaa monia tiukkoja tilanteita ja hän kaipaa vierelleen vahvaa naista, jonka usko on Jumalassa.  Sinä pystyt, Pyhän Hengen avulla, olemaan miehellesi tukena. Ja huomaat, miten Hän pitää sinustakin huolen.    


Jeesus tuli luomaan turvallista yhteisöä seurakunnan muodossa maan päälle. Seurakunnan tulee olla paikka, jossa jokainen voi olla oma itsensä, avoin ja rehellinen ilman pelkoa hylkäämisestä ja tuomituksi tulemisesta.  Seurakunnassa saamme hengellistä apua taisteluihimme.  Ja meitä aviopuolisoita erityisesti kutsutaan olemaan tällaisia ihmisiä toinen toisellemme.  Olemaan Kristus, joka on sekä esimerkki että lähde tällaiselle käytökselle. 

Sananlaskujen kuvaama nainen ei ole erillistapaus, jota jäljitellä. Ennemminkin se on periaatteita, jotka heijastuvat Kirjoituksissa muutenkin. Se voi olla sytykkeenä lukea Raamattua ja rukoilla, että Jumala saa muuttaa meitä Jeesuksen kaltaiseksi vaimoina ja äiteinä.  Ymmärtämään, että vain Jeesuksessa pystyn tekemään oikein.  Olemaan luotettava, tekemään hyvää, ja kaikessa pyrkien miellyttämään Jumalaa, ei ihmisiä.

Osa kaksi löytyy täältä

2 kommenttia:

 1. Tervehdys!

  Löysin tämän blogin sattumalta googlaillessani Heikko vahva vaimo -kirjasta arvosteluja (olen itse lukenut vuosien saatossa ko. kirjan useampaan kertaan) ja ilahduin tosi paljon! <3 Tämä on juuri sellainen blogi, jollaista olen suomeksi itse kaivannut jo vuosia. Olen itse mennyt reilu 10v sitten naimisiin ja silloin etsiskelin tämäntyyppisiä blogeja, mutta lähinnä Jenkeistä löytyi, ei suomeksi. Nyt kun on jo pidempään ollut avioliitossa ja vaikeitakin aikoja ollut ja on, niin nämä asiat miehen kunnioittamisesta ym. aukeavat ihan eri tavalla kun niitä joutuu käytännössä koettelemaan. Olen nyt viime päivinä kahlannut läpi kirjoituksiasi ja ne kolahtavat todella, ihanasti "sanaa murrettuna" niin pieneksi ja selkeään muotoon että se avautuu meille aviovaimoille. Tämäkin oli ihan mahtava postaus. Jatka ihmeessä samaan malliin, voimia työhön. <3 KIrjoittelen lisää kommentteja muihinkin postauksiin ja jään vakkarilukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkaisusta kiitos ja tervetuloa lukijaksi! Yksi syy blogilleni on se, että Suomeksi ei löydy paljon kristittyjä nais/vaimo/äitiblogeja, niitä kaipasin itsekin. Toivottavasti tulevaisuudessa tulee olemaan paljonkin.
   Olet ihan oikeassa siitä, että käytännön avioelämässä sitä vasta ymmärtää avioliiton teoriaa tai huomaa, että ei ymmärrä :)

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...