16.2.2014

Vahva nainen

"Ei teillä ole mitään hätää, olette molemmat vahvoja ihmisiä."

Näillä sanoilla rohkaisi, nousi autosta ja jätti meidät jatkamaan matkaa.  Istuimme hetken sulattelemassa isäni sanoja, sitten piti keskittyä tulevaan.  Jatkoimme matkaa synnytyssairaalaan.

Nuo sanat jäivät kuitenkin soimaan mieleeni ja olen niitä monesti mietiskellyt.

Olenko minä vahva?  Minä olen vahva.  Ja minä en ole vahva.

Minulla voi olla vahvoja mielipiteitä ja ajatuksia.  Kun minulla on mielipide tietystä asiasta, osaan käytää kieltäni tuomaan sen tehokkaasti esille.  Kysykää mieheltäni.  (En sano tätä ylpeänä).

Olen myös vahva periaatteissani.  Siinä, että en taivu kulkemaan lauman mukana, jos se mielestäni kulkee väärään suuntaan.  Jos näen asian olevan arvojani ja uskoani vastaan, en suostu sitä tekemään vaikka "kaikki muut" hurraisivat vieressä.

Olen myös oppinut sanomaan ei ja huomaamaan, jos joku yrittää käyttää minua omien tarkoitusperiensä saavuttamiseen.  Pystyn ottamaan vastaan ihmisten uhmakohtaukset kiukun ja pettymyksen, jos en teekään niinkuin he toivoivat. Tässä olen saanut tulla taitavaksi erityisesti lasten kanssa :) Mutta joskus uhmailee myös vanhempi ihminen.  

Sanaparina 'vahva nainen' voi olla uhkaava.  Kulttuurissamme vahva nainen yhdistetään adjektiiveihin omapäinen, itsevarma, ulospäin suuntautunut, epäsovinnainen, kaikesta uudesta kiinnostunut, normeista piittaamaton, haastava ja seksuaalisesti avoin.  Vahva nainen on korkeasti kouluttautunut ja ahkerasti uraa luonut.  Vahva nainen ei tarvitse muita ollakseen mitä haluaa, saadakseen mitä haluaa, tehdäkseen mitä haluaa.  Vahvassa naisessa on korostetusti esillä maskuliinisia piirteitä, hänestä huokuu testosteroni.


Vahva nainen
Miltä näyttää vahva nainen parisuhteessa?  Laitoin hakusanoiksi vahva nainen ja esiin pompahti artikkeleita ja keskusteluketjuja.  Voivoteltiin sitä, miten vaikeaa vahvan naisen on löytää pari. Vahvalle naiselle on tarjolla kilttejä, mutta tylsiä tai tuhmia, mutta alistavia miehiä.

Kun vahva nainen on parisuhteessa, hän vie ja päättää ja ohjailee.  Hän ei suostu alistumaan eikä muuttumaan.  Hän voi suostua kompromissiin, mutta usein hän on tyytyväinen vain silloin, kun saa oman tahtonsa läpi.  Usein vahva nainen tekee hyviä ratkaisuja, mutta jättää prosessissa toisen osapuolen korkokenkänsä alle.  Hän on verbaalisesti taitava ja puhuu parinsa hengiltä kunnes tehdään niinkuin hän on "koko ajan sanonut".  Vahva nainen ei "tarvitse" miestä.  'Ota tai jätä' on hänen liittonsa peruste.

Vahva nainen pettyy usein parisuhteessa.  Jos hän on valinnut kiltin miehen, hän kyllästyy jees-miehen nössöyteen ja passiivisuuteen ja etsii vahvemman miehen.  Vahvuudestaan huolimatta vahva nainen haluaa miehen, joka on vahvempi kuin hän.  Tuhman alistajamiehen kanssa taas normaali parisuhde ja perheenperustus ei toimi. 

"Vahvat naiset pilaavat helposti parisuhteen luontaisen mies-naisdynamiikan, jossa miehet ovat miehiä ja naiset naisia. Se on toiminut vuosituhansia ja toimii edelleen. Käännetty roolitus vahvalla naisella ja alistuvalla miehellä ei toimi kovin hyvin seksuaalisen kipinän synnyttämiseksi." (lähde) 

Seurakunnassa vahva nainen voi olla jopa kirosana, jumalanpilkkaa.  Vahva nainen ravistelee vuosisatoja käytännössä olleita rakenteita ja tuo äänekkäästi esiin mielipiteensä.  Hän haastaa seurakunnan miehiä ja herättelee naisia näkemään (alistetun) asemansa.  Vahva nainen haluaa muutosta, haluaa korokkeelle, haluaa vastuuta.  Hän puhuu, opiskelee teologiaa, kirjoittaa mielipidepalstalle, kirjoittaa kirjoja ja aloittaa blogin (hih).

Mieheni on usein puhunut paradoksista "vahvuutesi on heikkoutesi".  Vahvoista ominaisuuksista on hyötyä, mutta ne voivat myös olla Akilleen kantapäänä.  Jos olet hyvä tekemään päätöksiä, voi olla, että jyräät muut allesi.  Jos olet verbaalisesti taitava, voit toki käyttää sitä rakentavasti ja rohkaisevasti, mutta osaat myös "osui ja upposi"-taktiikan.  Itsevarma ihminen voi monta kertaa luottaa itseensä, mutta mitä tapahtuu kun hän tarvitsee apua tai kuuntelijaa?  Muut eivät voi uskoa itsevarman olevan avun tarpeessa eivätkä osaa tai uskalla tarjota näkökulmaansa.  Jos sinulla kyky analysoida ihmisiä, löydät helposti heidän heikot kohtansa ja tähtäät sinne.  

Miten olla vahva olematta uhka?

Miten olla peloton olematta pelottava?

Haluan olla vahva miehelleni.  Hän haluaa vaimon, joka on luonteeltaan vahva.

Haluan olla vahva lapsilleni.  He tarvitsevat äidin, joka pystyy suojelemaan heitä.

Haluan olla vahva seurakunnassa, peloton uskossa, veljieni ja sisarteni parissa palvellen.

Miten olla vahva Jumalan suunnitelman mukaan?

Erään Raamattuhaun mukaan sana vahva esiintyy Raamatussa 259 kertaa.  Usein se viittaa Jumalaan ja Hänen apuunsa.  Vahvuudella kuvaillaan myös miehiä ja heitä rohkaistaan olemaan vahvoja ja rohkeita.  Kaupunki, tuuli tai juoma voi olla vahva.  Suoralla sanahaulla en löytänyt yhtään naisiin viittaavaa jaetta (riippuu tottakai käännöksistä ja hakukoneista).  Tässä muutama vahvuudesta puhuva jae.

 • Vahvuus Raamatussa liittyy henkiseen vahvuuteen (Luukas 1:80), uskon vahvuuteen (Room 4:20, 1 Kor 16:13) ja sisäiseen vahvuuteen (Ef 3:16).  
 • Vahvuutta tulee käyttää toisten, heikompien, tukemiseen sen sijaan, että eläisi itselleen mieliksi (Room 15:1-2).  
 • Sanassa kehoitetaan vahvistumaan Herrassa ja hänen voimassaan (Ef 6:10).  
 • Vahvistu armossa, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, Paavali kehoittaa nuorta opetuslastaan (2 Tim 2:1).  
 • Kaikkea voimaa tuli käyttää Herran, Jumalan, rakastamiseen (Mark 12:30).   


Kirjoituksissa on esimerkkejä useista naisista, jotka olivat pelottomia, urheita ja viisaita. He olivat samalla jumalaapelkääviä, feminiinisiä, naisia.

Saara, Aabrahamin vaimo oli rohkea.  Hänestä Pietari sanoo vuosisatoja myöhemmin: olkaa niin kuin Saara, älkää antako minkään pelottaa teitä.  Kaunis Saara ei pelännyt edes miehelleen alamaisena olemista.  Hänestä tuli Iisakin äiti, valitun kansan esiäiti.    

Ester oli vahva.  Hän oli kuningatar, valtakunnan kaunein tyttö.  Esterin valta ei ollut kuitenkaan vain ihastuttavassa ulkonäössä.  Hän oli myös viisas ja rohkea, ei pelännyt edes kuolemaa.  Hän käytti valtaansa naisellisesti.  Kun hänen piti lähestyä kuninkaan valtaistuinsalia ilman kutsua ja toteuttaa suunnitelmansa, hän paastosi kolme päivää palvelijattariensa kanssa.  Hän tiesi tarvitsevansa yliluonnollista apua suunnitelmansa toteuttamiseen.  Ennen kuninkaan eteen astumistaan Ester "pukeutui kuninkaallisesti".  Kun kuningas Esterin nähdessään ilahtui ja tarjosi hänelle mitä hän pyytäisi, "...vaikka puoli valtakuntaa",  Ester ei kiirehtinyt tuomaan pyyntöänsä julki.

Ester kestitsi kuningasta ja vihollistaan Haamania laittamissaan pidoissa kahtena päivänä.  Esterin kyky odottaa pyyntönsä esilletuomista palkittiin.  Hän sai mitä tahtoi, ilman haastamista, ilman väittelyitä, ilman loogisiin syihin vetoamista.  Kaksi kertaa kuningas antoi hänelle mahdollisuuden pyytää ihan mitä vain, luvaten suostua Esterin pyyntöön.  Ester oli vahva nainen, mutta samalla hyvin naisellinen, nöyrä ja altis palvelemaan jopa vihollistaan.

Abigail oli vahva nainen (1 Samuel 25).  Hän oli älykäs ja kaunis.  Kun hänen kelvoton, typerä miehensä Naabal haastoi riitaa kuningas Daavidin kanssa ja Daavid päätti tuhota koko heimon miehet, Abigail vetosi kuninkaan hyvään tahtoon.  Miten?  Tuomalla hänelle aasikuormittain lahjoja ja saapuen itse kuningasta vastaan kun hän sotajoukkoineen olivat matkalla tuhoamaan Naabalin. Pyyntönsä hän toi esiin kumartumalla nöyrästi kuninkaan eteen ja myöntämällä totuuden (mieheni on kelvoton ja houkkamainen), mutta armoa pyytäen, Herran nimeen vedoten.

Daavid heltyi ja kiitti Jumalaa Abigailin teosta.  Hän oli vaikuttunut naisen viisaudesta ja pelottomuudesta.  "...siunattu olkoon sinun ymmärtäväisyytesi, ja siunattu ole sinä itse, joka tänä päivänä estit minut joutumasta verivelan alaiseksi ja auttamasta itseäni omalla kädelläni...". Abigail sai mitä tahtoi: hän pelasti perheensä ja palvelijansa Daavidin hyökkäykseltä.  Mutta hän käytti naisellisia keinoja kuninkaan ympäripuhumiseen.Raamattu on täynnä rohkeita, pelottomia, vahvoja naisia.  Naisia, jotka ovat älykkäitä, viisaita, kyvykkäitä.  He olivat kuitenkin ennen kaikkea naisia.  He eivät muuttuneet miehiksi ollakseen vahvoja.  He luottivat Jumalaan, joka pystyy kääntämään miesten mielen.  He olivat nöyriä ja he olivat valmiita palvelemaan ja laittamaan itsensä likoon.  Heidän vahvuutensa nousi usein esiin vaaran uhatessa, tilanteen vaatiessa.  Jumala siunasi heitä ja heidän perheitään, he saivat kunniaa, he saivat nimensä historiankirjoihin.

Ehkä sopivin Raamatunjae, jonka löydän kun mietin naiseutta ja vahvuutta on 2 Kor 12:9-12:  "'Ja Hän [Jumala] sanoi minulle: Minun  armossani on sinulle kyllin; sillä minun voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa'. Sen tähden minä [Paavali] mielummin kerskaan heikkoudestani, että Kristuksen voima asettuisi minuun asumaan.  Sentähden minä olen mielistynyt heikkouteen, pahoinpitelyihin, hätään, vainoihin, ahdistuksiin, Kristuksen tähden; sillä kun minä  olen heikko, silloin minä olen väkevä." 

Jumala sanoi Paavalille, että Hänen voimansa tulee täydelliseksi heikkoudessa.  Kun me osaamme myöntää heikkoutemme ihmisenä, kristittynä, naisena, silloin Jumalan voima voi tulla täydelliseksi meissä. Jumalan valtakunnassa ensimmäisenä ovat viimeiset.  Heikot ovat vahvoja, koska he myöntävät tarvitsevansa vahvaa Jumalaa.  Uskallatko antaa Jumalan voiman näkyä heikkoutesi myöntäessäsi?    

Raamatun naisten esimerkit ovat todella kiinnostavia.  Heihin aion paneutua tänä vuonna.  Näiden naisten elämäntarinoissa on paljon opittavaa.  Haluan myös esitellä aivan mahdottoman hyvän ja helpon, samalla haastavan tavan opiskella Raamattua.  Siitä sitten ensi kerralla!    


 
kuvat:
Free Digital Photos
"Business Woman With Megaphone" by stockimages
"Woman And Yellow Daisy" by marin

4 kommenttia:

 1. Kiitos. Olipa mielenkiintoista luettavaa. Olen itsekin mielenkiinnolla lukenut Raamatun naisten kohtaloita. Raamatussa kaikki mainitut naiset ovat omalla tavallaan hurjan vahvoja. Nainen, joka tarttui Jeesuksen viitan liepeeseen, oli hänkin vahva. Vahva uskossaan.

  Oletko lukenut kirjan Naisia kaivolla?

  Omalla kohdallani ihan voimasäikeenä on monesti ajatus siitä, että juuri heikkoina olemme vahvoja. Moni, joka kuvittelee olevansa vahva, omissa voimissaan kaikkeen kykenevä, onkin todellisuudessa heikko tosi paikan tullen. Voima on harhakuva,joka perustuu valheeseen.

  Kun on itse nöyrä, pieni, jää Jumalalle isommin tilaa olla itsessä läsnä, voimana, josta riittää elämän eri tilanteisiin. Eikä se tarkoita, että olisi heikko, kykenemätön puolustamaan itseään, läheisiään, mielipiteitään.

  Haluan olla vahva uskossani. Luottaa lujasti ja opettaa lapsenikin luottamaan.
  Haluan olla vahva äitinä, puolustaen, rakastaen, kannustaen.
  VAhva vaimona, seisoa mieheni rinnalla, ollen kuitenkin juuri minä, tasavertainen.
  Vahva ystävyydessä, työelämässä pitäen kiinni omista mielipiteistäni, toisia kuunnellen ja kunnioittaen. Vahva myös myöntääkseni olevani erehtyväinen.

  Ajatukset lennähtivät niin, että pitää toppuutella. Kiitos tekstistäsi.

  Siunausta alkavaan viikkoosi!!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tinttarus, eipä kestä :) Inspiroiduin aiheesta ihan niin kuin sinäkin! Vahvuus on haastava aihe ja mitä se todellinen vahvuus sitten onkaan ei olekaan sitä mitä ensiksi ajattelisi. Ihan niin kuin sanoit, että moni joka luulee olevansa vahva, ei haasteiden edessä jaksakaan. Tuo omien erehdyksien myöntäminen vasta todellista vahvuutta onkin! Ja minusta on vapauttavaa tietää, että kristittynä minun ei tarvikaan jaksaa, omissa voimissani, jotka ovat hyvin vähäiset... Kiitos kommentista ja samoin siunausta rukoileen sinunkin viikkoon!

   Poista
  2. Lisäys...unohtui vastata tuohon kirjakysymykseen. En, en ole lukenut tuota kirjaa. Kuka on kirjailija?
   Pari muuta kirjaa, jossa puhutaan naisista ja joista tykkäsin on Noel Piperin Faithful Women and Their Extraordinary God (viiden naisen elämänkerrat) ja Laura Doylen Heikko, vahva vaimo (ei käsittääkseni kristitty kirja).

   Poista
  3. Sen on kirjoittanut Maija Nyman. Pehmeäkantinen pokkari.
   Nappaan nuo sinun kirjavinkkisi tuosta mukaani!

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...