20.2.2014

Varoitus: Tämä saattaa muuttaa elämäsi

Muuttukaa.

                 Muistitko tämän käskyn olevan Raamatussa?

Uudistakaa mielenne.

                 Jatkuvasti.  Oletko viime aikoina?

Tutki, mikä on Jumalan tahto.

                 Myös tälle päivälle?

Tiedätkö mikä on hyvää, otollista ja täydellistä?

                 Vai etsijänäkö vielä vaellat?

Varmaan tunnistit jo ylläkäyttämäni Raamatunpaikan?  Jännää oli huomata, että ne tulivat heti näiden ajatusten jälkeen:

Jumalan rikkaudet ovat niin loppumattomia, viisaus ja tieto niin syvää, että voin vain ihmetellä niiden äärellä.  Yhtäkkiä omat avut ja taidot tuntuvat pisaralta valtameressä, hiekanjyvältä Saharan autiomaassa.  En osaa tutkia Hänen tuomioitaan, en voi jäljittää Hänen teitänsä ja polkujansa.  Eksyn!  Miten Hän tuli tähän päätökseen?  En yksinkertaisesti tiedä.  Kukaan ei voi väittää tuntevansa Jumalan ajatuksia.  Jumala ei kysy neuvoa keneltäkään.  Jumalan ei tarvitse maksaa kenellekään mitään takaisin.  Hänen ei ole pakko maksaa korvauksia.  Kaikki on lähtöisin Jumalasta.  Kaikki on Hänen kauttaan tullut.  Kaikki on Häneen, Häntä varten luotu.  Kaikki kunnia kuuluu Hänelle, aina ja ikuisesti.  Loppumattomiin.  Totisesti.


Nämä peräkkäiset jakeet antavat meille pilkahduksen rajattoman Jumalan ja rajallisen ihmisen kohtaamisesta.  Toisaalta emme voi  kuin nöyränä, pienenä ihmisenä ihmetellä äärettömän Jumalan rikkauksia ja syvyyksiä.  Toisaalta meidän tulee tuntea Jumalan tahto ja uudistaa  mielemme sen mukaan.     

Raamattu on kirja, jonka sana on elävä. 

Elävä:   
1.  olla elossa, elävä, olemassa elollisena olentona.  
Laajemmin
a. olla olemassa, vaikuttaa, olla elinvoimainen.
b. osoittaa elonmerkkejä, olla toiminnassa

Raamattu elää, vaikuttaa, toimii. 

Raamattua ei pitäisi koskaan tutkia vain tietämyksen lisäämiseksi.  Raamattu ei ole historiankirja tai runokirja tai kulttuuriopas entisaikojen maailmaan.  Se voi olla kaikkea tätä, mutta Pyhä Henki ei inspiroinut Sanaa vain jotta saisimme tunkea päämme täyteen faktoja, yksityiskohtia ja nippelitietoa.  Meillä ei ole näitä Kirjoituksia, joiden käännöstyössä monet menttivät henkensä, jotta voisimme voittaa väittelyitä tai osoittaa erinomaisuuttamme seurakunnassa.  Raamatun lukemisen päämääränä on muutos.  Raamatulla on valtava muutosvoima, monet ovat löytäneet uuden elämän vain puhtaasti Raamattua lukemalla.Jumala haluaa uudistaa kristityn mielen Sanansa kautta.  Hän tietää, että tarvitsemme uuden, radikaalin  tavan ajatella ja tehdä päätöksiä.  Päämääränä on, että muutumme sisältä ulospäin, pyhitymme ja vapaudumme.  Totuus saa sen aikaan.  Hyvä puu tuottaa hyvää hedelmää.  Viisas nainen lukee, tottelee, muuttuu.  

Me muutumme, kun opimme tuntemaan paremmin Jumalaa, joka kommunikoi meille Raamatun kautta.  Kuinka emme muuttuisi?  Jos ennen elin ankaran Ukko Ylijumalan pelossa, syyllisenä ja ahdistuneena epäilin kaikkia omia kykyjäni ja päätöksiäni, voin Raamatusta löytää Isän, joka haluaa viettää aikaa minun kanssani, koska nauttii minusta.  Jos ennen täytin velvollisuuksia, jotta saisin Jumalan hyväksynnän tai ihmisten hyväksynnän, jos pelkäsin mitä ihmiset minusta sanoivat ja siten elin muiden mielipiteiden orjina, voin Raamatusta löytää armon (ansioton rakkaus minun osakseni) ja vapauden tehdä rakkauden ja kiitollisuuden motivoimana.  Henkinen vapaus on todellakin kuin kivikuorma nostettaisiin olkapäiltä painamasta.   

Raamatussa Jumala ilmoittaa meille tahtonsa ja suunnitelmansa, alusta loppuun.  Maailman luomisesta Tuomiopäivään saakka meille on annettu tietoa Jumalan näystä maailmaa ja ihmisiä kohtaan.  Jos olen luullut, että Jumalan tahtoa ei voi tietää eikä Hänellä ole suunnitelmaa minun henkilökohtaiselle elämälleni, voin Raamatun sivuilta nähdä kuinka jokainen Jumalan Hengen vaikutuksesta syntynyt kirjoitus voi valmistaa minut ”täydelliseksi, kaikkiin hyviin tekoihin valmiiksi” (2 Tim 3:15-16).  Jumala tekee kaikkensa, jotta nämä kaikki hyvät teot, joita Hän haaveilee minun tekevän, ovat ulottuvillani Hänen kirjassaan.   Siellä Hän vakuuttaa, miten on luonut minut tarkoituksella, nähnyt minut jo ennenkuin kukaan muu tiesi olemassaolostani ja haluaa johdattaa minua askel askeleelta tuomaan Jumalalle kunniaa tällä maallisella ruumiillani ja elämälläni. 

Eikö siis kristityillä ole kaikki syyt vietää paljon aikaa Sanan äärellä?  Rakastaa sen tutkimista?  Löytää sieltä Kristus, joka kuoli puolestamme.  Tuntea Hengen johdatus ja silmien avautuminen ja nöyrtyminen totuuden äärellä.  Jos Jeesus sanoi, että jokainen, joka kuulee minun sanani ja tekee niiden mukaan on kuin mies, joka rakensi talonsa kalliolle ja kesti elämän tuomat myrskyt ja tulvat, etkö haluaisi tietää mitä Hän oikein opetti? 

Tässä niille, jotka haluavat päästä ahmimaan Sanaa.  Viimeksi mainitsin hyvän tavan opiskella Raamattua.  Laitan linkin loppuun niille, jotka kaipaavat perusteellista tutustumista opiskelutapaan (alunperin ryhmäopiskeluun kehitetty). Tässä esittelen lyhyen, omaan opiskeluun sopivan metodin. 

Valitse teksti, jota aiot opiskella.  Yritä valita jaekokonaisuus, ei pelkkää yhtä jaetta. 
Lue kohta hitaasti läpi.  Jos haluat, voit lukea sen ääneen.
Lue sama kohta läpi uudelleen.  Voit lukea sen jonkin muun Raamatunkäännöksen mukaan.
Lue se vielä kolmannen kerran läpi.  Tarkoituksena on tutustua Raamatunkohtaan niin, että osaisit omin sanoin selittää sen sisällön, jos joku kysyisi, mahdollisimman tarkasti.  Tässä voi suuresti auttaa se, että kopioit jakeet käsin paperille.  Kopioimalla opiskelemasi tekstin luet sen läpi useita kertoja ja keskityt sanoihin.  Tämä on hyvä tapa, jos sinulla on vaikeuksia keskittyä ajattelemaan tekstiä samalla kun luet sitä läpi.  

Nyt on aika kysellä!

Kysy itseltäsi: ”Mitä tämä Raamatunpaikka opettaa minulle Jumalasta?”.  Kirjoita ylös vastauksia sitä mukaan kuin löydät niitä tekstistä.  Voit tottakai vain mietiskellä aihetta, lukien jakeita läpi uudelleen ja uudelleen, mutta kirjoittamalla löytöjäsi ylös muistat ne paremmin.  Joskus voit huomata löytäväsi kokonaisuuksia ja usein toistuvia asioita ja ne on helpompi nähdä paperilla. Seuraava kysymys:  ”Mitä voin tässä Raamatunpaikassa oppia yleisesti ihmisistä, itsestäni erityisesti?”
Samalla tavalla lue läpi jakeita, kirjoita ylös vastauksiasi. 

Kolmas kysymys:  ”Miten aion totella tätä Raamatunpaikkaa?  Miten nämä Raamatunjakeet saavat muuttaa minua?”.  Tässä kohtaa meillä on vaarana heittäytyä teoreettiseksi ja puhua kauniin sanankääntein siitä, millaisia jaloja periaatteita ja ideologioita löytömme pitävät sisällään.  Tässä opiskelutavassa on kuitenkin kysymys muuttumisesta ja tottelemisesta.  Jos et anna Jumalan Sanan muuttaa sinua, niin miksi luet sitä?  Jos et aio totella Jumalan Sanaa, oletko oikea opetuslapsi?  Ole erittäin konkreettinen ja kirjoita ylös asia, jonka voit oikeasti toteuttaa.  Jaakob sanoi: ”Olkaa sanan tekijöitä, eikä vain sen kuulijoita, pettäen itsenne.” (1:22).    On olemassa paljon itseään kristityiksi kutsuvia, jotka kyllä ilomielin kuulevat Jumalan Sanaa, jopa lukevat ja opiskelevat sitä, mutta jotka epäonnistuvat sen käytäntöön laittamisessa.  Älä ole heidän kaltaisensa.  Älä petä itseäsi. 

Jos tämä tuntuu sinusta epämukavalta, haasta itsesi kirjoittamaan ylös syyt, miksi olet kristitty. 

Ja viimeiseksi: ”Kenelle aiot jakaa tästä Raamatunpaikasta oppimasi asiat?”.  Kristittyjä käsketään kertomaan hyviä uutisia muille. Laita hyvä kiertämään!  Jaa puolisosi tai lastesi tai vanhempiesi kanssa.  Ystävien, sukulaisten.  Työkavereiden, naapureiden kanssa.  Heidän ei tarvitse olla kristittyjä, jotta voisit jakaa heille oppimisiasi asioita.  Itse olen tällaisen Raamatunopiskelun jälkeen aina hyvin innostunut kaikesta siitä,mitä olen oppinut, että ei ole vaikeaa jakaa edes jollekulle näitä aarteita. 

Tämän opiskelun kauneutena on se, että se keskittyy täysin Raamattuun.  Et tarvitse selitysteoksia, kirjoja  ja opetuskasetteja.  Vain sinä ja Sana, ja saat muuttua!  Jumala pystyy tuomaan tahtonsa julki pelkän Raamatun kautta.  Onko tämä meille tämänajan kristityille liian radikaali ajatus?!

”Mutta pysy sinä siinä, minkä olet oppinut ja mistä olet varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut,  ja koska jo lapsuudestasi saakka tunnet pyhät kirjoitukset, jotka voivat tehdä sinut viisaaksi, niin että pelastut uskon kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa.  Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa,  että Jumalan ihminen olisi täydellinen, kaikkiin hyviin tekoihin valmistunut.” (2 Tim 3:14-17)


Discovery Bible Study by David Watson

Tässä kuvaus Raamatunopiskelutilanteesta ryhmille 

Täällä on hieman lyhennetty versio

Täältä löytyy henkilökohtainen, yksityiskohtainen kuvaus tämäntyylisestä Raamatunopiskelusta.  


kuvat
Free Digital Photos

Woman Reading Book At Home by marin
Woman Reading Book On The Grass by Feelart
Woman Reading A Book by Naypong
Asia Young Woman Lying On Grass Writing Book by bugphai

2 kommenttia:

 1. Hei Henna Maria,
  Ihanan rohkaiseva blogi sinulla! Ja tosi kivasti kirjoitat Raamatun ajattomista ihmeistä, jotka meitä joka päivä rohkaisevat. Sanan siemenet itävät - kun niitä kylvetään. Tuli mieleeni, että jos tarvitsen valokuvia, joissa on Raamatun jakeita,¨voit hyvin käyttää minun kuviani. jotka olen ladannut vapaaseen käyttöön Photobucket sivulleni: http://bit.ly/MQ31AK
  Siunausta tulevaan viikkoosi,
  Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nina, kiitos valoisasta kommentista! Upeita kuvia sinulla, varmasti sieltä löytyy aina sopiva postauksiakin varten.

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...