4.12.2018

Miten voin tukea lapsen uskoa?



Kristittynä vanhempana suurin päämääräni on opettaa lapselle kristinuskon oppeja.  Tähän liittyy uskonpuolustus, koska haluan lasten pystyvän perustelemaan uskonsa.  Miten tämä tapahtuu käytännössä? 

Sanat oppi ja uskonpuolustus sekä vakavuus asian suhteen luovat mielikuvissa ylitsepääsemättömän haasteen.  Pitäisikö osata selittää eskari-ikäiselle kolminaisuusoppia ja eksegetiikkaa?  Missä vaiheessa puhua kosmologisista ja moraalisista argumenteista?

Asiaa ei tarvitse tehdä liian vaikeaksi. Lapsuudessa rakennamme perusteet uskonpuolustukselle ja selitämme asioita lapsentasoisesti.  Uskon välittäminen omille lapsille tapahtuu sekä luonnollisesti että tarkoituksenmukaisesti.

Luonnollisesti osa arkea


On luonnollista lukea lapsille Raamattua.  Se on osa kristittynä elämistä, perustamme elämämme kokonaisuudessaan Jumalan Sanalle, joten tottakai haluamme lukea ja opiskella sitä päivittäin ja opettaa lapsillemme kertomuksien kautta Jumalasta.  Näytä omalla esimerkilläsi, miten tärkeä kirja se sinulle on ja rohkaise lapsia kysymään kysymyksiä Raamatusta.

On myös luonnollista rukoilla lasten puolesta ja lasten kanssa.  Rukouksessa tulemme Jumalan läsnäoloon, ja tiedämme Hänen kuuntelevan sekä puhuvan meille.  Vapaamuotoinen rukous on etuoikeus, jota kaikilla maailman ihmisillä ei ole!  Rukous on voimavara päivän haasteissa ja hetki, jolloin saamme rauhoittua ja hiljentyä nauttimaan Jumalasta. 

Viime syksynä pojaltamme varastettiin polkupyörä kaupan edestä.  Rukoilimme kotona pikku sisarusten kanssa pyörän löytymisen puolesta sillä aikaa kun isä ja poika lähtivät selvittämään asiaa.  Vähän ajan päästä eräs naapurin poika toi portillemme pojan pyörän, jonka hänen serkkunsa oli pilapäissään ottanut.  Oli hienoa osoittaa lapsille, miten Jumala vastasi hyvin pian meidän rukouksiin.

Lapset myös oppivat uskostamme kun he tarkkailevat jokapäiväistä elämäämme.  Mihin me käytämme aikaa?  Millaisiin asioihin säästämme rahaa?  Miten kohtelemme ihmisiä, erityisesti niitä, jotka ovat erilaisia kuin me?  Mitkä ovat päivittäisiä puheenaiheitamme?  Millaisia kirjoja meillä on kirjahyllyssä?

Päivittäinen elämä sanoineen ja tekoineen tarjoaa monta mahdollisuutta opettaa uskosta luonnollisesti.  Lapsilla on myös paljon kysymyksiä.  Juuri tänä aamuna meidän 9-vuotias kysyi, että kuka kirjoitti ihan sen ensimmäisen Raamatun.  Todella hyvä kysymys, joka koskettaa myös uskonpuolustuksen teemoja!  Kun kerron lapselle Raamatun alkuperästä, puhun myös Raamatun luotettavuudesta.  Miten Raamatun tekstit erottuvat satukirjojen teksteistä?  Jo 9-vuotias pystyy käsittelemään tällaisia kysymyksiä. 

Suunnittele


Tarkoituksenmukaisuus kristillisessä kasvattamisessa on sitä, että päätän ottaa esille tärkeitä asioita, vaikeita asioita, haastavia käsitteitä.  Valitsen kirjoja, joiden kautta opiskelen lasten kanssa tiettyjä asioita.  Ehkä katsomme yhdessä tv-sarjoja tai elokuvia, joissa tuodaan esille aiheita, joita haluan heidän oppivan.  Tutustumme erilaisiin ihmisiin ja ihmiskohtaloihin. 

Ostin meille kaksi surusta ja kuolemasta kertovaa lastenkirjaa, koska halusin puhua aiheesta lapsen kanssa.  Käyn parin vuoden välein läpi kirjaa, jossa opetetaan lapsille Isä meidän-rukouksesta.  Aion ottaa jälleen esille lapsille suunnatun vihkosen, jossa kerrotaan Jeesuksen historiallisuudesta ja opetusten luotettavuudesta.

Samoin toimimme uskonpuolustuksen kanssa.  Mistä tiedän millaisia aiheita nostaa esiin lasten kanssa, jos en ole itse tietoinen aiheista ja kysymyksistä, joita skeptikot esittävät?  Millaisia aiheita meidän pitää osata puolustaa?  Ja kuinka vanhana lapsi voi oppia apologetiikkaa?

Olemme perheenä aloittaneet aiheen käsittelyn pikkuhiljaa.  Lapset kykenevät omaksumaan monimutkaisiakin ajatuksia, jos aikuinen on valmis käyttämään aikaa ja luovuutta niistä kertomiseen.  Apologetiikan perusteet voi aloittaa jo 5-vuotiaiden kanssa. Kiinnostus aiheeseen näyttää kiihtyvän teini-iässä, joten on hyvä luoda perustukset ajoissa. 

Tästä linkistä löytyy englanniksi 14 tapaa opettaa 5-vuotiaalle apologetiikan perusteita.


Valmistaudu


Viime keväänä kitkin kukkapenkkiä innokkaan 5-vuotiaan kanssa.  Poika repi reippaasti kaksin käsin rikkaruohoja, ehkä vähän kukkiakin, mutta sitten hän löysi jotain paljon mielenkiintoisempaa.  "Äiti, minä en voi nyt kitkeä rikkaruohoja, koska minun pitää tutkia näitä ötököitä!" hän ilmoitti.  Kastemadot, koppakuoriaiset, muurahaiset ja muut pikkuötökät ovat aina kiinnostaneet häntä.

Luomakunta on yksi niistä kahdesta tavasta, joilla voimme oppia Jumalasta.  Ensimmäinen on tietenkin Raamattu, jonka lukemisen tärkeydestä jo mainitsinkin postauksen alussa.  Jumala ilmoittaa itsensä myös luonnossa.  Kysyimme lapsiltamme viime viikolla: "Jos et tietäisi mitään Raamatun opetuksista, mitä voisit oppia Jumalasta vain luomakuntaa tarkkailemalla?"

Tämä kysymys valmistaa lapsia uskonpuolustuksen perusteisiin, koska pääväitteet Jumalan olemassaolosta koskevat juuri luonnosta löytyviä todisteita (kosmologinen argumentti, luominen ja moraalinen argumentti).

Kun kuljet lapsen kanssa ulkona, kiinnitä huomiota kasvien monipuolisuuteen, kauneuteen ja lisääntymiseen.  Puhu eri eläinlajien ominaisuuksista ja asuinpaikoista.  Tuijottele auringonlaskuja ja  tähtitaivasta ja lumisadetta ja lue lapsen kanssa kirjoja, joissa kerrotaan auringosta, planeetoista ja avaruudesta.

Vedä johtopäätöksiä näin ihmeellisen maailman Luojasta.  Millainen Hän voisi olla?  Painota lapselle, että Jumala on ilmoittanut itsestään Raamatussa sekä luomassaan maailmassa.  Ne eivät ole ristiriidassa. 

Kristinusko perustuu totuuteen ja mitä enemmän esim. tiede on onnistunut selvittämään maailmasta, sitä enemmän todisteita löytyy Jumalasta ja luomisesta.  Älä pelkää kohdata vaikeitakaan kysymyksiä.  Uskomme perustus on kestävä ja varma eikä murennu kyselyistä ja haasteista.


Kysymykset, joihin vanhemman tulee tietää vastaus


Valmista lastasi skeptikoiden kysymyksiin ja haasteisiin.  Miten?  Ota selvää millaisilla argumenteilla skeptikot haastavat uskoasi ja etsi niihin vastaukset.  Argumentit ovat yleensä ennalta-arvattavia ja niihin on mahdollista löytää järkeenkäypä vastaus.

Natasha Crainilla on blogissaan lista uskonpuolustuksen kysymyksistä, joihin jokaisen kristityn vanhemman tulee osata vastata!  Hän sanoi, että kysymyksiä voisi olla paljon enemmänkin, mutta nämä 65 ovat hyvä alku.

65 Apologetics Questions Every Christian Parent Needs to Learn to Answer

Kysymykset on jaettu seuraaviin aihepiireihin:

Jumalan olemassaolo ja luonne
Totuus ja maailmankuva
Jeesus
Raamattu
Tiede ja Kristinusko

Crain valitsi kysymyksistä 40 ja kirjoitti niistä kirjan Keeping Your Kids on God's Side: 40 Conversations to Help Them Build a Lasting Faith.

Nämä kysymykset ovat hyvä alku aiheesta opiskeluun.  Ota vanhempana vastuu siitä, että selität nämä kysymykset lapsillesi, ennen kuin he saavat kuulla ne ensimmäisen kerran skeptikkojen suusta.

Voisi olla hyvä myös kysyä seurakunnalta, miten lapsi- ja nuorisotyössä käsitellään uskonpuolustusta.  Vähintäänkin nuorten tapahtumissa ja leireillä on tärkeää käydä läpi näitä kysymyksiä.


Mitä on totuus?


Muistuta lapsiasi siitä, että totuus ei ole se vaihtoehto, joka sinua eniten miellyttää tai joka tekee sinut onnelliseksi.  Esimerkiksi et voi saada sadetta aikaan, vain koska haluat sateisen päivän.  Samoin emme voi päätellä totuutta Jumalasta vain sen perusteella, mikä vastaus minua sattuu miellyttämään.  Meidän täytyy tutkia kaikkea tietoa, jonka Hän on meille antanut - luonnossa ja Raamatussa - ja löytää totuus. (Tämä valmistaa lapsia ajattelemaan totuuden luonnetta)

Todistusaineisto ei osaa puhua.  Vaatii rohkeutta tutkia jokaista vaihtoehtoa, johon todistusaineisto eli evidenssi näyttä johdattavan, eikä jättää täysin huomiotta jotain vaihtoehtoa vain, koska ei pidä siitä.  Esimerkiksi kerroin lapsille, että jos näen karkkipaperin lattialla, voin tehdä johtopäätöksiä siitä, miten se on sinne tullut.  Karkkipaperi ei itsessään kerro minulle mitään alkuperästään, mutta voin tehdä päätelmiä.

Voin päätellä, että tietty lapsi oli saanut tänään juuri tätä karkkia ja oli ollut tässä huoneessa.  Hän oli siis tiputtanut karkkipaperin lattialle.  Toisaalta voin päätellä, että tuuli on heittänyt sen avoimesta ikkunasta sisään.  Tai ehkä pieni hiiri toi karkkipaperin ulkoa sisälle. Tai avaruusolio on voinut tipauttaa sen taivaalta.  Mikä näistä teorioista on todennäköisin?  Millä perusteilla lapsi valitsee tietyn teorian?

Kun olemme aloittaneet uskonpuolustuksen parissa, suurilta ja vaikeilta näyttävät kysymykset ovatkin muuttuneet mielenkiintoisiksi keskustelunkohteiksi.  Lapset pitävät siitä, kun selitämme heille termodynamiikan lakeja ja kerromme Einsteinin tutkimuksista universumin laajenemisesta.  Ennen kaikkea tämä on upea tapa avata keskustelukanavia perheen sisällä.

Löysin kivannäköisen sivun miksiuskon.net, josta löytyy paljon materiaalia.  Esimerkiksi tämä artikkeli voisi olla hyvä lukea:  Kun lapset esittävät vaikeita kysymyksiä Jumalasta.

Tästä on hyvä jatkaa!  :)


Kuva: FreeDigitalPhotos.net
“Family With Two Children” by Ambro

2 kommenttia:

  1. Vau, tässäpä hetkeksi kotiläksyä itselle :D Natasha Crainin listaamat kysymykset laittoivat sormen suuhun aika nopeasti. Tärkeä aihe niin lasten kuin vanhempien kannalta, kiitos kun kirjoitit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Kyllä minuakin haastoi tuo lista. Olemme koko perhe oppineet paljon kun aloitimme uskonpuolustuksen perusteista yhdessä lasten kanssa, ja opettelua riittää varmasti seuraaviksi vuosiksi :)

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...