25.4.2021

Väsyneet naiset

 


Naiset käyvät työssä, pitävät huolta perheestään, hoitavat itseään, ovat vapaaehtoisia, tapaavat ystäviään, huolehtivat lemmikeistä, kunnes eräänä päivänä huomaavat, että eivät enää jaksa.  


Väsymys valloittaa niin pikkuhiljaa olemusta, että siihen ei havahdu pitkään aikaan. Aina löytyy jokin selitys, miksi on normaalia olla väsynyt. Vauva, pikkulapset, ruuhkavuodet, teinit, työhuolet, ihmissuhdekiemurat, vanhenevat vanhemmat, elämän eri haasteet ja vaikeudet. Kaikki tämä vie mehuja. 


Eräs nainen kertoi, että kaupungilla kävellessään toivoi tulevansa auton töytäisemäksi, jotta saisi kokea sen, että joku huolehtii hänestä.  Toinen kertoi ajatelleensa, että tällaista se keski-ikä on, haluaa vain maata sohvalla eikä enää jaksa mitään työpäivän jälkeen. Kolmas sanoo, miten lääkäri kirjoitti masennuslääkkeitä, vaikka hän oli vain kuolemanväsynyt. 


Naiset, tämä ei ole normaalia!  


Lamauttava väsymys ja voimattomuus ei ole normaali osa elämää - ei edes osa tätä nykyajan hektistä menoa, oravanpyörää, ruuhkavuosia. 


Olin itse kuolemanväsynyt vuodenvaihteessa. Havahduin kun kuulin omat sanani innokkaalle lapselle, joka halusi minun varaavan tietyn kirjan kirjastosta: “Kulta, äiti ei nyt jaksa”.  Makasin sängyllä ja tajusin, että nyt ei ole omasta yrityksestä tämä enää kiinni. Koska minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, ajattelin että kunhan lääkitys saadaan kohdalleen, oloni paranee normaaliksi. 


Miksi naisia väsyttää?


Ennenkuin jatkan omasta tilanteestani, muutama asia.  Tottakai joku voi olla rättiväsynyt, koska ei saa tarpeeksi unta.  Lapset valvottavat eri tavoin.  Vauvaa pitää syöttää yölläkin, pikkulapset voivat nähdä painajaisia, ja teinien äidit valvovat muuten vaan lastensa juttuja murehtien. (Kirjoitin pyynnöstä vinkkejä lapsiperheen uniongelmiin täällä)


Väsymme myös, jos emme tottele Jumalan meille antamia rajoja.  Me tarvitsemme joka viikko lepopäivän, jolloin saa jättää kaikenlaiset työt täysin tekemättä. Sapatti ei ole vain Vanhan Testamentin sääntö, vaan opas tasapainoiseen elämään ihan tänäkin päivänä. Tämä on joskus vaikea oppitunti.   


Meillä jokaisella on henkilökohtaiset rajat, joiden jatkuva ylittäminen kuormittaa.  Silloin tällöin rajoja voi ylittää, esimerkiksi jos on luovan hulluuden puuskassa lupautunut ompelemaan lapselle naamiaisasun tai leipomaan häihin 300 pikkuleipää tai järjestämään seurakunnan joulujuhlaan lasten näytelmän. Silloin rajat venyvät, mutta tällaisten tilanteiden tulisi olla poikkeus. Jatkuva venyminen tuhoaa oman hyvinvoinnin.  


On siis elämäntilanteita, joissa väsyminen on niin sanotusti normaalimpaa, mutta niissä tietää, että tämä ei ole jatkuva olotila. Tämän väliaikaisuuden tietoisuuden voimalla jaksaa.  Jos normaali olotila on toistuvat päiväunet, unohtelevaisuus, saamattomuus ja aivosumu, pitäisi hälytyskellojen soida. 


Elämäni muuttui kun kuunteleva lääkäri tilasi erilaisia verikokeita. Kun 11 koeputkea verta oli analysoitu, selvisi, että minulla on vakava raudanpuute. Samalla selvisi moni oire. Luulin, että en pystynyt keskittymään kirjojen lukemiseen kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttaman väsymyksen ja muutosstressien vuoksi, mutta tajusin että sehän on yksi raudanpuutteen oireista!


Raudanpuute on yleinen


Viime vuonna tutkittiin suomalaisia urheilevia nuoria. Heiltä mitattiin hemoglobiini, rautatasot ja  keuhkojen toiminta. Tulokset olivat mielestäni hälyttäviä, 60% urheilevista tytöistä kärsivät rautavarastojen tyhjyydestä, jolloin ferritiini on alle 30 µg/l.  “Tutkimustuloksista voidaan päätellä, että raudanpuute on yleistä suomalaisilla nuorilla ja sen hoito on vähäistä.”


Kun terveet, urheilulliset, mutta raudanpuutteesta kärsivät tytöt kasvavat, tulevat raskaaksi, synnyttävät ja imettävät, he liittyvät väsyneiden naisten joukkoon.  Jos he lisäksi ovat vegaaneja, kärsivät imeytymisongelmista tai runsaista kuukautisista, tai luovuttavat verta, rautavarastot hupenevat entisestään.  


Raudanpuutteisten äitien lapsilla on vaara olla jo syntyessään raudanpuutteisia. Kuinka moni väsynyt, keskittymishäiriöinen tai huonosti syövä lapsi kärsiikin raudanpuutteesta? Kuinka usein lasten rautavarastoja aletaan mittaamaan? Olen kuullut lääkärin sanovan, että varastoraudan eli ferritiinin mittaus on nykyään muotia.  


Mutta voitaisiinko ajatella, että väsyneet naiset ja heidän lapsensa voivat kärsiä yleisestä ja suhteellisen yksinkertaisesti hoidettavissa olevasta raudanpuutteesta? En usko, että kukaan nainen on väsynyt, koska on laiska tai viitsimätön.  Olen tavannut naisia, jotka yrittävät tosissaan, hoitavat työnsä hyvin, raahautuvat päiviensä läpi. Eivät he ole masentuneita tai stressaantuneita tai mukavuudenhaluisia.  He ovat väsyneitä.   


Ja tälle väsymykselle voi olla fyysinen syy.  


Asia paranee


Kirjoitan aiheesta, koska niin monet naiset ovat väsyneitä. Jos syy on fyysinen, siihen ei auta tsemppaaminen, kovempi yrittäminen, oireiden pois selittäminen tai itsensä ruoskiminen.


Kirjoitan, koska minua huolettaa lasten tilanne. Äidinvaistoa ei ole tieteellisesti tutkittu, mutta monen lapsen elämä on pelastunut äidin tarkkaillessa vointia ja etsiessä syytä


Oma kokemukseni on positiivinen. Rauta-arvot ovat nousseet todella hyvin viimeisten kuukausien aikana ja sen ohella kilpirauhasarvotkin ovat parantuneet. Tein suuria ruokavaliomuutoksia ja olo on kaikinpuolin parempi. Painokin on pudonnut ihan itsestään - tiesitkö, että painonnousu voi olla raudanpuutteen oire?


Jos olet väsynyt jo pidemmän aikaa, ala tarkkailemaan vointiasi ja oireitasi. Väsymykselle on aina jokin syy. 

Onko sinulla kokemusta väsymyksestä tai raudanpuutteesta?   

Haluaisitko, että kirjoitan lisää raudanpuutteesta, ruokavaliosta tai painonpudotuksesta?


Lähde: Haemoglobin, iron status and lung function of adolescents participating in organised sports in the Finnish Health Promoting Sports Club Study


Image by Free-Photos from Pixabay 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...