17.11.2015

Vinkkejä lapsiperheen uniongelmiin
Lapsiperheen vanhemmat voivat olla yhteiskunnan väsyneimpiä ihmisiä.  Unettomuuden vaikutuksia ei pidä vähätellä, ne vaikuttavat sekä lapseen että aikuiseen.  Tässä vinkkejä uniongelmaisille perheille vastauksena seuraavaan kommenttiin:

”Hei, kiitos hyvistä aiheista.
Tämä kommentti ei liity itse aiheeseen, mutta toivosin sinulta postausaihetta jotenkin liittyen perheen järjestykseen ja kurinpitoon. Meillä tilanne, että minä äitinä nukun yöt lasten kanssa samassa pedissä, jotta lapset nukkuisivat läpi yön, mies sohvalla ja kärsii siitä. Välillä arki on yhtä kaaosta, lapset ovat villejä, emme saa lapsia kuriin, tappelevat keskenään, lyövät toisiaan ja meitä vanhempia sekä huutavat koko ajan. Lapset ovat päiväkodissa ja siellä käyttäytyvät hyvin ja ovat jopa arkoja. Mielestämme annamme paljon syliä ja huomiota, ei syödä ylim. sokereita, lauantaisin on karkkipäivä. Lapset ovat vielä pieniä (3v ja 4v) ja kun saamme noin kerran kuukaudessa mieheni kanssa kahdenkeskistä aikaa niin olemme niin väsyneitä, että meillä ei ole mitään puhuttavaa. Minä haluaisin olla kotiäitinä lasten kanssa, mutta mieheni mielestä lapsilla on enemmän tekemistä ja kavereita päiväkodissa eikä se rahallisestikaan olisi enää oikein mahdollista. Mitä mietteitä herättää ja löytyisikö sinulta useamman lapsen äitinä ihan konkreettisia vinkkejä arkeen? Kiitos!”
Viimeksi kirjoitin vinkkejä lapsiperheen arkeen.

Tykkään lasten nukkumisesta puhumisesta, koska olemme opetelleen sitä niin paljon neljän lapsen kanssa! Kirjoitin eräässä postauksessa meidän arkifilosofiasta; rutiinit ovat hyvä juttu ja lapset voivat oppia nukkumaan hyvin. 

Yritän jälleen vastata laajemmin kuin mitä kommentissa tulee esiin, jos vaikka siellä olisi muitakin väsyneitä vanhempia vinkkejä kaipaamassa. 

Kommentin jättäjä, äiti, nukkuu lasten kanssa samassa pedissä, koska lapset eivät muuten nuku yön yli.  Mies nukkuu sohvalla ja kärsii siitä.  

Riittävän unen tärkeys


”Junk food is bad for the body.  Junk sleep is bad for the brain”.   Vanhemmat tietävät, että lapset eivät kasva hyvin, jos he syövät vain roskaruokaa.  Lapset tarvitsevat tasapainoisen ruokavalion kasvaakseen.  Riittämätön ravinto vaikuttaa negatiivisesti lapsen kasvuun ja kehitykseen.  Sama pätee epäterveelliseen nukkumiseen. 

Jopa pienet puutteet lapsen unensaannissa, kun ne tapahtuvat säännöllisesti, vaikuttavat pitkäaikaisesti lasten aivojen kehittymiseen.   Pitkään jatkuneilla uniongelmilla on negatiivisia vaikutuksia myös aikuisen terveyteen ja hyvinvointiin, ja lisäksi ne kumuloituvat ajan kuluessa.

Uni vaikuttaa jokaisessa ikäryhmässä terveyteen, älykkyyteen, oppimiseen ja kouluesiintymiseen.  Esimerkiksi kolmivuotiaita tutkittaessa hyvät päiväunet merkitsivät, että lapsi oli sopeutuvaisempi kuin ne, jotka eivät nukkuneet päiväunia.  Päiväunet välistä jättäneet myös heräilivät useammin yöllä.  Yli 12 tuntia päivässä nukkuvat (yö- ja päiväunet yhdessä) olivat iloisempia, rauhallisempia ja vähemmän vaativia.  He myös kokivat vieraiden ihmisten kanssa olemisen helpommaksi.  Koululaisista paremmin menestyivät ne, jotka nukkuivat pitempään kuin muut ikäryhmässään. 

Päivästä toiseen jatkuva unenpuute yöllä tai päiväunien aikaan on erittäin haitallista lapselle.  Niinpä jokaisen vanhemman pitää huolehtia lapsensa unensaannista.  Asian pitäisi olla itsestäänselvä, mutta moni vanhempi jättää lasten päiväunet välistä menojen vuoksi tai siirtää nukkumaanmenoaikaa, koska haluaa välttää taistelua.  Alle viisi-vuotiaat tarvitsevat 12 tuntia unta vuorokaudessa. 

Perhepeti


Se, että lapsen uni on tärkeää,on varmasti selvä asia.  Vanhemmilla ei vain välttämättä ole varmaa otetta siihen, miten lapsen saisi hyvin nukkumaan.  Kun pikkuvauva-aika on ohi, voi moni tuore vanhempi olla ihan hukassa lapsen päivärytmin ja päiväunien kanssa.  Usein imetyksen vuoksi vauva nukkuu lähellä äitiä, jopa samassa sängyssä.  Kun yöimetysten aika on ohi – tai voisi olla ohi – muut uniongelmat pitävät lapsen samassa vuoteessa äidin kanssa. 

Jos perhe saa nukuttua hyvin perhepedissä, se on yksi tapa taata hyvät unet kaikille.  Kaunis Päivä-blogin Meri esitteli lastenkirjan nimeltä Maailman suurin sänky, jossa puhutaan juuri perhepedistä.  Netissä sai suurta huomiota erään suurperheenperhepetijärjestelmä, jossa vanhempien vuoteen reunoilla on kaksi kerrossänkyä, jotta koko perhe saa nukuttua rauhaisammin samassa huoneessa, lähekkäin.  Eli jos perhepeti toimii kaikille siinä nukkujille, mikäs siinä. 

Ongelma perhepedistä tulee, jos lapset kieltäytyvät nukkumasta ilman vanhemman läsnäoloa.  On vain lapsen edun mukaista, jos hän oppii nukahtamaan yksin, ilman vanhemman vieressä olemista.  Kirjoitan tästä kohta lisää.  Perhepedissäkin voivat lapset mennä vuoteeseen ensin, nukahtaa itse ja vanhemmat liittyvät nukkujiin myöhemmin. 

Ongelman perhepedistä tekee myös se, jos joku perheenjäsen ei nuku hyvin siinä.  Jotain voi vaivata toisten äännähdykset, kosketukset tai tilan puute.  Vanhempien on ihan yhtä tärkeää saada nukkua yönsä hyvin kuin lapsilla.  Kaksoisvuoteen muuttaminen noin vain perhepediksi ei todennäköisesti onnistu ihan vain tilanpuutteen vuoksi.  Silloin sänkyä täytyy laajentaa vaikka ostamalla viereen yksi tai kaksi yhden hengen runkopatjaa.

En ole ihan varma haluaako kommentin jättäjä luopua perhepedistä, mutta ei voi sitä tehdä koska silloin lapset eivät nuku hyvin, vai haluaako mies luopua perhepedistä, koska ei itse nuku hyvin siinä.  Teidän täytyy rehellisesti keskustella, vanhempina, mitä te haluatte.  3- ja 4-vuotiaat lapset ovat tarpeeksi isoja nukkumaan omissa sängyissään omassa huoneessa ja annan kohta vinkkejä siihen miten siirto onnistuu.

Tämän pitää olla vanhempien yhteinen päätös, koska muutoksessa molempien vanhempien yhteistyö on ehdotonta. Vanhemmat päättävät miten perheessä nukutaan.  Tähän mennessä kuulostaa siltä, että nukkumisjärjestelyissä on menty lasten ehdoilla.  Useat miehet eivät ole innoissaan perhepedistä, mutta suostuvat siihen, koska vaimo kokee sen lasten vuoksi tärkeäksi.  Pyydä miestäsi kertomaan rehellisesti mielipiteensä teidän perheen nukkumisjärjestelyistä.    

Aviomies ennen lapsia


Äidin symbioosi vastasyntyneen kanssa on hyvin voimallinen kokemus.  Se on pikkuvauvalle jopa elintärkeää.  Rakkaus omaa lasta kohtaan on järisyttävää ja primitiivistä, vauva tarvitsevat äitiä.  Siinä tilanteessa aviomiehen tarpeet voivat tuntua itsekkäiltä; eikö hän tajua, että lapset tarvitsevat minua!  Äitinä on helppo muuttua karhuemoksi, joka tekee turvallisen pesän lapsille ja ajaa ulkopuoliset äristen pois. 

Haluan muistuttaa jokaista äitiä, että tärkein ihmissuhde perheessä on silti vanhempien välinen suhde.  Sinä olet yksi liha miehesi kanssa, et lastesi kanssa.  Paras tapa, jolla äiti voi rakastaa lapsiaan, on rakastaa aviomiestään.  Lapsilla on suuri halu tuntea, että koti on tasapainoinen ja turvallinen.  Et tee lapsillesi palvelusta, jos laitat heidän tarpeensa aviomiehen tarpeiden edelle.
 
Todellisuudessa lapset eivät tarvitse äitiä joka hetki.  He eivät tarvitse äitiä sängyssään, jotta voivat nukkua hyvin.  Lapsetkin hyötyvät siitä, kun vanhemmat ottavat aikaa kahden kesken ja panostavat suhteeseensa.  Itse asiassa riitaisa ja rauhaton koti näkyy myös lasten uniongelmina ja käytöshäiriöinä.  Hyvä suhde aviopuolisoiden välillä vaikuttaa positiivisesti lapsiinkin. 

Aviomiehesi tarpeiden tulee tulla ennen lasten tarpeita.  Rehellisesti sanottuna miehet tarvitsevat seksiä, ja sitä ei perhepedissä saa.  Tottakai pariskunta voi olla aktiivinen muissakin huoneissa, mutta se vaatii usein suunnittelua ja panostamista – mutta kuinka usein puolisot oikeasti suunnittelevat ja panostavat siihen näin?   Oikeassa elämässä seksi tapahtuu ilman suunnitelmia, omassa sängyssä, lähekkäin, spontaanisti.  

Omiin sänkyihin


Kun vanhemmat päättävät, että lapset siirtyvät omiin sänkyihin, alkaa työ!  Vanhempien on oltava sitoutuneita muutokseen ja tuettava toisiaan. 

Silloin kun vanhemmat hakevat apua lastensa nukkumisongelmiin, asiantuntijoiden vastaukset ovat hyvin samansuuntaisia.  Lapset ovat lapsia ja vaikka eroja on temperamentissa ja unenlahjoissa, on olemassa yleispäteviä neuvoja, jotka tuovat helpotuksen joskus jo vuosia jatkuneisiin nukkumisongelmiin. 

Tästä linkistä löytyy 10 lapsen nukutusvinkkiä.  Suosittelen noudattamaan jokaista vinkkiä.  Lapsen kanssa voi käydä ostamassa omat, uudet petivaatteet ja vaikka uudet yöpuvut ja puhua innostuneesti omasta sängystä, jossa lapsi kohta oppii nukkumaan.  Vanhempien iloinen ja luottavainen suhtautuminen auttaa lastakin luottamaan, että hän voi oppia nukahtamaan itse omaan sänkyyn.  Olen nähnyt vanhempia, jotka yökylästä puhuttaessa antoivat luvan, mutta sanoivat lapsen kuullen suunnilleen näin ”Ei tuo meidän Kerttu varmaan osaa nukkua ilman meitä, ei se varmastikaan onnistu.”  Miten lapsi voi luottaa omaan osaamiseensa, jos ei vanhempikaan siihen luota?

Jos lapsi sanoo ykstotisesti: "En halua" vastaisin jotenkin näin: "Sinusta voi tuntua nyt, ette halua nukkua omassa sängyssä.  Mutta nyt me järjestellään meidän perheen nukkuminen näin, että lapset nukkuvat omissa pehmeissä sängyissään ja isi ja äiti omassa sängyssään."  Käyttäisin yltiöihania adjektiiveja ja innostunutta ääntä ja tekisin selväksi, että tämä on nyt perheen uusi suunta, jota kohti mennään.  


Mannerheimin lastensuojeluliitolla on ohjeita eri-ikäisten lasten nukkumisen suhteen.  Tässä linkki leikki-ikäisten unesta kertovaan artikkeliin.  

Aloita siirto omiin sänkyihin perjantai-iltana tai lauantain päiväunien aikaan (tai milloin teillä on vapaata työstä, kuten lomalla).  Ensimmäiset yöt voivat olla täynnä valvomisia ja itkua, mutta yleensä yöongelmat jäävät pois muutaman yön kuluessa.  Muista lempeä päättäväisyys.  Jos toinen vanhempi ei kestä lapsen itkua ja tuntee hermostumisen nousevan, on parempi, että toinen jatkaa lapsen sänkyyn palauttamiseta tai sängyn vierellä istumista. 
Hyvä muistaa


Lapset voivat oppia nukkumaan hyvin!  Jo pienetkin positiiviset muutokset lasten nukkumisessa antavat vanhemmille kestäväisyyttä auttamaan lasta nukahtamaan itse.  Hyvät unet ja virkeä mieli auttavat päiväajan käytösongelmiin.  Jos huomaat lapset tuskailevan leikeissään vaikean palapelin tms. kanssa, älä kiirehdi apuun.  Anna lapselle mahdollisuus selviytyä haasteista itse.  Lapsi oppii, että hänellä on kykyä löytää ratkaisuja.  Kun lapsi herää yöllä, älä juokse heti taputtelemaan, vaan anna lapselle mahdollisuus rauhoittaa itsensä takaisin uneen.  Tämä kyky on kaiken a ja o nukkumisessa!     

Vanhemmat voivat pelätä, että kun lapselle ei enää anneta illalla/yöllä paljon fyysistä kontaktia ja huomiota, hän tuntee olonsa hylätyksi ja ahdistuneeksi eikä nuku hyvin.  Tutkimukset osoittavat toisin.  Vanhempien tekemisillä on suuri merkitys; usein lasten uniongelmat poistuvat yllättävän nopeasti kun vanhemmat antavat vähemmän huomiota lapselle nukahtamisaikaan ja yöheräilyissä.  Näin ei tapahtuisi, jos lapsi olisi oikeasti ahdistunut tai jos vanhempi olisi kylmä ja lapsi ei saisi tarpeeksi huomiota. 

Meidän perheessä olemme käyttäneet kahta hyvää kirjaa uniopetteluun.   Kirjoja, joissa puhutaan lapsen nukkumisesta on toki kymmeniä, mutta meille on riittänyt nämä kaksi.  Niistä saatujen neuvojen avulla meillä on neljä hyvin nukkuvaa lasta ja emme ole koskaan kärsineet jatkuvistä yöheräilyistä ja nukkumaanmenoajan taisteluista.   Healthy Sleep Habits, Happy Child, kirjailija MD. Marc Weissbluth, josta tässä artikkelissa käyttämäni tutkimustulokset ovat lainattuja.  Toinen on The Baby Whisperer Solves All Your Problems, kirjailija Tracy Hogg ja Melinda Blau. 

Perhepedistä ja aviomiehen ”oikeuksista” puhuttaessa käytin lähteenä suositun avioliittobloggaajan Sheila Wray Gregoiren artikkelia.

Rauhallisia öitä jokaiselle perheelle ja vinkatkaapa taas kommenteissa lapsiperheen univinkkejä!


Kuvat: Free Digital Photo/David Castillo Dominici

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...