24.11.2015

Lapsiperheen lahjaidealista


Joulunajan lähestyessä moni miettii lahjaideoita omille ja lähipiirin lapsille.  Ideoita tarvitaan myös syntymäpäiville, joten tämä lista käy ympäri vuoden.  Tässä neljän lapsen äidin lahjavinkkilista, josta löytyy monipuolisia ideoita kaikenlaisille lapsille.  Ideoissa painottuvat yhteisleikkimahdollisuudet, luovuus ja laadukkuus. 

(Osassa on mukana linkki, josta lelun löytää.  Tämä ei ole sponsoroitu postaus enkä saa klikkauksista tai ostoksista mitään.  Edit: Siistin postauksesta vanhat linkit pois).  

Lelut


Playmobil-lelut ovat kestäviä ja mielenkiintoisia ja niistä löytyy useita erilaisia kokonaisuuksia.  On ritarilinnaa, merirosvosaarta, päiväkodin pihaa ja ihania tavallisia kotijuttuja.  Täydentäviä ukkeleita voi myös ostaa erikseen. Huom: alle 5-vuotiaat hukkaavat pienet osat vaikka kuinka yrittäisit pitää niitä tallessa.  



Legot – tarviiko tätä selittää.  Kestää isältä pojalle, jos isä suostuu jakamaan.  Enempi parempi; sekalainen seurakunta legoja takaa tunteja kestävät leikit.  Alustat ja tiet ovat välttämättömiä monen leikin pohjaksi ja peruspaloja tarvitaan aina.  


Alle 5-vuotiaille suosittelen Duploja, kun se palojen hukkaamisaste.  Duploilla leikkivät isommatkin vielä innokkaasti. 


Nukkevauvat, nukenvaatteet ja muut nukkehärpäkkeet.  Tytöt ja pojat nauttivat ”vauvan” hoitamisesta ja pukemisesta ja kuljettavat niitä mielellään rattaissa ja vaunuissa ympäri taloa, kesällä myös ulkona.  Pehmeävartaloiset nuket ovat olleet meillä suositumpia, mutta pissaavissa nukeissa on oma viehätyksensä  :) 


  


Leluruoka ja leikkiastiat.  Näiden parissa viihtyy isompikin porukka – leikeissä esiintyy kokki, tarjoilija, perheenäiti, ravintolanomistaja ja kaupantäti.  Pedanttinen lapsi kattaa täydellisen pöydän, villeimmät vievät astiat hiekkalaatikolle. Yhdistä leikkikeittiöön, anna vettä käyttöön ja lapsi ei muuta tarvitse!  Laadukkaat muoviastiat ovat meillä kestäneet sisä- ja ulkoleikkejä yli kymmenen vuotta. 

Plaston muovilelut ovat laadukkaita



Radio-ohjattava auto.  Siinä on vain sitä jotain, kun saa lelun kiitämään pitkin käytävää.  Ekstrahauskaa on, jos saa äidin hyppäämään.  (Edit: huomasimme, että nämä autot tuppaavat rikkoutumaan ja se tietenkin harmittaa.  Hmmm... pitäisi varmaan tehdä itse kestävä auto, koska ne ovat oikeasti lasten suosikkeja...)



Muovieläimillä lapsi voi luoda eläintarhan, maatilan, viidakon tai merenalaisen maailman.  Ne käyvät myös kylpykavereista.  Osta alustaksi värikkäitä kankaita tai ompele itse eläimille luonnonmukainen ympäristö! 


:
Huopamatto dinosaurusleikkiin


Liikuntakamaa hyppynaruista pesäpalloräpylöihin.  Kaikki, mikä pitää lapsen liikkeessä ja aktiivisena on plussaa.  Twist-narut, hulahulavanteet, pallot, mailat ja rullaluistimet.  



Jos lapsella on jo jokin liikuntaharrastus, kysy voisitko ostaa välineitä ja asuja - nämä ovat usein kalliita hankkia.  Voit myös kustantaa vuodeksi harrastuksen jäsen-tai harjoittelumaksut! 

Kirjat


Kaikenlaiset kirjat ovat hieno lahja.  Jos et tiedä lapsen lukumieltymyksiä, osta lahjakortti kirjakauppaan.  Tässä lista muutamista vähän erilaisemmista kirjalahjoista.  



Äänikirjat. 
 Lapset jaksavat kuunnella äänikirjoja pitkän aikaa.  Yhdistä 500-palan palapeliin tai 
piirtämiseen ja moni talvi-ilta kuluu ihan itsestään.  Tuula Kallionimen Konsta, 1A, Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli, Tove Janssonin Muumisadut sekä Astrid Lindgrenin kirjoista tehdyt äänikirjat viihdyttävät myös aikuisia.

Laulukirjat.  Sohvalle lapsi kainalossa ja ei kun laulamaan.  Lastenlaulukirjoissa on vanhoja tuttuja ja uusia ihastuksia.  Joululaulukirja on sopiva tähän vuodenaikaan, ja kehtolaulut ovat jokailtaisia rutiineja.  Suosi kirjoja, joissa on hyvät kuvat, kuten F-kustannuksen Ihme ja kumma, jossa on myös cd mukana.  

Tatu ja Patu-kirjat (Aino Havukainen ja Sami Toivonen).  Etsin itse usein kauniita, söpöjä ja pastellinvärisiä lastenkirjoja.  Älä anna Outolan poikien oudon ulkomuodon estää näiden mainioiden kirjojen ostamista.  Yksityiskohtaiset kuvat ja vinkeä teksti ovat huippuviihdyttäviä!  

Pikku-Marjan eläinkirja.  Suomen kaikkien aikojen myydyin lastenkirja.  Ihania runoja, joita voi opetella ulkoa.  Meillä Aa aa ankka on hampaidenpesun taustaruno.  Huom: kirjan runoihin tehty laulu-cd ei ole niin hyvä.  Ihhahhaa on oikeastaan paras laulu tällä cd:llä. 


Pikku-Marjan eläinkirja -


Kuvasanakirjat.  Ihmettelen, miten lapset jaksavat tuijotella kirjoja, joissa opetellaan sanoja!  Ne ovat kuitenkin meillä alle kouluikäisten suosikkeja satojen kirjojen joukosta.  Hyvä lahjaidea maahanmuuttajaperheelle!  Kuvasanakirjoja löytyy myös monilla muillakin kielillä.   Meidän ekaluokkalainen innostui opettelemaan ruotsia kirjasta, jonka hankin isommille lapsille.
  

Richard Scarryn kirjat: vanha kunnon klassikko Kissalan Hessu ja Touhulan kaupungin muut mukavat hahmot.  Iloinen esikoulu on ollut meillä erityisesti poikien mieleen, ehkä kun siinä on aukeama, jossa esitellään erilaisia autoja.  


Mauri Kunnas ja eihän tätä tarvitse selittää.  Ihania muistoja omasta lapsuudesta ja uuden uusia aarteita!  


Erityismaininta: kolmasluokkalainen poikamme ei tykkää lukemisesta, mutta Aikamedian kustantamasta Jerry D. Thomas:in kirjoittamasta Salapoliisi Saku-kirjasarjasta hän tykkää tosi paljon!  Tässä siis lukuvinkki pojalle.  


Musiikki





Jippii-levyt.  Vauhdikasta, kaunista ja koskettavaa musiikkia lapsilta lapsille.  Jippii-lauluja löytyy monilla eri kielillä!



Rajaton- Suomen lasten lauluja. Ammattimuusikoiden kaunista acapellaa.  Aikuisetkin jaksaa kuunnella.    



Soittimet kuten marakassit, triangelit, palikat, nokkahuilut, xylofoni ja rummut (apua!) ja näin on kotiorkesteri valmiina.  Osta hyvälaatuisia, oikeita soittimia, kuten tästä Levytukun linkistä



Jos lapsi harrastaa musiikkia, uudet nuottikirjat tuovat piristystä harjoituksiin.  Esim. Frozen-elokuvan musiikkikirja on meidän tytön suosikki.  Musiikkiliikkeet osaavat neuvoa, kun kyselet lapsen kiinnostuksen ja soittimien mukaan nuottikirjoja.    


Pelit


Seurailen Vuoden Peli-listaa ja ostan perheelle uuden pelin miltei joka vuosi.  Etsin pelejä myös kirpputoreilta, tarkistan vain, että kaikki palaset on tallella.  Olemme tehneet kivoja löytöjä tällä tavalla! 


Settlers of Catan tai suomeksi Catanin uudisasukkaat.  Mielenkiintoinen maanvaltauspeli, meillä tätä strategiapeliä pelaa aikuisten kanssa myös innostuneet ekaluokkalaiset, vaikka ikäraja onkin 12 v. 



Carcassonne.  Erittäin suosittu lautapeli, johon perussetin lisäksi voi ostaa erilaisia lisäosia. 



Tieto & taito & temppu.  Koululaisetkin tykkäävät pelata vanhempien kanssa ja haastaa heitä kysymyksillä.  Pienempien kanssa voi opetella kuukausia, vuodenaikoja ja tehdä helppoja temppuja, 



Kiinanshakki.  Olen heikkona puuleluihin ja -peleihin.  Osta helppo ja kaikenikäisille sopiva kiinanshakki kauniina puuversiona. 



Skip-Bo, Uno, Läiskis pelikortit on testattu ja toimii vielä vuosikymmenten jälkeen lasten ja aikuistenkin viihdyttäjänä! 


Luovuus kukkimaan


Rainbow loom kumilenkit. Värikkäistä kumilenkeistä voi tehdä rannekkeita, avaimenperiä ja kaikkea muuta kivaa.  Youtube on pullollaan askarteluohjeita.  Me tilasimme jouluksi myös kirjan, jossa on erilaisia kumilenkkikoruprojekteja

Monster Taililla on helppo loomata matkalla!


Vesivärit, siveltimet ja pakka hyvää paperia.  Panosta laatuväreihin ja osta perusvärien lisäksi myös erikoisempia värejä  ja vesivärimaalauksesta kertova kirja.  


  kuva: Vesivärimaalauksen perusteet


Hyvät puuvärikynät ja tussit ovat lapsierheen peruskamaa.  Tussien korkkien kiinnilaittaminen on haasteellista muistettavaa alle 5-vuotiaille, joten vahavärit ja puuvärit ovat parempi vaihtoehto.  Osta kunnon laatua, mikään  ei ole rasittavampaa kuin huonolaatuinen väristysjälki ja katkeilevat terät.

Parhaat puuvärikynät on meidän kokemuksen mukaan Suomalaisesta kirjakaupasta löytyvät Stabilo Trion paksukaiset.  Ne pysyvät mukavasti käsissä ja väri on erinomaista.  Muista ostaa oma terotin erikoispaksuille kynille!


Roolipeli-asusteet.  Lapset rakastavat pukeutua roolivaatteisiin!  Usein riittää jokin pieni juttu, kuten kruunu, esiliina tai hauskat tossut.  Anna tarjolle hatut, korut, miekat, puvut, peruukit... ja on ihana seurata, kun lapsen mielikuvitus pääsee vauhtiin.  Prinsessamekoiksi kelpaavat vanhat juhlamekotkin, mutta lahjaksi voi vaikka itsekin ommella viitan, kuminauhavyötäröisen värikkään hameen tai yksinkertaisen tiipiin.  Puutyötaitoinen voi tehdä taikasauvan, miekan tai kilven.  



Lasten kangaspuut ja räsynauhaa.  Näistä innostuvat suuret ja pienet tekemään pikku mattoja tai muuta luovaa.  Aikuisen apu on tarpeen aloittaessa.  Vanhat lastenvaatteet saa näppärästi napsittua räsyiksi, mutta jotkut käyttävät lasten kangaspuissa villalankaa.


Puukko tai linkkuveitsi.  Perustaitoihin kuuluu, että puukkoa tai linkkuveistä osaa käsitellä ja tarjolla on lapsille sopivia lastenpuukkoja/ensipuukkoja.  Ostimme ensimmäiset puukot lapsille n. 9-vuoden iässä.



Muita luovia lahjaideoita: 

- Muovailuvaha
- Maalaustarvikkeet 
- Ompelutarvikkeita
- Lankaa ja puikot/virkkuukoukku
- Helmet langan ja lukkojen kera
- Työkaluja

Toivottavasti tästä on apua lahjanvalinnassa!  Saa jakaa :)



8 kommenttia:

  1. Hei,
    kivoja lahjaideoita. Täytyykin tutustua lähemmin tuohon Muumilaakson kuvasanakirjaan.
    Meillä on ostoslistalla muutama kirja, nuppitaulu, pujotteluhelmiä ja Jippii-levy. Isovanhemmat täydentävät tänä vuonnakin legovarastoja, niitä ei ole koskaan liikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, lahjoja on kiva suunnitella! Mikä on nuppitaulu? Meilläkin isovanhemmat ovat hyvä apu täydentäjinä!

      Poista
    2. En tiedä onko tuo nuppitaulu oikea nimi, mutta siinä on reikälevy ja siihen voi tehdä kuvioita erivärisillä nupeilla. Lisäksi on kirjainnuppeja ja numeronuppeja yms, kivaa puuhastelua pienille :D

      Poista
    3. Ai, se! Meilläkin on sellainen, enkä tiedä itsekään nimeä taululle. :) Myös nuo kirjain- ja numeronupit on uusia tuttavuuksia, täytyypä käydä tutustumassa!

      Poista
  2. Kiva lista sulla! Paljon sellaisia, mitä meilläkin on tulossa pukinkonttiin. Ilahduin, kun näin että Onnelista ja Annelista on tullut äänikirjaversio nyt leffan myötä. Meillä esikoinen kuuntelee äänikirjoja aina päivälepoaikaan, kun ei nukkumaankaan suostu. Äänikirjoja siis meillä todella kuluu. Ton Onneliannelin löysin kustantajan kirjakaupan joulumyynnistä -50 %, ei paha. Hankittuna on myös toiselle kiikarit ja toiselle kaukoputki (kirpparilta 1 € / kpl, uudenveroisessa kunnossa) ja isommalle palapeli, kirpparilta sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Kirjaäiti! Kiikari ja kaukoputki on tosi hyvät ideat! Meillä on sellaiset lelukiikarit, joista lapset tykkää tosi paljon. Äänikirjat on minustakin aivan huippu juttu, jään itsekin kuuntelemaan niitä :) Mukava huomata, etten ole ainoa äiti, joka ostaa kirppariltakin lahjoja, kun uudenveroisia löytää.

      Poista
    2. Minäkin ostan lahjoja kirpparilta! Ostan leluja ja pelejä ympäri vuoden, kerään niitä yhteen hyllyyn kaapissa ja annan aina sopivan tilaisuuden tullen. Jotkut ihan muuten vaan, mutta vielä enemmän lahjoina, kun en halua totuttaa jatkuvaan lelutulvaan.

      Poista
    3. Aivan, mekin ollan löydetty tosi hyväkuntoisia lautapelejä ja suuria palapelejä kirppareilta, kaikki palat tallessa! Lapsetkin tykkäävät kaivella "aarreaittoja", vanhan ajan lähetyskirppareilla on monesti isot lelukopat, joista löytyy yllättävän halvalla esim. LEGO-osia tms. En ole vain vielä kehdannut antaa muille lahjaksi kirpparikamaa...

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...