Elämäntapoja olen muuttanut ruokavalion ja liikunnan suhteen. Viime postauksessa olivat kolme ensimmäistä muutosta ruokavaliossa ja tässä seuraavat kolme.
Lounas ja päivällinen
Viikosta neljä eteenpäin tarkkaillaan lounas- ja päivällislautasta. Muutokset aamiaiseen tulivat jo viikolla kaksi. Haasteena on hyvien valintojen tekeminen ja annoskokojen pienentäminen. Vaikeinta on tuo annosten pienentäminen; mikä on "oikea" annoskoko minulle? En haluaisi desilitramitan kanssan olla ruokaa annostelemassa ja kuka jaksaa oikeasti laskea kuinka monta grammaa porkkanaa/perunaa/kanaa päivässä syö? Olen yrittänyt laittaa aikaisempaa pienempää annosta omalle lautaselle ja sitten jos vielä tuntuu, että pitäisi syödä, otan lisää salaattia tai kasviksia. Varsinkin hiilihydraatteja voisi syödä vähemmän ja olen tietoisesti jättänyt leipää, vaaleaa makaroonia ja riisiä vähemmäksi. Minulle sopii parhaiten tällainen vähentäminen, en ole nollalinjan ihminen ruoka-asioissa.
Olen yrittänyt piristää aterioita erilaisilla kasvis- ja salaattivaihtoehdoilla, koska kyllästyn helposti samaan vanhaan vihersalaattiin. Tässä on varmasti kestohaaste meille perheenä: tykkäämme kasviksista, mutta kaipaan lisäluovuutta niiden laittamiseen. Ehkä tuleva grillikausi auttaa, grillatut kasvikset ovat herkkuani! Kesää odotellessa voisin kokeilla uunissa grillaamista.
Hiilihydraatit
Viikolla viisi keskitytään hiilihydraatteihin. Niistä puhuttiin jo vähän viime viikon haasteessa, mutta nyt ne ovat keskipisteessä. Kun herkut ja jälkiruoat jäävät pois on aika helppoa ottaa ruoan jälkeen ylimääräinen leipäpala tai kaksi... Oma heikkouteni on leipä aidolla voilla siveltynä. Olen vähentänyt leivän syöntiä ja valinnut hedelmiä tai pähkinöitä leivän sijasta välipalaksi. Samoin ruokaa annostellessa keskityn proteiineihin ja kasviksiin. Rehellisesti sanottuna on helpompaa vähentää hiilihydraattien syömistä, kun olen nähnyt positiivista muutosta painossani ja olossani. Kun voin hyvin, ei tee mieli syödäkään epäterveellisesti, koska haluan säilyttää muutokset parempaan ja laihtua lisää. Tämä on sellainen positiivinen kierre, johon pääsemiseen menee aikaa, mutta siellä mielelläni olen!
Tällä viikolla stoppi tulee myös pikaruokaan, erityisesti friteerattuihin juttuihin.
Luonnollista ruokaa
Viikosta kuusi eteenpäin ruokavalio muutetaan pysyvästi niin, että siinä on vain tuoreita, käsittelemättömiä, luonnollisia tms. valintoja. Mitä lähempänä ruoka on alkuperäistä olomuotoaan, sitä terveellisempää se on. Maissi on hyvä, sokerikuorrutetut maissimurot aamupalalla paha. Kaurapuuro hyvä, kaurakeksit paha. Uunikala hyvä, kalapuikot paha. Tässäkään en ota ekstriimi-asennetta, mutta mahdollisuuksien mukaan valmistamme itse tavallista, terveellistä kotiruokaa.
Onnistumiset
Viikot ovat vierineet ja olen jo kuuden viikon aloitusjakson ohittanut. Mitä on jäänyt käteen? Muutuinko?
Suurin muutos on varmasti tuo sokerin radikaali vähentäminen. Olen pirteämpi enkä tarvitse päiväunia niin usein. Välipalat ovat muuttuneet karkeista ja kekseistä kahvin kanssa pähkinöihin, hedelmiin, salaattiin tai pieneen voileipään. Sokerijuomat ovat jääneet pois; olen juonut ehkä kaksi kertaa sokerilimsoja eivätkä ne enää tunnut yhtään houkuttelevalta vaihtoehdolta ruoan kanssa. Jääkaapissa on ollut haasteen aloittamisesta lähtien tölkki Spritea ja siellä se saa minun puolesta ollakin; sellaista sokerimäärää en halua enää elimistööni laittaa ainakaan limsan muodossa. Edes sallitut tuoremehut aamupalan yhteydessä eivät maistu. Syön kuitenkin silloin tällöin suklaata (se on muuttunut lähinnä tummaan suklaaseen, mutta syön myös välillä ihan tavallista suklaata) sekä kerran viikossa jälkiruokaa.
Viikolla kolme lopetettiin iltapala. Silti silloin tällöin olen oikeasti nälkäinen illalla ja syön jotain. Joskus sorrun syömään sipseja miehen kanssa ja juuri tätä postausta kirjoittaessa mies tuli kotiin ja oli taas ostanut sipsipussin! Saa nähdä miten itsekuri kestää illalla kun toinen rouskuttaa vieressä sipsejä. Yritän kerätä itselleni lautasellisen terveellisiä herkkuja jos iltanapostelun tarvee iskee ja tein kivan löydän eräänä iltana: mantelit ja kaali sopii tosi hyvin yhteen. Kehittelin siitä itselleni uudenlaisen salaatinkin; ohueksi suikaloitua kaalia, raastettua porkkanaa ja mantelirouhetta. Ihan ilman mitään mausteita ja kastikkeita, ja minusta se on hyvää!
Liikunta
Kaikista suurimman muutoksen tein liikunnan aloittamisessa. Pidän ohjelmastani (kolme kertaa viikossa kotijumppaa) myös tiukasti kiinni. Se on kovaa työtä; tulokset eivät ole taianomaisia vaan vaativat tekemistä. Kaikista tärkeintä on löytää liikuntamuoto, josta tykkää ja jota jaksaa ja pystyy tekemään omassa elämäntilanteessa! Käytän kotona käsipainoja vapaan ohjelman kanssa sekä muutamaa omistamaani jumppadvdtä. Kyllästyn muutaman kerran jälkeen samaan rutiiniin, joten vaihtelen erilaisia kokoonpanoja.
Uusia hikiläähätysliikkeitä liikuntaan |
Etsin netistä haastavia ohjelmia erityisesti vatsalihasten tekemiseen. Olen oppinut muutamia tehokkaita liikkeitä, esim. tuossa 42 Days to Fit-kirjassa opetetaan "Mountain climbers" ja "Burpees" liikkeet, joita kohtaan minulla on viha-rakkaussuhde: ne ovat haastavia ja saavat sykkeen nousemaan enkä yhtään tykkää siitä olotilasta kun hikipäässä läähätän nenä olohuoneen matossa, mutta pystyn tekemään niitä pitempään kuin aloittaessa, joten kehitystä on tapahtunut!
Kaikista kivointa on, kun toiset huomaavat muutoksen! Ystävät ovat kommentoineet, että olen kutistunut ja se tuo todella paljon lisämotivaatiota likkumiseen. Samoin ennen huonosti istuneet tai liian pienet vaatteet alkavat sopimaan paremmin ja paremmin!
Tämä on mulle tosi iso juttu, koska kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa painonpudotus on vaikeaa. Tässä Ylen artikkelista napattu lause:
– Mutta toki jos on varma, että liikkuu, syö huolella ja nukkuu hyvin, eikä painossa tapahdu yhtään mitään, niin silloin kyllä kannattaa tarkistuttaa esimerkiksi kilpirauhasarvot. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnassa paino ei putoa sitten millään vaikka olisi kuinka suuri energiavaje.
Tämä oli ennen minulle ainakin sellainen tappiomielen tuova totuus...mitä sitä yrittämään, kun ei tuloksia kuitenkaan tule. Mutta jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, niin tässä kaksi tärkeää asiaa sen tuoman huonon fyysisen olon selättämiseen:
Varmista, että lääkitys on kunnossa. Harmillisen moni lääkäri aliannostelee kilpirauhaslääkkeen, eikä usko, kun potilas kertoo oireiden jatkuvan, koska labratulokset ovat raja-arvoissa. Kävin itse todella monella lääkärillä, joskus itkun kanssa, ennenkuin löysin lääkärin, joka suostui vaihtamaan minut synteettisestä kilpirauhaslääkkeestä luonnolliseen hormonihoitoon. Käytän nyt Armour Thyroid-lääkettä, enkä usko, että olisin jaksanut muuttua ilman sitä.
Toisekseen: lihakset kuluttavat enemmän energiaa. Tiedän kokemuksesta, että vajaatoiminnan takia käsiä ja jalkoja voi särkeä fyysisen rasituksen tuloksena. Silti kannustaisin keskittymään lihasmassan kasvattamiseen, koska se kiihdyttää vajaatoiminnan takia pysähtynyttä metabolismia ja auttaa hyvinvoinnissa.
Liikunnalla on niin paljon positiivisia vaikutuksia, etten usko että koskaan haluan palata entiseen! Jaksan paremmin, näytän paremmalta mikä vaikuttaa myös mielialaan. Liikunta ei ole mielestäni vain fyysistä hyvinvointia, vaan puolet sen myönteisistä vaikutuksista on henkistä hyvinvointia! Liikunta on hauskaa, erityisesti, jos sitä voi harrastaa ystävien ja puolison kanssa.
Olen laihtunut 4,5 kiloa siitä, kun kirjoitin täällä 2 kk sitten ensimmäisen kerran päätöksestäni muuttaa elämäntapojani terveellisempään suuntaan. Koska tiedän, että olen saanut lisää painavampaa lihamassaa, olen todella tyytyväinen tulokseen. Olin aloittaessani päättänyt, että haluan tosissani nähdä muutoksen ja uskon että kaikki tekosyyt ja laiskuus on sen päätöksen myötä ollut helpompi unohtaa. Vielä on muutama kilo, ennenkuin olen BMI:n suositusrajoissa, mutta tämä kivi on nyt lähtenyt vierimään eikä aio sammaloitua enää sohvannurkassa!
Kuvat:
FreeDigitalPhotos.net
photostock
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa keskustelemaan!