6.1.2016

Ujuta vihanneksia perheen ruokavalioon - 10 plus vinkkiä



Useimmat uuden vuoden lupaukset liittyvät terveelliseen ruokavalioon ja painonpudotukseen.  Onhan se uljas päätös, mutta lapsiperheessä ruokavalion muuttaminen ei suju aina valituksitta.   Miten lisätä koko perheen intoa syödä kasviksia ja nauttia siitä? 

Lapset eivät yleensä tykkää keitetyistä tai paistetuista vihanneksista.  Muistan kuulleeni, että lapsuudessa makunystyrät ovat erilaisia kuin aikuisella, eivätkä keitetyt vihannekset vain maistu lapsen suussa hyvältä.  Tarjoilemalla vihannekset lapsia miellyttävässä muodossa vältämme pakkotilanteet lautasen äärellä (jotka aikuinen aina häviää, sillä miten sen ruoan voi väkisin jollekin syöttää?  Ei mitenkään.)

Olen pitänyt melko samaa ruokailurutiinia koko lapsiperheajan.  Aamupäivän välipalalla on hedelmää ja iltapäivällä, päiväunien ja lepoajan jälkeen, tarjoilen vihanneksia.  Erityisesti iltapäivän vihanneshetki sopii meille tosi hyvin, koska iltaruokaan oli vielä aikaa, mutta lapset halusivat jo syödä jotain.  Kun naposteltava on vihanneksia, ei niitä tarvi iltaruoalla väkipakolla syöttää – nakit ja muusi riittävät, koska lapset ovat jo dippailleet porkkanaa, parsakaalia tai kukkakaalia.  

Dippilautaset käyvät myös juhliin, alla joulunaikaan tekemäni lautanen: 



Jos saisi vielä itsensä pitäytymään näihin terveellisiin välipaloihin sen suklaapatukan tai pullan sijaan... Jännä miten sitä on lapsilleen valmis laittamaan terveelliset vaihtoehdot ja itse sortuu aina vaan!  

Tässä siis kymmenen vinkkiä siihen, miten ujuttaa vihanneksia tai hedelmiä koko perheen ruokailuun, ilman että ruokailusta tulee stressiä.

1. Kasvisosekeitto.  Oman lapsuuden yökköruoka oli kesäkeitto ja meilläkin lapset helposti nyppivät keitoista epämiellyttävät vihannekset pois.  Ratkaisuna käytän sauvasekoitinta! Teen miltei joka viikko kasvisosekeittoa, jonne voi piilottaa monenlaisia vihanneksia.  Peruna, porkkana ja kevyesti öljyssä curryn kanssa paistetut sipulit ovat yleensä keiton pohjana.  Pehmennän sen tuorejuustolla tai sulatejuustolla tai ripottelemalla juustoraastetta keiton päälle.  Maissi sopii hyvin joukkoon, mutta kukkakaalia laitan vain pienen palan, koska sen maku on voimakkaampi.  Lapsille tämä keitto maistuu erinomaisesti!

2. Dippivihannekset.  Pilko erilaisia vihanneksia ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile dipin kanssa (kermaviiliä, jugurttia ja mausteita).  Kurkku, porkkana, tomaatit, kukkakaali, parsakaali, erilaiset lehdet ja kaali ovat sopivia dipattavia.  Lapset syövät raakoja vihanneksia mielellään ja dippaaminen on kivaa! 

3. Värikkäät välipalalautaset.  Lasten touhutessa leikeissään yllätän heidät värikkäillä lautasilla, joissa on erilaisia pilkottuja hedelmiä ja vihanneksia.  Erilaiset teemat ovat aina kivoja: vihreitä tarjottavia vihreällä lautasella, tai tänään syödään punaista.  Kaunis tarjoilu on lapsille mieleen ja viipaleet sujahtavat hetkessä suuhun.   

4. Smoothiet eli pirtelöt.  Kesäisin teemme usein marjapirtelöitä.  Pirtelöön voi sekoittaa melkein mitä vain hedelmää, marjaa ja vihannesta.  Herkkuhetkiin sekoitamme ne jäätelön kanssa, mutta useimmiten teemme pirtelön maustamattomaan jugurttiin.  
  
5. Piilota!  Punajuuren voi piilottaa Lindströmin pihveihin, linssisosekeittoon tai lihamurekkeeseen. Jauhelihakastikkeeseen voi piilottaa sipulia, tomaattia ja porkkanaraastetta.  Perunamuussiin voi lisätä kukkakaalia.  Lihapullataikinaan voi soseuttaa kypsää kesäkurpitsaa.  

6. Uunivihannekset.  Paista öljyssä ja mausteissa pyöräytetyt vihannekset uunissa.  Omaa herkkuani on paprikat, sipulit, kesäkurpitsa ja sienet.  Peruna on perusmaku, joka maistuu aina.  Vanhemmat lapset arvostavat muitakin uunivihanneksia.  Kaikki aikanaan, vanhempien esimerkkiä seuraamalla lapsetkin oppivat.

7. Tortillat.  On jännää, miten ohuen leivän sisään käärityt vihannekset maistuvat paremmin kuin ilman sitä leipää!  Kun ainekset ovat pilkottuina omissa tarjoiluastioissaan, lapsista on kiva kasata kaikkea tortillan päälle.  Jauhelihaa tacomausteella, juustoraastetta, kermaviiliä, tomaattia, kurkkua, sipulia ja kaalia tai salaattia.  Innokkaat voivat valmistaa papumuhennoksen lisäksi.

8. Vihannespalat vs. raasteet.  Olen huomannut, että vihannespalat menevät lapsille alas paremmin kuin raasteet.  Lanttupala tai porkkanatikut siis raasteen sijaan pöytään. 

9. Yhdessä kokkailu.  Ota lapsi mukaan esim. salaatin valmistamiseen.  Vihanneksia pestessä ja pilkkoessa helposti livahtaa pala jos toinenkin suuhun.  Esim. retiisi voi tuntua oudolta, mutta kun sitä saa äidin kanssa pilkkoa, ainakin yksi pala pitää maistaa. 

10. Itse kerätyt marjat ja vihannekset ovat maistuvampia!  Jos teillä ei ole puutarhaa, ettekä pääse metsään, ehkä mummolassa lapsi saa käydä välipalalla marjapensaalla tai hedelmäpuussa. 





Miten teillä on opittu syömään vihanneksia?  Jätä muillekin vinkki kommenttilaatikkoon! 



Kuva:
FreeDigitalPhotos.net/“Funny Healthy Vegetables On A Cutting Board” by marcolm

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä, kiitos näistä!
    Aionkin laittaa joku ilta dippilautasen, meillä maistuu kaikki raakana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Dipissa puolet kivasta on se dippikastike, mutta jos se saa lapset napsimaan vihanneksia, niin käy mulle :)

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...