26.4.2016

5 askelta terveeseen sinkkuelämään

Breakfast for One

Avioliitto kuvaa Kristusta ja seurakuntaa.  Raamatussa arvostetaan äitien tekemää työtä.   Lapset ovat siunaus ja Jumalan lahja.  Seurakunnan perinteisessä perhekuvassa voi sinkku kokea itsensä toisen luokan kristityksi. Kun vuodet vierivät ja haaveet puolisosta ja lapsista näyttävät haihtuvan ilmaan, kipeät kysymykset nousevat esiin: 

Eikö Jumala välitä minusta? 
Miksi niin moni muu löytää puolison, mutta en minä? 
Miksi minut unohdettiin?

Äitiydestä kirjoittaminen on minulle helppoa, koska se on tällä hetkellä yksi suurista asioista elämässäni. Mutta sinkkuelämä?  Koen itseni hyvin arvottomaksi kirjoittamaan siitä. Elin sinkkuelämää 23-vuotiaaksi ja olisi hullua väittää, että ymmärrän täysin miltä tuntuu olla naimaton kristitty, koska se on hyvin erilaista kolmi-, neli- ja viisikymppisenä kuin kaksikymppisenä. En siis kirjoita asiantuntijana aiheesta.   

Koen puutteita myös seurakuntataustani teologiasta asian suhteen. Protestanttisessa liikkeessä ei ole selkeää oppia siitä, miten sinkkuihmiset palvelevat seurakunnassa erityisesti johtoasemissa, verrattuna erityisesti katoliseen ja ortodoksisuuntiin.  Esim. naimaton miespastori voi herättää kummastusta ja moni kokee asiakseen mainita siitä. ”Eikä palvelustehtäväsi olisikin vain parempi, kun sinulla olisi vaimo siinä auttamassa?”  Kohteliaat vain ajattelevat: ”Mikä sinussa on oikein vialla?!”

Olen kuitenkin vastuuasemassa, jossa minun täytyy ymmärtää ja tukea naimattomia henkilöitä, joten olen viime aikoina pohtinut paljon hengellistä elämää ja palvelutehtäviä sinkun näkökannalta.  Tässä siis joitain ajatuksia kristityille sinkuille.


1. Millainen sinkku olet?


Sinkkuja on nykyään monenlaisia.  Jotkut ovat eronneita tai leskiä. Toiset eivät ole olleet koskaan naimisissa. Osa siirtää avioliittoa eri syistä. 

Jeesuksen syntymän aikoihin hebrean kielessä ei edes ollut sanaa poikamies.  Sanottiin, että on synti, jos mies on naimaton vielä 20-vuotiaana. Suvun nimen jatkuminen poikalapsen kautta oli jokaisen juutalaisen miehen kunniatehtävä, elämän ja kuoleman asia.  Tällaiseen tilanteeseen Jeesus julisti: 

”Se ratkaisu ei sovellu kaikille, ainoastaan niille, joille se osa on annettu. On sellaisia, jotka äitinsä kohdusta saakka ovat avioliittoon kelpaamattomia, on toisia, joista ihmiset ovat tehneet sellaisia, ja on niitä, jotka itse, taivasten valtakunnan tähden, ovat ottaneet osakseen naimattomuuden. Joka voi valita tämän ratkaisun, valitkoon.” (Matt 19:11-12).

Uudessa Testamentissa puhutaan kahdenlaisista sinkuista.  ”Munkki/nunnalupauksen” tehneet eli ne, jotka ovat sitoutuneet naimattomuuteen koko elämänsä ajaksi taivasten valtakunnan tähden.  He ovat vapaasti valinneet naimattomuuden täydellisenä ja elämänpituisena lahjana Kristukselle ja seurakunnalle.  Hyvin harva on tässä joukossa. 

On ilmiselvää, että Jeesus oli valinnut taivasten valtakunnan tähden naimattomuuden.  Johannes Kastaja oli toinen ja Paavali kolmas esimerkki naimattomista Jumalan valtakunnan työntekijöistä.  Daniel, Jeremias, Elia ja Elisa ovat muita Raamatun henkilöitä, jotka palvelivat Jumalaa sinkkuina.   

Toisessa ryhmässä ovat ne, jotka sitoutuvat selibaattiin niin kauan, kuin ovat naimattomia.  Suurin osa kristityistä sinkuista on tässä ryhmässä.  He eivät valitse elämänpituista naimattomuutta, mutta he ovat päättäneet odottaa seksiä avioliittoon - jos se on osa heidän tulevaisuuttaan - saakka.  

Millainen sinkku sinä olet? Jos olet lupautunut naimattomaksi lopunelämääsi, puhu siitä ystäviesi ja pastorisi kanssa.  Tähän päätökseen tuleminen vie yleensä vuosia.  Jos toiveissasi on tavata se oikea, hakeudu tilanteisiin, joissa on mahdollista tavata muita kristittyjä sinkkuja.  Rukoile Jumalan johdatusta ja pysy avoimena. Avioliittoon ei ole yläikärajaa!  

2. Tyytyväisyys


Kun luin aiheeseen liittyvää materiaalia sekä naimisissa olevien että sinkkujen näkökulmasta, yksi asia nousi ykkösenä esiin: Ota lahjana vastaan se elämäntilanne, jossa nyt olet.  Opi olemaan siinä tyytyväinen. Avioliitto ei ole tae onneen ja autuuteen. Jos olet tällä hetkellä sinkku, se on sinulle lahja. Jos olet tällä hetkellä naimisissa, se on lahja. Vastaanota ja löydä ne siunaukset ja vaikeudetkin, jotka tämän lahjan myötä elämääsi on tullut. 

Jumala päättää kaikkivaltiaasti kuka on naimisissa ja kuka on naimaton. Herra antaa ja Herra ottaa (Job 1:21). Olet onnellisempi kun luotat Hänen täyttävän kaikki tarpeesi ja turvaudut Häneen vaikeina hetkinä. Moni sinkkuystäväni voi todistaa siitä, että elämä voi olla kaikin puolin tyydyttävää ilman aviopuolisoakin. He ovat oppineet Paavalin tavoin "tulemaan toimeen sillä, mitä minulla on" ja ovat "tottuneet kaikkeen ja kaikenlaiseen" ja huomanneet, että he kestävät "kaiken hänen avullaan, joka antaa minulle voimaa". (Fil 4:11-13).     

Suurin käsky Raamatussa on rakastaa Jumalaa täydellisesti. Rakasta ja palvele Häntä siviilisäädystä riippumatta, täydestä sydämestäsi. Et ole naimattomana missannut Jumalan siunauksia. Elämäsi voi olla hyvää ja jännittävää ja iloista ja tyydyttävää  Jumalan hyvyyttä on niin monenlaista muutakin kuin vain avioliittoa ja lapsia.
…ei hän kiellä hyvää niiltä, jotka nuhteettomasti vaeltavat.” Psalmi 84:12
Haku päällä on hankala rentoutua nauttimaan tästä päivästä ja tästä elämäntilanteesta. Vaikka pitäisitkin silmät auki vastakkaisen sukupuolen suhteen, älä odottele elämän alkamista papin aamenen jälkeen. Elät jo nyt, nauti siitä!  


3. Vapaus palvella


Paavali sanoo, että sinkut voivat palvella Jumalaa suuremmalla vapaudella ja sitoumuksella: 

”Soisin, ettei teillä olisi huolia. Naimaton mies huolehtii siitä, mikä on Herran, kuinka olisi Herralle mieliksi; mutta nainut huolehtii maailmallisista, kuinka olisi vaimolleen mieliksi, ja hänen harrastuksensa käy kahtaanne. Samoin vaimo, jolla ei enää ole miestä, ja neitsyt huolehtivat siitä, mikä on Herran, että olisivat pyhät sekä ruumiin että hengen puolesta; mutta naimisissa oleva huolehtii maailmallisista, kuinka olisi mieliksi miehellensä. Tämän minä sanon teidän omaksi hyödyksenne, en pannakseni kytkyttä kaulaanne, vaan sitä varten, että eläisitte säädyllisesti ja häiriytymättä pysyisitte Herrassa.” (1 Kor 7:32-35).
Sinulla on upea mahdollisuus antautua palvelustyöhön täysillä. Olet vapaa matkustelemaan, valvomaan myöhään ja tekemään spontaaneja päätöksiä. Sinun ei tarvitse ottaa huomioon puolison ja lasten tarpeita eikä odotuksia. 

Palvelustyön lisäksi myös sinkkuutesi on todistus Jumalan hyvyydestä. Jumala haluaa naimattomuutesi olevan merkki ja todistus siitä, miten suuresti ja laajasti Hän rakastaa seurakuntaa ja maailmaa. Et jaa ruumistasi toisten kanssa. Olet kihlattu Jeesukselle ja ruumiisi kuuluu Hänelle. Joka päiväinen elämäsi on profeetallinen merkki Jumalan valtakunnasta. Jeesus riittää. 

4. Ihmiset ensin


Moni erehtyy ajattelemaan, että sinkun elämässä työ on tärkeimmällä sijalla, Jumalan jälkeen tottakai. On totta, että naimattomilla on enemmän aikaa ja mahdollisuuksia paneutua työhön ja palvelemaan muita kuin avioliitossa olevilla.  On kuitenkin erittäin tärkeää, että sinkun elämän tärkeysjärjestykset ovat terveellä pohjalla, ihan niin kuin naimisissa olevillakin.  

Ihmissuhteet ovat aina ykkössijalla.  Tarvitset muita ihmisiä ja yhteisöä. Suku, ystävät, seurakuntaperhe ja muut yhteisöt ovat tehokkuutta ja työsaavutuksia tärkeämpiä asioita. Panosta yhteyteen ja ainakin yhteen tai kahteen läheiseen ystävyyssuhteeseen.  Jeesuksella oli 12 opetuslasta, ja hän vietti aikaa myös Marian, Martan ja Lasaruksen kanssa.  Anna lähimmäistesi tietää, että he tulevat elämässäsi ennen työtä.

Opettele terveesti sitoutumaan toisiin ihmisiin. Kukaan meistä ei pärjää koko ajan ihan yksin.  Sitoutumista voi joutua opettelemaan, mutta se on osa emotionaalisesti tervettä ihmisyyttä. 

Ole vieraanvarainen. Jos koet vaikeaksi harrastaa esim. vieraanvaraisuutta yksin, pyydä ystäviä tai ystäväperhettä apuun. Ehkä heillä on isompi koti tai he laittavat mielellään ruokaa. Ole luova, äläkä pelkää pyytää apua! 

5. Pidä huolta itsestäsi


Sitoudu pitämään itsestäsi erinomaista huolta. Laita elämääsi rajoja ja luo rytmejä ja aikoja levon ja työn välille. Tee asioita joista nautit, harrasta ja haaveile.  Paavali sanoi Timoteukselle, sinkkupastorille: ”Valvo itseäsi ja opetustasi, ole siinä kestävä…” 1 Tim 4:16.

Et ole kone, sinullakin on tarpeita ja toiveita, joiden täyttäminen on tärkeää. Ellet täytä elämääsi sinua siunaavilla asioilla, ei siitä riitä jaettavaa muillekaan kovinkaan kauan. Joskus voi olla vaikeaa laittaa rajoja työpaikalla tai seurakunnassa. "Eihän sinulla ole siellä kotona ketään, joka odottaa" tai "Sinullahan on aikaa auttaa tässä työssä kun ei ole perhettä".

Moni ei ajattele, että sinkkujen pitää tehdä enemmän työtä ihmissuhteidensa suhteen: kukaan ei odottele valmiiksi kotona seuraasi. Tuo kohteliaasti esille, että tarvitset aikaa ihmissuhteiden hoitoon ihan samalla lailla kuin naimissa olevat ja laita rajat työnteolle.

Kaikkein tärkein asia kristityn elämässä on suhde Jeesuksen kanssa. Tämä koskee sekä naimattomia että naimisissa olevia.  Kuten minkä tahansa muunkin suhteen kanssa, se vie aikaa ja suunnitelmallisuutta.  Jotkut osallistuvat hiljaisuuden retriitteihin.  Osa käy konferensseissa ja seminaareissa, joissa opetetaan aiheesta.  Jotkut vetäytyvät työstä ja ihmisseurasta viikottain tai kuukausittain Jumalan läheisyyteen. Löydä sinulle sopiva tapa vaalia tätä yhteyttä.  Ehkä tärkein asia, jonka sinkuille haluan sanoa on:
Et ole toisen luokan kansalainen.
Et ole toisen luokan kristitty.
Älä anna muiden ajatella, että olet toista luokkaa!

En ymmärrä, miksi avioon kaipaavat eivät aina saa haluamaansa, niin kun en sitäkään, miksi jotkut ovat tahtomattaan jääneet lapsettomiksi.  Anna Jumalan ottaa elämäntilanteesi ja anna sen muovata sinua enemmän Kristuksen kaltaisuuteen ja Jumalan läheisyyteen. Sinulla on annettavaa, olet lahjakas, kyvykäs ja arvokas ihan sellaisena kuin olet.


Miten olet pitänyt huolta itsestäsi sinkkuelämässä? Millaisia haasteita olet kohdannut? Mitä haluaisit kertoa naimisissa oleville ystävillesi? 


3 kommenttia:

 1. Hieno postaus. Sain siitä rohkaisua ja ajattelemisen aihetta. :)

  Osaatko sanoa, mitä Raamattu sanoo siitä, kuinka uskovainen sinkku voi toteuttaa seksuaalisuuttaan? Onko masturbaatio sallittua?

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia kivasta palautteesta!

  Juttelin juuri eilen erään sinkkuystäväni kanssa tästä - miten elää terveessä tasapainossa sinkkuna tässä seksihullussa maailmassa. Ja kysyit myös kysymyksen, jota olen pelännyt :)

  Aion antaa linkin blogiin, jonka kirjoittaja keskittyy evankeliumiin ja käsittelee sen valossa seksuaalisuuteen(kin) liittyviä aiheita. Tässä linkissä on useita linkkejä, joista yksi käsittelee masturbaatiota.

  http://phyliciadelta.com/the-other-virgin-diaries/

  Jos et osaa englantia, pitäänee luvata kirjoittaa aiheesta blogissa, mutta juuri tällä hetkellä en ehdi. Aihe on tärkeä ja siitä en halua hutiloiden kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihe on tärkeä, mutta vaikea. Hetkittäin tietysti myös helppoa elellä huoletonta sinkkuelämää sen kummempia miettimättä, mutta välillä nämä asiat ovat kovastikin mielessä. Kipeinä ja tuskaisina.

   Englantia en osaa kovin hyvin, joten jään odottamaan postaustasi. Ihanaa lukea tässä ajassa näin terveitä kristinuskoon perustuvia tekstejä. <3 Usko on minullekin elämän tärkein asia. Ihanaa kevättä sinulle!

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...