15.6.2012

Pystytkö hillitsemään kielesi - viikon haaste

Olen kuullut jonkun kuvaavan Jaakobin kirjoittamaa kirjettä kristityn elämän käytännön oppaaksi, jossa usko eletään tekoina.  

Jaakob, Jeesuksen veli-puoli,  kirjoittaa selkeästi ja suorasukaisesti.  Hän ei säästele sanojaan eikä silittele kristittyjä myötäkarvaan.  Aloitusjakeessa hän sanoo: “Pitäkää pelkkänä ilona, kun joudutte moninaisiin kiusauksiin.”  Ei maalailla ruusuista kuvaa kristityn elämästä.  Ei luvata autuutta ja ongelmatonta elämää.  Aloita uusi elämä Jeesuksen kanssa oikealla asenteella:  ‘Kun joudutte kiusauksiin -  koska ne tulevat väistämättä’, hän sanoo, ‘pitäkää sitä lahjana!’.   

Jaakob kirjoittaa suorin sanoin myös kristittyjen kielenkäytöstä:

“Jos joku luulee olevansa Jumalan palvelija mutta ei pysty hillitsemään kieltään, hän pettää itsensä ja hänen jumalanpalveluksensa on turha.” Jaakob 1:26.  

Luuletko olevasi kristitty? Luuletko palvelevasi Jumalaa?  Jaakobin mukaan jos et pysty hillitsemään kieltäsi, elät itsepetoksessa ja uskonnolliset tekosi ovat tyhjää, tuloksetonta ja turhaa. Kieli paljastaa sydämessäsi olevat asenteet, ajatukset ja motiivit.  Sen vuoksi, jos uskot olevasi kunnon ihminen ja hyvä kristitty, tarkkaile mitä suustasi tulee ulos. Jeesus sanoi:Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu.” (Matteus 12:34-37).  “Hyvä ihminen tuo hyvyytensä varastosta esiin hyvää, paha ihminen pahuutensa varastosta pahaa.  Minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, jonka ihmiset lausuvat, heidän on tuomiopäivänä tehtävä tili.  Sanojesi perusteella sinut julistetaan syyttömäksi, ja sanojesi perusteella sinut tuomitaan syylliseksi.”Joskus on vaikea uskoa ihmistä, joka kutsuu itseään kristityksi, mutta jonka puhe on härskiä, pisteliästä, sarkastista, ivallista, vihaista tai kriittistä. Aivan samoin kuin itsekehu, juoruaminen, valittaminen ja liioittelu, ne eivät tuo mieleen Raamatun kristityille antamia kehoituksia puheen suhteen, joista tässä yksi esimerkki:  "He eivät saa parjata ketään eivätkä haastaa riitaa, vaan heidän on oltava ystävällisiä ja osoitettava lempeyttä kaikille ihmisille." Tiitus 3:2  


Jumala haluaa valloittaa sydämesi täydellisesti.  Hänelle ei riitä se, että näytät tai kuulostat kristityltä tietyissä tilanteissa, että teet ‘oikeita’ asioita.  Jumala haluaa saada sijan elämässäsi pimeimpiä nurkkia ja lukituimpia komeroita myöten.  Pintamaalauksen sijasta sydämessäsi pitää tapahtua perusremontti, jossa käydään läpi kaikki alueet perustuksesta alkaen.  

Tämän täydellisen uudistuksen tarpeen näkeminen voi olla vaikeaa.  Varsinkin, jos olet jo antautunut Jumalan tahtoon vuosia sitten.  Mitä siellä sydämessä vielä on jäljellä?  Eikö Jeesus hallitse jo jokaista elämänaluetta?  

Psalmissa 139 Daavid kirjoittaa, kuinka Jumala tuntee sinut täydellisesti.  Jumala näkee sinut, ymmärtää ajatuksesi, kaikki sinun tiesi ovat Hänelle tuttuja.  Et voi paeta Häntä.  Hän loi sinut ihmeellisesti ja kirjoitti kaikki päiväsi kirjaansa ennenkuin yksikään niistä oli vielä tullut.  Psalmin viimeisissä jakeissa Daavid pyytää: “Tutki minua Jumala, ja tunne minun sydämeni, koettele minua ja tunne minun ajatukseni.  Ja katso: jos minun tieni on vaivaan vievä, niin johdata minut iankaikkiselle tielle.”

Daavid ymmärsi sen, että hän on kykenemätön näkemään kaikkea, mitä hänen sydämessään on.  Sydän voi johtaa meidät väärälle tielle ja sydämessä voi olla paljon ajatuksia, jotka eivät ole Jumalan tahdon mukaisia.  Me tarvitsemme Jumalan apua nähdäksemme alueet, joilla olemme vielä riippumattomia Jumalasta.  Aivan kuin sydämessäsi asuisi vielä saavuttamattomia kansoja, jotka eivät ole tehneet parannusta jumalattomista teistään ja teoistaan ja kääntyneet armon evankeliumin puoleen.  Näillekin alueille tarvitaan evankeliumin valo paljastamaan kaikki lika ja pimeys.
"Sillä se, joka tahtoo rakastaa elämää ja haluaa nähdä hyviä päiviä, hillitköön kielensä pahoista sanoista ja huulensa valhetta puhumasta." 
1. Pietarin kirje 3:10

Jaakob käyttää myös suuren osan luvusta kolme kielen kurissa pitämisestä puhumiseen.  Vain täydellinen ihminen pystyy hallitsemaan kieltään.  Ja koska kukaan ei ole täydellinen, Jaakob pystyy väittämään, että kukaan ei pysty kesyttämään kieltä.  “Se on levoton ja paha, täynnä kuolettavaa myrkkyä.”

"Ei ihmistä saastuta se, mikä menee suusta sisään. 

Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee suusta ulos." 
Matteus 15:11.

Eräs tehokas tapa nähdä omassa elämässäsi alueet, joissa olet vielä lihan vallitsema (vs. Pyhän Hengen vallitsema) on tehdä yksinkertainen kieliharjoitus viikon ajan.  

Älä juorua (älä tunnusta toisten ihmisten syntejä).
Älä valita.
Älä syytä.
Älä kerro tekosyitä.
Älä valehtele.
Älä puolusta itseäsi.
Älä liioittele.
Älä kerskaa.

Tämä harjoitus on osa 8 kuukauden kestävää Sonship-kurssia.  Kieliharjoituksen tarkoituksena on saada meidät ymmärtämään kuinka me päivittäin tarvitsemme evankeliumia; olemme todellakin kykenemättömiä muuttamaan sydäntämme pyhäksi ja puhtaaksi. Teemme syntiä puheellamme. Me nopeasti selitämme tekomme oikeiksi ja hartaasti haluamme näyttää hyvältä ja olla oikeassa.  Mutta kielenkäyttömme paljastaa mihin me uskomme ja keneen me olemme sitoutuneita.  

Kun teet tätä kieliharjoitusta, ole valmis tappioon.  Kukaan ei ole pystynyt pitämään näitä sääntöjä viikon ajan - paitsi eräs mies, joka myönsi ettei puhunut viikkoon yhtään mitään, jottei lankeaisi! Mutta ei mykäksi alkaminenkaan ole Jumalan tahto; onhan Raamatussa monta kohtaa, jossa meitä kehoitetaan käyttämään kieltämme hyvään.  Niinpä näiden kieltojen lisäksi harjoittele viikon ajan seuraavanlaista kielenkäyttöä:

Puhu toisista vain hyvää.
Kiitä ja ylistä Jumalaa.
Tunnusta kun olet väärässä tai kun lankeat syntiin.
Puhu rehellisesti ja totuudellisesti.
Julista evankeliumia.

Oletko valmis tähän haasteeseen?  Aion itse aloittaa tämän jälleen kerran.  Kieliharjoituksessa epäonnistuminen paljastaa hyvin sydämen todellisen tilan. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun ajattelet olevasi hyvä tai ainakin parempi kuin suurin osa kristikuntaa. Se on juuri se tilanne, jossa sydämen motiivien paljastuminen on terveellinen muistutus siitä, että kukaan ei ole parannuksen tekemisen ja Jumalan anteeksiannon tarpeen yläpuolella.  


Ensi kerralla katsotaan miten kieliharjoituksessa meni. Jos haluat, kerro kommenteissa muillekin, pystyitkö olemaan synnitön puheesi kanssa.  Mitä asioita nousi esille kun onnistuit tai kun epäonnistuit tässä harjoituksessa? Paneudun seuraavassa postauksessa myös syvemmälle näiden syntien juureen...siihen, mikä saa meidät päästämään suustamme sammakoita. Tähän liittyen: mitä mieltä olet, minkälaisia asioita esimerkiksi  kritisoiminen tai valittaminen kertoo ihmisestä? Entä oman itsensä sanallinen puolusteleminen?

“Herra, aseta vartija suulleni, pane vartio huulteni portille.” Psalmi 141:3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...