16.12.2016

4 tapaa pilata adventtiaika - ja neljä tapaa löytää joulurauha

Joulu on taas, joulu on taas…Kun joulukuun ensimmäinen saapuu, huomaan, että lasten joulukalenterit puuttuvat, yhtään ei ole leivottu etukäteen, ja joulucd:t on jossain kaapin perukoilla.  Die-hard-jouluihmiset, jotka juovat ensimmäiset glöginsä 100 päivää ennen joulua ovat elämässäni toisen maailmankaikkeuden supersankareita.

Haluaisin olla unelmien jouluihminen ensimmäisestä adventista lähtien, mutta en koskaan onnistu pääsemään joulutunnelmaan niin aikaisin.  Tyyliini kuuluu viime hetken paniikki ja stressi ja kovistelin jo miestäni, että tänä vuonna ei sitten kääritä lahjoja pikkutunneilla 23.12. tai myöhemmin, mutta voin jo arvata, että niin me kuitenkin teemme.

Kun pääsen vauhtiin, koristelu on kivaa ja leipominenkaan ei vie paljon aikaa, mutta miten päästä sisäisesti orientoitumaan Joulun sanomaan?  Usein se jää monenlaisen touhuamisen jalkoihin.  

Tässä 4 vinkkiä, miten pilaat adventtiajan itseltäsi ja perheeltäsi ja vastaavasti 4 tapaa, joilla joulurauha saa tulla teille asumaan.

1. Ahdistu kunnolla ennen joulua.  Päätä, että onnistuminen tavoitteissa joulun aikaan määrittelee seuraavan vuoden menenstyksen, oli kyseessä sitten täydellinen perhejoulu, yrityksen menestyminen tai seurakunnan kävijämäärän kasvu.  Ruoki ahdistusta kiireellä, kts. seuraava kohta.

2. Ole mahdollisimman kiireinen.  Kasaa ylimääräisiä juhlia, vierailuja ja ostosreissuja joulukuun ajalle. Ole vapaaehtoinen pikkujoulukoordinaattori työpaikalla, kerhoissa ja seurakunnassa. Ota henkilökohtainen vastuu kaiken onnistumisesta.    

3. Älä kunnioita elämässäsi olevia rajoituksia.  Näännytä itsesi henkisesti, fyysisesti ja emotionaalisesti.  Suostu kaikkeen, mitä toiset ehdottavat, vaikka et haluasikaan sitä tehdä.  Jouluhan on vain kerran vuodessa!

4. Päätä, että kova työ on kaiken perusta.  Ole varma siitä, että omalla panoksellasi autat Jumalaa tekemään työnsä paremmin ja tehokkaammin.  Joulu tuntuu joululta vasta kun kaikki mahdollinen on tehty täydellisesti valmiiksi, ja rentoutua voit vasta 25.12.  


4 vinkkiä joulurauhan lisäämiseen: 

 
1. Rentoudu. Perheesi tai työsi kasvu ja elinvoimaisuus ei ole kiinni joulusesongista.  Se on kiinni Jumalasta ja pitkäntähtäimen hyvistä toimintatavoista.  Kiire sanoo, että et luota Jumalan tekevän työtään.  Rentoutuminen on sen myöntämistä, että Jumalalla on ohjakset käsissään.   Kuinka paljon kiireisyytesi on todella osa ahdistuneisuuttasi?

2. Hidasta.  Se joka kiirehtii, hidastaa Jumalan asioita (Vincent de Paul).  Kiire on väkivaltaa sielulle, niille, joita rakastat, ja niille, joita palvelet.  Kysy itseltäsi: “Mitä teen, jota Jumala ei ehkä pyydä minua tekemään?”  Mitä hyötyä on siitä, että voitat mailman ja menetät sielusi? Jos olet naimisissa ja sinulla on lapsia, onko Jumalan tahto, että perheesi saa sinulta mitä muilta jää jäljelle kun palaat kotiin loppuun kuluneena – emotionaalisesti, fyysisesti ja hengellisesti?  Hidasta elämääsi ja hiljenny Jumalan edessä.  

3. Vastaanota rajoitukset.  Kun et välitä Jumalan antamista rajoista ja ylität ne, näännyt. Vain Jumala on Jumala.  Et sinä.  Johannes Kastaja sanoi: "Ei ihminen voi ottaa mitään, ellei hänelle anneta taivaasta.” Joh 3:27. Rajoja ovat aika, energia, älykkyys, hengellinen täyteys, jne.  Tunnista rajoituksesi ja ota ne vastaan Hänen lahjanaan.  Nauti adventtisunnuntain sapatinlevosta ja lue Raamatusta joulun tapahtumiin liittyviä tekstejä.

4. Jumala toimii toisin.  Jeesus käytti jatkuvasti maanviljelyyn liittyviä mielikuvia kuvaillessaan valtakuntaansa.  Vaikka työskentelisit jopa 60-80 tuntia viikossa, kasvi voi vain kasvaa niin nopeasti.  Voit kastella ja kitkeä rikkaruohoja, mutta vain Jumala voi antaa kasvun.  Ja Hän tekee sen hyvin hitaasti – niin kuin sinapinsiemen.  Jumalan työtavat eroavat meidän tavoistamme.  Jeesukseen syntymään liittyvät tapahtumat eivät olleet täydellistä satua, vaan täynnä  todellisen elämän haasteita.  Mutta kaikki tapahtui Jumalan satoja vuosia ennen antamien ennustusten mukaan.  Usko, että joulu voi tulla keskeneräiseen taloon, keskeneräisten ihmisten luo.


Onko sinulla vaikeuksia rauhoittua joulun sanoman äärelle?  Mitä teet, jotta joulukiire ei saisi ryöstää rauhaa ja iloa adventtiajasta?Perustuu Pete Scazzero/Emotionally Healthy Spirituality uutiskirjeeseen “4 Advent Killers” 


Kuva: 
FreeDigitalPhotos.net
“Christmas Card Icon” by photoraidz

2 kommenttia:

 1. Noh, minulla joulustressi kiteytyy taloudelliseen niukkuuteen ja moniin siskon ja veljien lasten, miehen veljen lasten sekä kummilasten joululahjoihin. Rahahuolet kestää marraskuulta helmikuulle, joululahjojen takia. Mutta muusta en murehdi. Vietämme aina ison perhejoulun ja ruokaa tuovat kaikki yhdessä ennaltasovitusti. Piparit teen lasten kanssa valmiista taikinasta, tortut ovat helppoja ja nopeita, samoin lanttu- ja bataattilaatikot jotka teen itse. Kalat saa valmiiksi laitettuina kaupasta. Siivous on normaali viikkosiivous muutama päivä ennen aattoa. Rrrakastan joulua, ja on erityisen ihanaa pystyä olemaan paljon kotona lasten kanssa juuri joulun aikaan! Ja joulurauha löytyy kyllä sisältäni jo joulukuun alussa, kunhan vaan muistan usein laittaa kädet ristiin, huokaista ylöspäin ja muistaa elää raha-asioissakin vain päivän kerrallaan : ) Huomisesta kun ei kukaan ihminen tiedä.

  Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Susanna, ihanalta kuulostaa suuri perhejoulu! Se on kyllä iso apu, kun kaikki ovat mukana ruokapuolella. Meillä vaikka kuinka siivoaa, pian on taas sotkut levällään...tällä hetkellä joulukorttitarvikkeet. Pikasiivous sitten perjantaina ja viikonloppu juhlitaan! Taloudelliset vaikeudet ovat kyllä sellaisia, että voi kaihertaa mielessä paljonkin. Toivottavasti teillä menee kuitenkin budjetointi tänäkin jouluna hyvin!

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...