8.8.2017

Kuka arvostaa sinua?


Hänen poikansa nousevat ja kiittävät hänen onneansa; hänen miehensä nousee ja ylistää häntä: "Paljon on naisia, toimellisia menoissaan, mutta yli niitten kaikkien kohoat sinä". 31:28-29

Sananlaskujen kirjan viimeiset jakeet on omistettu kelpo vaimolle.  Olen saapumassa luvun loppuun, jossa naisesta jälleen käytetään sanaa chayil (suomeksi käännetty kelpo tai toimellinen)

Chayil on mielenkiintoinen sana.  Yleensä se on käännetty tarkoittamaan armeijaa tai sotaurhoa.  Se kuvaa vahvuutta, valtaa ja voimaa.  Kelpo vaimo, toimellinen nainen on väkevä ja peloton, ihailua ansaitseva.

San31 nainen on ihailtava ja näissä jakeissa hänen miehensä ja lapsensa arvostavat häntä ääneen. 

Kun mietin näitä jakeita, huomaan, että ylistystä kelpo vaimolle antavat hänen omat lapsensa ja hänen oma miehensä.  

Tässä on hänen menestyksensä salaisuus: hän on paras äiti omille lapsilleen ja paras vaimo omalle miehelleen. San31 nainen ei kilpaile muiden äitien kanssa eikä vertaile itseään muihin vaimoihin.  Hän miettii oman perheensä parasta, tekee miehelleen hyvää ja palvelee lapsiaan. 

Jos olet miettinyt sitä, millainen nainen, vaimo tai äiti on paras, tästä löytyy vastaus.  Paras äiti on sellainen, joka keskittyy elämään omien lastensa parhaaksi.  Paras vaimo etsii oman miehensä parasta.  Parhaimmat naiset elävät Jumalan tahdon mukaisesti perheillensä ja läheisilleen hyvää tehden.  Se näyttää erilaiselta eri perheissä.  

En usko, että San31 nainen eli elämäänsä yrittäen saada kiitosta ja arvostusta muilta.  Päinvastoin, luvun pääperiaate on se, että hän pelkää Jumalaa, hän noudattaa Jumalan Sanan viisautta.  Hän hakee kiitosta ja arvostusta Jumalalta.  Ja sen seurauksena hänen perheensä oli kiitollinen.  

    


Mutta entä tilanteet, jossa lapset ja miehet eivät arvosta äitiä?   

Luvussa luetellaan kelpo vaimon monia tehtäviä, mutta siinä ei kerrota, oliko hän välillä väsynyt, ajatteliko hän työnsä olevan turhaa tai kaipasiko hän rohkaisua ja kiitosta.  Arvelen vastauksen olevan kyllä.

Äitiys on antamista, palvelemista, arkista puurtamista.  Moni äidin tehtävistä on näkymätöntä eikä taustalla hurraa kannustusjoukot.  Tämä on osa sitä tapaa, jolla Jumala muokkaa meitä Poikansa Jeesuksen kaltaiseksi. 

Vaikka minua ilahduttaa, kun lapset kiittävät minua jostain, en voi odottaa sitä heiltä.  Pienillä ei ole kykyä ymmärtää uhrauksia ja palveluksia, joita heidän edestään olen tehnyt.  En itsekään ymmärtänyt vanhemmuutta ennen kuin tulin itse äidiksi ja tajusin, miten kokonaisvaltaisesti olin oman äitini elämän muuttanut 😊 

Ajattelen niin, että nämä jakeessa kuvaillut lapset, jotka kiittävät äitiään, ovat kasvaneet ja kohdanneet aikuisuuden haasteita ja ymmärtävät jo vähän, mitä äiti oli käynyt läpi heitä kasvattaessaan ja hoitaessaan.    

Missään ei testata luonteenlaatua niin kuin huomaamattomissa palvelutehtävissä.  Niissä paljastuu, mistä todellinen motivaatio ja voima tulee elämääni. Valinta on minun.  Jos minua ei arvosteta, uhriudunko, kieriskelenkö itsesäälissä, valitanko olosuhteista ja ihmissuhteista, jätänkö kaiken?  Vai päätänkö pukeutua armahtavaisuuteen, anteeksiantoon, lempeyteen, nöyryyteen ja kiitollisuuteen? 

Niinpä San31 nainen ei keskity muihin ihmisiin, vaan Jumalaan.  Jos Jumala on pyytänyt häntä tekemään hyvää miehelleen, hän tekee niin, vaikka mies ei näyttäisi sitä huomaavan.  Ihminen, joka rakastaa Jumalaa, rakastaa pyyteettömästi toisia ihmisiä.  Ja Jumalalla on ihmeellinen tapa palkita ne, jotka rakastavat Häntä ja Hänen Sanaansa.  

Rakkaus ei ole tunne, vaan se on verbi.  Korinttolaiskirjeessä on ehkä yksi kauneimmista rakkausrunoista.  Siinä Paavali kuvailee mitä rakkaus on ja sanoo, että rakkaus on kaikkein väkevin; se ei koskaan häviä.  Rakkaudella tehdyt palvelukset ja uhraukset ovat kestäviä.  Ilman rakkautta tehdyt jaloimmatkin teot ovat hyödyttömiä. 

Perheesi ei voi olla huomaamatta motivaatiotasi ja he tulevat kiittämään sinua rakkaudesta.  Mutta vaikka he eivät arvostaisikaan sinua, Jumala näkee ja arvostaa.  

Tämä jae voi nostaa negatiivisia tunteita ja pettymystä esiin.  Lasten ja miehen arvostus ja kiitos on asia, joita en voi itse saada aikaan.  On naisia, jotka eivät koskaan saa kiitosta perheeltään.  

Mutta Jumalan seuraaminen olosuhteista huolimatta saa aikaan muutosta omassa sydämessämme.  Se muuttaa meitä sisäisesti, niin että voimme olla Sananlaskujen luvun 31 kaltainen nainen: kuninkaallinen, sisäisesti vahva ja rakastava nainen.    


Ja nyt on aika kiittää omaa äitiä!  Soita, kirjoita kortti, lähetä tekstiviesti, jossa mainitset asioita, joita arvostat omassa äidissäsi.  Miksi odottaa äitienpäivää?  Omien lasten arvostus ja kiitos on suuremmoinen palkka monia uhrauksia tehneelle äidille.  


Kuvat: Wisdomsposts.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...