26.12.2019

Pakettiratkaisut ei sovi jouluun - eikä elämään



Joulukuussa nostin pinon joululehtiä olohuoneen pöydälle.  Kauniita kuvia, herkullisen näköisiä respetejä ja kaikenmaailman koristeideoita.  Ajattelin löytäväni sieltä uusia kivoja ideoita joulunajalle, mutta sen sijaan koin kasvavaa epämukavuutta kaiken sen näennäisesti täydellisen äärellä.

Kirjoitin ajatuksistani kolumnin Ruut-nettilehden sivuille.

Huomasin, että lehtien tarjoilemat valmiit mallit täydelliseen joulunviettoon ei sopinut ollenkaan meidän perheen parhaisiin joulumuistoihin.  Joulu ei olekaan pakettiratkaisu, ei ole olemassa valmismallia, jota seuraamalla takaat täydellisen joulun jokaiselle.

Lapsiperheenä meille on muodostunut tiettyjä perinteitä joulun ajalle, joita lapset odottavat jo lokakuusta saakka.  Ja omakin sydän sykähtää kun teemme asioita aina vähän saman kaavan mukaan. Miksi perinteet ovat meille niin tärkeitä?

Kaipaamme kuulumista johonkin, olla osa jotain suurempaa.  Lapsuusmaisemat, lapsuudenkoti, lapsuuden joulut...niissä mielikuvissa on oma hohtonsa, niissä on jotain, joka herättää kaipuun ja kaihon. 

Perinteet kertovat meidän historiaamme.  Näin me juhlitaan, näin meillä tehdään.  Isovanhempien reseptit, vanhat joulukoristeet, ja yhteiset kokemukset perheenjäsenten kanssa lujittavat kuulumisentunnettamme. 

Juurettomuus voi olla suuri suru.  Hajonneet perheet, ikävät kokemukset, tarkoituksettomuus maailmassa. 

On lohdullista olla osa sukua, perhettä, perinteitä.  On rauhoittavaa tietää, että on olemassa asioita, jotka pysyvät.

Perheille on tärkeää luoda omia perinteitä.  Osa asettuu helposti jouluun.  Sinne sijoitetaan ne kansalliset perinteet, jotka jaamme yhdessä muiden suomalaisten kanssa.  Sieltä löytyy kristikunnan ylläpitämät traditiot, kirkkohistoriassa toistuneet tavat.  Ja sinne voi kukin perhe luoda omia perinteitään, joita lapset hartaasti odottavat.

Joulun pyhäpäivät alkavat olla jo ohi, mutta perinteiden luominen voi alkaa milloin vain.  Haluan rohkaista sinua vanhempana miettimään perinteitä, jotka voisit ottaa osaksi teidän perheen tarinaa.  Millaisia asioita haluat juhlia?  Millaisiin asioihin haluat kiinnittää huomiota?

Kun lapset ovat pieniä, ei paljoa tarvita.  Perinteet kasvavat ja kehittyvät perheen kanssa.  Meidän tämän hetken jouluperinteet ovat muodostuneet pikkuhiljaa.  Voi olla, että lisäämme eri asioita, jotka paremmin vastavat kasvavien lasten tarpeita ja rakentavat perheen yhteenkuuluvuutta tulevaisuudessa. 

Olemme luoneet perinteitä syntymäpäivien viettoon tai perjantai-iltaan.  Osa pieniä, osa suurempia. 

Perheen omat perinteet luovat turvallisia ja muistorikkaita hetkiä.  Pääasia on, että luomme juuri meidän näköisen perheen omia juttuja.  Luomme lapsillemme tunnetta, että he ovat osa jotain hyvää ja kestävää, ja luomme perhekulttuuria, jonne on aina ihanaa palata aikusenakin. 

Millaisia perinteitä teidän jouluun kuuluu?  Noudatatko monia lapsuudenperinteitä omassa kodissasi? 

 

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...