3.7.2013

Raamattu läpi lasten kanssa

Raamattu on iso kirja!  Tai oikeastaan, sehän on 66 kirjan kirjasto, jonka kirjoituksista löytyy historiaa, profetioita, runoja, lauluja, sananlaskuja, opetuksia, saarnoja, kirjeitä ja elämänkertomuksia.  Kirjasto on nimeltään kaanon - ohjeellisten kirjojen kokoelma.

David Castillo Dominici/ Free Digital Photos

Miten käydä läpi tätä kaanonia lasten kanssa?  Voimme toki lukea otteita sieltä täältä, Vanhasta ja Uudesta Testamentista.  Monet lastenraamatut ovat poimineet suosittuja ja tärkeitä kertomuksia ja uudelleenkertoneet ne lapsille ymmärrettävänä kertomuksena.  Kirjoitin lastenraamatuista ja kristillisestä kasvatuksesta mm. täällä.

Minusta on tärkeää, että lapsetkin oppivat ymmärtämään, että Raamatussa on punainen lanka, keskeinen kertomus, jonka ympärille kaikki muu rakentuu.  Jeesus Kristus, Pelastajamme on tämän kertomuksen päähenkilö.  Luen tällä hetkellä läpi pieniä profeettoja ja sielläkin jokaisessa kirjassa on viitteitä tulevaan Vapahtajaan.

Yksi parhaimmista lastenraamatuista tämän pelastustarinan kertomisessa on Jesus Story Book Bible.  Heidän mottonaan on "Every story whispers His name".  Suosittelen sitä lämpimästi!  Jesus Story Book Bible on harmi kyllä vain englanninkielellä.  Niinpä oli iloinen, kun sain ystävältä suomalaisen Raamattumaratonin käyttööni tänä keväänä.

rm_logo1.png
Raamattumaraton.fi
Raamattumaraton on Raamatunlukuohjelma lapsiperheille.  Laitoimme seinälle värikartan, jossa on 150 askeleen muodostama polku.  Polku kulkee läpi Raamatun aloittaen Eedenin puutarhasta ja päättyen Ilmestyskirjaan kertoen 150 tärkeää kertomusta Raamatusta.  Raamattumaraton on valmistettu neljään eri lastenraamattuun sekä Kirkkoraamattuun.  Lastenraamatut ovat seuraavat: 365 Raamatun kertomusta lapsille (Perussanoma), Lasten Raamattu (Uusi Tie), Alfa ja Omega (Perussanoma), Piplia lapsille (Pipliaseura). Lukuohjelman voi tulostaa mieleiselleen lastenraamatulle ilmaiseksi Raamattumaratonin nettisivuilta.  Meillä ei ole mitään noista mainituista lastenraamatuista, mutta käytän omia kotona löytyviä tukena, koska lapsista on mukava katsella kuvia.
 
Kun kertomus on luettu, voi keskustella valmiiksi annetun kysymyksen kanssa kertomuksesta ja löytää yhtymäkohtaa tämän päivän elämään.  Ohjelmassa on mukana myös tehtäviä ja tietokilpailu. Päätimme merkata kuljetut askeleet tarroilla ja niiden paikoilleen laittaminen on lapsista tärkeä juttu!

minikartta
Raamattumaratonin seinäkartta (myytävänä sivuilla). 
Tekijät ovat laittaneet polulle kolme etappia ja maalin.  Niiden kohdalle perhe saa yhdessä päättää väli- ja loppupalkinnot.  Minusta tämä on mukava aihe päättää yhdessä lasten kanssa - kaikki saavat ehdottaa kivoja juttuja, joita voidaan tehdä yhdessä kun etappi saavutetaan.  Otamme varmaan aika realistisia, toteutettavia aiheita etapeille, kuten jäätelölle meno puistoon, yhteinen retki uimarannalle tms.  Saa nähdä mihin vuodenaikaan loppupalkinto asettuu, emme ole vielä nimittäin päättäneet kuinka monta askelta käymme viikon aikana läpi.

Seinäkartta askeleineen on mukava muistutus siitä, kuinka pitkälle olemme päässeet Raamatun läpi lukemisessa.  Kertomusluettelo antaa valmiit kertomukset kysymyksineen käyttöön - joskus on mukava kun ei ihan kaikkea tarvitse suunnitella alusta alkaen itse!  

Muuten, ihan ensimmäinen selitystehtävä tuli tuon nimen kanssa; lapset eivät vielä tienneet mikä maraton on (en ole yhtään juoksijaihminen :).  Sepä olikin mukava selittää, vaikka jätin historiallisen alkuperän vielä tällä kertaa pois.  Sinnikkyyttä ja suunnitelmallisuutta tarvitaan maratonille harjoittelussa ja aika ylpeä saa olla saavutuksestaan kun pääsee maalilinjan ylitse! Ja puhuuhan Paavalikin kilpailemisesta ja harjoittelusta verraten uskonelämää urheilemiseen.

Eli siis jos olet hakenut lasten kanssa käytettävää Raamatunlukuohjelmaa, suosittelen Raamattumaratonia!

p.s. tämä ei ole maksettu mainos :) suosittelen vain hyväksi huomaamaani juttua!

Edit: korjasin tekstiini lastenraamatut, joita varten lukuohjelman voi tulostaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...