30.10.2013

Vanhempi, vaadi tottelevaisuutta lapseltasi - linkki

Tiesimme jo nuorina vanhempina, että yksi suurimmista tehtävistämme on opettaa lapsille tottelevaisuutta.  Lasten tulee Raamatun mukaan totella vanhempiaan ja siispä vanhempien tehtävä on sitä opettaa.  Aihetta olemme opetelleet jo kohta kymmenen vuotta ja oppijan paikalla ovat olleet sekä lapset että vanhemmat.

Löysin eilen hyvän artikkelin tottelevaisuudesta ja laitan tuonne loppuun siihen linkin.  Artikkeli on kirjoitettu kristityille vanhemmille.  Tämä oli hyvä muistutus minulle siitä, että ei pidä ihmetellä ei-kristittyjen vanhempien oppeja ja lastenkasvatuksen periaatteita.  Onhan jopa vanhempia, jotka eivät vaadi lapsiltaan tottelevaisuutta.  Heidän mielestään lapset voivat itse valita tottelevatko ja ketä tottelevat.  Meillä kristityillä ei kuitenkaan ole tätä mahdollisuutta.  Tottelevaisuus on jokaisen opetuslapsen, Jeesuksen seuraajan, tunnusmerkki.  Nöyrryn itse tottelemaan Jumalan Sanaa ja haluan opettaa lapsillenikin tämän siunatun asenteen, tottelevaisuuden.

Artikkelissa pohditaan miksi kuitenkin jotkut kristityt vanhemmat näyttävät laiminlyövän tätä vanhempien vastuullista tehtävää:
Voin ymmärtää ei-uskovien vanhempien uhmakkuuden ja laiskuuden.  Minulla on raamatullisia kategorioita hengellisesti sokeiden käytökselle.  Mutta kristittyjen vanhempien välinpitämätön suhtautuminen askarruttaa minua.  Mitä on tämän epäonnistumisen taustalla, että ei vaadita eikä vastaanoteta tottelevaisuutta?  En ole varma.  Mutta voi olla, että nämä yhdeksän havainnointia auttavat pelastamaan joitain vanhempia laissez-faire-tyyliseltä vanhemmuudelta.  

Kirjoittaja jatkaa sitten yhdeksän kohdan avulla vanhemmuuden ja tottelevaisuuden selittämistä. Hän selventää myös sen, että tottelevaisuus ei ole vain Vanhan Testamentin lakitalouskautena vaadittua käytöstä.  Uuden testamentin keskeisiä opetuksia on tottelevaisuus evankeliumille.  Jos ei 2-vuotiaana opi tottelemaan, on melko varmaa, että 12- tai 20-vuotiaana on suuria vaikeuksia hyväksyä auktoriteetteja (Jumalaa, opettajia, työnantajia, poliisia) ja totella heitä.  Tiedän, että joku lapsistani voi aikuisena valita tottelemattomuuden tien (ei halua uskoa), mutta en jätä sen vuoksi tätä tärkeää elämän oppituntia heille opettamatta.

Artikkeli oli rohkaiseva ja tuli oikeaan aikaan.  Tuntuu, että lasten kanssa on kausia, ylä-ja alamäkiä.  Tällä hetkellä taitaa olla menossa kausi, jossa täytyy muistuttaa itseä olemaan johdonmukainen, luja ja rakastava vanhempi.  Se on nimittäin juuri nyt tarpeen.  Joskus on helpompaa ja lapset tottelevat iloisesti ja kyseenalaistamatta jokaista sanaa.  Mutta ehkä sekin kausi taas pian koittaa!

Linkki artikkeliin löytyy täältä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...