20.3.2014

Naisellisesti mekoissa

Naisellisen pukeutumisen ykkösjutun täytyy olla mekko!  Vaikka hameetkin ovat ihania ja feminiinisiä, mekossa on sitä jotain erityistä naisellista taikaa.  Miltei joka viikko blogiini saapuu lukijoita hakusanoilla naisellinen pukeutuminen tai Raamattu ja pukeutuminen.  En ole muotibloggaaja enkä muotitietoinen eikä minulta kannata kysyä neuvoa viimeisten muotivirtausten suhteen.  Mutta tottakai pukeutuminen ja vaatteet kiinnostavat, koska ne tuovat esiin niin paljon arvoja ja ajatuksia, jopa tunteita.  Tässä on linkki Vaatteet ja Usko- postaukseeni, joka keikkui luetuimpien listan ykkösenä kaksi vuotta kirjoittamisensa jälkeen.  

Facebookissa bongasin linkin nettikauppaan, jossa on myynnissä satoja mekkoja.  Kesä on tulossa ja kylläpä nuo mekot olivat houkuttelevia!  Siitä siis syttyi into hehkuttaa mekkojen naisellisuutta.  Linkki löytyy lopusta.

Niinpä ajattelin kirjoittaa hiukan lisää aiheesta naisellinen pukeutuminen, erityisesti kristinuskon näkökulmasta.Ensimmäiseksi haluan tehdä selväksi sen, että en usko, että ollaksesi kunnon kristitty nainen sinun tulee pukeutua hameisiin ja mekkoihin koko ajan.  Tiedän että sellaisiakin liikehdintöjä - kultteja - on olemassa.  Me ihmiset teemme luonnostamme hyvistä asioista lakeja, joita sitten mittatikun kanssa noudatamme ja vaadimme samaa muiltakin.  Mekot ja hameet eivät ole naisen pelastus eivätkä pyhittymisen asteen mittari.  Tästä kohta lisää.

Uskon, että Raamatun sanoma toimii jokaisessa kulttuurissa ja sen antamat käskyt ovat varteenotettavia maasta, kielestä, heimosta ja kulttuurista riippumatta.  Niin myös naiseuteen ja pukeutumiseen liittyvät asiat. Tämän vuoksi ei voida raamatullisesti perustella minkään tietyn vaatekappaleen käyttöä tai käyttämättä jättämistä.  Jos teet pitkän hameen käytöstä lain Suomen kirkoissa, sen pitäisi olla laki ympäri maailmaa kristikunnan parissa.  Kristityillä on kuitenkin valtava vapaus ilmaista itseään ja kulttuuriaan ilman, että se olisi pelastuksen tae.  Vertaapa tätä joidenkin muiden uskontojen edustajiin.  He pukeutuvat samantyylisesti Afrikassa, Aasiassa, Euroopassa jne.  Kristityt sen sijaan juhlistavat erilaisia kulttuureita ja tapoja mm. pukeutumisessa, ylistyksessä ja rukouksessa.

Älä käytä vapauttasi väärin on kuitenkin yksi periaate, jonka mukaan on hyvä elää.  Vaikka voitkin ilmaista itseäsi vapaasti pukeutumisesi kautta, jos käytät sitä manipuloimiseen, huomionhakuun, turhamaisuudesta tai ylpeästi, olet eksynyt rakkauden tieltä.  Joskus voit toisten kunnioittamisen halusta käyttää vaatekappaleita, jotka eivät tuo sinulle pelastusta itsessään, mutta jotka osoittavat kaikille, että haluat kunnioittaa ja rakastaa muita myös pukeutumisellasi.Entä pitäisikö Raamatun mukaan pukeutumisen perusteella pystyä erottamaan, että olet nainen?

Olen törmännyt ajatukseen, että naisten ei pitäisi käyttää housuja (en ole itse tätä mieltä), koska 5 Moos 22:5 sanoo: "Nainen älköön käyttäkö miehen tamineita, älköönkä mies pukeutuko naisen vaatteisiin; sillä jokainen, joka niin tekee, on kauhistus Herralle, sinun Jumalallesi".

Tein guuglehaun tästä raamatunpaikasta.  Kun kohtaan mielenkiintoisen ja kiistanalaisen aiheen (ja yllättäen monet naiseuteen liittyvt aiheet löytyvät tästä kategoriasta kristittyjen kesken) etsin tutkimuksia molemmista näkökulmista.  Haluan ymmärtää asiaa usealta eri kannalta, jotta voin tehdä päätöksen, jolle löytyy raamatullinen tuki.  Uskon nimittäin, että Raamattu on looginen, yhtenäinen kokonaisuus.  Siellä ei ole käskyjä meille, jotka olisivat toiminnassa vain jossain historian osassa.  Uskon, että Raamatun ydinsanomalle sekä käytännön elämään liittyville käskyille löytyy tuki sekä Vanhasta että Uudesta Testamentista. Miten sitten housujen käytön kanssa?

Olen aika pitkälti samaa mieltä täältä löytyvän artikkelin kanssa.  Raamatullisen vaatetusnormin mukaan miesten ja naisten senaikaisten vaatteiden välillä (kaapumaiset väljät viitat) ei ollut paljon muuta eroa kuin koristenauhat, värit ja koko.  Kun Jumala itse vaatetti Aadamin ja Eevan syntiinlankeemuksen jälkeen, molempien vaatteita kuvattiin sanalla kethoneth.  Samaa sanaa käytetään Raamatussa usein muulloinkin kun puhutaan vaatteista - sekä miesten että naisten. Niinpä Raamatussa ei erityisesti kuvailla jokaista vaatekappaletta eikä kerrota mikä kuuluu miehille, mikä naisille. (Vaikka housut olivat alunperin miesten vaate, niin olivat myös t-paidat, lippalakit ja urheilutakit. Kyseessä ei siis ole tiettyjen vaatteiden sopivuus ja toisten sopimattomuus).

Eroja kuitenkin miesten ja naisten pukeutumisen välillä on.  Raamattu opettaa, että naiset ja miehet pukeutuvat toisistaan erottautuen.  Ajattelen itse, että nämä erot ovat hyvin kulttuurisidonnaisia.  Voisikin siis ajatella, että jos asut Suomessa, pukeudu niinkuin suomalainen nainen pukeutuu; niin että sinusta huomaa vaatteidenkin perusteella, että olet nainen.  Jokaisessa kulttuurissa nimittäin on tyylejä, joita käyttävät vain naiset, samoin tyylejä, joten pukeutuvat vain miehet.  Jos muutat Vinku-Intiaan, pukeudu siellä niinkuin vinku-intialaiset naiset pukeutuvat.  Vaatteiden avulla me nimittäin tuomme esiin myös uskoamme, halusimmepa tai emme.  Ja uskoomme kuuluu sen myöntäminen, että nainen ja mies ovat ihanasti erilaisia keskenään.Meidän länsimaisessa kulttuurissamme mekot ja hameet ovat aikalailla yksinomaan naisten käyttämiä.  Mekkoon pukeutuessa voi juhlistaa omaa naisellisuutta; leninki julistaa jo kaukaa, että täältä tulee Nainen. Juhlapukeutuminen on naisilla aika yksinomaan iltapukuun eli mekkoon pukeutumista.  Naisellisuutta saa juhlia ja julistaa!  Arkenakin voi käyttää mekkoa ja se on erittäin mukava kotivaate.

Mainitsemani mekkolinkki on Zalandon sivuille, joissa mekoista hehkutetaan näin:

Mekot kaunistavat naisen kaikissa tilanteissa
Mekot ovat perinteisin naisten asu, jotka ilmentävät upealla tavalla naisellisuutta. Kaunis mekko samaan aikaan peittää ja paljastaa tuoden vartalosta esiin juuri ne puolet, joita haluat itse korostaa. Vuosisatojen ja -tuhansien aikana tämä naisten perusasu on kokenut monta muodonmuutosta. Nykyisen linjakkaan ja pelkistetyn mekkotyylin äiti oli Coco Chanel, joka 1940-luvulla pystyi luomaan sota-ajan yksinkertaisesta vaatetyylistä upean tyylikkään. Chanel kehitti sellaiset klassikot kuin naisellisen jakun ja pikkumustan, jotka ovat nykyään jokaisen naisen vaatekokoelman perusvarusteita. Tämä loi pohjan nykyiselle 2000-luvun mekkotyylille, jossa arkityylin mekot voivat olla todella rentoja ja mukavia päällä, kun taas juhlapukeutumisessa upeita mekkoja löytyy uudistettuina versioina kaikkien 1900-luvun vuosikymmenten tyyleissä. Lähiaikoina paluun on tehnyt myös 1990-luvun pelkistetty minimalismi, jossa Chanelin kädenjälki on erityisen hyvin nähtävillä.

Päivitä vaatekaappisi mekkovalikoima tähän päivään – Zalandon naisten mekot
Jokaisen naisen vaatekaapista tulisi löytyä ainakin se kuuluisa pikkumusta sekä polvipituinen ja täyspitkä juhlamekko omaan tyyliin sopivissa väreissä ja malleissa. Juhlamekkoja ei usein oleteta pidettävän useaan kertaan eri juhlissa. Tämän vuoksi kaappiin kannattaa hankkia itselle täydellisesti istuva muunneltava juhlamekko, jonka voi uudistaa erilaiseksi jokaiseen juhlaan erilaisilla boleroilla, huiveilla sekä näyttävillä koruilla, laukuilla, vöillä ja kengillä. Mekko on myös loistava valinta arkiasuksi niin töihin, kotiin kuin kaupungillekin. Vapaa-ajan mekkojen trikoiset, joustavat kankaat ovat samaan aikaan kauniita katsella ja mukavia päällä. Näistä mekoista löytyy perinteisten naisellisten mekkojen lisäksi myös poikamaisia mekkoja rosoisempaan tyyliin. Muutama vapaa-ajan mekko on vaatekaapissa mahtava valinta, koska ne näyttävät hyvältä myös niinä päivinä, joina vaatekaapista tuntuu vaikealta löytää mitään päälle sopivaa. Mekko on samaan aikaan upealta näyttävä sekä vartalolle armollinen vaate!
Kävin siellä vähän selailemassa mekkovalikoimaa.  Joidenkin mekkojen hurja hinta vähän hirvitti, toisaalta hyvälaatuisesta vaattesta kannattaa maksaa.  Siitä voi sitten nauttia monta vuotta.  Ehkäpä kesäksi löytyisi unelmien kesämekko, jota voi käyttää monessa menossa asusteita vaihdellen.  Meillä muuten myös lapset tykkäävät, että äiti käyttää mekkoja.  Nuorempi tyttö myös aina pyytää, että laittaisin korkokengät jalkaan. :)  Ja eipä ole mieskään valittanut kun laitan kläninkiä päälle.  Koko perheen suosikkiasu siis äidin päällä on mekko!  

Eli jos joku blogistani etsii neuvoa siihen, millaista on naisellinen pukeutuminen, suosittelen mekkoja.  Et voi valita väärin.

kuvat
FreeDigitalPhotos.net
stockimages 

5 kommenttia:

 1. Hei arvaa mitä, toi Zalandon mekkoteksti on mun kirjoittama :D Olen kirjoittanut noita Zalandon tekstejä tosi paljon Clickworkerin kautta, ja tunnistin heti oman kädenjälkeni :) Olen myös toiseen blogiini kirjoittanut kokemuksiani Clickworkeristä, jos joku toinenkin haluaa päästä kirjoittamaan Zalandoon muodista...

  http://kaunispaiva.net/tienaakotona/kokemuksia-clickworkerista/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olipas hauskaa löytää kirjoitukselle kirjoittaja! Mielessä nimittäin vilahti, että kuka lienee kirjoittanut mekoista sinne nettikaupan sivuille. Nyt se selvisi :) Olen vaikuttunut siitä, kuinka paljon tiesit mekkojen historiasta. Kävin lukemassa kokemuksistasi tuon Clickworkerin kanssa. Aika houkutteleva vaihtoehto...ehkäpä tämän perheen äiti alkaa kesätöihin :) Kiitos linkistä!

   Poista
 2. Ja olen muuten myös mekkojen ystävä. Mekko on samaan aikaan kaunis, naisellinen ja tosi helppo tapa pukeutua, kun yksi vaatekappale riittää. Minulla mekkoja löytyy kaapista montaa eri väriä ja tyyliä, ja odotan vaan että ilmat lämpenee niin että niitä pääsee käyttämään. Sukkahousuja nimittäin inhoan!

  Meri / www.kaunispaiva.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan tähän erikseen, kun en itsekään välitä enää sukkahousuista. Olen miettinyt leggingsien käyttöä, mutta nekään ei kaikkien mekkojen kanssa sovi. Sellaiset puolileggingsit tai 3/4-pituiset on mulla hakusessa tälle kesälle...Niillä voi sopivasti siveellistää muuten ihania, mutta hiukan liian lyhyitä mekkoja.

   Poista
  2. Minullakin on etsinnässä. On ollut vaikeaa löytää sellaisia, joissa minusta ei tuntuisi siltä, että olen lähdössä kalsarit jalassa ulos :)

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...