8.3.2014

Työpaikkaromanssi

Vuosia sitten lukemani lainaus jäi mieleeni pyörimään.  Se nousi uudelleen mieleen, kun luin blogista To Love, Honor and Vacuum Sheilan kirjoituksia liittyen työpaikkoihin ja ihmissuhteisiin.  Hän oli saanut usealta lukijalta saman kysymyksen: mieheni työpaikalla työskentelevä nainen flirttailee mieheni kanssa, olen mustasukkainen, miten suhtautua asiaan?  Kaivelin myös julkaisemattomien blogipostauksien arkistostani (eli aivojeni  vasemmasta etulohkosta) aiheen, jota olin vatkannut mielessäni mutta en ollut löytänyt tilaisuutta kirjoittaa siitä.  Tämä aihe käsittelee työssäkäyntiä ja kotonaolemista lähinnä siltä kannalta, että työpaikalla ei tehdä vain töitä; siellä muodostetaan ihmissuhteita.  Varsinkin naisille työelämään astuminen on suurelta osalta ihmissuhdeverkostoon astumista.  Tässä siis tämänkertaisen postauksen ainekset: lainaus kirjasta, ajatuksia toisesta blogista ja omia pohdintoja.  

Kun menen työpaikalle, asetan itseni tilanteeseen, jossa alan muodostamaan (työ)suhteita työkavereitteni kanssa.  Tämä on ihan normaali asia työpaikoilla.  Monta kertaa työpaikka on kuitenkin alusta, jolta kasvaa muunkinlaisia kuin normaaleja työkaverisuhteita: ihastumisia, romanttisia suhteita, seksisuhteita ja jopa avioliiton ulkopuolisia suhteita. Onpa olemassa jopa termi "work spouse" tai "office spouse" eli työpaikkapuoliso. Vastakkaista sukupuolta olevan työkaverin kanssa ystävystytään, hänelle kerrotaan iniimejä  ja henkilökohtaisia asioita, hänen kanssaan jaetaan elämää.  Työpaikkapuolison kanssa ollaan yhdessä kuin pariskunta ikään työpaikalla, joskus myös työajan ulkopuolella. Työpaikkapuolison kanssa olevaan suhteeseen ei liity fyysinen suhde tai sitoutuminen.  

Työkaverit
Useissa tutkimuksissa on todettu romanttisten suhteiden usein alkavan työpaikalla. Esimerkkiparina eräässä artikkelissa (jota en enää löytänyt) oli kaksi nuorta, joka olivat tavanneet yhteisellä työpaikalla.  Työystävyys muuttui rakkaudeksi ja työtoverista tuli puoliso.  Tällainen tarina ei ole ainutlaatuinen, ystäväpiireissämmekin on ihmisiä, jotka ovat tavanneet nykyisen puolisonsa työpaikalla.  Se voi olla ensimmäinen kesätyöpaikka jäätelökioskilla tai monen vuoden opiskelujen loppuunsaattamisen tuloksena saavutettu unelmatyö, jossa työskentelevät ihmiset ovat samanhenkisiä ja tavoittelevat samankaltaisia asioita.  Työpaikoilla vietetään suuri osa päivästä ja jos työkuviot ovat läheisiä, ei ole ihmekään miten monet löytävät elämänkumppanin juuri työpaikoilta.

Mutta entäpä tilanne, jossa olet naimisissa ja ihastut työkaveriisi?  Tai olet vielä sinkku ja hullaannut naimisissa olevaan mieheen työpaikallasi?  Nämä tilanteet ovat varmasti päivttäisiä työmaailmassa – vaikka et olisikaan henkilökohtaisesti ollut tässä tilanteessa, olet voinut nähdä sen tapahtuvan työ- tai opiskelupaikalla.  Tai seurakunnassa. 

Jos huomaat olevasi ihastunut toiseen mieheen, ensimmäiseksi on hyvä ottaa käyttöön terve järki.  Sheila sanoo blogissaan asian suoraan:

”Vain koska ihastut johonkin toiseen, EI merkitse sitä, että avioliitossasi on jotain vialla.  Kuulitko?  Anna tämän painua mieleesi.  Ajattelen, että joskus me uskomme, että ihastuminen voi tapahtua vain jos olemme onnettomia tai jos meiltä puuttuu jotain.  Mutta sinä et ole KUOLLUT.  Olet vain naimisissa.  Ja joskus me tapaamme jonkun, joka painelee kaikkia oikeita nappeja. ”

Ihastuminen työkaveriin voi olla shokki, varsinkin kun tiedät, että sinulla on hyvä avioliitto miehen kanssa, jota rakastat.  Liiallinen järkyttyminen asiasta ei ole kuitenkaan tarpeen.  Ihastuminen ei ole syntiä.  Maailmassa on paljon huipputyyppejä ja joidenkin kanssa sinulla vain synkkaa tosi hyvin.  Tapaamme ihmisiä, joita ihailemme ja joiden kanssa viihdymme.  Mutta milloin huolestua asiasta?  Ja minkälaisia rajoja voit asettaa itsellesi?Ihastuminen ei siis ole itsessään syntiä.  Se on tunne.  Kun huomaat ihastumisen tunteen heränneen sisälläsi, aikuisena ihmisenä sinun pitää ymmärtää mistä on kyse.  Alatko hellitellä tätä tunnetta?  Aiotko antaa sen kasvaa?  Leikitteletkö ajatuksella, että haluat nähdä mihin tämä ihastuminen johtaa?  Tässä vaiheessa on hyvä pysähtyä ja tajuta, että olet vastuussa siitä, mitä aiot tehdä ihastumisen tunteen kanssa.  Et ole avuton räsynukke, jota tunteet voivat viedä jopa avioliiton ulkopuoliseen suhteeseen.  Olet täysin kykenevä valitsemaan oikein.  Valinta on sinun ja valintaa seuraava vastuu on sinun.     

Olet joutunut kiusaukseen.  Kiusauksessa oleminen ei ole syntiä.  Jeesus maan päällä ollessaan oli kiusattu samalla tavoin kuin mekin, ja me tiedämme ettei Hän tehnyt koskaan syntiä.  Mutta on hyvä tiedostaa tilanne kiusauksena ja miettiä, miten käsitellä omia ihastumisen tunteita.  Tässä on paikka, jossa sinä päätät mihin suuntaan lähdet.  Sinä olet vastuussa siitä, minne tunteesi sinua vievät.  Älä huijaa itseäsi uskomaan, että et voi kontrolloida tunteitasi tai että tunteesi ovat aina oikeita.  

Älä ala analysoimaan tässä tilanteessa avioliittoasi tunteittesi perusteella.  Ihastumistilanteessa moni voi langeta ajattelemaan, että omassa avioliitossa on varmasti jokin vialla, koska enhän muuten olisi ihastunut tähän työkaveriini.  Ehkä alitajuntani lähettää tunteiden kautta minulle viestejä, että avioliittoni on murenemassa, puolisoni ei pysty vastaamaan tarpeisiini ja nyt on aika valita uusi puoliso?  Tällainen ajattelutapa ei perustu tosiasioihin eikä auta sinua pääsemään ihastuksesta yli.

(Voit toki olla tilanteessa, jossa avioliittosi ei ole paras mahdollinen, mutta sen sijaan, että rakastuisit toiseen mieheen, ala tekemään töitä avioliittosi eteen!  Muista, että avioliitto on ennenkaikkea lupaus sitoutua omaan puolisoon sekä myötä- että vastamäessä.)

Aihetta huolestumiseen on, jos alat unelmoimaan toisesta miehestä, pukeutumaan häntä varten tai ajattelemaan mitä aiot sanoa seuraavan kerran kun tapaatte.  Silloin olet aloittanut aktiivisen fantasian ja tunnesuhteen miehen kanssa, joka ei ole aviopuolisosi.  Se on vaarallista, vaikka toinen osapuoli ei vastaisikaan tunteisiisi.

Taistelu on todellinen


Sinä olet osa taistelua.  Kristittynä tiedämme, että meillä on vihollinen, joka haluaa tuhota meidät, varastaa perheemme ja tappaa avioliittomme.  Sen vuoksi ei tarvitse edes ihmetellä kaikkia niitä kiusauksia, joiden kohteeksi me joudumme.  Vihollinen etsii aktiivisesti kohtaa, josta pääsee voittamaan sinut.  Kun olet tietoinen tästä hengellisestä tosiasiasta, voit kohdata tyynesti kiusaukset ja houkutukset, koska tiedät, että voit päästä niistä voittajana yli.  Mikään voitto ei kuitenkaan tule taisteluitta.  

”Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan, ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle.”  2 Kor 10:5

Sinun tehtäväsi on vangita ajatuksesi kuuliaiseksi.  Tämä ei ole helppoa ja mukavaa.  Tämä vaatii aktiivista taistelua.  Ihastumisen tunteet ovat koukuttavia.  Vietät aikaa haaveillen työkaveristasi, koska haaveet tuntuvat hyvältä.  Mutta nämä haaveet ovat juuri sitä: haaveita.  Ne eivät ole osa todellisuutta, ne eivät ole sinun maailmasi, jossa elät ja toimit. 

Sheilan blogikirjoituksista löysin paljon hyviä vinkkejä siihen, miten pysäyttää työpaikkaromanssi tai muu vääränlainen tunnesuhde alkutekijöihinsä. 

Kun ajatuksesi alkavat kiertää työkaverissasi, kirjoita positiivinen tekstiviesti omalle miehellesi.  Kun haaveilet yhteisestä kahvihetkestä työkaverisi kanssa, mene halaamaan lapsiasi ja kiitä Jumalaa perheestä, jonka Hän on sinulle antanut.  Joka kerta kun alat miettiä ihastumisen kohdettasi, muuta ajatustesi suuntaa.  Rukoile.  Laula.  Soita ystävälle, joka rohkaisee sinua olemaan uskollinen omalle puolisollesi.  Älä jää haavemaailmaan.  Taistele itsesi takaisin omaan todellisuuteesi: olet naimisissa miehen kanssa, jonka Jumala on sinulle johdattanut ja haluat suhteesi olevan mahdollisimman läheinen ja hyvä.

Ole viisas myös työpaikalla (tai niissä tilanteissa, joissa tapaat ihastumisen kohdettasi).  Älä etsiydy hänen seuraansa työajalla tai kahvitunneilla.  Älä lähetä tekstiviestejä, vaikka sinulla olisi ihan oikeaa asiaakin.  Vaarana on, että voit alkaa etsiä lisää oikeita asioita, joiden perusteella saatte vaihtaa tekstiviestejä.  Älä ole ystävä Facebookissa.  Älä jää hänen kanssaan yksin samaan huoneeseen.  Jos olet samassa työryhmässä tai komiteassa hänen kanssaan, mieti miten voisit jättää nämä ryhmät.  Nämä voivat kuulostaa aika rajuilta vedoilta, mutta jos kuuntelet naisia, jotka antoivat ihastumisen tunteiden johtaa heitä tunnesuhteeseen tai jopa fyysiseen suhteeseen toisen miehen kanssa - se. ei. ole. sen. arvoista.  Valheet, häpeä, petetyksi tulemisen tunne oman puolisosi kohdalta, oman avioliittosi haavoittaminen... Todellisuus on hyvin synkkä paikka.  

Välimatkan luominen sinun ja ihastumisen kohteen välille haalistaa ihastumista, joten ole aktiivinen välimatkan laittamisessa teidän välillenne. 

Lainaus, joka jäi mieleeni eräästä lukemastani kirjasta:

”Suuri osa maailmasta on samaa mieltä siitä, että on hyväksyttävää olla kodinhoitaja niin kauan kuin et hoida omaa kotiasi;  se, että kohtelet miehiä  huomaavaisella antaumuksella on myös oikein niin kauan kuin mies on toimiston pomo eikä aviomiehesi; lapsista huolehtimista pidetään  sankarillisena palveluksena, josta saa presidentiltä kunniamaininnan niin kauan kuin lapset ovat jonkun muun lapsia eivätkä omiasi.” Dorothy Patterson

Kirjailija puhuu siitä, miten halveksuttavaa tämän päivän maailmassa on valita omaksi urakseen aviomies, perhe ja oma koti.  Meitä naisia kannustetaan kaikkeen muuhun kuin sitoutumaan omaan aviomieheemme, palvelemaan omia lapsiamme ja hoitamaan omaa kotiamme.  Mikä tahansa juttu kodin ulkopuolella on parempaa kuin kotona oleminen.  Mikä tahansa muu ihmissuhde näyttää olevan tärkeämpi kuin oman perheen jäsenet.  Vaikka en olekaan tehnyt kotirouvuudesta uraa itselleni, en voi olla näkemättä sen hyviä puolia.  Olen käännellyt työssäkäynnin ja kotonaolemisen hyviä ja huonoja puolia mielessäni lukemattomia kertoja.  Voin valita työmaailman, jossa vietän suuren osan valveillaoloaikaani muiden ihmisten kuin oman perheeni kanssa.  Voin valita työpaikan, jossa työskentelen läheisesti muiden miesten kuin aviomieheni kanssa.  Voin valita työpaikan, jossa annan kaikkeni ja kun saavun väsyneenä kotiin, en jaksa vastata lasteni tarpeisiin.  Voin valita työpaikan, jossa annan luovuuteni kukkia ja kotiinpalatessani en ehdi iloita perheemme yhteisestä kodista vaan sen hoitaminen tuntuu taakalta.  Voin valita painavamman rahapussin ja kuskata perheeni lomailemaan ihastuttaviin paikkoihin ja ajaa mukavammalla autolla, mutta työajalla elän erillistä elämääni, josta perheeni ei tiedä juuri mitään.    

En halua olla naiivi ja päättää, että eihän minulle tai avioliitollemme voisi koskaan käydä huonosti.  Kukaan ei ole immuuni kiusauksille ja houkutuksille.  En halua sokeutua lasten tarpeelle nähdä äiti ja isä, jotka rakastavat toisiaan syvästi ja jotka pysyvät yhdessä.  En halua lasteni joutuvan viettämään suuren osan päiväänsä jonkun muun kuin minun tai mieheni hoidossa.  Tiedän, että työssäkäynti voi olla antoisaa ja palkitsevaa.  Mutta tiedän myös työssäkäynnin tuomat haasteet ja vaikeudet, enkä ole varma, että ne ovat sen arvoisia. En halua asettaa itseäni tilanteisiin, jotka vaarantavat sitoumukseni puolisooni, lapsiini ja kotini hoitamiseen.      Tietenkin on harvoja tilanteita, joissa valinta ei ole sinun.  Tälläkin hetkellä eräs ystäväni, jolla on kolme alle kouluikäistä lasta (nuorin on alle vuoden vanha), käy työssä ja elättää perheensä miehensä sairauden vuoksi.  En ikinä tule sanomaan poikkipuolista sanaa työssäkäyville naisille, jos heillä ei ole ollut toista vaihtoehtoa.  Sen sijaan teen kaikkeni, että voin tukea heitä heidän valinnoissaan ja etsin tapoja, joilla voin helpottaa heidän arkeaan.  

Mutta jos sinulla on mahdollisuus valita, on hyvä punnita työssäkäynnin hyvät ja huonot puolet rehellisesti, avoimesti ja vauhkoontumatta.   Vaikka avioliittosi olisi vahva ja intiimi etkä ole koskaan ajatellutkaan, että ihastuisin keheenkään toiseen, olet loppujen lopuksi vain ihminen.  Ole viisas, ole armollinen itseäsi kohtaan ja pidä huoli siitä, että avioliittosi voi hyvin. 

Onko sinulla ja miehelläsi sopimuksia siitä, mikä on sopivaa käyttäytymistä työkavereiden kanssa työ-  ja vapaa-ajalla?  Miten olette navigoineet aviopuolisoina erilaisissa ystävyyssuhteissa?  Tunnetko miehesi työkavereita ja tunteeko hän sinun työkavereitasi vai ovatko työelämät teillä täysin erillään muusta elämästä?  marin
stockimages
photostock

4 kommenttia:

 1. Hyvä, tärkeä kirjoitus! Tällaisille tilanteille ei kukaan pitkässä avioliitossa oleva ole immuuni - oli sitten työelämässä tai ei.
  Meri / www.kaunispaiva.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Aivan, on ihan tervettä tiedostaa, että olemme elossa olevia ihmisiä kaikki :) Mutta eikö ole totta, että työssä käydessäsi vietät kymmeniä tunteja aikaa muiden ihmisten kanssa... Se on hurjasti enemmän kuin jos vain joskus tapaat vierailuilla, harrastuksissa tai muissa riennoissa mukavia tyyppejä. Tilastojen mukaan työpaikoilla alkaa moni romanssi ja siitä on hyvä olla tietoinen kun menee töihin.

   Poista
 2. Kaikkia naisia ei vaan kiinnosta kotona oleminen. Ja mies voi yhtälailla valita koti-isyyden "urakseen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi!

   Paavali käski vanhempia naisia opettamaan nuoria naisia olemaan hyviä kotinsa hoitajia (Tiitus 2:3-5). Raamatussa on selkeä punainen lanka, kun tarkastellaan naiseutta: kotinsa hyvin hoitava nainen tuo kunniaa Jumalalle. Ymmärrän sen, että kaikkia ei kiinnosta olla kotona, olen sitä nähnyt. Tällaisen naisen lapset usein toivovat, että äiti kokisi toisin.

   Jospa naiset saisivat näyn kaikesta siitä, mitä he voivat kodin välityksellä saada aikaan! Heillä olisi aikaa ja mahdollisuuksia auttaa ja palvella niin monia, ei vain oman perheensä jäseniä. Maailmassa on niin paljon kodittomuutta, joka ei ole vain fyysistä seinien puuttumista (toki sitäkin on). Jospa monet perheet avaisivat kotinsa ovet yksinäisille, sairaille, hyljeksityille, pakolaisille, lapsille... Omia lahjoja ja kykyjä voi käyttää ilman palkkalistalla olemista. Mutta kun eihän sitä jaksa eikä ehdi kun antaa kaikkensa työpaikalla.

   En tuomitse työssäkäyviä, ja tiedän, että joskus on vain pakko. Mutta jos asenteena on "ei kiinnosta", ottaisin Raamatun käteen ja pyytäisin Jumalalta näkyä kotielämän suhteen. Ja Jumalallahan on yksilöllisiä näkyjä tarjolla :)

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...