24.3.2017

Eivät kaikki naimisissa olevat naiset ole vaimoja

Proverbs 31:23  (WisdomsPosts.com)

Sananlaskut 31:23  Hänen miehensä on tunnettu porteissa, maanvanhinten seassa istuessansa. 

Sananlaskujen kirjan viimeinen luku on ylistystä hyvälle vaimolle.  Riimit pohjautuvat heprealaisiin aakkosiin.  Keskellä naiseuden ylistystä on jae, jossa päähenkilönä on San31 vaimon aviomies.  Eikä luvun kirjoittaja todellakaan löytänyt tästä aakkosesta naiselle sopivaa sanaa vai onko tällä jakeella jokin erityinen merkitys naiseudesta puhuttaessa?

Aviomies on mainitty aiemminkin tässä luvussa:

“Hänen miehensä sydän häneen luottaa, eikä siltä mieheltä riistaa puutu.  Hän tekee miehellensä hyvää, ei pahaa, kaikkina elinpäivinänsä.” (31:11-12).  

San31 jakeissa kerrotaan miten monin eri tavoin kelpo vaimo pitää huolta miehestään ja perheestään.  Hänen miehensä voi luottaa häneen taloudenhoidon, ostosten ja lasten tarpeiden suhteen.  Mutta miehelle tätäkin tärkeämpää on vaimon moraalinen tuki.

“Kelpo vaimo on puolisonsa kruunu, mutta kunnoton on mätä hänen luissansa” (San 12:4). 

Vaimo käyttää aina vaikutusvaltaansa.  Hyvä vaimo tuo kunniaa miehelleen ja vahvistaa häntä, huono vaimo on kuin fyysinen sairaus; kalvaa ja heikentää miestä.

Kaupungin portit ja maanvanhinten seura oli San31 naisen miehen työpaikka.  Siellä istuivat kunnioitetut ja arvostetut miehet, jotka tekivät päätöksiä, jakoivat oikeutta ja olivat erilaisissa johtoasemissa.  Kelpo vaimo, jonka ominaisuuksia olemme tutkineet viime kuukausien aikana, toi kyvyillään ja ahkeruudellaan kunniaa ja hyvää mainetta miehellensä.  Miten tämä tapahtuu? Eikö jokainen ole itse vastuussa omista toimistaan ja itse ansaitse muiden arvostuksen omilla kyvyillään? Voiko puolisolla olla näin paljon valtaa?

Aviopuolisoilla on suuri vaikutus toisiinsa.  Hyvästä suhteesta saa voimavaroja muille elämän osa-alueille.  Ei ole harvinaista lukea menestyneistä miehistä, jotka antavat tunnustusta vaimoilleen uransa etenemisestä.  Vaimo on miehensä paras apu: kukaan ei tunne miestä, hänen vahvuuksiaan, heikkouksiaan ja kykyjään niin kuin vaimo.  Nainen, joka uskoo mieheensä, on valtavan rohkaiseva henkilö.

Hyvässä avioliitossa puolisot ovat ystäviä, jotka ovat kiinnostuneita toistensa arjesta.  He ihailevat ja arvostavat toisiaan; iloitsevat toisen onnistuessa ja tukevat epäonnistumisten hetkillä.  Toisen parhaan hyväksi eläminen rikastuttaa molempien elämää.  Vaimon näkökulma on korvaamaton miehelle, samoin miehen tuki on korvaamatonta vaimolle.

Vaimo voi kasvattaa miehen mainetta työpaikalla, seurakunnassa tai yhteiskunnassa.  Tai päinvastoin:  Uuden Testamentin mukaan hän voi tehdä miehensä kelpaamattomaksi hengelliseen johtotehtävään seurakunnassa.  Seurakunnan kaitsijan virkaan pyrkivien kotielämällä on vaikutus siihen, tuleeko hän valituksi.  Vaikka pääasiassa katsotaan hakijan omaa luonnetta ja elämää, myös vaimon käytöksellä on merkitystä.  (1 Tim 3). 

San31 vaimo ei tue miestään, koska hänellä itsellään ei ole mitään annettavaa.  Päinvastoin, luvussa selviää, että hän on hyvin taitava ja älykäs.  Miehen menestykseen auttaminen ei syönyt hänen itsetuntoaan eikä synnyttänyt asetelmaa, jossa hänen pitäisi kilpailla menestyksestä miehensä kanssa.  Hänellä on terve itsetunto ja hän on löytänyt elämässään osa-alueet, joilla on itse hyvä.  Hän ei elä elämäänsä miehensä kautta, vaan käyttää elämäänsä miehensä rohkaisemiseen.

Miehen menestyminen on perheen menestymistä.  Samoin vaimon panos hyödyttää koko perhettä.  Puolisot ovat tiimi, jossa molemmat ovat hyviä jossakin, ja jossa molemmat käyttävät taitojaan yhteiseen menestymiseen.

Hiljattain mieheni sai tietää työmahdollisuudesta, joka kiinnosti häntä.  Se vaatisi lisää työtunteja, mutta on mielekäs ja tulevaisuutta ajatellen hyödyllinen mahdollisuus.  Miten vaimo suhtautuu asiaan?  Itseäni epäilytti työtunnit: ne sattuisivat kiireiseen kohtaan kalenterissa.  Sitten esiin nousi eräs henkilökohtainen ristiriita ja päätin, että jos tämä ei selviä meidän välillä, en kyllä anna mieheni hakea tätä työmahdollisuutta.  Kun vähän järkiinnyin, kerroin miehelleni, miten olin suunnitellut napsivani kotkalta siivet, jotta saan kotipihalle kukon tepastelemaan.  Nauroimme makeasti ja mies laittoi hakemuksen menemään.  Jos hän saa työn, se tietää minulle suurempaa panosta kotona parin kuukauden ajan.  Hän ei pystyisi tekemään sitä ilman minun tukeani.

Mietin asiaa myös omalta kohdaltani: mieheni ei ole koskaan estänyt minua tavoittelemasta unelmiani.  Päinvastoin, hän patistelee eteenpäin ja kysyy hyviä kysymyksiä, jotta osaan tehdä päätöksiä.  En halua olla puoliso, joka estää toisen unelmia toteutumasta.  Haluan olla auttamassa kotkaa lentoon!

Laitoin otsikoksi japanilaisen sananlaskun: Eivät kaikki naimisissa olevat naiset ole vaimoja.  Mitä mieltä olet?


Kuva:
wisdomsposts.comEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...