26.10.2017

10 tapaa luoda rauhallinen ja rentouttava kotiKoti on paikka, jossa haluamme rentoutua.  Työpaikalla, koulussa ja harrastuksissa elämänsyke on nopea, kohtaamme monia vaatimuksia ja stressaavia tilanteita.  Vastapainona on koti, joka hoitaa ja ruokkii henkeä, sielua ja ruumista. 

Tarvitsemme fyysistä tasapainoa.  Lepoa ja työntekoa, unta ja liikuntaa.  Myös hengellinen elämämme tarvitsee sosiaalisuuden ja aktiivisuuden tasapainoksi hiljaisuuden ja yksinäisyyden jaksoja.  Kun koti on paikka, jossa voimme pysähtyä ja nauttia Jumalan läheisyydestä, se ruokkii hengellistä hyvinvointiamme. 

Miten siis luoda koti, jossa voimme rentoutua ulkoisesti ja sisäisesti? 

Tästä aiheesta on kirjoitettu kokonaisia kirjoja.  Siihen voi yhdistellä psykologiaa, orgaanisia valintoja ja sisustusratkaisuja.  Jokaiseen ratkaisuun vaikuttaa lisäksi henkilökohtaiset mieltymykset ja hyvän elämän arvot.  Rauhallinen koti koostuu siis monesta osasta.  

Valitsin useista lähteistä 10 tapaa, joilla voit muuttaa kotiympäristöäsi rauhalliseksi:  

1. Tunteet esiin


Millaisia tunteita haluat kokea, kun astut kotisi ovesta sisään?  Mieti jokaiselle tilalle ilmapiiri, jota tuot esiin sisustusratkaisuin.  Katsele sisustuskuvia ja kiinnitä huomiota reaktioihisi.  Millaisessa paikassa rentoudut parhaiten?  Mikä saa huoneen huokumaan rauhaa ja lepoa?  Tunnista omat mieltymyksesi ja ala luoda kodistasi rauhan tyyssijaa. 

Vaikka et asuisikaan unelmakodissa, jossa on upeita arkkitehtuurisia yksityiskohtia, on mahdollista luoda turvaisia nurkkauksia ja avarampia tiloja rentoutumiseen.  Et voi välttämättä siirtää seiniä nykyisessä kodissasi, mutta väreillä voit vaikuttaa huoneen tilantuntuun huomattavasti, siispä seuraavaan kohtaan. 


2. Värillä on väliä


Värit vaikuttavat mielialaan ja saavat aikaan psykologisia reaktioita.  On olemassa rauhoittavia värejä ja värejä, joita kutsun urheilukilpailuväreiksi.  Väreillä voi muuttaa huoneen tuntua suuremmaksi tai pienemmäksi.  Värit ovat ehkä helpoin tapa muuttaa kotia rauhalliseen suuntaan.

Yleisimmin rauhoittaviksi väreiksi mainitaan vaaleat siniset, violetit, harmaat ja vihreät värit.  Samoin lempeä vaaleanpunainen tai persikka ovat päässeet tälle listalle.  Suosittelen maalaamaan kodin seinäpinnat jollain näistä rauhallisen vaaleista sävyistä ja lisäämään voimakkaampia väripilkkuja helposti vaihdettavilla sisustustavaroilla, tyynyillä ja verhoilla. 

Ensimmäisessä omassa kodissani käytin reippaita värejä ja boheemeja ratkaisuja.  Se sopi siihen aikaan.  Nyt huomaan kaipaavani kodissakin harmoniaa ja rauhallisuutta, jota kirjavuus ja tavaroiden paljous eivät tuo.  Vaikka boheemit sisustuskuvat saavat minut ihastumaan, en tosi paikan tullessa halua kotiini paljon värejä ja muotoja.  Yleinen sääntö onkin, että kussakin huoneessa olisi 3-4 sisustusväriä. 
3. Symmetria miellyttää


Ihmissilmä kiinnittyy luontaisesti huomaamaan symmetriaa.  Se on meitä alitajuisesti miellyttävä konsepti, olkoon se sitten luonnossa, taiteessa tai musiikissa. 

Ehkä luonnollisin symmetrinen ratkaisu kodeissa on yöpöydät parivuoteen molemmin puolin.  Siinä on läsnä symmetrian perusteet: suuri keskuspiste, joka kiinnittää huomion sekä sen molemmin puolin sängyn kokoon suhteutetut yöpöydät lamppuineen. 

Käytä symmetriaa eri paikoissa.  Pitkän lipaston päälle voi laittaa kaksi lamppua, sohvan molemmin puolin pikku pöydät ja verhot laskeutuvat ikkunan molemmin puolin.  Symmetriaa voi käyttää myös talon ulkopuolella: laita ulko-oven molemmin puolin vuodenaikaan sopivat istutusruukut kasveineen.  Onko kotonasi muita kohtia, jotka hyötyisivät symmetrisyydestä?       


Designed by Amanda Nisbet, this living room is instantly pleasing due to its entirely symmetrical layout.
Courtesy of Amanda Nisbet


4. Huonekalujen sijoittelu


Stressin laukaisee suuri määrä visuaalista ärsykettä, koska aivot tekevät koko ajan työtä yrittäessään päättää pitääkö asioihin reagoida vai ei.  Turhan tavaran karsiminen rauhoittaa tutkitusti kodin ilmapiiriä.  Usein kotiin on lisätty tavaraa ja huonekaluja pikkuhiljaa, joten on edes vaikea tietää, onko koti liian täysi.  Liian ahtaasti sekä liian harvaan asetetut huonekalut tekevät tilasta rauhattoman – kokeile eri järjestystä ja pidä huoli siitä, että huoneessa mahtuu kulkemaan mukavasti ja ovien lähellä on riittävästi tilaa. 

Usein joku huonekalu joutuu tavaroiden kerääntymispaikaksi.  Raivaa se vapaaksi tästä taakasta ja ota se jälleen tarkoituksenmukaiseen käyttöön.  Jos et käytä huonekalua, anna se eteenpäin.  Vaikka kaunis huonekalu toisikin itsessään hyvää mieltä, viime kädessä liian ahdas koti on rauhaton.   

5. Vähennä koriste-esineitä


Rajoita koriste-esineiden määrää, koska se vähentää stressin määrää.  Käytä niitä harkituissa kohdissa kuten lipaston päällä tai kirjahyllyssä ja jätä huoneeseen monta kohtaa, jossa niitä ei ole.  Jos keräilet pieniä esineitä, keskitä ne tiettyyn kohtaan. 

Suosikkejani huoneen koristamisessa ovat kynttilät, kukkamaljakot/huonekasvit ja kirjat.  Lisäksi pidän puueläimistä ja luonnosta kerätyistä kävyistä, simpukoista, oksista tai kivistä.  Koriste-esineiden asettelussa muista kolmen sääntö: esineet näyttävät parhaalta kolmen ryhmissä.  Yleensäkin pariton kukumäärä miellyttää silmää paremmin kuin parillinen määrä.  

(Image credit: Leanne Bertram)


6. Luonto rauhoittaa


Eräässä tutkimuksessa todettiin, että luontonäkymä sairaalahuoneen ikkunasta auttaa ihmisiä paranemaan nopeammin ja tarvitsemaan vähemmän kipulääkkeitä.  Luonnolla on elämän laatua parantava kyky.  Luontonäkymät ikkunasta rauhoittavat kotia ja kauniin maiseman äärellä on hyvä viettää aikaa.  Onko sinulla jo mukava tuoli ikkunan äärellä, jossa voit rentoutua? 

Huonekasvit tuovat luonnon niihinkin koteihin, joissa ei kauniita maisemia ole.  Kasvit tuovat kotiin uuden elämän toivoa, kasvua ja happea!  Luontoa voi olla myös puun, kiven ja muun luonnonmateriaalin käyttäminen kodissa.  Maisemakuvat seinällä auttavat myös.  Ja käytä ikkunaa auki, niin saat nauttia raikkaasta ilmasta ja luonnon äänistä kotonasi. 
7. Valaistus on tärkeää


Harva huone on edukseen vain pelkän kattolampun valossa.  Emme myöskään rentoudu liian kirkkaassa tai liian pimeässä huoneessa.  Mieti jokaiseen huoneeseen erilaisia valaistusmahdollisuuksia.

Käytä pöytä- ja seinälamppuja, ikkunavaloja, lednauhavaloja ja jalkalamppuja luomaan tunnelmaa huoneeseen.  Joskus valokytkimeen asennettava himmennin riittää säätelemään huoneen valaistusta eri tilanteiden mukaan.   Muista myös hyvä valaistus paikoissa, joissa luet tai teet tarkkuuta vaativaa työtä, kuten keittiö tai työpöytä. 8. Poista negatiivisia esineitä


Kodin eri esineet muistuttavat meitä ihmisistä, tilanteista ja kokemuksista.  Osa esineistä saa hymyn huulille, osa nostaa esiin stressiä.  Laita kotoasi pois esineet, jotka nostattavat negatiivisia tunteita ja stressitasoa.  Et ole kenellekään mitään velkaa, eikä edes lahjaksi annettuja esineitä tarvitse säästää, jos niistä tulee paha mieli.

Huomasin tämän, kun eräs kodin esine toi mieleen stressaavan ihmissuhteen.  Annoin sen lopulta pois ja myös negatiiviset muistot vähenivät.  Pidä omassa kodissasi esineitä, joista nautit ja jotka saavat sinut hyvälle tuulelle ja rentoutumaan.  Laita esiin kuvia tärkeistä ihmisistä ja mukavista muistoista.    9. Elävä tuli


Luonnolliset elementit kuten valo, vesi ja tuli ovat rentouttavia.  Luin jostain, että keskustelut ovat syvempiä elävän tulen äärellä.  Tulen laittaminen saunaan tai takkaan on itsessään rentouttava kokemus, kun sen tekee ajatuksella ja nauttien.  Liekkien tuijottaminen rentouttaa ja perhe kerääntyy takkatulen ääreen viettämään yhdessä aikaa.  

Minulla ei ole takkaa, mutta laitan usein kynttilöihin tulen.  Tämä on mukavampaa nyt kun lapset ovat kasvaneet eikä tarvitse vahtia taaperoa ja kynttilää.  Kynttilöiden lepatus on rentouttavaa.  Kynttilän sytyttämisestä voi tehdä tärkeän osan hartaushetkeä tai perheen rutiineja, kuten Adventtikynttilät joulun alla tai aamiaispöydässä oleva kynttilä. 


10. Musiikki


Musiikilla on voimakas vaikutus mielialaamme.  Reipas musiikki sopii kodin siivouspäivään ja aktiivisiin hetkiin.  Rauhallinen musiikki auttaa rentoutumaan.  Laitan aamulla usein hidasta ylistysmusiikkia soimaan.  Kun tein sen ensimmäisen kerran, lapset pyysivät, että saisivat herätä musiikkiin joka aamu.

En ole suuri taustamusiikin ystävä, mutta olen käytännössä huomannut, miten se rauhoittaa kodin ilmapiiriä.  Vaihtelen siis hiljaisuuden ja musiikin hetkiä... perhe-elämän äänekkyyden keskellä jokainen tarvitsee meluvapaata keidasta.

Musiikki on myös hieno tapa virkistää rukoushetkiä.  Olen huomannut, että ylistysmusiikki, virret ja hengellinen musiikki auttaa minua rukoilemaan pitempään ja musiikin soidessa ei haittaa vaikka rukoilee vähän äänekkäämminkin.  Musiikilla on myös hoitava vaikutus, koskettavaa musiikkia kuunnellessa sielu lepää ja vahvistuu.  Jumala on monta kertaa puhunut minulle musiikin kautta ja muistan elämästäni hetkiä, jolloin tietyllä laululla oli vahva merkitys. 
....plus-vinkki


Rauhallisen kodin luominen on prosessi.  Asukkaiden tarpeet muuttuvat ja huoneita tai koteja vaihdetaan.  Vauvat kasvavat ja siirtyvät omiin sänkyihin ja omiin huoneisiin.  Joku etsii unelmiensa sohvaa vuosikausia ja toinen kokeilee eri sisustustyylejä ennenkuin päätyy lopulliseen ratkaisuun.

Jos ajatus sisustuksen muuttamisesta tuo stressiä, muista, että sisustamisessa voi pikkuhiljaa siirtyä haluamaansa tunnelmaan.  Aivot raksuttavat sisustuspulmiin ratkaisuja alitajunnassa ja yhtäkkiä huomaatkin, että nyt olet valmis muuttamaan jonkin kohdan kodissa.   Tämä vie aikaa, ja se on hyvä juttu seesteistä elämää etsiessä.  Hiljaa hyvä tulee!


Millaiset asiat kotonasi saavat sinut rentoutumaan parhaiten?  Oliko listalla sinulle uusia asioita?  Itse hoksasin symmetrian merkityksen uudella tavalla.  Listalle olisi myös voinut lisätä tuoksut, joilla voi olla suuri merkitys rentoutumisessa sekä taide, jonka merkitystä elämän nauttimisessa ei pitäisi aliarvioida. 


Kuvat: FreeDigitalPhotos.net
“Wooden Rocking Chair On Front Porch” by khongkitwiriyachan
“Natural Soap Bar On Wooden Soap Dish” by sirirakphotos
“Pink Color Lamp On Wooden Side Table” by khongkitwiriyachan
“Led Tv On Concrete Wall With Wooden Furniture In Living Room” by noreefly
“Small Plant Pot Displayed Beside The Window” by nalinratphi
“Abstract Warm Light On Wall” by nalinratphi
“Cozy Home Fireplace” by artur84
“Beautiful Girl Listening To Music With Tablet On Sofa At Home” by nenetus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...