18.11.2017

Sisustaminen osana itsetuntemustaEtsiessäni vinkkejä ja kuvia rauhallisen kodin luomiseen törmäsin Gretchen Rubinin kirjaan Happier at Home Luin alkuvuodesta Rubinin kirjan The Happines Project, jossa hän kuvailee vuoden kestänyttä onnellisuusprojektiaan.  Happier at Home jatkaa saman asian tiimoilta, mutta nyt Rubin keskittyy onnellistamaan kotielämää. 

Rubin keskittyy sekä kodin ulkonäköön että perheen sisäisiin suhteisiin, jotka ovat molemmat tärkeitä kodin asukkaiden onnellisuutta mitattaessa. Kirjan ansioita ovat useat lähteet, joista on ammennettu viisauksia ja oivalluksia.  Samoin kirjailijan omat kokemukset ja kommellukset tuovat aiheen elävästi lähelle lukijaa.  

Rubin painottaa, että asiat, jotka tekevät toisia onnelliseksi, eivät välttämättä tee sinua onnelliseksi.  Ja päinvastoin.  Vaikka kodin sisustuksessa voi olla yleisiä totuuksia, jotka luovat rauhallisen ilmapiirin, ne eivät välttämättä pidä paikkaansa sinun kohdallasi.  Tai ehkä löydät erilaisen tavan ilmaista sitä. 

Esimerkiksi Rubin halusi sisustaa pikkuruisen toimistohuoneensa rauhalliseksi ja kauniiksi.  Hän tiesi, että luonto on rauhoittavaa, mutta kotitoimiston ikkunasta näkyi vain taloja.  

Sen sijaan, että olisi ostanut seinälle maisemakuvan, jota hän harkitsi, Rubin alkoi miettiä huoneita ja yksityiskohtia, joista hän erityisesti piti.  Hän huomasi, että on aina ihaillut maalattuja seiniä ja huonekaluja.  Niinpä hän tilasi toimistonsa seinälle kauniin kukkaköynnösmuraalin, joka saa hänet onnelliseksi joka kerta, kun hän astuu huoneeseen. 

Toisaalta tutkimuksissa on tullut selväksi, että leikkokukat huoneessa alentavat stressiä ja nostavat hyvinvointia.  Silti Rubin ei osta koskaan kukkia kotiin – se ei vain ole hänen tyylinsä. Rauhallisen kodin luominen on prosessi, jossa tunnustellaan omia mieltymyksiä ja kärsivällisyys on valttia juuri oikeiden ratkaisujen löytymisessä.  Kauneimmat kodit eivät jäykästi kopioi sisustustrendejä, vaan heijastavat asukkaittensa ajatuksia, mielenkiinnon kohteita ja rakkauksia.

Samoja periaatteita löydän hengellisen kypsyyden tiimoilta.  Hengellinen aikuisuus vaatii itsetuntemusta ja Jumalan tuntemista.  Se on prosessi ja se vie aikaa.  Mutta mitä paremmin opimme tuntemaan Jumalaa, sitä paremmin opimme tuntemaan itseämme.  Samoin kun olemme rehellisiä ja avoimia oman itsemme suhteen, voimme oppia lisää Jumalasta.
 
Kodin sisustaminen osa itsetuntemusta.  Teetkö sisustusratkaisuja seuraamalla muiden esimerkkejä?  Muistan, kun yhteen aikaan puhuttiin blogimatosta; tämä mustavalkoraitainen matto näkyi useamman bloggarin kotona (kirjoita hakusanaksi blogimatto ja näet mitä tarkoitan).  Etsiessään sisustustyyliään moni hankkii suosittujen bloggaajien esittelemiä tavaroita.  Kun ei tunne itsään, voi kokeilla eri asioita, joista muut pitävät.  Kokeilemalla voi löytää oman sisustusrakkauden.  

Olen saanut monta ideaa ja inspiraatiota kanssasisustajilta.  Silti haluan, että kotimme on juuri meidännäköinen.  Ja tottakai realistisuus vaikuttaa sisustukseen: joskus ei vain voi hankkia kotiin juuri sitä, mitä haluaisi.   Joskus on pakko elää ruman ja kuluneen muovilattian kanssa, tai katsella kylpyhuoneen kamalia kaakeleita. 

Elämä ei tule koskaan olemaan täydellistä.  Täydellistä kotia ei löydä kuin kuvastoissa.  Mutta kodin yleisilme ja ilmapiiri voi olla rauhallinen ja rentouttava.  Kun perhe panostaa kotiinsa, se kertoo jotain heistä: me arvostamme itseämme, arvostamme kotiamme ja arvostamme vieraita ja ystäviä, jotka tulevat meille.  

Osa kodinsisutamisen matkaa on inspiraatiokuvien kokoaminen.  Nuorena leikkasin sisustuslehdistä itseäni miellyttäviä kuvia - nykyään Pinterest sallii kauniiden kuvien säilyttämisen yhdessä paikassa yhdellä klikkauksella.  

Löytyykö inspiraatiokuvissasi yhteinen teema? Tyylit, muodot, tekstuurit, tunnelmat, värit ovat kaikki tärkeitä osia.  Voi olla, että käytät samoja periaatteita pukeutumisessakin! 

On ihastuttavaa vierailla kodeissa, jonka omistajat kertovat: juuri tämän me päätimme tehdä, juuri näin halusimme sisustaa.  He ovat yleensä onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä muutenkin.  He ovat pystyneet tekemään päätöksiä oman kotinsa suhteen ja muuttamaan asioita, joista eivät pidä.  Se pätee suurella varmuudella heidän elämänsä muillakin osa-alueilla.  

Kun itsetuntemuksesi kasvaa, muiden valinnat ja mielipiteet eivät enää vaikuta sinuun.  Pystyt valitsemaan asioita kotiisi, jotka tuovat sinulle iloa ja jotka kuvaavat juuri teidän perhettä.  Ja sisustamisessa on se hyvä puoli, että aina voi muuttaa mieltään ja laittaa uusiksi!   

Oma sisustystyylini on muuttunut vuosien varrella.  Onneksi!  Samoin itsetuntemukseni on kasvanut (onneksi!).  On ihanaa huomata, miten oma tyyli alkaa löytyä ja varmuus valita on suurempi; vaihtoehtoviidakko ei enää aiheuta ahdistusta vaan löydän nopeammin oman tyylisen vaihtoehdon.  


Oletko huomannut samoja asioita kodissasi ja elämässäsi? 
Kuvat:

FreeDigitalPhotos.net
“Colorful Flower In White Flower Pot” by sirirakphotos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...