30.11.2017

Miten luoda kutsuva vierashuonePerhekulttuuriimme kuuluu vieraanvaraisuus.  Se on molempien kokemus lapsuudenkodeissa ja tykkäämme molemmat vieraiden kutsumisesta kylään (talo tulee siivottua oikein kunnolla!).  Tälläkin hetkellä meillä on erään perheen lapset kylässä, jotta vanhemmat saavat kahdenkeskistä aikaa ja unta.  Keskustelimme ennen lapsivieraiden tuloa omien lasten kanssa miten huomioida vieraat ja varmistaa, että kaikilla on kivaa.

Olemme vierailleet ja yöpyneet monenlaisissa eri paikoissa, eri maissa ja kulttuureissa.  Mikään ei saa oloa niin vieraanvaraiseksi kuin valmis huone tai nurkkaus kyläpaikassa!  Mutta miten varustella vierashuone niin, että vieraalla on mukava olla?  Tässä vuosien varrella oppimiamme asioita, joita kannattaa isäntänä ottaa huomioon.

Vierashuone


Ylimääräinen makuuhuone, jonka voi pyhittää vieraskäyttöön, helpottaa yövieraiden pitämistä.  Tälle voi tarjoutua mahdollisuus, kun omat lapset muuttavat pois kotoa.  Mutta jos vieraat ovat teille tärkeitä, voit varata yhden makuuhuoneista vieraita varten jo aiemminkin.  Eräs tuntemani seitsenhenkinen lapsiperhe piti kerrostalossakin työhuonetta vierashuoneena ja perhe mahtui muihin kolmeen makuuhuoneeseen.  Heillä oli aina mukava käydä kylässä, kun oli tilaa. 

Jos erillistä vierashuonetta ei ole, voit antaa joko oman makuuhuoneesi tai lapsen makuuhuoneen vieraan käyttöön.  Jos vieras on kodissa useamman yön, suosittelen huoneen antamista, jos vain mahdollista.  Erityisesti lapsiperhe, jossa on päiväunia kaipaavia lapsia, arvostaa omaa huonetta, jonka oven saa kiinni. 

Vieraalle voi laittaa myös pedin olohuoneeseen tai takkahuoneeseen.  Ilmapatja lattialla tai levitettävä sohva toimii hyvin.  Yritä löytää tapoja antaa nukkumapaikalle yksityisyyttä huoneenjakajan tai vaikkapa seinäksi ripustetun verhon avulla.  Muistuta lapsia antamaan yleisessä tilassa nukkuvalle vieraalle yksityisaikaa erityisesti iltaisin ja aamuisin. 

Sänky


Mukava sänky on tärkeä osa vieraanvaraisuutta.  Jos mahdollista, nuku itse vierassängyssä testimielessä, jotta tiedät onko se tarpeeksi mukava.  Hyvin nukuttu yö on tärkeää hyvinvoinnille, joten tarjoa parasta.  Lasten sängyt voivat olla liian lyhyitä pitkille vieraille.  Vietimme kerran miehen kanssa yön eräiden tuttavien levitettävällä sohvalla, joka oli liian kapea meille emmekä nukkuneet hyvin. 

Vältä siis sänkyä tai patjaa, joka on

Liian kapea tai liian lyhyt
Nariseva tai nitisevä (ilmapatja voi narista lattiaa vasten)
Kova
Muhkurainen tai painunut
Likainen

Petivaatteet

Puhtaus on petivaatteiden tärkein ominaisuus.  Jos teillä on usein vieraita, pidä vieraslakanat erillään perheen käytössä olevista petivaatteista.  Luonnonmateriaalit kuten puuvilla ja pellava tuntuvat parhailta ihoa vasten.  Hinta on usein hyvä merkki laadusta.  Olen itse ostanut joskus halvempia lakanoita lapsille, ja pettynyt niiden nyppyyntymiseen ja karheuteen. 

Petaa sänkyyn ylimääräisiä tyynyjä, jotta vieras saa valita mieleisensä tyylin nukkua.  Muista myös ylimääräinen huopa tai lisäpeitto, olipa vuodenaika mikä tahansa.  Yöllä paleleminen vieraassa talossa on todella epämukavaa. 

Vaikka meillä ei ole enää vauvoja (sniff!), säilytin yhdet vauvalakanat ja peitot ja pikkuisen tyynyn lapsiperhevierailuja varten.  Sänkyä meillä ei enää ole vauvoja varten, mutta matkasänky, nukkuteltta tai jopa pikku patja lattialla ovat ystävällinen ele matkustavalle lapsiperheelle. 
Huone - perusteet


Vieraanvaraisen huoneen perusta on puhtaus.  Yleensä meillä on aikaa valmistautua vieraiden saapumiseen, joten imuroi, pyyhi pölyt myös lampuista ja pyyhi lattiat.  Älä unohda sängyn alustaa ja liikuteltavien huonekalujen taustoja.  Karsi huoneesta turha tavara ja pikkusälä. 

Nykyään kaikki matkustavat elektronisten laitteiden kanssa.  Tarkista, että huoneen sähköpistokkeet ovat näkyvillä ja laita jatkojohto hankalasti saatavilla oleviin pistokkeisiin.  Ylimääräinen puhelimen laturi huoneessa on hyvä idea. 

Yöpöytä sängyn vieressä helpottaa asettautumista.  Varmista, että myös olohuoneessa nukkuvilla on jokin paikka vuoteen vieressä, jonne laittaa puhelin, silmälasit, vesilasi tms.  Tuoli, arkku tai pieni kirjahylly voi korvata yöpöydän, jotka ovat usein kalliita (kauniilla liinalla päällystetty pahvilaatikko on boheemi ja edullinen vaihtoehto!).

Suljettavat verhot ovat tärkeitä yksityisyydelle ja valoisuuden säätelyyn.  Jos verhoja ei saa kiinni tai ne ovat todella ohuet, ripusta kangas yöksi ikkunan eteen tai asenna ikkunaan rullaverho tai sälekaihtimet.  On plussaa, jos huoneen ikkunan voi avata ilman vaaraa siitä, että kärpäset ja hyttyset löytävät sisään: hyönteisverkko!  

Jätä huoneeseen tyhjää tilaa matkalaukkua varten.  Voit myös ostaa hotellihuoneen tyyliin matkalaukulle oman telineen tai penkin.  Osa matkustavista haluaa pitää tavaransa laukussa yöpymiskohteessakin, joten korotettu taso matkalaukulle helpottaa sen käyttöä. 

Huone – sisustus


Yksi tärkeimmistä asioista vierashuoneessa on tyhjät tasot.  Pidä siis vierashuoneen pöydät ja lipastonpäälliset suhteellisen tyhjänä, jotta vierailla on tilaa avaimille, puhelimelle, koruille, kellolle yms.  

Huoneen ei silti tarvitse olla täysin paljas.  Huonekasvi tai tuoreet kukat maljakossa ovat aina ihastuttava yksityiskohta.  Kynttilä (muista tulitikut!) pöydällä tuo tunnelmaa.  Muutama kaunis koriste-esine tekee huoneesta persoonallisen.  Laitan itse aina muutaman esineen yöpöydälle vieraita varten: nenäliinapaketti, hartauskirja, kynä.

Jos mahdollista, laita kattolampun lisäksi huoneeseen lukulamppu ja yövalo.  Kerää huoneeseen kiinnostavia kirjoja ja lehtiä tai alueen matkaoppaita ja karttoja turistimatkalla olevia varten.  Jos huoneessa on tilaa, laita sinne nojatuoli rentoutumista varten. 

Vaikka moni käyttää puhelintaan kellona, herätyskello tai seinäkello on olennainen osa vierashuonetta.  Tarkista, että niiden raksutus ei ole liian kovaa ja että herätyskello on pois päältä.  Heräsimme kerran eräässä hotellihuoneessa kello 6 aamulla kiivaaseen kilinään ja löysin viimein herätyskellon yöpöydän taakse pudonneena. 

Aseta huoneeseen seinäkoukut tai jalallinen naulakko vaatteita tai pyyhkeitä varten.  Jos sinulla on erillinen vierashuone, laita sinne tyhjä vaatekaappi tai lipasto.  Jos majoitat vieraan käytössä olevaan makuuhuoneeseen, tyhjennä muutama henkari tai yksi hylly vieraalle.  Jos vieras viettää useamman yön teillä, laita huoneeseen pieni pyykkikori ja tarjoudu pesemään pyykkiä. 

Työpöytä ja tuoli ovat mukava lisä vierashuoneessa ja muistilappuineen ja kynineen.  Laita wifin salasana esille, jos tarpeen.  Muista roskakoriPeili on huomaavainen sisustuslisä.   Vierasta varten


Laitan aina vieraille esiin juomavettä ja lasit.  Pieni lautasellinen hedelmiä, hedelmäveitsi ja serviettejä antaa vieraalle mahdollisuuden väli-, ilta - tai yöpalaan omassa rauhassa.  Myös muu naposteltava, kuten pähkinät, suklaa tai myslipatukat ovat huomaavaista. 

Laita vieraalle tarkoitetut pyyhkeet esiin huoneeseen: varaa jokaiselle vieraalle oma kylpypyyhe, kasvopyyhe ja pesulappu (joissakin maissa kaikki käyttävät pesulappuja suihkussa).  Jos mahdollista, osta vierasvaraksi hyvät pyyhkeet ja pidä ne erillään; ainakin meidän perheessä omassa käytössä olevat pyyhkeet ovat satojen pesukertojen jälkeen aika ankeita tuomaan luksustunnelmaa. 

Näytä vieraalle mistä löytää kahvia tai teetä.  Aloitan itse aamuni kupillisella teetä, joten kerron aina yövieraille, että keittiöön voi mennä aamulla heti herättyä hakemaan juotavaa, ei tarvitse odottaa katettua aamupalapöytää.  Laitan keittiöön vedenkeittimen viereen tarjottimelle kahvia, teevalikoiman, sokeria, hunajaa, teelusikoita, kuppeja ja näytän mistä löytyy maito.  Jos kaiken tämän saa esille vierashuoneeseen, upeaa!  Useimmissa kodeissa vedenkeitin ja muut tarvikkeet mahtuvat vain keittiöön.   Kylpyhuonevarustelu

Aseta esiin tarvikkeita, joita jokainen tarvitsee ja jotka voi unohtua matkustaessa.  Riippuen kodin mahdollisuuksista, nämä voi jättää näkyville pesuhuoneeseen, vessaan tai vierashuoneeseen. 
 • Hammasharja ja –tahnaa
 • Kampa
 • Kertakäyttöisiä partahöyliä
 • Käsirasva
 • Huulirasva
 • Saippua
 • Neutraali shampoo, hiustenhoitoaine
 • Hammaslankaa
 • Deodorantti
 • Vanupuikkoja, vanulappuja, pumpulia
 • Ensiaputarvikkeet

Tarkista, että vessassa on puhdas käsipyyhe, roskakori, paljon vessapaperia ja käsisaippua. 

Tekemällä oppii ja paras tapa olla hyvä isäntä on kutsua paljon vieraita kylään.  Lähestyvät loma-ajat antavat hienon mahdollisuuden osoittaa vieraanvaraisuutta perheelle ja ystäville.  Mitkä ovat olleet unohtumattomimmat kokemuksesi kyläillessä?  Kuvat:
FreeDigitalPhotos.net
“Decorative Tray With Book,tea Set And Flower On The Bed” by WorldWideStock
“Classic White Lamp Style With Vase Of Flower On Wooden Grey Tabl…” by khongkitwiriyachan
“Morning In Bedroom” by winnond
“Towels On Bed And Stucco Wall” by winnond
“Mini Home Spa Set” by sirirakphotos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...