21.10.2018

Älä luovuta, ole tyylikäs!



Pohdin edellisessä postauksessa syitä sille, miksi äiti (nainen) ei huolehdi itsestään yhtä hyvin kuin lapsistaan tai lemmikeistään. 

Päädyin aika nopeasti pohtimaan asian juuria ja ehkä niitä syvimpiä motiiveja, jotka eivät ole niin helposti löydettävissä.  Oman itsensä laiminlyöminen voi johtua häpeästä.  Häpeä ja oman rikkinäisyyden tai syntisyyden vihaaminen antaa voimakkaan maaperän rikkaruohojen ja ohdakkeiden rehottamiseen. 

Sanoin viimeksi, että hyvinvointi on subjektiivista ja näyttää erilaiselta eri ihmisten elämässä, joten on mahdotonta määritellä mitä hyvinvoiva ihminen tekee ja miltä hän näyttää. Mutta sisäiset tunteet ja olotila tulevat yleensä esiin ulkoisessa olemuksessa.

Kun löydän elämääni Jumalan kokonaisvaltaisen hyväksynnän ja otan sen todesta, opin rakastamaan ja arvostamaan itseäni, myös ulkoisesti.  Siitä löytyy vapaus panostaa itseeni ja ulkonäkööni.  Itsestä huolehtiminen on itsensä arvostamista, ja itseään arvostava ihminen on aina parempaa seuraa kuin itseään vihaava.  Ja kun arvostan itseäni, rakastan muitakin paremmin.

Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.  Matt 22:38

Myös tärkeä näkökulma vaimoille:  miehesi arvostaa sitä, kun näet vaivaa ulkonäkösi suhteen.  Se kertoo hänelle, että haluat näyttää hyvältä häntä varten ja että kunnioitat häntä. Tämä voi kuulostaa uskomattomalta naisten korvissa, mutta se on totta.  Miehelle on tärkeää, että vaimo laittautuu.  Ei siis kyse ole täydellisyydestä ja tietystä koosta, vaan itsestään huolehtimisesta. 

Moni toisaalta panostaa ulkonäköönsä paikatakseen rikkinäistä sisintään (kiitos lukijalle, joka lähetti sähköpostilla tämän ajatuksen).  Täydellinen tyyli panssaroi haavoittuvan sisimmän.  Kun mietin elämänvaiheitani, voin samaistua tähän.  Epävarmuus ja huono itsetunto peittyy kivasti kun on onnistunut laittamaan itsensä ulkoisesti hienoon kuntoon.

Mutta on olemassa muitakin (teko)syitä, joiden varjolla moni jättää itsestään huolehtimatta ja keräsin niistä listan:   

 1. Minulla ei ole aikaa panostaa itseeni tai ulkonäkööni


Ei väliä oletko kotiäiti tai työssäkäyvä, voit käyttää aikaa tekosyynä siihen, että et huolehdi itsestäsi.  Mutta jokainen pukeutuu aamuisin.  Kauniin puseron ja hyvin sopivien housujen pukemiseen ei mene yhtään sen enempää aikaa kuin muodottomien tai rumien vaatteiden pukemiseenkaan. 

Miksi et pukeutuisi puseroon, jonka leikkaus ja väri sopivat sinulle täydellisesti?  Käytä edellisenä iltana 5 minuuttia seuraavan päivän vaatteiden valitsemiseen ja aamulla saat (nopeasti) vetää yllesi vaatteet, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi koko päiväksi.

Myös, jos sinulla on hyvin leikatut hiukset ja perusmeikit valmiina käden ulottuvilla, ei itsensä kuntoon saamisessa kestä muutamaa minuuttia kauempaa.  Kulmakarvojen tai ripsien kestovärjäys lyhentää myös aamuista valmistautumisaikaa. 


2.  Haluan pukeutua mukaviin vaatteisiin!


Ymmärrän!  Minullakin on vaatteita, joita en käytä kotioloissa, koska haluan rentoutua.  Mutta mukavia vaatteita löytyy myös kauniissa väreissä ja leikkauksissa. 

Ehkä sinulla on vauva tai pikkulapsia, etkä halua parempien puseroiden sotkeutuvan heitä hoitaessa.  Käytin itse aina harsoa olkapäällä paljon puklaavan vauvan kanssa ja nykyaikana vaikka vaatteet sotkeutuvatkin, onhan meillä tehokkaita pesuaineita, joilla saa tahrat pois. 

Myös työpaikalle on mahdollista löytää mukavia, mutta silti asiallisia vaatteita.  Luonnonmateriaalit on hyviä, ja jakkuja ja siistejä housuja löytyy myös pehmeistä kankaista. 


3.  Ei minua näe muut kuin lapset


Kuka välittää siitä, miltä näytät kotona?  Eikö ole sama missä vaatteissa sitä kotona lasten kanssa on?  Tosiasia on, että kivat vaatteet saavat sinut tuntemaan olosi paremmaksi, ulkonäkösi vaikuttaa ensimmäiseksi sinuun itseesi.  Olet myös esimerkkinä lapsillesi.  Näkevätkö he äidin, joka kunnioittaa itseään ja ottaa aikaa itselleen?

Sinut näkee myös miehesi, jolle on tärkeää, että haluat näyttää kivalta hänenkin silmissään.  Sillä olethan ainoa nainen, jonka ulkonäöstä hän on luvannut nauttia.  Anna hänelle jotain nautittavaa, ja huomaat omankin mielialasi piristyvän! 


3.  En pidä vartalostani


Tämä on suuri kompastuskivi.  Moni nainen vihaa vartaloaan.  Osaatko itse nimetä 5 kaunista asiaa vartalossasi?  Se on meille vaikeaa.  On helpompaa kätkeä epätäydellinen vartalo kaapuihin, rumiin vaatteisiin, neutraaleihin tai mustaan.

Luin mielenkiintoisen ajatuksen aiheesta:  yhteiskunta haluaa naisten olevan tyytymättömiä vartaloonsa.  Kun nainen on tyytymätön, hän hakee tyydytystä tyhjyydelleen.  Naiset ostavat ruokaa, lomamatkoja, lisää vaatteita, naistenlehtiä, painonpudotuskursseja.  Rahatalous hyötyy naisten tyytymättömyydestä. 

Jos olisimme tyytyväisiä ja ylpeitä vartalostamme, muutama erinomaisesti sopiva asu riittäisi, eikä meillä olisi syytä lähteä vähän väliä shoppailemaan. Haluatko todella antaa tällaisen vallan sekuläärille yhteiskunnalle? 

Jumalan silmissä sinä olet kaunis.  Olet ihmeellisesti tehty.  Sinut on ostettu kalliilla hinnalla vihollisen leiristä kuninkaalliseksi tyttäreksi.  Jumala välittää sisimmästäsi.  Mitä väliä koollasi tai muodoillasi on? 


4.  En halua käyttää rahaa itseeni


On hyvä olla viisas rahankäytön suhteen.  Lapset tarvitsevat isompia vaatteita ja kenkiä vuosittain, joten käytät vaatebudjetin heille.  Mutta luuletko todellakin, että autat lapsiasi tai miestäsi, jos et koe ylpeyttä ja iloa oman ulkonäkösi suhteen? 

On naisia, jotka osaavat pukeutua viehättävästi pienellä budjetilla ja muutamilla hyvin valituilla vaatteilla.  Itse asiassa saat rahastasi enemmän hyötyä kun ostat itsellesi laadukkaita vaatteita, jotka kestävät pitkään hyvännäköisenä.  Alerekkien halpavaatteet sekä lisäävät vaatekaappisi sekasotkua että kulahtavat ja venähtävät pian käyttökelvottomiksi. 

Käytä siis rahasi hyvin.  Osta sinulle sopivia, laadukkaita vaatteita ja asusteita ja pidä niistä huolta, niin ne kestävät pitkään.   





5.  Vartalotyypilleni ei löydy hyvännäköisia vaatteita


Olet oppinut elämäsi aikana tuhansia uusia asioita.  Äidiksi tultuasi opettelit huolehtimaan vauvastasi ja opettamaan lapsellesi kaiken, mitä hän osaa.  Miksi et siis voisi opetella löytämään vartalotyypillesi sopivat vaatteet?

Netissä löytyy kymmeniä sivustoja, joilla neuvotaan eri vartalotyyppejä pukeutumisessa.  Siellä on myös lukuisia värianalyysejä, joiden avulla voit karsia sinulle sopimattomat värit pois ja keskittyä ostamaan oikean värisiä vaatteita. 

Muutama vuosi sitten päätin hyväksyä, että minulla on tietyntyyppinen vartalo ja luin useilta sivuilta neuvoja, millaiset vaatteet sopivat minulle parhaiten.  Päätin pitäytyä ostamaan vain minulle sopivia vaatteita.  Viime kesänä sain useita kehuja parista mekosta, jotka olin ostanut näitä neuvoja noudattaen (tilasin ne netin kautta, mikä säästi aikaa ja energiaa). 

Opettelin myös erään värianalyysin perusteella ostamaan vain minulle sopivia värejä.  Muistan vieläkin ensimmäisen ostosreissun, jonka tein tämän kurssin jälkeen.  Pystyin yhdellä silmäyksellä näkemään, onko kaupassa minun värejäni ja kuvioitani (myös tärkeä osa henkilökohtaista tyyliä; värin ja kankaan kuvioiden tulee molempien sopia sinulle).  Jätin epäsopivat värit ja kuviot täysin huomiotta ja sain nopeasti valittua ihania, juuri minulle sopivia vaatteita.  Säästin aikaa ja myös turhautumista, koska tiesin heti, miksi joku tietty vaate ei tulisi sopimaan minulle. 

Farkkujen ostaminen edelleen kovaa työtä, mutta jos löydän itselleni sopivan tyylin, ei haittaa, jos joudun kokeilemaan kymmeniä pareja.  Vaivannäkö palkitaan!

Meillä on kaikilla oma vartalotyylimme ja se on hienoa!  Jokainen voi löytää itseään imartelevia vaatteita ja alkaa nauttia ulkonäöstään.  Se vaikuttaa positiivisesti itsetuntoosi, avioliittoosi ja ihmissuhteisiisi.  Rakasta siis itseäsi sen verran, että opettelet tuntemaan tyyppisi ja kunnioittamaan muotojasi. 




Haluan vielä toistaa, että hyvinvointi on monisyinen asia. Siihen liittyy ulkoisesta olemuksesta huolehtimisen lisäksi lepo, ravinto, ihmissuhteet, konfliktien ja stressorien olemassaolo/puute, sairaudet, toimeentulo, elinolot jne. 

Silti väitän, että jos sisäinen perusta (josta viimeksi kirjoitin) hyvälle ololle on kunnossa, se tulee näkymään ulkoisesti.  Ja se, miten pukeudumme, vaikuttaa mielialaan, asenteisiin ja ihmissuhteisiin!  Itsestäsi huolehtiminen on myös muista huolehtimista. 

Keskustele kommenttikentässä:
Oletko huomannut eroa asenteessasi ja olotilassasi, kun panostat aamulla ulkonäköösi?  Mikä on sinun kompastuskivesi itsestäsi huolehtimisessa? 


Käytin netistä löytyvää Dressing Your Truth-värianalyysiä.  Olen tutustunut aikoinani Color Me Beautiful-kirjaan, joka oli meillä kirjahyllyssä, jossa jako on neljään eri vuodenaikatyyppiin.  Dress Your Truth on kokonaisvaltaisempi ja antaa neuvoja pukeutumiseen sekä hiustyyliin ja meikkaamiseen.  

Kuvat:
FreeDigitalPhotos.net
“Beautiful Girl Using Her Mobile Phone In City” by nenetus
“Gorgeous Woman Picking Her Choice” by photostock
“Multi Colored Wardrobe Showcase” by photostock

2 kommenttia:

  1. Vaatteiden valitseminen valmiiksi ja niiden pukeminen herättyä tuo heti toimeliaamman ja virkeämmän fiiliksen :) on myös jotenkin helpompi lähteä käymään jossain jos on itse jo lähes valmiina.

    Omalla kohdalla ulkoisen laittautumisen kompastuskivi taitaa olla hiukset, jotka tuntuvat olevan jatkuvasti takussa. En juuri laittaidu, sillä en koe omantunnon rauhaa siinä, mikä on turhamaista ja mikä ei. Ja aamulla aika menee lasten aamutoimissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, tunnen itsekin tuon toimeliaisuuden ja virkeyden, jos pukeudun heti aamulla! Haahuilen joskus lauantaisin yöpaidassa, mutta en yritäkään silloin saada paljon mitään aikaan.

      Onko sinulla luonnonkiharat hiukset vai muuten vain takkuutuva hiuslaatu? En osaa siihen vinkkejä antaa, mutta olen huomannut itse, että jos käyn leikkauttamassa hiukset hyvällä kampaajalla, hiusten laitto on helpompaa.

      Itsensä laittamisessakin on hyvä uskaltaa nauttia siitä, että Jumala on luonut sinut naiseksi ja saat huolehtia ulkonäöstäsi. Se saa sinut tuntemaan olosi paremmaksi, se vaikuttaa mieheesi ja teidän suhteeseenne positiivisesti ja lapsistakin on ihanaa nähdä kun äiti on nättinä (meillä aina lapset ihastelevat minua, jos olen laittautunut esim. menemään ulos mieheni kanssa).

      Lasten kanssa aika kyllä menee todella paljon heistä huolehtimiseen. Hyvä keino on laittaa aamuaikatauluun vaikka se 5 minuuttia omaan ulkonäköön...usein lapset ovat rauhallisimmaan aamupalan jälkeen.

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...