31.10.2018

Hyvää uskonpuhdistuspäivää!

letterpress sola.jpg

Tänään, 31.10. 2018, on kulunut 500 + 1 vuotta siitä, kun Martti Luther naulasi 95 teesisään Wittenbergin kirkon oveen.  Todennäköisesti teesit kyllä liimattiin oveen, niin kuin siihen aikaan oli tapana ilmoitusten kanssa tehdä.  Vai lähettikö hän sittenkin teesit kirjeessä  Albert of Brandenburgille, Mainzin arkkipiispalle? 

Jo toista vuotta olemme lasten kanssa tutkineet reformaation sankareita Desiring God-sivustolta löytyvien minibiografien kautta.  Olen oppinut paljon ja kiinnostunut tästä ajanjaksosta kristinuskon historiassa.  Olen katsellut paria kirjaa, joissa voisin syventyä aiheeseen enemmänkin.  Onko suosituksia?

Näen tärkeänä oppia ja ottaa opiksi kristinuskon historiasta.  Olen lukenut erästä alkukirkosta kertovaa kirjaa (siitä myöhemmin, kun saan sen luettua), ja olen löytänyt paljon ajankohtaista sen ajan kirkon toimintatavoista.  On ollut valaisevaa oppia, millaisessa ympäristössä kirkko on päätöksiään tehnyt, ja miten ne ovat vaikuttaneet historiaan!

Uskonpuhdistajat eivät lähteneet luomaan uutta kirkkokuntaa.  He halusivat uudistaa katolisen kirkon, jonka toiminnassa siihen aikaan oli paljon väärää ja ylimääräistä.  He haastoivat kirkon johtajia palaamaan raamatulliseen johtajuuteen, josta puuttuu raha ja valta.  Tuloksena heidät heitettiin ulos kirkosta, vainottiin, jopa tapettiin. 

Onko sinun kirkossasi tänä päivänä ylimääräistä?  Tai jotain väärää?  Taakoitetaanko ihmisiä painavilla taakoilla?  Ehkä Jumala on kutsumassa sinua puhumaan asiasta, nostamaan vääryyksiä esiin, julistamaan Jumalan Sanaa, jonka pitää olla uskomme perusta.

Tänään opetin lapsille 5 Solaa, jotka ovat muodostuneet vuosisatojen aikana Protestanttisen uskon perustaksi:

Sola Scriptura, Sola Fide, Sola Gratia, Solus Christus ja Soli Deo Gloria.  

Kirjoitukset, usko, armo, Kristus ja kaikki Jumalan kunniaksi.   

En ole luonnostani ihminen, joka haluaa muutosta muutoksen vuoksi (paitsi sisustamisessa).  Jos asiat toimivat, antaa mennä.  Mutta joskus on tarpeen tarkastella toimintatapoja ja tutkailla, olemmeko eksyneet harhapoluille.  Joskus muutos on tapahtunut pikkuhiljaa, sitä on ollut vaikea huomata.  Joskus on tehty radikaali käännös, joka osoittautuukin vääräksi. 

Olipa muutoksen vaiheet mitä tahansa, jos se on vienyt meitä väärään suuntaan, korjausliike on tarpeen.  Se ei ole mukavaa, ja muutoksella on aina vastustajansa.  Mutta jos koemme, niin kuin Martti Luther, että Tässä seison, enkä muuta voi, voimme olla viemässä rakasta kristikuntaamme parempaan suuntaan. 

Olen kirjoittanut uskonpuhdistuksesta aiemmin täällä: 


Uskonpuhdistus, Luther ja parannuksen teko

500 vuotta sitten - Tässä seison, enkä muuta voi

Oppitunteja reformaatiosta

p.s. Pitäisikö käyttää sanaa uskonpuhdistus vai reformaatio? 2 kommenttia:

  1. Joskus olen lukenut joitain kirjoja Martti Lutherin elämästä. Pitäisi kyllä jo lukea uudestaan ja enemmänkin. Minuakin uskonpuhdistuksen aika kiinnostaa - ja yleensäkin koko kirkkohistoria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin aiemmin kirjan Katharina von Boran, Lutherin vaimosta. Se oli mielenkiintoinen katsaus Luthereiden perhe-elämään. Päätin myös viimein ostaa Reformaation Naisia (kirj. Kirsi Stjerna), olen sitä jo pitkään katsellut. Saa olla vaikka aikainen joululahja itselleni :)

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...